Ανασκόπηση: Legends of Systema (Αγγλία)

Πριν λίγα χρόνια είχε διοργανωθεί μία από τις πιο αξιόλογες εκπαιδεύσεις στη ρωσική πολεμική τέχνη Συστέμα (Система, δηλαδή «Το Σύστημα»). Η ιδιαιτερότητα της βρίσκονταν στο ότι οι εκπαιδευτές ήταν δύο από τους ανθρώπους που την έκαναν γνωστή σε όλο το πλανήτη. Ο εν αποστρατεία συνταγματάρχης των ειδικών δυνάμεων κύριος Μιχαήλ Ρυάμπκο, και ίσως ο πιο γνωστός μαθητής του, επίσης απόστρατος των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, κύριος Βλάντιμιρ Βασίλιεφ. Αυτή την εκπαίδευση θα δούμε σε αυτό το άρθρο. Προσοχή! Καθώς οι εκπαιδεύσεις αλλάζουν και εξελίσσονται ίσως να υπάρχουν αποκλίσεις από το πως γίνεται σήμερα. Όσα διαβάζετε εδώ είναι προσωπικές απόψεις έπειτα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Πηγή: Systema-Prague.com

Τίτλος Legends of Systema
Οργανισμός Matt Hill Systema
Χώρος διεξαγωγής Τέλφορντ, Αγγλία
Γλώσσα Ρώσικα με μετάφραση στα Αγγλικά
Διάρκεια 2 ημέρες
Κόστος £220
Πιστοποίηση Όχι
Σύνδεσμος http://www.matthill.co.uk/legends-of-systema-mikhail-ryabko-and-vladimir-vasiliev-in-the-uk-october-2014/

Όπως είχαμε περιγράψει και στο άρθρο μας «Ανασκόπηση: Train. Fight. Prevail (ΗΠΑ)», ο κύριος Μιχαήλ Ρυάμπκο ήταν εκπαιδευτής αυτοάμυνας στις ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας και τη δεκαετία του 1980 ο νεοσύλλεκτος τότε κύριος Βλάντιμιρ Βασίλιεφ ήρθε σε επαφή μαζί του μέσω της στρατιωτικής του εκπαίδευσης. Η σχέση τους κράτησε πολλά χρόνια και μαζί κατάφεραν να κάνουν το Συστέμα γνωστό σε όλο το κόσμο. Σήμερα ο κύριος Μιχαήλ Ρυάμπκο είναι απόστρατος και ζει στη Μόσχα της Ρωσίας ενώ ο κύριος Βλάντιμιρ Βασίλιεφ (επίσης απόστρατος έπειτα από 10 χρόνια υπηρεσίας συμπεριλαμβανομένης και της προεδρικής φρουράς στη Ρωσική Ομοσπονδία) διατηρεί σχολή Συστέμα στο Καναδά όπου ζει με την οικογένεια του. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε αριστερά τον κύριο Μιχαήλ Ρυάμπκο και δεξιά τον κύριο Βλάντιμιρ Βασίλιεφ με τα αντίστοιχα εμβλήματα των σχολών τους.

Πηγή: SystemaTwins.com

Η εκπαίδευση γίνονταν λίγο έξω από το Μπέρμιγχαμ. Συγκεκριμένα ήταν στο Τέλφορντ και για την ακρίβεια στο ωραιότερο αθλητικό κέντρο που έχουμε βρεθεί μέχρι σήμερα. Στο Εθνικό Κέντρο Αθλητισμού Λίλσολ που βρίσκεται σε έναν απομονωμένο λόφο, σε ένα πλήρως ανακαινισμένο κάστρο του 18ου αιώνα. Πέρα των εξαιρετικών αθλητικών υποδομών όπως εστιατόρια, γυμναστήρια, δωμάτια, κτλ. Ο χώρος προσέφερε κυριολεκτικά χιλιόμετρα μονοπατιών μέσα από όμορφους κήπους και συντριβάνια, μακριά από το θόρυβο της πόλης, ιδανικά για τρέξιμο αλλά και χαλάρωση μετά από μία κουραστική ημέρα προπόνησης. Βλέπετε το κεντρικό κτήριο όπου στεγάζονταν τα εστιατόρια, ιατρεία, κτλ. στην επόμενη φωτογραφία από τη μπροστινή πλευρά του.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Και παρακάτω βλέπετε έναν από τους αμέτρητους κήπους που είχε το αθλητικό κέντρο για χαλάρωση μετά από μία κουραστική ημέρα προπόνησης. Ο συγκεκριμένος κήπος ήταν λίγο πιο πίσω από το κεντρικό κτήριο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σε γενικές γραμμές, η εκπαίδευση ακολουθούσε τη ίδια δομή με την εκπαίδευση που είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Ανασκόπηση: Train. Fight. Prevail (ΗΠΑ)». Δηλαδή, οι εκπαιδευτές έδειχναν κάτι και στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι χωρίζονταν σε διαφορετικά ζευγάρια κάθε φορά και επαναλάμβαναν τις ασκήσεις με τις διορθώσεις και επίβλεψη των εκπαιδευτών. Λόγω της ιστορικής αξίας αυτής της εκπαίδευσης (οι δύο πιο γνωστοί εκπαιδευτές του Συστέμα να εκπαιδεύουν μαζί), στην εκπαίδευση συμμετείχαν πολλοί παγκοσμίου κλάσης εκπαιδευτές που έκανε όλη τη διαδικασία ακόμα πιο διδακτική καθώς εκπαιδευόσουν και εκπαίδευες κάποιους από τους καλύτερους στο κόσμο μαχητές αυτής της πολεμικής τέχνης.

Πηγή: HighlandSystema.com

Παρότι υπήρχαν επεμβάσεις και από τους δύο εκπαιδευτές και τις δύο ημέρες, πρακτικά η πρώτη ημέρα είχε βασικό εκπαιδευτή τον κύριο Βλάντιμιρ Βασίλιεφ και η δεύτερη τον κύριο Μιχαήλ Ρυάμπκο και μεγαλύτερη έμφαση στην ένοπλη μάχη (μαχαίρι, ρόπαλο, αλυσίδα, και μαστίγιο). Μπορείτε να δείτε μερικές από τις ευχάριστες στιγμές με περισσότερη έμφαση στις μηχανική του ανθρωπίνου σώματος και στο έλεγχο της αναπνοής από το επόμενο βίντεο που έχει λίγα αποσπάσματα από τη συγκεκριμένη εκπαίδευση. Το βίντεο είναι από τον κύριο Ματ Χιλ, απόστρατο των δυνάμεων αλεξιπτωτιστών της Μεγάλης Βρετανίας που εργάζεται πλέον ως εκπαιδευτής Συστέμα. Επίσης, ήταν για σχεδόν δέκα χρόνια ο εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών και επιβίωσης στο σχολείο βασικής εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστών. Στο βίντεο μπορείτε να τον δείτε με μία γκρι μπλούζα και ένα γκρι παντελόνι εργασίας με μαύρες ενισχύσεις στα γόνατα.

Όλοι οι εκπαιδευόμενοι διέμεναν σε αυτό τον υπέροχο χώρο που προσέφερε πολλές ευκαιρίες για ανταλλαγές απόψεων και συζητήσεις μετά την εκπαίδευση ή στο πρωινό πριν την εκπαίδευση. Στο χώρο υπήρχε και μία ομάδα που έκανε το παραδοσιακό ρωσικό μασάζ Συστέμα αλλά αυτό δε συμπεριλαμβάνονταν στη τιμή της εκπαίδευσης.

Πηγή: SystemaTM.com

Η εκπαίδευση αυτή ήταν από εκείνες τις ιστορικές στιγμές που πέρα του ότι σε γεμίζει με γνώση που θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να την αφομοιώσει κανείς, σε γεμίζει και με ικανοποίηση που έζησες αυτή την εμπειρία. Προσωπικά, ήταν η πιο σκληρή εκπαίδευση Συστέμα που έχουμε παρακολουθήσει μέχρι σήμερα αλλά και με διαφορά η πιο διδακτική. Οπότε, θα κλείσουμε με δύο διαφορετικές προτάσεις. Εάν ποτέ σας δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσετε μία εκπαίδευση με αυτούς τους δύο εκπαιδευτές, μη τη χάσετε, και εάν ποτέ βρεθείτε στο Τέλφορντ επισκεφθείτε αυτό το πανέμορφο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

2 thoughts on “Ανασκόπηση: Legends of Systema (Αγγλία)

  1. Αξιότιμε αρθρογράφε,
    Κατά την άποψή σας, ποιό σύστημα είναι πιό αποτελεσματικό, και γιατί; Το Systema ή το Krav Maga;

    • Αγαπητέ φίλε,

      Δε θεωρούμε ότι το ένα υπερτερεί του άλλου έχοντας κάποια βασική εμπειρία και με τα δύο. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι στο Krav Maga μπορείς να έχεις πολύ πιο γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα, ενώ το Systema απαιτεί αρκετά περισσότερο χρόνο εξάσκησης. Ασφαλώς, όπως κάθε πολεμική τέχνη με αρκετή εξάσκηση κάποιος μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα το ίδιο καλά με οποιαδήποτε από τις δύο.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s