Παρακολούθηση: Κινητή Τακτική Κουτιού

Εδώ και δεκαετίες μία από τις πιο αποτελεσματικές τακτικές κινητής παρακολούθησης παραμένει το λεγόμενο «κουτί» που έχει δημιουργηθεί από το FBI (Federal Bureau of Investigation, Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών) των ΗΠΑ. Παρότι είναι η πιο συνηθισμένη τακτική ομαδικής παρακολούθησης και όλοι τη γνωρίζουν, όπως θα καταλάβετε και μόνοι σας είναι δύσκολο να υλοποιήσει κανείς αξιόπιστα μέτρα αντιπαρακολούθησης για το «κουτί».

Πηγή: AllianceOneMumbai.com

Πριν από καιρό είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο «Αντιπαρακολούθηση: Τέσσερις Στροφές» όπου ανάμεσα σε άλλα είχαμε αναφέρει την ακόλουθη φράση σχετικά με τεχνικές παρακολούθησης όπως αυτή που θα παρουσιάσουμε εδώ.


«Η τελευταία είναι η πιο σπάνια περίπτωση καθώς μπορεί να γίνει μόνο από μεγάλες δυνάμεις όπως για παράδειγμα κυβερνήσεις και έτσι δεν αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου.»


Πηγή: TheNewsTribune.com

Δικαίως θα αναρρωτηθεί κανείς γιατί απλές τεχνικές αντιπαρακολούθησης όπως οι «Τέσσερις Στροφές» δε λειτουργούν στο «κουτί» και είναι αρκετά απλό. Το «κουτί» ή «κινούμενο κουτί» είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα του. Μία ομάδα οχημάτων που επικοινωνούν μεταξύ τους και έχουν συνεχώς το στόχο στο κέντρο τους. Βλέπετε μία ωραία γραφική αναπαράσταση από αυτό εδώ.

Πηγή: RogerPBrown.com (επεξεργασμένη)

Βλέποντας αυτή την εικόνα θα πίστευε κανείς ότι η αντιπαρακολούθηση δεν είναι δύσκολη. Ωστόσο, στη πράξη το «κουτί» δε περιλαμβάνει πέντε οχήματα. Ο ελάχιστος αριθμός οχημάτων είναι τρία ενώ δεν είναι σπάνιο υπηρεσίες να κάνουν χρήση έως και 50 οχημάτων ώστε να μη τραβήξουν τη προσοχή του στόχου. Στις περισσότερες γνωστές περιπτώσεις στις ΗΠΑ, το «κουτί» υλοποιείται με 20 περίπου οχήματα που μπορεί είναι οτιδήποτε από μοτοσυκλέτες μέχρι φορτηγά, ασθενοφόρα, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Αντίστοιχα, οι αποστάσεις δεν είναι ένα τετράγωνο αλλά αρκετά μεγαλύτερες, ανάλογα πάντα με το περιβάλλον και την ευκολία κίνησης και διατήρησης της διάταξης κουτιού.

Πηγή: TiStory.com

Ασχέτως με τον αριθμό των οχημάτων, αυτά χωρίζονται βάσει της αρμοδιότητας που έχουν. Υπάρχουν τέσσερις αρμοδιότητες όπως είδαμε και στην επεξηγηματική εικόνα νωρίτερα. Προσοχή, καθώς το κουτί είναι κινούμενο οι αρμοδιότητες αυτές αλλάζουν συνεχώς.

  • Διοίκηση: Αυτό είναι το όχημα που έχει οπτική επαφή με το στόχο και ονομάζεται έτσι καθώς αυτό δίνει οδηγίες κατεύθυνσης, ταχύτητας, κτλ. σε όλη την ομάδα.
  • Εφεδρικό: Το όχημα αυτό είναι αυτό που θα αναλάβει τη θέση διοίκησης όταν του ζητηθεί. Πρακτικά βρίσκεται κοντά στο όχημα διοίκησης και ανά πάσα στιγμή μπορεί είτε να το προσπεράσει, είτε το όχημα διοίκησης να στρίψει κάπου και το εφεδρικό να πάρει τη θέση του.
  • Προπορευόμενο: Το όχημα αυτό έχει έναν πολύ σπουδαίο ρόλο. Πρώτον, πρέπει να προειδοποιεί την ομάδα για τυχόν προβλήματα που ίσως να αντιμετωπίσουν καθώς προχωρούν, και δεύτερον, μπορεί να ενημερώσει την ομάδα εγκαίρως εάν εντοπίσει ότι ο στόχος τους έχει αντιληφθεί.
  • Περίμετρος: Ο ρόλος του οχήματος περιμέτρου είναι ο στόχος ποτέ να μη βγει από το κουτί, και ανάλογα τις στροφές που θα κάνει ίσως να χρειαστεί να αναλάβουν ρόλο διοίκησης ή προπορευόμενου οχήματος.

Κάθε φορά που αναφέρουμε «το όχημα» εννοούμε όλα τα οχήματα που έχουν αυτή την αρμοδιότητα. Σε πραγματικές συνθήκες κάθε αρμοδιότητα θα έχει ένα μεγάλο αριθμό οχημάτων. Η επιτυχία του κουτιού ωστόσο είναι ότι συνεχώς κινείται και αλλάζει. Ακόμα και με πέντε μόλις οχήματα υπάρχουν 120 πιθανοί συνδυασμοί, κάτι που κάνει την αναγνώριση από το στόχο πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Πηγή: FBI.gov

Ένα επίσης εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτής της τακτικής κινητών παρακολουθήσεων, είναι η ευελιξία του συστήματος. Πρακτικά, ακόμα και αν η διοίκηση και το εφεδρικό χάσουν την επαφή με το στόχο μπορούν εύκολα να ενημερώσουν την ομάδα η οποία θα αρχίσει να «κλείνει» το κουτί μέχρι να εντοπίσουν και πάλι το στόχο. Αυτό είναι ένα από τα βασικότερα τακτικά πλεονεκτήματα από το «κουτί», μαζί με τη δυσκολία στον εντοπισμό από το στόχο.

Πηγή: MySanAntonio.com

Από την άλλη πλευρά, το «κουτί» είναι μία από τις πιο δύσκολες τακτικές κινητής παρακολούθησης που απαιτεί εκτενή εκπαίδευση και εξάσκηση σε διαφορετικές συνθήκες. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην άψογη επικοινωνία της ομάδας παρακολούθησης που όταν μιλάμε για πραγματικές συνθήκες είναι πολύ πιο δύσκολο απ’όσο ακούγεται. Στους δρόμους υπάρχουν και άλλα οχήματα, φανάρια, απαγορευτικά, ατυχήματα, περίεργη δομή τετραγώνων, κτλ. Απαιτεί εξαιρετική πειθαρχία και εμπειρία σε επικοινωνίες για να λειτουργήσει σωστά. Το δεύτερο μειονέκτημα της τακτικής αυτής είναι ότι είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για αστικό περιβάλλον όπου η κίνηση στους δρόμους δεν είναι κάτι περίεργο. Αυτό αυτομάτως περιορίζει το που μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί δεν είναι κατάλληλη για οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον.

Πηγή: Politico.com

Σίγουρα θα ρωτήσει κανείς εάν είναι αδύνατο να βγει από το «κουτί» και η αλήθεια είναι ότι το δύσκολο κομμάτι είναι να εντοπίσει κανείς ότι παρακολουθείται με αυτή τη μέθοδο. Το να βγει είναι πιο εύκολο. Οι κινήσεις που μπορούν εύκολα να «σπάσουν» το «κουτί» είναι, όπως πολλοί θα αντιλήφθηκαν ήδη, η αναστροφή όταν δε το περιμένει η ομάδα παρακολούθησης και η στάση και αναμονή σε κάποιο ασυνήθιστο σημείο. Σε γενικές γραμμές, κάθε φορά που ο στόχος κάνει οποιαδήποτε απρόβλεπτη αλλαγή πορείας οι ασύρματοι της ομάδας παίρνουν φωτιά και είναι εκείνη η στιγμή που μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς.

Πηγή: KTLA.com

Εδώ και δεκαετίες η τακτική κινητής παρακολούθησης κουτιού χρησιμοποιείται σε όλο το κόσμο. Η πολυπλοκότητα της τη κάνει δύσκολη τόσο στον εντοπισμό από το στόχο, όσο και στη σωστή εκτέλεση της από την ομάδα παρακολούθησης. Στο μέλλον θα παρουσιάσουμε και άλλες μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με το κουτί.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...