MIT: Η απαγωγή στο Καζακστάν και τα βασανιστήρια

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, η MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών), φημίζεται για τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλει όσους απαγάγει ή συλλαμβάνει για «να μιλήσουν». Μία τέτοια υπόθεση θα δούμε και σε αυτό το άρθρο μας από το 2017. Την υπόθεση του Ζαμπίτ Κισί από το Καζακστάν που απήχθη από τη MIT το Σεπτέμβριο του 2017 και έμεινε σε μυστική φυλακή στην Άγκυρα για 108 ημέρες ενώ υπέστη αμέτρητα βασανιστήρια. Βλέπετε μία φωτογραφία του παρακάτω.

Πηγή: BoldMedya.com

Ο λόγος που γνωρίζουμε όσα γνωρίζουμε για αυτό το περιστατικό είναι γιατί ο ίδιος ο Ζαμπίτ Κισί έκανε μία γραπτή καταγγελία στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας την οποία εν συνεχεία έδωσε στο τύπο (στο πρακτορείο Bold Medya) και την οποία βλέπετε και εσείς στη συνέχεια. Βάσει αυτής της καταγγελίας και των διαθέσιμων ανοικτών πηγών γράφουμε το γεγονός στο άρθρο μας.

Πηγή: StockholmCF.com

Σύμφωνα με υποκλοπές, παρακολουθήσεις και αναλύσεις πληροφοριών το 2017 η MIT ζήτησε επίσημα από τη κυβέρνηση του Καζακστάν την έκδοση του Ζαμπίτ Κισί στη Τουρκία ως ενεργό υποστηρικτή του Φετουλάχ Γκιουλέν. Καθότι Τούρκος, η κυβέρνηση του Καζακστάν εξέδωσε τον Ζ. Κισί και έκανε και ανάλογη επίσημη δήλωση στο τοπικό τύπο. Σύμφωνα με τη καταγγελία του ίδιου, τον παρέλαβαν Τούρκοι που του συστήθηκαν ως στελέχη της MIT που φορούσαν πολιτικά ρούχα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2017 και άρχισαν αμέσως να τον χτυπούν στα γεννητικά όργανα μέχρι που άρχισε να αιμορραγεί. Εν τέλει, την ίδια ημέρα στις 23:32 ακριβώς επιβιβάστηκαν όλοι μαζί στο αεροσκάφος με μοναδικό αναγνωριστικό TT-4010 που είναι δηλωμένο επίσημα στη τουρκική πολεμική αεροπορία και το βλέπετε παρακάτω. Η πτήση ήταν από το Αλμάτι του Καζακστάν με προορισμό την Άγκυρα στη Τουρκία.

Πηγή: JetPhotos.com

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, σύμφωνα με τη καταγγελία, συχνά τα στελέχη της MIT τον χτυπούσαν στα γεννητικά όργανα και στο κεφάλι ενώ όταν έφτασαν στην Άγκυρα τον έβαλαν σε ένα συμβατικό μαύρο αυτοκίνητο τύπου βαν και σταμάτησαν κοντά στο αεροδρόμιο. Κατά τη καταγγελία μόλις ήταν 6 λεπτά διαδρομής. Εκεί τον έγδυσαν και τον έβαλαν σε ένα κελί περίπου τριών τετραγωνικών μέτρων στο απόλυτο σκοτάδι που παρακολουθούνταν από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Για τις επόμενες 108 ημέρες, κανένας δε γνώριζε που βρίσκονταν και όταν οι συγγενείς του πίεσαν πολύ τη κυβέρνηση του Καζακστάν ώστε να ζητήσει μία επίσημη δήλωση από τη Τουρκία, η επίσημη δήλωση ήταν ότι δε γνωρίζουν τίποτα για την υπόθεση. Βλέπετε την οικογένεια του και τον ίδιο στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: StockholmCF.com

Σύμφωνα με τη καταγγελία του σε αυτό το διάστημα 108 ημερών από την ημέρα που έφτασε στη Τουρκία δέχονταν επί καθημερινής βάσης βασανιστήρια ενώ δηλώνει ότι έγινε μάρτυρας και αυτοκτονιών, αλλά και δολοφονιών άλλων κρατουμένων στην ίδια μυστική φυλακή της MIT κοντά στο αεροδρόμιο της Άγκυρας. Στο πρακτορείο Bold Medya ανέφερε.


«Ήθελα να πεθάνω. Δεν αναρωτιόμουν πλέον γιατί οι άνθρωποι αυτοκτονούν στις φυλακές. Συστηματικά μου έκαναν βασανιστήρια, σωματικά και ψυχολογικά, για 108 ημέρες σε ένα κουτί σαν φέρετρο χωρίς ίχνος φωτός»


Επιπρόσθετα, κάποια από τα βασανιστήρια τα οποία αναφέρει ότι υπέστη στη καταγγελία του είναι τα ακόλουθα:

  • Ηλεκτροσόκ
  • Σεξουαλική κακοποίηση
  • Ξυλοδαρμοί
  • Σπάσιμο δακτύλων των ποδιών
  • Απαγόρευση να πλύνει τα δόντια του ή να ξεπλύνει το στόμα του σε όλη τη διάρκεια της κράτησης
  • Αφυδάτωση σε βαθμό που τον επανέφεραν γιατροί με ορό
  • Στέρηση ύπνου με δυνατή μουσική όταν πήγαινε να κοιμηθεί
  • Στάσεις πίεσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα
  • Ενέσεις με διάφορες ουσίες
  • Ψυχολογικά βασανιστήρια

Πηγή: TurkishMinute.com

Αναφορικά με τα ψυχολογικά βασανιστήρια, κάποιες από τις φράσεις που του έλεγαν, σύμφωνα με τη καταγγελία του, και τις υποστήριζαν με ανάλογες απειλητικές πράξεις για να τον πείσουν ήταν οι ακόλουθες.

  • «Εμείς είμαστε οι δικαστές και οι εισαγγελείς εδώ. Δεν υπάρχουν ούτε δικηγόροι ούτε αστυνομικοί. Ο μόνος τρόπος να ζήσεις είναι να κάνεις ότι σου λέμε»
  • «Αν δεν κάνεις ότι λέμε θα σε δηλητηριάσουμε και δε θα φαίνεται ούτε καν στην αυτοψία, θα καταγραφεί απλά ως ανακοπή καρδιάς»
  • «Εάν μας κοιτάξεις ποτέ τότε η υπόθεση σου θα μείνει για πάντα στο αρχείο ως άλυτη δολοφονία»
  • «Θα λαδώσουμε τους μπάτσους στο Καζακστάν για να πιάσουμε και να βιάσουμε τα παιδιά και τη γυναίκα σου όταν τελειώσουμε με εσένα»

Πηγή: EKathimerini.com

Όπως δηλώνει, όταν είδαν ότι οι παραπάνω τεχνικές δεν απέδιδαν του πρότειναν να του δώσουν μία καλή θέση σε μία δημόσια υπηρεσία στη Τουρκία με μισθό 7-8 χιλιάδες τουρκικές λίρες, και ασυλία για την οικογένεια του, εάν συνεργάζονταν μαζί τους. Μάλιστα ανέφεραν ότι το έχουν ξανακάνει στο παρελθόν με άλλους κρατούμενους. Τότε άρχισαν να του λένε ότι γνώριζαν ότι ήταν πράκτορας της CIA που εργάζονταν κατά του καθεστώτος της Τουρκίας αλλά μετά από αυτό δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη και η υπόθεση έκλεισε όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Πηγή: KingOfWallpapers.com

Στις 18 Ιανουαρίου του 2018 γύρω στις 20:00 τον παρέδωσαν σε κάποια άτομα που τον έβαλαν ένα μαύρο όχημα και έπειτα του φόρεσαν μία μαύρη κουκούλα. Η ομάδα αυτή άλλαξε με μία άλλη και εν τέλει, τον μετέφεραν στο κτήριο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Άγκυρας. Εκεί οι αρχές έκαναν αναφορά σύλληψης και σφράγισαν το διαβατήριο του με ημερομηνία εισόδου στη Τουρκία τις 18 Ιανουαρίου του 2018. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα είχε χάσει 32 κιλά και είχε, και συνεχίζει να έχει, πολλά προβλήματα υγείας από τα βασανίστρια που υπέστη. Έπειτα από μερικές εβδομάδες νοσηλείας σε νοσοκομείο της Άγκυρας μεταφέρθηκε στη φυλακή Καντίρα και στις 21 Ιουνίου του 2019 καταδικάστηκε σε 13 έτη φυλάκισης ως αντικαθεστωτικός σχετιζόμενος με την απόπειρα πραξικοπήματος του κινήματος Γκιουλέν από τον Ιούλιο του 2016.

Πηγή: ANFEnglishMobile.com

Για όσους γνωρίζουν τη MIT τίποτα από τα παραπάνω δε θα πρέπει να τους κάνει εντύπωση καθώς είναι σύνηθες πρακτικές της τα τελευταία χρόνια. Είναι μία υπηρεσία που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει και τουλάχιστον τέτοια περιστατικά δίνουν λίγο φως σε ένα σκοτεινό κόσμο που δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό. Άλλωστε ας μη ξεχνάμε και τη διαρροή του ακόλουθου πολύ σκληρού βίντεο από «ανακρίσεις» των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας. Και συγκεκριμένα της JIT (Jandarma İstihbarat Teşkilatı, Υπηρεσία Πληροφοριών και Αντιτρομοκρατίας Χωροφυλακής) πριν από ένα έτος (3 Μαρτίου του 2018) από υποκλοπή κινητού τηλεφώνου Τούρκου από τον πρώην πράκτορας της ΕΥΠ, κύριο Εμ. Αθ. Χατζησάββα. Προσοχή! Είναι εξαιρετικά σκληρές εικόνες άρα δείτε το με δική σας ευθύνη.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...