Το φυλάκιο İlyasağa στο Κουσάντασι

Το άρθρο αυτό αποτελεί έργο συλλογικής εργασίας υπό το «Πρόγραμμα ΕΝΥΩ». Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Γεράκι για την έρευνα του.

Καθώς χαρτογραφούμε τις τουρκικές στρατιωτικές υποδομές στα τελευταία μας άρθρα, θεωρήσαμε σωστό να συμπεριλάβουμε και ένα φυλάκιο που προσφάτως έπαψε να λειτουργεί. Είναι το φυλάκιο «İlyasağa» το οποίο ευρίσκετο πλησίον του φυλακίου της Jandarma (Χωροφυλακή) που είχαμε παρουσιάσει εις το άρθρο μας «Φυλάκιο της Jandarma 4 χλμ. από τη Σάμο». Αντίστοιχα, παρακάτω βλέπετε τη θέση του φυλακίου «İlyasağa», του φυλακίου της Jandarma που χρησιμοποιείται σήμερα, και του σταθμού VTS που αναλύσαμε εις το άρθρο μας «Τουρκικός σταθμός VTS Αλικαρνασσού».

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Το φυλάκιο αυτό βρίσκεται εις τας συντεταγμένας 37°40’53.0″N 27°03’18.0″E και μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας από αυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps.Όπως φαίνεται και στην ακόλουθη δορυφορική απεικόνιση, ήταν ένα μικρό φυλάκιο αποτελούμενο μόλις από ένα κτήριο. Το κτήριο έχει μήκος 33 μέτρα και πλάτος 10.5 μέτρα. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, πλέον αυτό δε χρησιμοποιείται καθώς υπάρχει το μεγαλύτερο φυλάκιο που είχαμε δει στο παρελθόν.

Πηγή: Google.com

Το φυλάκιο αυτό άνηκε στη τουρκική χωροφυλακή, τη Jandarma, και αυτό φαίνεται και από το τοπικό τύπο που το ανάφερε ως χαρακτηριστικό σημείο σε θερινούς αγώνες ποδηλασίας μέσα από το εθνικό πάρκο στο οποίο βρίσκεται. Σχετικό φωτογραφικό υλικό από το 2010 μπορείτε να δείτε παρακάτω. Παρατηρήστε στο χάρτη της εκδήλωσης ότι στο σημείο που είναι η παραπάνω υποδομή αναφέρει «Διεύθυνση Χωροφυλακής» στα τουρκικά.

Πηγή: CyclingTR.com

Καθώς το φυλάκιο αυτό δε χρησιμοποιείται πλέον, δε το θεωρούμε σημαντικό να κάνουμε εις βάθος ανάλυση του. Ωστόσο, ώστε να έχουν οι αναγνώστες μας μία εικόνα καλύτερη από εκείνες των δορυφορικών λήψεων που παραθέσαμε νωρίτερα, βλέπετε τη κατάσταση του το 2015 (όταν ήδη είχε πάψει να λειτουργεί) παρακάτω. Το μήνυμα που βλέπετε στην επιγραφή είναι ένα ρητό του Κεμάλ Μουσταφά «Ατατούρκ» που λέει «πόσο ευτυχισμένος είναι αυτός που μπορεί να πει είμαι Τούρκος».

Πηγή: Facebook.com (επεξεργασμένη)

Σαφώς και θα προχωρήσουμε και σε πιο ενδιαφέρουσες υποδομές καθώς χαρτογραφούμε το τι υπάρχει στη περιοχή, αλλά θεωρήσαμε σημαντικό να συμπεριλάβουμε και αυτό διότι σίγουρα από τις δορυφορικές λήψεις φαίνεται ως κάτι ενεργό και στρατιωτικής σημασίας εκ πρώτης όψεως.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...