Φυλάκιο της Jandarma 4 χλμ. από τη Σάμο

Τελευταία ανανέωση: 8/9/2020

Το άρθρο αυτό αποτελεί έργο συλλογικής εργασίας υπό το «Πρόγραμμα ΕΝΥΩ». Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους A T, Bravo Karakoulos, cobra, D C, kosmas, και Γεράκι για την έρευνα τους.

Σε απόσταση μικρότερη των 4 χιλιομέτρων νοτίως της Σάμου εντοπίσαμε ένα φυλάκιο της τουρκικής χωροφυλακής (Jandarma). Είναι ένα φυλάκιο εις τας συντεταγμένας 37°40’03.9″N 27°00’34.4″E στη περιοχή του Κουσάντασι, εντός του εθνικού πάρκου «Ντιλέκ» της Τουρκίας. Μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps, και παρακάτω βλέπετε ότι βρίσκεται μόλις 3.95 χιλιόμετρα από την ακτή Ψιλή Άμμος της Σάμου.

Πηγή: Google.com

Η υποδομή αυτή είναι αρκετά απλή, με λίγα κτήρια, ένα μεγάλο ιστίο στα βορειοδυτικά της, και ένα σχετικά μεγάλο ελικοδρόμιο (21×20 μέτρα). Συγκεκριμένα, το ελικοδρόμιο μπορεί να δεχθεί όλα τα ελικόπτερα που διαθέτει σήμερα η Jandarma. Για την ακρίβεια,τη στιγμή δημοσίευσης του άρθρου μας αυτά είναι τα TAI/AgustaWestland T129 ATAK (περίπου 14 μέτρα), Bell UH-1 Huey (περίπου 17 μέτρα), Mil Mi-17 (περίπου 18 μέτρα), και Sikorsky S-70A-28 Blackhawk (περίπου 19 μέτρα). Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό σημαίνει ότι τα ελικόπτερα αυτά μπορούν να μεταβούν εις τη Σάμο εντός λίγων λεπτών μέσω αυτού του ελικοδρομίου.

Πηγή: Google.com, JetPhotos.com, Kokpit.aero, C4Defence.com (επεξεργασμένη)

Προτού όμως δούμε πιο αναλυτικά τις υποδομές που εντοπίσαμε σε αυτό το φυλάκιο της τουρκικής Jandarma στο Κουσάντασι, παραθέτουμε στη συνέχεια μία γενική επεξηγηματική δορυφορική φωτογραφία με όλα τα ορατά χαρακτηριστικά σημεία του φυλακίου.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Κάτι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι μελετώντας ιστορικές φωτογραφίες φαίνεται ότι ο χωματόδρομος που ενώνει τα κτήρια Α και Β που βλέπετε στη συνέχεια ξεκίνησε να συντηρείται το 2018. Πιθανόν ένδειξη επέκτασης της υποδομής ή αναθεώρηση της αποστολής του φυλακίου για τη συγκεκριμένη περιοχή ευθύνης της Jandarma. Να τονίσουμε ότι βάσει των διαθέσιμων ανοικτών πηγών δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το πως χρησιμοποιούνται αυτά τα δύο κτήρια, και γι’αυτό τα κατηγοριοποιούμε ως άγνωστα. Επίσης, είναι ενδιαφέρον το ότι βρίσκονται εκτός της περίφραξης του φυλακίου.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Μία άλλη οπτική γωνία από το κτήριο Β έχουμε και από φωτογραφίες που υπάρχουν από τουρίστες που επισκέπτονται παραλίες του Κουσάντασι σε κρουαζιέρες με πλοία όπου βρίσκονται λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από την υποδομή που αναλύουμε εδώ. Ακόμα και από αυτή την οπτική γωνία δε δύνανται να προσδιορίσουμε τη χρήση που έχουν τα εν λόγω κτήρια. Βλέπετε μία σχετική αντιστοίχιση στη συνέχεια.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Παρομοίως, μελετώντας ιστορικές δορυφορικές φωτογραφίες παρατηρούμε ότι το φυλάκιο υπάρχει εκεί τουλάχιστον από το 2006 (δε βρήκαμε παλαιότερες δορυφορικές φωτογραφίες) με τα ίδια κτήρια και υποδομές, ενώ το 2019 τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα, όπως βλέπετε στη συνέχεια.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Από την εταιρεία που εγκατέστησε τα προαναφερθέντα φωτοβολταϊκά συστήματα το 2019, την εταιρεία «ADİS Enerji Mühendislik», βρήκαμε και φωτογραφικό υλικό που μας δίνει μία πολύ καλύτερη οπτική γωνία των εγκαταστάσεων που περιγράψαμε παραπάνω. Βλέπετε όλες αυτές τις υποδομές από τη συγκεκριμένη αεροφωτογραφία εδώ.

Πηγή: Facebook.com/adisenerj

Από την ίδια πηγή επίσης έχουμε μία πολύ πιο καθαρή εικόνα για το μικρό κτήριο που βρίσκεται δίπλα από τα φωτοβολταϊκά που εγκαταστάθηκαν το 2019 σε αυτό το φυλάκιο της τουρκικής χωροφυλακής και τα βλέπετε εδώ.

Πηγή: Facebook.com/adisenerj

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το μεγάλο ιστίο που βλέπετε παρακάτω. Από φωτογραφίες τουριστών που πηγαίνουν σε κρουαζιέρες στις παραλίες του Κουσάντασι εντοπίσαμε και μία άλλη οπτική γωνία που τη βλέπετε στη συνέχεια.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Από τις παραπάνω φωτογραφίες βλέπουμε κάτι εξίσου ενδιαφέρον. Παρότι στη δορυφορική λήψη φαίνεται να ανεμίζει μία τουρκική σημαία, στις φωτογραφίες των τουριστών φαντάζει περισσότερο ως κεραία. Βάσει της εγγύτητας του στο Αιγαίο Πέλαγος, των παραπάνω φωτογραφιών, αλλά και του γεγονότος ότι υπάρχει ένας σταθμός βάσης VTS (Vessel Traffic Services, Υπηρεσίες Κίνησης Πλοίων) 9.5 ναυτικά μίλια ανατολικά του, θα μπορούσε ίσως να πρόκειται για δέκτη AIS (Automatic Identification System, Αυτόματο Σύστημα Ταυτοποίησης) πλοίων που συνδέεται με το συγκεκριμένο σταθμό VTS. Βλέπετε το που βρίσκονται τα δύο αυτά σημεία καλύτερα παρακάτω.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Ωστόσο, αυτή η υπόθεση δεν ισχύει διότι σύμφωνα με επίσημες πηγές αλλά και τοπικές ανθρώπινες πηγές, πρόκειται για γαλβανιζέ ιστίο ύψους 40 μέτρων που φτιάχτηκε για να πετά τη μεγαλύτερη σε διαστάσεις σημαία στη Μεσόγειο. Η σημαία έχει διαστάσεις 14×21 μέτρα και αποτέλεσε μεγάλη είδηση στο τοπικό τύπο το 2007 όπως βλέπετε εδώ.

Πηγή: SahemAydinLatma.com

Το φυλάκιο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στο πάρκο της περιοχής, όσο και στις παραλίες, αλλά και θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας. Ωστόσο, πέρα από μερικές τυπικές αποστολές και έρευνες σε εγκληματικές ενέργειες στο πάρκο, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για αυτό σε ανοικτές πηγές.

Πηγή: Yandex.com

Κλείνοντας, η Jandarma ως μία υπηρεσία χωροφυλακής δεν έχει τυπικά στρατιωτικές αρμοδιότητες σε καιρό ειρήνης. Άρα υπάρχουν δύο πιθανές χρήσεις αυτής της υποδομής που παρουσιάσαμε:

  1. Επιχειρησιακή αποστολή χωροφυλακής λόγω του μεγάλου εθνικού πάρκου «Ντιλέκ» στο οποίο εβρίσκεται, αλλά και των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα που συνεπάγεται ότι ίσως να υπάρχουν παράνομες δραστηριότητες τόσο από εδάφους όσο και από θαλάσσης (λαθρεμπόριο ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες).
  2. Εκπαιδευτική εγκατάσταση καθώς όπως αναφέρεται σε κάποιες ανοικτές πηγές, στα παράλια του Κουσάντασι λειτουργούν κάποια κέντρα εκπαιδεύσεως των δυνάμεων καταδρομών της τουρκικής χωροφυλακής.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η Jandarma συνεργάζεσαι πολύ στενά με τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας, άρα δε θα πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι βρίσκεται κυριολεκτικά λεπτά μακριά από τη παραλία Ψιλή Άμμος της Σάμου, και με το ελικοδρόμιο που διαθέτει μπορεί να συμβάλει σε ένα μεγάλο εύρος επιχειρήσεων κατά της Ελλάδος, και συγκεκριμένα της Σάμου. Επιπρόσθετα, εάν είναι πράγματι εκπαιδευτικός χώρος καταδρομών της Jandarma, τότε επισήμως εν καιρό πολέμου προβλέπεται να αποτελέσει κέντρο στρατιωτικών μονάδων. Εάν γνωρίζετε περισσότερα για αυτή την υποδομή της τουρκικής χωροφυλακής, γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου μας.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...