Απλές ιδέες: Πυρομαχικά προς λήξη

Οι «απλές ιδέες» είναι σύντομες προτάσεις για μία καλύτερη πατρίδα βάσει προσωπικών εμπειριών. Δε τα προτείνουμε πάντοτε για «αντιγραφή» αλλά για έμπνευση ιδεών που θα βελτιώσουν την Ελλάδα μας. Είναι απλά πράγματα που εάν κάνει ο καθένας μας θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Πριν πολλά χρόνια είχαμε ακούσει για πρώτη φορά το ότι τα πυρομαχικά προς λήξη των ενόπλων δυνάμεων, αντί να καταστραφούν γίνονται ένα είδος ψυχαγωγικής εκδήλωσης για κάθε πολίτη. Αυτό ήταν στη Χονολουλού της Χαβάη, αλλά από τότε έχουμε δει την ίδια ακριβώς πρακτική σε πολλά κράτη συμπεριλαμβανομένων των Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία, και Ισραήλ, ανάμεσα σε πολλά άλλα. Ας δούμε τι ακριβώς εννοούμε εδώ.

Πηγή: Flickr.com/photos/23100685@N05/

Καλώς ή κακώς κάποια πυρομαχικά θα λήξουν δίχως να χρησιμοποιηθούν. Προκειμένου να μη καταστραφούν αλλά να κερδίσουν κάτι από αυτό οι εκάστοτε κυβερνήσεις, σε πολλά κράτη διοργανώνονται ετήσιες εκδηλώσεις όπου νόμιμοι πολίτες μπορούν να πάνε και να ρίξουν με διάφορα όπλα, να συμμετέχουν ελεγχόμενες εκρήξεις, κτλ. Ο λόγος είναι πρώτον η αναπτέρωση του ηθικού και της εθνικής υπερηφάνειας, δεύτερον η διαφήμιση και προώθηση των ενόπλων δυνάμεων, και τρίτον η στρατολόγηση νέων που θέλουν να εργαστούν σε αυτό το χώρο. Ειδικά για την Ελλάδα όπου όπου υπάρχει ακόμα υποχρεωτική στράτευση υπάρχει και ένας ακόμα σπουδαίος λόγος. Συντήρηση ικανοτήτων σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε μία τέτοια εκδήλωση. Το ίδιο θα προτείναμε και σε ιδιώτες που έχουν σκοπευτήρια ή πεδία βολής αλλά εκεί είναι πιο δύσκολο διότι σπάνια θα έχουν μεγάλα αποθέματα πυρομαχικών, και δη προς λήξη.

3 σκέψεις σχετικά με το “Απλές ιδέες: Πυρομαχικά προς λήξη

  1. Όταν κάποτε ήμουν στην Π.Α. τα πυρομαχικά που κόντευαν να λήξουν έβλεπα να τα χρησιμοποιούν κατά προτεραιότητα σε ασκήσεις. Αεροσκαφών και ανθρώπων, αφού όλων των ειδών τα πυρομαχικά λήγουν κάποτε…

  2. Προ ολίγων ετών, στην Κύπρο, απεφασίσθη όπως καταστραφούν παλαιά όπλα. Τότε, ο Γεν. Διευθυντής τού Υπ. Αμύνης απεφάσισε όπως τα θέσουν προς πώλησιν στο ευρύ κοινό, χωρίς τον μηχανισμό πυροδοτήσεως. Η ανταπόκριση υπήρξε μεγάλη, διότι πολλοί πολίτες είχαν εκπαιδευθεί και πολεμίσει με αυτά, κατά την τουρκική εισβολή, και τα ήθελαν ως ενθύμιο. Έτσι, εξοικονομήθη το κόστος καταστροφής τους και εισέρρευσαν και χρήματα απο την πώλησή τους!

  3. Στην Ελλάδα τα πυρομαχικά δεν λήγουν ποτέ. Σκέψου ότι η αεροπορία έχει ακόμα bren με 0,303 british των οποίων οι παρτίδες των πυρομαχικων είναι πολλές δεκαετίες πίσω ή τα 7,62*51 βλέπουμε παρτίδες των 70s και 80’s

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...