Διαμέτρημα .300 Blackout

Με πρώτη την Ολλανδία και δεύτερες τις ΗΠΑ βλέπουμε αυτό το διαμέτρημα σταδιακά να αντικαθιστά το 5.56×45mm NATO. Παρότι προσωπικά το θεωρούμε μία πολύ θετική εξέλιξη, είναι κάτι που αξίζει κανείς να μελετήσει. Κάπως έτσι σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μία περίληψη του σχετικά νέου διαμετρήματος .300 AAC Blackout που για συντομία αναφέρεται απλά ως .300 BLK.

Πηγή: SilencerShop.com

Πρακτικά, η ιστορία του είναι παρόμοια με αυτή του διαμετρήματος .458 SOCOM με μόνη διαφορά ότι οι εφευρέτες του ήθελαν μία πιο μέση λύση. Δηλαδή, μία καλύτερη ισορροπία πρακτικότητας με ισχύ (αυτό σημαίνει ταχύτητα και διαστάσεις βλήματος). Τελικά, η ερευνητική ομάδα της εταιρίας Advanced Armament Corporation (ή AAC για συντομία) σε συνεργασία με τη βιομηχανία Remington Defense κατασκεύασαν ένα νέο διαμετρήματος 7.62×35 χιλιοστών με πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά.

Πηγή: RainierArms.com

Καθώς ήθελαν να λειτουργεί με τις ελάχιστες δυνατές μετατροπές στα τυφέκια τύπου AR-15 έθεσαν το περιορισμό ότι θα πρέπει να ταιριάζει στους γεμιστήρες διαμετρήματος 5.56×45mm NATO και το μόνο που πρέπει να αλλαχτεί σε ένα τυφέκιο για να λειτουργεί σε αυτό το διαμέτρημα θα είναι το ανώτερο τμήμα του κορμού του (δηλαδή η κάννη και ο μηχανισμός του κλείστρου). Κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα και στο πεδίο της μάχης σε λίγα δευτερόλεπτα. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα. Είναι ένας ανώτερος κορμός για διαμέτρημα .300 BLK που ο χειριστής απλά τον κουμπώνει στο κορμό και είναι έτοιμος για χρήση.

Πηγή: Reddit.com

Στις 17 Ιανουαρίου του 2011 το SAAMI (Sporting Arms and Ammunition Manufacturers’ Institute, Ινστιτούτο Κατασκευαστών Αθλητικών Όπλων και Πυρομαχικών) ενέκρινε το νέο αυτό διαμέτρημα με κωδικό όνομα Blackout ή BLK για συντομία. Το .300 στο όνομα του αντιπροσωπεύει τη διάμετρο του βλήματος σε ίντσες. Έτσι, το κανονικό του όνομα είναι .300 AAC Blackout αλλά το SAAMI το έχει καταχωρήσει ως .300 BLK.

Πηγή: 300BLKTalk.com

Ο κάλυκας του .300 BLK είναι στη πράξη ένας διευρυμένος και κομμένος κάλυκας 5.56×45mm NATO. Δηλαδή, έχει κοπεί ώστε να είναι κοντύτερος και το στόμιο του έχει διευρυνθεί για να χωράει το βλήμα διαμέτρου 7.62 χιλιοστών που είναι ένα σχεδόν απόλυτο αντίγραφο του σοβιετικού διαμετρήματος 7.62×39mm που χρησιμοποιούν τα όπλα τύπου Καλάσνικοφ. Αξίζει να αναφέρει κανείς ότι ακόμα και στις βαλλιστικές μετρήσεις τα αποτελέσματα του .300 BLK είναι σχεδόν ολόιδια με αυτά του σοβιετικού 7.62×39mm. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η AAC σε αυτή την έρευνα της προσπάθησε να κατασκευάσει ένα τυφέκιο τύπου AR-15 που να λειτουργεί αποτελεσματικά με το σοβιετικό διαμέτρημα 7.62×39mm αλλά απαιτούσε πάρα πολλές μετατροπές τόσο στον ανώτερο όσο και στο κατώτερο κορμό και δεν ήταν αρκετά αξιόπιστο. Στην επόμενη φωτογραφία είναι ένα φυσίγγιο διαμετρήματος .300 BLK αριστερά από ένα σοβιετικό φυσίγγιο διαμετρήματος 7.62×39mm (δεξιά). Παρατηρήστε τις ομοιότητες στο βλήμα.

Πηγή: YouTube.com/channel/UCGkAebzIWfSm7upwZ1UIsAg

Λόγω του ότι το νέο αυτό διαμέτρημα έχει τροποποιημένους κάλυκες διαμετρήματος 5.56×45mm NATO σημαίνει ότι όχι απλά ταιριάζει στους ίδιους γεμιστήρες, αλλά επιτρέπει και ακριβώς την ίδια χωρητικότητα καθώς οι κάλυκες έχουν ίδια διάμετρο. Αυτό ήδη προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο .300 BLK αλλά υπάρχουν και άλλα θετικά. Βλέπετε παρακάτω τα δύο διαμετρήματα το ένα δίπλα από το άλλο χρησιμοποιώντας τον ίδιο γεμιστήρα.

Πηγή: ThFirearmBlog.com

Τα βλήματα του .300 BLK αρχικά σχεδιάστηκαν να έχουν βάρος 125 grain (8.1 γραμμάρια) το οποίο δίνει μία ταχύτητα εξόδου της τάξης των 620 μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Σίγουρα πιο αργό από το 5.56×45mm NATO που αγγίζει τα 880 μέτρα/δευτερόλεπτο, αλλά επίσης το .300 BLK έχει παραπάνω από το διπλάσιο βάρος. Αυτό του προσφέρει ένα πολύ αξιόπιστο βαλλιστικό συντελεστή (δηλαδή πόσο εύκολα και σταθερά κινείται το βλήμα στην αντίσταση που δέχεται από τον αέρα). Αυτό σημαίνει δύο πάρα πολύ μεγάλα τακτικά πλεονεκτήματα στα οποία υστερούσε το πιο αδύναμο 5.56×45mm NATO. Πρώτον, η απόδοση του .300 BLK επηρεάζεται ελάχιστα από το μήκος κάννης του όπλου. Κάτι εντελώς αντίθετο με το 5.56×45mm NATO που έχει σοβαρά προβλήματα με κοντές κάννες. Βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα εδώ όπου είναι το τυφέκιο MaddMacs AR-15 SBR με κάννη μήκους 10.5″ (26.67 εκατοστά).

Πηγή: MaddMacsPrecisionTactical.com

Το δεύτερο πλεονέκτημα του είναι ότι μπορεί να κατασκευαστεί με διαφορετικές γομώσεις ώστε να είναι υποηχητικό, στο όριο του φράγματος του ήχου, και υπερηχητικό. Αυτό λύνει ακόμα ένα πρόβλημα που είναι ότι το διαμέτρημα 5.56×45mm NATO δεν είχε σχεδιαστεί ποτέ για χρήση με σιγαστήρα και γι’αυτό σήμερα υπάρχουν πάρα πολλές πατέντες για να λειτουργήσει. Από την άλλη πλευρά, το .300 BLK λειτουργεί σχεδόν σε ακριβώς τα ίδια επίπεδα απόδοσης και με υποηχητικά πυρομαχικά επιτρέποντας έτσι τη χρήση σιγαστήρα χωρίς να προκαλεί κινδύνους αξιοπιστίας και απόδοσης.

Πηγή: TexAgs.com

Δυστυχώς όμως, υπάρχουν και άσχημα νέα. Λίγους μήνες μετά την έγκριση του από το SAAMI, το ίδιο ινστιτούτο έκανε μία ανακοίνωση για μεγάλη προσοχή στη χρήση του. Όπως φαίνεται υπήρχαν άνθρωποι που από λάθος έβαλαν φυσίγγια διαμετρήματος .300 AAC Backout σε τυφέκια διαμετρήματος 5.56×45mm NATO ή .223 Remington. Κάτι που όπως περιγράψαμε είναι εφικτό λόγω του ότι έχουν ίδια διάμετρο κάλυκα και συνολικό μήκος φυσιγγίου. Ασφαλώς όμως, το .300 BLK έχει και μεγαλύτερο βλήμα (7.62 χιλιοστά έναντι του 5.56 χιλιοστών) και πολύ ισχυρότερη γόμωση. Αυτό είναι συνταγή για σοβαρή βλάβη στο όπλο και μεγάλη πιθανότητα τραυματισμού του χειριστή του. Οπότε εάν έχετε τυφέκια και των δύο διαμετρημάτων απαιτείται μεγάλη προσοχή για να μη κάνετε κάποιο τέτοιο λάθος. Η φωτογραφία που βλέπετε στη συνέχεια είναι το αποτέλεσμα από ακριβώς αυτό το λάθος.

Πηγή: John1911.com

Όλα τα παραπάνω τράβηξαν γρήγορα τη προσοχή όλων των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων ανά το κόσμο με πρώτη να κάνει κίνηση την Ολλανδία. Τον Ιούλιο του 2015 η Ολλανδία εξόπλισε τους άντρες της NL-MARSOF (Netherlands – Maritime Special Operations Force, Ολλανδία – Δύναμη Θαλάσσιων Ειδικών Επιχειρήσεων) με αραβίδες SIG Sauer MCX με ενσωματωμένους σιγαστήρες διαμετρήματος .330 AAC Blackout και η μονάδα εξοπλίζεται αποκλειστικά με υποηχητικά πυρομαχικά. Βλέπετε αυτό ακριβώς το τυφέκιο στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: DefenseReview.com

Πιο πρόσφατα, το Μάρτιο του 2017 η αμερικανική SOCOM (Special Operations Command, Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων) ξεκίνησε διαγωνισμό για κιτ μετατροπής των τυφεκίων M4A1 σε διαμέτρημα .300 AAC Blackout ενώ ήδη έχει αρχίσει να εξοπλίζει μικρές ομάδες ειδικών επιχειρήσεων με τυφέκια αυτού του διαμετρήματος για απόκτηση εμπειρίας αλλά και για έρευνα και ανάπτυξη τους. Βλέπετε στη συνέχεια έναν άντρα των SEAL του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με αραβίδα διαμετρήματος .300 BLK κατά διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Πηγή: TheFirearmBlog.com

Μέχρι σήμερα το διαμέτρημα .300 AAC Blackout φαίνεται πως είναι η χρυσή τομή που κάνει τα τυφέκια τύπου AR-15 αποτελεσματικά χωρίς να θυσιάζει τα σχεδιαστικά πλεονεκτήματα τους. Η μετάβαση από το αδύναμο 5.56×45mm NATO σε .300 BLK είναι εύκολη και χαμηλή σε κόστος. Μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα υιοθετηθεί και από άλλες χώρες και εάν η συμμαχία ΝΑΤΟ θα αποφασίσει να το ορίσει ως πρότυπο στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: GunsAndAmmo.com

7 thoughts on “Διαμέτρημα .300 Blackout

 1. Κομμάτι μούφα μου κάνει η όλη ιστορία.
  Βασικά το 5,56 δεν είναι καθόλου αδύναμο και έχει και πιο ευθεία τροχιά από το .300 ή το φυσίγγιο του Καλάσνικοφ. Αυτό που έφαγε τα Αμερικανάκια είναι η μόδα με τις αραβίδες. Σώνει και καλά να χρησιμοποιούν αραβίδες απέναντι σε Καλάσνικοφ κανονικής κάννης (αν θυμάμαι καλά περίπου 16 ίντσες). Όλα τα άλλα περί ίδιας απόδοσης ασχέτου μήκους κάνης και ποσότητας πυρίτιδας τα θεωρώ προσπάθειες εντυπωσιασμού και αναληθή. Αν αλλάξεις σε σταθερό βάρος φυσιγγίου την ποσότητα του προωθητικού θα αλλάξει η τροχιά και το βεληνεκές του βλήματος.
  Θα είχε λυθεί το πρόβλημα των Αμερικανών αν χρησιμοποιούσαν τυφέκια Bullpup

  • Αγαπητέ φίλε, με εξαίρεση το πόλεμο του Αφγανιστάν, όλοι οι πόλεμοι που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη είναι σε κατοικημένους τόπους. Αυτό αλλάζει πολύ τις απαιτήσεις όπως για παράδειγμα:

   • Χρειάζονται εύκολα στο χειρισμό όπλα για περιορισμένους και κλειστούς χώρους που να είναι ισχυρότερα από τα υποπολυβόλα αυτοάμυνας (PDW).
   • Σε αντίθεση με το 5.56×45mm NATO που είχε βασικό σκοπό το τραυματισμό του εχθρού, σε κατοικημένους τόπους εξαιτίας του μικρού χρόνου αντίδρασης απαιτείται μέγιστη αποτελεσματικότητα στην άμεση εξουδετέρωση του εχθρού, όχι στο τραυματισμό του.
   • Οι αποστάσεις ένοπλων συμπλοκών σε κατοικημένους τόπους σύμφωνα με το FBI δε ξεπερνούν τα 50 μέτρα ενώ σύμφωνα με τα εγχειρίδια εκπαιδεύσεως (FM 3-06.11 και FM23-22.68) των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων οι αποστάσεις είναι από 25 μέτρα έως 100 μέτρα.

   Σχετικά με την απόδοση του .300 BLK με διαφορετικές γομώσεις και μήκη κάννης, μπορείτε να δείτε το σχετικό πίνακα εδώ (στη διαφάνεια νούμερο 23) από το DTIC (Defense Technical Information Center, Κέντρο Τεχνικών Πληροφοριών Αμύνης).

  • αραβίδα θεωρείται το Μ4,το Μ16 θεωρείται και αυτό αραβίδα ή επιθετικό τυφέκιο?επίσης το Ακ εχει 16 ιντσες καννη,το μ16 20 και το μ4 14.αρα το μ16 α2 δεν θα πρεπε λογικά να αντιμετωπιζει πρόβλημα λογω μήκους κάννης οπως λέτε?

   • Αγαπητέ φίλε, τυφέκιο είναι από 19″ και πάνω, αραβίδα από 10″ έως 18″ και πιστόλι από 10″ και κάτω σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

    Το διαμέτρημα 5.56×45mm NATO λειτουργεί αξιόπιστα και στα Μ4 (με μήκος κάννης 16″ ή 14″) αλλά έχει σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας σε δύο περιπτώσεις. Σε αραβίδες αστικού περιβάλλοντος όπως π.χ. το MK18 Mod 1 που χρησιμοποιείται στις περισσότερες μονάδες των ΗΠΑ σήμερα και έχει μήκος κάννης 10.3″ ίντσες, όπως επίσης και σε όπλα με σιγαστήρα που και πάλι είναι απαραίτητο για μάχες σε νυχτερινές επιχειρήσεις που στις ΗΠΑ αυτό σημαίνει λίγο λιγότερο από το 90% των επιχειρήσεων. Όταν προστεθεί σιγαστήρας μειώνει τη πίεση των αερίων. Καθώς το 5.56×45mm NATO δεν έχει σχεδιαστεί για υποηχητικά βλήματα και μειώνεται και η πίεση του, δημιουργούνται πολλά προβλήματα αξιοπιστίας.

 2. Εχω να παρατηρησω εδω κ χρονια, ενα εντονο φαινομενο αμερικανικης κατοχης. Οτιδηποτε ξενο-ρωσικο κ.α.- οι αμερικανοι το πολεμανε, το μειωνουν, το κοροιδευουν ανοικτα, με στατιστικες κ αλλες βλακειες, μεχρι να το κανουν δικο τους κ μετα το αποθεωνουν κ το χρυσοπουλανε με τα καλυτερα σχολια χωρις να δεκτουνε κανενα μειωνεκτημα. Εμεις τα «προβατα» μασαμε οτι μας δινουνε κ λεμε μονο ναι. Σε αυτο φταιει δυστυχως κ ο τυπος. Και δηλωνω μεσω ερωτησης. Που ειναι τωρα το σουπερ υπερδιαμετρημα 5.56 που δεν φταιει αυτο αλλα η χρηση που του κανουν; που ειναι ενα καρο διαμετρηματα χειρος αλλα πανε πολεμο με τα 9αρια; Μας δουλευουν μεχρι να μας πουλησουν αυτο που εχουμε. Οι ευρωπαιοι εχουμε κουλτουρα γυρω απο τα οπλα αρκει να μην την φιμωνουμε. Το αμερικανικο μαρκετιγκ δεν εχουμε.ΜΟΝΟ.

 3. Συμφωνώ με τον jim40 στο ότι το 5,56 είναι γενικώς ανώτερο φυσίγγιο από το .300BLK. Πολύ πιο επίπεδη τροχιά, διατρητικότητα σε θωρακίσεις, κλπ.
  Νομίζω ο μόνος λόγος που γίνεται κάποια εισαγωγή σε υπηρεσία του .300BLK είναι η αντικατάσταση του ΜΡ5SD με ένα φυσίγγιο/διαμέτρημα που μπορεί να χρησιμοποιηθει ικανοποιητικά ως υποηχητικό (σε αντίθεση με το 5,56) και παράλληλα να μπορεί ο χειριστής άμεσα να μεταπέσει σε ικανοποιητικό υπερηχητικό.
  Οπόταν, αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη επιχειρησιακή απαίτηση για υποηχητικά, το 5,56 είναι ανώτερο σαν διαμέτρημα, πολύ ανώτερο δε ως Μ855Α1

 4. Υπαρχει σε εξελιξη καποιο προγραμμα για σχεδιασμου τουφεκιου μαχης χωρις περιορισμους απο την υπάρχουσα βάση?

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s