Αντιπαρακολούθηση: Τέσσερις Στροφές

Στο παρελθόν έχουμε περιγράψει δύο διαδεδομένες τεχνικές αντιπαρακολούθησης, η πρώτη ήταν για αποφυγή παρακολούθησης-εντοπισμού μέσω κινητών τηλεφώνων και μπορείτε να τη διαβάσετε στο άρθρο μας «Αντιπαρακολούθηση: Σπασμένο Τηλέφωνο» και η δεύτερη ήταν για μυστική συνάντηση δύο ατόμων και μπορείτε να τη δείτε στο άρθρο μας «Αντιπαρακολούθηση: Στεγνό Καθάρισμα». Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μία τρίτη τεχνική που χρησιμοποιείται για αντιπαρακολούθηση σε περιπτώσεις κινητής παρακολούθησης οχημάτων.

Πηγή: FinAartAmerica.com
Πηγή: FinAartAmerica.com

Η τεχνική αυτή είναι αρκετά απλή και βασίζεται στο ότι σε μία πόλη που έχει κάποια κίνηση στους δρόμους είναι σχετικά δύσκολο να καταλάβει κάποιος αν παρακολουθείται ή όχι. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τριών ειδών παρακολουθήσεις με οχήματα. Οι σταθερές όπου το όχημα είναι σταθμευμένο και εκτελεί κάποια καθήκοντα παρακολούθησης, οι κινητές όπου ένα ή δύο οχήματα ακολουθούν κάποιον συνεχώς και τέλος, το πιο πολύπλοκο, κινητές ομάδες. Στη τελευταία περίπτωση υπάρχει συνδυασμός των παραπάνω δύο και οι κινητές ομάδες αποτελούνται από πολλά οχήματα που είναι σε συνεχή επικοινωνία για καλύτερο συντονισμό της επιχείρησης. Η τελευταία είναι η πιο σπάνια περίπτωση καθώς μπορεί να γίνει μόνο από μεγάλες δυνάμεις όπως για παράδειγμα κυβερνήσεις και έτσι δεν αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου. Ωστόσο, οι περισσότεροι εγκληματίες καταφεύγουν στις δύο πρώτες κατηγορίες καθώς δεν έχουν τους πόρους για τη τρίτη. Η αποφυγή σταθερών παρακολουθήσεων είναι ένα θέμα που θα δούμε σε άλλο άρθρο, η τεχνική που βλέπουμε εδώ είναι για αντιπαρακολούθηση στη περίπτωση που μικρός αριθμός οχημάτων (ένα ή δύο) εκτελεί παρακολούθηση.

Πηγή: express.co.uk
Πηγή: express.co.uk

Η τεχνική αυτή ονομάζεται «τέσσερις στροφές» και διδάσκεται σε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για προστασία από εγκληματίες που ίσως τους παρακολουθούν. Η τεχνική βασίζεται στο ότι οι περισσότερες πόλεις έχουν τη δομή τετραγώνων. Χάρη σε αυτό αν κάνουμε οποιαδήποτε στιγμή τέσσερις συνεχόμενες δεξιές ή τέσσερις συνεχόμενες αριστερές στροφές κάνουμε ουσιαστικά ένα κύκλο επιστρέφοντας στον ίδιο δρόμο όπου βρισκόμασταν αρχικά. Βλέπετε για παράδειγμα από ψηλά το κέντρο της Αθήνας εδώ.

Πηγή: Google Maps
Πηγή: Google Maps

Και για να γίνει ακόμα καλύτερα κατανοητή η τεχνική αυτή ας δούμε ένα παράδειγμα από το κέντρο της Αθήνας. Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα αυτοκίνητο που κινείται επί της λεωφόρου Αχαρνών και έχουμε αντιληφθεί ένα όχημα που πιστεύουμε ότι μας παρακολουθεί. Άρα έχουμε ένα σενάριο όπως αυτό που βλέπετε στη συνέχεια όπου εμείς βρισκόμαστε εκεί όπου είναι το πράσινο ορθογώνιο και το ύποπτο όχημα στο κόκκινο ορθογώνιο.

Πηγή: Google Maps (επεξεργασμένη)
Πηγή: Google Maps (επεξεργασμένη)

Σε τέτοια περίπτωση θα κάνουμε τέσσερις στροφές όπως για παράδειγμα βλέπετε με τη μπλε γραμμή στην επόμενη εικόνα. Αν το «κόκκινο» όχημα συνεχίζει να βρίσκεται πίσω μας τότε είναι σχεδόν δεδομένο ότι μας παρακολουθεί. Σε αυτή τη περίπτωση έχουμε τρεις τρόπους αντίδρασης τους οποίους θα τους δούμε αμέσως τώρα.

Πηγή: Google Maps (επεξεργασμένη)
Πηγή: Google Maps (επεξεργασμένη)

Ο πρώτος τρόπος αντίδρασης είναι να μην αποκαλύψουμε ότι αναγνωρίσαμε ότι μας παρακολουθούν και να τους «οδηγήσουμε» εκεί που θέλουμε, δηλαδή όχι στο κανονικό προορισμό μας αλλά σε κάποιο άλλο σημείο όπως είναι για παράδειγμα ένα αστυνομικό τμήμα. Ο δεύτερος τρόπος είναι να τους δείξουμε ότι αντιληφθήκαμε τις διαθέσεις τους, για παράδειγμα κατεβαίνοντας κάτω, πλησιάζοντας τους και ρωτώντας του κάτι όπως «ξέρετε που είναι ο τάδε δρόμος;» με μόνο σκοπό να δείξουμε ότι τους έχουμε εντοπίσει. Τέλος, ο τρίτος τρόπος είναι κάτι που εκτός της περίπτωσης που βρισκόμαστε σε πραγματικά εχθρικό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα μία εμπόλεμη ζώνη ή μία ενέδρα, δε συνιστάται. Ο τρίτος τρόπος είναι η οδήγηση διαφυγής που έχει νόημα μόνο ως τελευταία λύση καθώς ίσως το ρίσκο ατυχήματος ίσως να είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο της παρακολούθησης.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...