Πατέντα Μάχης: Εντοπισμός σύρματος παγιδεύσεως με λέιζερ

Πριν από λίγο καιρό είχαμε γράψει για μία πατέντα που χρησιμοποιούνταν την ημέρα για εντοπισμό σύρματος παγιδεύσεως σε εμπόλεμες ζώνες, ήταν το άρθρο μας «Πατέντα Μάχης: Εντοπισμός Σύρματος Παγιδεύσεως». Καθώς όμως πλέον όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις εκτελούνται τη νύχτα, αυτή η πατέντα που είχαμε αναφέρει δεν είναι τόσο πρακτική. Κάπως έτσι οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων ανέπτυξαν μία εξέλιξη της, την εκτέλεση της με το υπέρυθρο (IR) λέιζερ του όπλου τους. Παρακάτω βλέπετε μία τέτοια παγίδευση από το 2015 εις τη Βεγγάζη της Λιβύης.

Πηγή: Twitter.com/JanusThe2

Όπως είναι γνωστό, σε κατοικημένους τόπους μία εκ των μεγαλυτέρων απειλών είναι οι παγιδεύσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Μία εκ των πιο παλαιών τεχνικών παγιδεύσεως είναι με σύρμα παγιδεύσεως το οποίο όταν κοπεί ή τραβηχτεί οδηγεί στη πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Πηγή: Quora.com

Η πατέντα λοιπόν που βλέπουμε εδώ είναι απλώς η κίνηση του IR λέιζερ του όπλου επάνω-κάτω εις το σημείο που εικάζεται ότι υπάρχει παγίδευση, για να εντοπίσει ο πολεμιστής την αντανάκλαση του σύρματος παγιδεύσεως. Αυτή η πατέντα χρησιμοποιείται επί καθημερινής βάσεως εις εμπόλεμες ζώνες, κυρίως σε κατοικημένους τόπους (π.χ. Ιράκ, Συρία, κτλ.) Παρότι ιδιαιτέρως αποτελεσματική, έχει ένα μειονέκτημα. Αν ο εχθρός διαθέτει και αυτός διόπτρες νυχτερινής όρασης θα δει την, κατά τ’άλλα «αόρατη» ακτίνα υπέρυθρου λέιζερ.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...