Τυφέκιο ΑΚ-47

Το τυφέκιο μάχης ΑΚ-47 σχεδιάστηκε το 1947 και από το 1949 που μπήκε στη παραγωγή μέχρι και σήμερα είναι το πρώτο σε πωλήσεις τυφέκιο μάχης στο κόσμο. Έχει χρησιμοποιηθεί σε όλους τους πολέμους που έχουν συμβεί από το 1949 και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα αυτό το εκπληκτικό όπλο που έχει γράψει, και συνεχίζει να γράφει, τη σύγχρονη πολεμική ιστορία.

Πηγή: CenterFireSystems.com
Πηγή: CenterFireSystems.com

 
Σύντομη Ιστορία
Το τυφέκιο ΑΚ-47 έχει μία από τις πιο ξεχωριστές και, θα μπορούσε να πει κάνεις, ρομαντικές ιστορίες που γνωρίζουμε σήμερα στο χώρο των σχεδιαστών όπλων. Το 1941 ο Ρώσος στρατιώτης Μιχαήλ Καλάσνικοφ είχε τραυματιστεί στον ώμο από πυρά Γερμανών Ναζί στη Μάχη του Μπριάνσκ. Καθώς νοσηλεύονταν ένας φίλος του τον επισκέφθηκε και συζητούσαν για την τεχνολογική υπεροχή των Ναζιστικών όπλων που ήταν πλήρως αυτόματα αλλά και φορητά. Συγκεκριμένα αναφέρονταν στο πρώτο πραγματικό τυφέκιο μάχης, το Γερμανικό StG 44 που το βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: RockIslandAuction.com
Πηγή: RockIslandAuction.com

Από την άλλη, οι Αμερικανικές δυνάμεις είχαν επίσης ένα εξαιρετικό ημιαυτόματο τυφέκιο το οποίο έφερνε εξίσου καλά αποτελέσματα. Ήταν το M1 Garand το οποίο μπορείτε να το δείτε στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: CapitanHiPower.com
Πηγή: CapitanHiPower.com

Και η φράση που είπε εκείνη την ημέρα του 1941 ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ θα άλλαζε για πάντα την ιστορία. Είπε «θα φτιάξω ένα τυφέκιο για κάθε στρατιώτη και θα το ονομάσω το Αυτόματο Καλάσνικοφ». Φυσικά, στα Ρώσικα αυτό ονομάζεται Автомат Калашникова, ή για συντομία ΑΚ και από εκεί προέρχεται το όνομα του θρυλικού τυφεκίου μάχης. Βλέπετε τον Μιχαήλ Καλάσνικοφ στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: BusinessInsider.com
Πηγή: BusinessInsider.com

Την ίδια εποχή, το Τεχνικό Συμβούλιο της Λαϊκής Επιτροπής Εξοπλισμών της Σοβιετικής Ένωσης μελετούσε νέα διαμετρήματα και είχε καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο που δανείζονταν χαρακτηριστικά τόσο από το Γερμανικό 7.92×33mm Kurz που χρησιμοποιούσε το τυφέκιο StG44 όσο και από το Αμερικανικό .30-06 Springfield που χρησιμοποιούσαν τα Μ1 Garand. Το διαμέτρημα στο οποίο κατέληξαν ήταν το νέο 7.62×39mm το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα σχεδόν σε όλα τα όπλα που βασίζονται στο σχέδιο του ΑΚ-47.

Πηγή: SportsmansOutdoorSuperstore.com
Πηγή: SportsmansOutdoorSuperstore.com

Με βάση αυτό το νέο διαμέτρημα και τις εμπειρίες του από το πόλεμο ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ άρχισε να μελετάει και να σχεδιάζει αυτόματα όπλα που θα έλυναν τα προβλήματα που είχε δει στο πόλεμο. Ένας από τους κύριους στόχους του ήταν να δημιουργήσει ένα όπλο εύκολο και ανεκτικό στη κακομεταχείριση του πεδίου της μάχης όπου όλες οι βασικές διαδικασίες συντήρησης μπορούν να γίνουν χωρίς χρήση εργαλείων ή ειδικού εξοπλισμού. Το πρώτο του αυτόματο όπλο το κατασκεύασε το 1943 και το 1947 ξεκίνησε τη κατασκευή του θρυλικού ΑΚ-47. Δύο χρόνια αργότερα, έπειτα από πολλές δοκιμές, το τυφέκιο ΑΚ-47 έγινε το υπηρεσιακό όπλο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σοβιετικής Ένωσης και αυτό, όπως γνωρίζουμε πλέον, ήταν μόνο η αρχή.

Πηγή: Economist.com
Πηγή: Economist.com


 
Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Χώρα Προέλευσης Σοβιετική Ένωση
Χώρα Κατασκευής Σοβιετική Ένωση
Όνομα Μοντέλου ΑΚ-47
Τύπος Όπλου Τυφέκιο Μάχης
Διαμέτρημα 7.62×39mm
Σχεδιαστής Μιχαήλ Καλάσνικοφ
Βάρος 3.47 κιλά
Μήκος 88 εκατοστά
Δραστικό Βεληνεκές 800 μέτρα
Ταχύτητα Εξόδου 715 μέτρα/δευτερόλεπτο
Ταχυβολία 600 σφαίρες/λεπτό
Χωρητικότητα 30 σφαίρες

 
Διαφορετικοί Τύποι
Σήμερα υπάρχουν πολλές εκατοντάδες τυφέκια που βασίζονται στο αρχικό σχέδιο του ΑΚ-47. Ωστόσο, μέχρι τις αρχές της δεκαετίες του 1960 υπήρξαν μόνο πέντε παραλλαγές του όπλου. Καθώς θα ήταν αδύνατο να αναφέρουμε όλους τους διαφορετικούς τύπους που υπάρχουν σήμερα θα αναφέρουμε μόνο τα πρώτα μοντέλα που είναι και τα πιο σημαντικά στην εξέλιξη του.

  • AK-47 Type 1
    Μέχρι το 1949 κατασκευάζονταν ο πρώτος τύπος του όπλου που είναι αυτό το τυφέκιο που όλοι αναγνωρίζουμε μέχρι και σήμερα.
    Πηγή: World.Guns.ru
    Πηγή: World.Guns.ru
  • AK-47 Type 2
    Από το 1949 μέχρι και το 1951 είχαμε το δεύτερο τύπο. Αυτό έχει κορμό κατασκευασμένο με μηχανή CNC με επιχρωμίωση στη κάννη και στη θαλάμη για αντοχή στη διάβρωση.
    Πηγή: Wikipedia.org
    Πηγή: Wikipedia.org
  • AK-47 Type 3
    Για μία μικρή περίοδο, από το 1954 προς το 1955 κυκλοφόρησε το τυφέκιο τύπου 3. Αυτό το όπλο χρησιμοποιούσε ελαφρύτερα μέταλλα ρίχνοντας το βάρος στα 3.5 κιλά, κάτι που ακόμα και σήμερα θα ήθελαν να επιτύχουν πολλά τυφέκια μάχης.
    Πηγή: BrowningMgs.com
    Πηγή: BrowningMgs.com
  • AKS
    Το AKS σχεδιάστηκε για το μηχανοκίνητο πεζικό και τους αλεξιπτωτιστές της Σοβιετικής Ένωσης. Η μόνη ουσιαστική διαφορά του είναι ότι έχει αναδιπλούμενο μεταλλικό κοντάκιο που μειώνει αισθητά το μέγεθος του.
    Πηγή: imfdb.org
    Πηγή: imfdb.org

 
Αρχές Λειτουργίας
Το ΑΚ-47 είναι ένα τυφέκιο που βασίζεται στη πίεση αερίων μέσω εμβόλου και την επαναφορά με επανατατικό ελατήριο. Ολόκληρος ο μηχανισμός του αποτελείται από επτά εξαρτήματα και όλες οι βασικές μορφές συντήρησης μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς κανένα εργαλείο. Από την επόμενη τρισδιάστατη αναπαράσταση μπορείτε να δείτε πως ακριβώς λειτουργεί.

Πηγή: Reddit.com
Πηγή: Reddit.com

Καθώς η σφαίρα πλησιάζει στην έξοδο από τη κάννη, τα αέρια περνάνε μέσω ενός καναλιού στο έμβολο το οποίο πιέζει προς τα πίσω ολόκληρο το μηχανισμό του κλείστρου. Με αυτό το τρόπο τα αέρια με τα υπολείμματα της πυρίτιδας δε φτάνουν πότε στο μηχανισμό του κλείστρου κρατώντας το καθαρό. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας αλλά και τα μεγάλα επίπεδα ανοχής του στα κινούμενα μέρη του, κάνουν το ΑΚ-47 πολύ πιο αξιόπιστο από πολλά σύγχρονα τυφέκια μάχης. Στο επόμενο βίντεο μπορείτε να δείτε το όπλο να βάλλει ακόμα και όταν του έχει αφαιρεθεί όλο το ανώτερο κάλυμμα το οποίο λειτουργεί ως προστατευτικό κάλυμμα αλλά και ως οδηγός για το μηχανισμό του κλείστρου με το ενσωματωμένο έμβολο.

Πολλοί που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τυφέκια ΑΚ-47 νοιώθουν περίεργα καθώς τα εξαρτήματα του «παίζουν» και αυτό το βλέπετε και από το παραπάνω βίντεο. Ωστόσο, αυτό είναι βασικό του σχεδιαστικό πλεονέκτημα, διότι αφήνει μεγάλα περιθώρια ανοχής ώστε να συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα και κάτω από ακραίες συνθήκες.

Πηγή: AR15.com
Πηγή: AR15.com

Τώρα, όσον αφορά τα σημεία χειρισμού του είναι επίσης πολύ απλό. Όλα τα σημεία χειρισμού του βρίσκονται στη δεξιά πλευρά του. Ο μοχλός οπλίσεως είναι μέρος του μηχανισμού του κλείστρου. Συγκεκριμένα, η λαβή του μοχλού οπλίσεως βρίσκεται επάνω στη θύρα εξόδου όπως μπορείτε να το δείτε και στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ακριβώς πίσω από το μοχλό οπλίσεως υπάρχει ένας επιλογέας. Αυτός είναι ο μοχλός πυρός και ασφαλείας. Στη κάτω θέση, όπως βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία, είναι στη θέση ημιαυτόματης βολής, στη μεσαία θέση είναι στην αυτόματη βολή και στην επάνω θέση είναι στη θέση ασφαλείας. Όταν ο μοχλός είναι στη θέση της ασφάλειας το όπλο δε μπορεί ούτε να ελευθερώσει τη σφύρα της σκανδάλης αλλά εμποδίζει και το κλείστρο από το να τραβηχτεί προς τα πίσω, δηλαδή δε μπορούμε να οπλίσουμε το όπλο.

Πηγή: ForgottenWeapons.com
Πηγή: ForgottenWeapons.com

Όταν είχε ερωτηθεί ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ γιατί έκανε αυτή τη περίεργη σειρά επιλογών (επάνω ασφάλεια, μέση αυτόματο και κάτω ημιαυτόματο) είχε πει πως όταν ο στρατιώτης βρίσκεται υπό πίεση θα τραβήξει προς τα κάτω το μοχλό, που είναι η πιο φυσική και αναμενόμενη κίνηση, πηγαίνοντας στην ημιαυτόματη βολή, δηλαδή ότι καλύτερο για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις μάχης. Αν θέλει να μεταβεί στην αυτόματη θα πρέπει να το κάνει μόνο γιατί πραγματικά το επιθυμεί και γι’αυτό έχει τοποθετηθεί στη μέση όπου δεν είναι εύκολο να μεταβεί κάποιος κατά λάθος. Επίσης, η θέση του επιλογέα είναι τέτοια ώστε ο χειρισμός του να γίνεται εύκολα με τον δείκτη, το δάκτυλο που είναι κανονικά στη σκανδάλη, ώστε οι επιλογές να γίνονται μόνο όταν ο χειριστής βγάλει το δάκτυλο του από τη σκανδάλη. Βλέπετε το πως ακριβώς γίνεται αυτό στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: S&S Training Solutions
Πηγή: S&S Training Solutions

Ασφαλώς, στις περισσότερες χώρες η κατοχή αυτόματων τυφεκίων τύπου ΑΚ-47 είναι παράνομη και έτσι οι περισσότερες εταιρίες διαθέτουν πλέον και ημιαυτόματα μοντέλα, δηλαδή χωρίς τη μεσαία επιλογή. Σε τέτοια περίπτωση η μοχλός πυρός και ασφαλείας έχει μόνο δύο θέσεις. Επάνω για ασφάλεια και κάτω για ημιαυτόματη βολή. Βλέπετε ένα τέτοιο ημιαυτόματο τυφέκιο μάχης ΑΚ-47 καλύτερα στη συνέχεια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το τελευταίο σημείο χειρισμού στο ΑΚ-47 είναι ο αναστολέας γεμιστήρα που είναι ένας πάρα πολύ απλός μοχλός που ασφαλίζει στο πίσω μέρος του γεμιστήρα. Βέβαια η τοποθέτηση γεμιστήρα σε τυφέκια τύπου AK-47 θέλει εξοικείωση καθώς ο γεμιστήρας μπαίνει με κλίση, από εμπρός προς τα πίσω. Αυτός ο σχεδιασμός είχε γίνει βάση της φυσιολογικής κίνησης του χεριού που είναι πιο λογική από τη κίνηση ίσια προς τα επάνω που έχουν τα περισσότερα σύγχρονα τυφέκια μάχης. Επιπρόσθετα, η κλίση στον ίδιο το γεμιστήρα πρώτον κάνει πολύ πιο απίθανη την εμπλοκή από βλάβη του ελατηρίου του και δεύτερον κάνει πιο εύκολο το χειρισμό του.

Πηγή: GunsAmerica.com
Πηγή: GunsAmerica.com

Χάρη σε αυτό έχουμε τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε το γεμιστήρα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορείτε να δείτε καλύτερα πολλούς τρόπους αλλαγής γεμιστήρα σε τυφέκια τύπου ΑΚ-47 στο επόμενο βίντεο. Επίσης, βλέπετε ότι έπειτα από κάθε ανατροφοδότηση του όπλου ο χειριστής οπλίζει το τυφέκιο. Αυτό το κάνει γιατί τα τυφέκια ΑΚ-47 δεν κλειδώνουν στην ανοιχτή θέση το κλείστρο κατά τη τελευταία βολή. Έτσι, κάθε ανατροφοδότηση απαιτεί και το όπλισμα του τυφεκίου.

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τυφεκίου είναι ότι έχει μικρό και πολύ λεπτό κοντάκιο. Ούτε αυτό έγινε τυχαία, σύμφωνα με τον σχεδιαστή του, τον Μ. Καλάσνικοφ, έγινε έτσι ώστε να είναι βολικό με τα χοντρά χειμερινά ρούχα τα οποία φορούσαν το μεγαλύτερο διάστημα οι στρατιώτες στη Σοβιετική Ένωση. Καθώς το κοντάκιο είναι λεπτό και μικρό μπορεί εύκολα να ακουμπήσει στον ώμο του χειριστή του χωρίς να χαλάει τη στάση σκόπευσης ασχέτως με το πόσο χοντρά ή λεπτά ρούχα φοράει.

Πηγή: AR15.com
Πηγή: AR15.com

Μέχρι σήμερα, το AK-47 θεωρείται από τα πιο εύκολα στην εκμάθηση τυφέκια λόγω των ελάχιστων χειριστηρίων του. Χάρη στο μικρό αριθμό εξαρτημάτων και το απλό σχέδιο του κατασκευάζεται σε τεράστιες ποσότητες από δεκάδες χώρες για εξευτελιστικά χαμηλές τιμές. Με αυτό βεβαίως συνεπάγεται και ότι τα περισσότερα ΑΚ-47 που κυκλοφορούν σήμερα, ειδικά αυτά Κινεζικής κατασκευής, είναι χαμηλής αξιοπιστίας και ποιότητας. Από την άλλη, σοβαρές εταιρίες κατασκευάζουν τυφέκια ΑΚ-47 που ξεπερνούν κάθε προσδοκία και έχουν αξεπέραστες επιδόσεις.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που παίζει μεγάλο ρόλο στη διάδοση του ΑΚ-47 είναι τα πυρομαχικά του. Παρότι το διαμέτρημα 7.62×39mm απευθύνεται αποκλειστικά σε Σοβιετικής προέλευσης όπλα, είναι από τα ισχυρότερα διαμετρήματα αλλά ταυτόχρονα, και το φτηνότερο που κατασκευάζεται σήμερα. Ο βασικός λόγος πίσω από τη χαμηλή τιμή του είναι ότι ο κάλυκας είναι από ατσάλι και όχι από χαλκό όπως στα Δυτικά διαμετρήματα. Βλέπετε ενδεικτικά στη παρακάτω φωτογραφία τα τρία πιο διαδεδομένα διαμετρήματα που υπάρχουν σήμερα για τυφέκια μάχης. Αριστερά βλέπετε το 7.62×51mm NATO (για όπλα όπως Heckler & Koch G3, FN FAL, κτλ.), μετά βλέπετε στο κέντρο το 5.56×45mm NATO, το διαμέτρημα που χρησιμοποιούν τα περισσότερα τυφέκια σήμερα (όπως τα M-16, FA MAS και Heckler & Koch G36), και τέλος, στα δεξιά το 7.62×39mm που χρησιμοποιεί το AK-47 και άλλα Σοβιετικής προέλευσης όπλα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Κλείνοντας αυτή τη παράγραφο, βλέπετε στη παρακάτω επεξηγηματική φωτογραφία όλα τα μέρη, εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, των τυφεκίων μάχης τύπου ΑΚ-47 που παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: Zib-Militaria.de (επεξεργασμένη)
Πηγή: Zib-Militaria.de (επεξεργασμένη)

 
Συντήρηση
Η συντήρηση τυφεκίων ΑΚ-47 είναι ίσως πιο εύκολη από οποιοδήποτε άλλο τυφέκιο υπάρχει στην αγορά σήμερα. Ο βασικός λόγος είναι τα ελάχιστα εξαρτήματα του καθώς και το ότι τα υπολείμματα πυρίτιδας δε φτάνουν ποτέ στο μηχανισμό του κλείστρου. Σε πραγματικές συνθήκες μάχης η συντήρηση του περιορίζεται στο ξέπλυμα του με νερό χωρίς κανένα απολύτως λύσιμο του όπλου. Ωστόσο, εφόσον έχουμε δυνατότητα είναι καλύτερο να κάνουμε λύση του όπλου και εν συνεχεία καθαρισμό και λίπανση στα κινητά του μέρη. Τα βήματα για το λύσιμο τυφεκίων τύπου ΑΚ-47 τα βλέπετε στη συνέχεια.

  • Όπως με κάθε όπλο, αρχικά αφαιρούμε το γεμιστήρα και ελέγχουμε ότι δεν υπάρχει σφαίρα στη θαλάμη τραβώντας το μοχλό οπλίσεως και ελέγχοντας οπτικά και με τη αφή το εσωτερικό της θαλάμης.
    Πηγή: AR15.com
    Πηγή: AR15.com
  • Με τον αντίχειρα πιέζουμε το κουμπί λύσης που είναι στο πίσω μέρος του καλύμματος και το αφαιρούμε τραβώντας το προς τα επάνω.
    Πηγή: AR15.com
    Πηγή: AR15.com
  • Στη συνέχεια πιέζουμε ελαφρώς το επανατατικό ελατήριο προς τα εμπρός και το βγάζουμε από τη βάση του ώστε να μπορέσουμε να το αφαιρέσουμε όπως βλέπετε στις επόμενες φωτογραφίες.
    Πηγή: AR15.com
    Πηγή: AR15.com
  • Τραβαμε προσεκτικά προς τα πίσω το μηχανισμό του κλείστρου και τον αφαιρούμε όπως βλέπετε στις επόμενες φωτογραφίες.
    Πηγή: AR15.com
    Πηγή: AR15.com
  • Τέλος, από το μπροστινό μέρος του όπλου πιέζουμε ελαφρώς προς τα κάτω τη ράβδο καθαρισμού της κάννης και την αφαιρούμε για να τη χρησιμοποιήσουμε στο καθαρισμό του όπλου.
    Πηγή: AR15.com
    Πηγή: AR15.com

Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να κάνουμε όλες τις βασικές μορφές συντήρησης. Ωστόσο, αν θέλουμε να πάμε και ένα βήμα παραπέρα αφαιρώντας και τον χειροφυλακτήρα, τότε τα βήματα είναι τα ακόλουθα.

  • Ξεκλειδώνουμε το μοχλό των αερίων γυρνώντας τον προς τα επάνω όπως βλέπετε στις επόμενες φωτογραφίες.
    Πηγή: AR15.com
    Πηγή: AR15.com
  • Αφαιρούμε το άνω τμήμα του χειροφυλακτήρα προσεκτικά όπως βλέπετε σε αυτή τη φωτογραφία
    Πηγή: AR15.com
    Πηγή: AR15.com
  • Στη συνέχεια εντοπίζουμε την ασφάλεια συγκράτησης του κάτω τμήματος του χειροφυλακτήρα και την γυρνάμε προς τα έξω. Μετά από αυτό μπορούμε να αφαιρέσουμε και το κατώτερο τμήμα του.
    Πηγή: AR15.com
    Πηγή: AR15.com

Σε αυτό το στάδιο έχουμε λύσει πλήρως το τυφέκιο μάχης ΑΚ-47 για σχεδόν κάθε είδους συντήρηση. Για την αρμολόγηση του όπλου ακολουθούμε τα ίδια βήματα με αντίστροφη σειρά. Βλέπετε το όπλο λυμένο παρακάτω.

Πηγή: AR15.com
Πηγή: AR15.com

Βλέπετε ότι το τυφέκιο περιλαμβάνει τη ράβδο καθαρισμού που έχει πολλαπλές χρήσεις στη συντήρηση ενός τυφεκίου. Ωστόσο, καθώς ο Μ. Καλάσνικοφ ήθελε το τυφέκιο να μην απαιτεί περαιτέρω εργαλεία για οποιαδήποτε συντήρηση, στο κοντάκιο του έχει μία εργαλειοθήκη που συγκρατείται υπό τη πίεση ελατηρίου. Απλώς πιέζουμε ελαφρώς τη θήκη της συλλογής καθαρισμού, τη περιστρέφουμε με το δάκτυλο μας και αυτή θα απελευθερωθεί όπως βλέπετε στη συνέχεια. Με αυτό το τρόπο κάθε μορφή βασικής συντήρησης μπορεί να γίνει χωρίς κανένα επιπρόσθετο εργαλείο.

Πηγή: WASR-10.com
Πηγή: WASR-10.com

Τη βασική λύση-αρμολόγηση των τυφεκίων τύπου ΑΚ-47 μπορείτε να τη δείτε εξίσου καλά και στο επόμενο σύντομο βίντεο. Γνωρίζοντας τα παραπάνω θα πρέπει να είναι πολύ εύκολα κατανοητό.

 
Ρύθμιση Σκοπευτικών
Τα τυφέκια ΑΚ-47 έχουν ρυθμιζόμενο σκοπευτικό σύστημα με επιλογές από 100 έως 800 μέτρα. Το στόχαστρο του όπλου είναι ρυθμιζόμενο καθ’ύψος με χρήση ειδικού εργαλείου. Από το εργοστάσιο τα όπλα μηδενίζονται στα 100 μέτρα. Οπότε, το εγχειρίδιο προτείνει μηδενισμό και ρυθμίσεις με βολές σε απόσταση 100 μέτρων. Βλέπετε πως είναι το στόχαστρο του τυφεκίου καλύτερα σε αυτή τη φωτογραφία.

Πηγή: TheTruthAboutGuns.com
Πηγή: TheTruthAboutGuns.com

Σαφώς υπάρχουν και τυφέκια τύπου ΑΚ-47 με στόχαστρα ρυθμιζόμενα καθ’ύψος και διεύθυνση, ωστόσο τα κλασικά μοντέλα έχουν στόχαστρα ρυθμιζόμενα μόνο καθ’υψος. Βλέπετε τη διαδικασία ρύθμισης τους στην παρακάτω επεξηγηματική εικόνα.

Πηγή: PyramydAir.com
Πηγή: PyramydAir.com

Πρακτικά, δεξιόστροφα αυξάνουμε το ύψος του στόχαστρου και αριστερόστροφα το μειώνουμε. Το κλισιοσκόπιο των τυφεκίων τύπου ΑΚ-47 είναι πολύ χαρακτηριστικό. Βλέπετε το πως είναι εξωτερικά στη παρακάτω φωτογραφία. Όταν πατήσουμε τα δύο κουμπιά του επιλογέα και τον σύρουμε το κλισιοσκόπιο ανασηκώνεται σταδιακά. Έτσι με μία γρήγορη ρύθμιση μπορούμε να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις για σκόπευση σε 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700 ή 800 μέτρα αντίστοιχα.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Σε πολλά μοντέλα, στη δεξιά πλευρά του το κλισιοσκόπιο υπάρχει μία βίδα ρύθμισης η οποία αλλάζει τη διεύθυνση του, δηλαδή το μετακινεί αριστερά ή δεξιά. Μπορείτε να τη δείτε καλύτερα στις παρακάτω φωτογραφίες από ένα ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο που έχει αφαιρεθεί από το όπλο.

Πηγή: GunAuction.com
Πηγή: GunAuction.com

Ως πολεμικού τύπου τυφέκιο, το ΑΚ-47 έχει και δυνατότητα ρίψης οπλοβομβίδων. Σε τέτοια περίπτωση το τυφέκιο διαθέτει ένα αναδιπλούμενο, μη ρυθμιζόμενο, σκοπευτικό στο μπροστινό του τμήμα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ακόλουθο ΑΚ-47 από τη Γιουγκοσλαβία που το βλέπετε πάνω από μία αντιαρματική οπλοβομβίδα Μ60 με το ειδικό στόχαστρο ανασηκωμένο.

Πηγή: SipseyStreetIrregulars.blogspot.com
Πηγή: SipseyStreetIrregulars.blogspot.com

Καθώς το σκοπευτικό οπλοβομβίδων δεν είναι ρυθμιζόμενο δεν έχουμε να συμπληρώσουμε κάτι σχετικά με τη ρύθμιση του.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

 
Σκόπευση
Όσον αφορά τη σκόπευση με το εργοστασιακό σκοπευτικό σύστημα είναι σχετικά απλή. Το μόνο που απαιτεί είναι η ευθυγράμμιση του στόχαστρου μέσα από το κλισιοσκόπιο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως κάνουμε σε ένα πιστόλι. Την ακριβή εικόνα μπορείτε να τη δείτε καλύτερα στη συνέχεια.

Πηγή: Reddit.com
Πηγή: Reddit.com

Ασφαλώς, η ρύθμιση της απόστασης γίνεται από το κλισιοσκόπιο για αποστάσεις από 100 έως 800 μέτρα όπως περιγράψαμε στη προηγούμενη παράγραφο. Για βολές οπλοβομβίδων, η ευθυγράμμιση του σκοπευτικού γίνεται με τη κορυφή της οπλοβομβίδας όπως περιγράφεται από την επόμενη εικόνα από το σχετικό εγχειρίδιο εκπαιδεύσεως.

Πηγή: TheAKForum.net
Πηγή: TheAKForum.net

Λόγω των αμέτρητων μοντέλων τυφεκίων τύπου ΑΚ-47 σήμερα τα συναντάμε με κάθε είδους σκοπευτικό σύστημα. Θα ήταν αδύνατο να τα καλύψουμε όλα και έτσι δε θα προχωρήσουμε στην αναφορά άλλων συστημάτων καθώς το παραπάνω καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των τυφεκίων τύπου ΑΚ-47 από το 1947 μέχρι και σήμερα.

Πηγή: BratislavaMan.com
Πηγή: BratislavaMan.com

 
Χρήση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Παρότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει επισήμως κάποια μονάδα εξοπλισμένη αποκλειστικά με τυφέκια ΑΚ-47, συχνά χρησιμοποιούνται, κυρίως από Ειδικές Δυνάμεις, κατά περίπτωση. Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί έγινε η τελετή απονομής των πτυχίων και διακριτικών στους απόφοιτους του 76 Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφέων. Στις φωτογραφίες των επιδείξεων είδαμε και άντρες των ΟΥΚ με τυφέκια μάχης τύπου ΑΚ-47, βλέπετε μία σχετική φωτογραφία εδώ.

Πηγή: Reporter.com.cy
Πηγή: Reporter.com.cy

Αντίστοιχα, και πάλι από τη Κύπρο, στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε τρεις καταδρομείς όπου φέρουν τρία διαφορετικά τυφέκια. Από τα αριστερά προς τα δεξιά, ο πρώτος καταδρομέας είναι εξοπλισμένος με ένα υποπολυβόλο FN P90, ο δεύτερος με ένα τυφέκιο τύπου ΑΚ-47 (για την ακρίβεια κάποιο AKS) και ο τρίτος με ένα τυφέκιο HK G3.

Πηγή: Ellinikos-Stratos.com
Πηγή: Ellinikos-Stratos.com

Τυφέκια τύπου ΑΚ-47 έχουμε δει σε άντρες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού αρκετά χρόνια πριν. Βλέπετε δύο σχετικά παλαιές φωτογραφίες της ΔΥΚ με έναν βατραχάνθρωπο που κρατάει ένα τυφέκιο τύπου ΑΚ-47 με αποσπώμενο κοντάκιο, δηλαδή ένα AKS, στις επόμενες φωτογραφίες.

Πηγή: GreekMilitary.net
Πηγή: GreekMilitary.net

Και ένα ακόμα παράδειγμα είδαμε πρόσφατα στο περιοδικό «Καταδρομή & Ασφάλεια», τεύχος 27, Ιούνιος-Ιούλιος 2014. Το περιοδικό επισκέφθηκε τη Β’ Μοίρα Καταδρομών στη Νάουσα Ημαθίας. Όπως βλέπετε από το εξώφυλλο του σχετικού τεύχους η Μοίρα είναι εξοπλισμένη και με τυφέκια τύπου ΑΚ-47.

Πηγή: HellenicDefence.gr
Πηγή: HellenicDefence.gr

 
Το ΑΚ-47 από το 1949 έχει αλλάξει τη παγκόσμια ιστορία, έχει χρησιμοποιηθεί από τακτικά τμήματα, επαναστάτες, ιδιωτικές δυνάμεις ασφαλείας, αντάρτες, τρομοκράτες, πολίτες, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Ακόμα και η ίδια του η εμφάνιση έχει αποτυπωθεί σε λάβαρα, σε σύμβολα, εμβλήματα και σε σημαίες. Σε αρκετές κουλτούρες το σχήμα του έχει συνδεθεί με την επανάσταση ενώ σε άλλες με την άρτια στρατιωτική τακτική μάχης. Σε κάθε περίπτωση το τυφέκιο ΑΚ-47 συνεχίζει να γράφει τις σελίδες της σύγχρονης ιστορίας και όσοι το έχουν χρησιμοποιήσει μπορούν αμέσως να αντιληφθούν την αιτία. Παρότι είναι ένα όπλο πάνω από 67 ετών μπορεί να ανταγωνιστεί, και τις περισσότερες φορές να ξεπεράσει, οποιοδήποτε άλλο σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Θα θέλαμε να κλείσουμε με μία συμβουλή, αν δεν έχετε εκπαιδευτεί στη χρήση του τότε να το κάνετε το συντομότερο δυνατό. Ακόμα και σε χώρες όπως η Ελλάδα ή το Ηνωμένο Βασίλειο όπου η νόμιμη κατοχή ημιαυτόματων τυφεκίων δεν είναι εύκολη όλοι πρέπει να γνωρίζουν το χειρισμό του ΑΚ-47 καθώς αν υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να βρεθείτε ποτέ σε ένοπλη συμπλοκή, το πιθανότερο είναι ότι τα όπλα που θα χρησιμοποιούνται θα είναι τύπου ΑΚ-47. Σκεφτείτε τη περίπτωση του να καταφέρετε να αφοπλίσετε ή να πάρετε το όπλο ενός τραυματισμένου ή νεκρού επιτιθέμενου και να μην ξέρετε να το χρησιμοποιήσετε. Ευτυχώς για την Ελλάδα, στις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων υπάρχουν πολλές σχολές που κάνουν εκπαιδεύσεις με τέτοια τυφέκια. Έτσι όλοι οι Έλληνες μπορούν να γνωρίζουν τουλάχιστον τα απαραίτητα για τον ασφαλή χειρισμό τους.

Πηγή: inebriatedpress.wordpress.com
Πηγή: inebriatedpress.wordpress.com

4 σκέψεις σχετικά με το “Τυφέκιο ΑΚ-47

  1. Δύο σχόλια.
    Είναι λίγο απίθανο να μιλούσαν για το Stg44 το 1941 μιας και το όπλο δεν ήταν καν σε παραγωγή τότε, πόσο μάλλον σε χρήση.
    Επίσης, στις φωτογραφίες από Κύπρο, στην πρώτη οι ΟΥΚ φέρουν ΑΚ-74Μ, δηλαδή διαμέτρημα 5,45Χ39, και όχι ΑΚ-47 ενώ στην δεύτερη, οι Καταδρομείς φέρουν ΑΚΜS και όχι ΑΚ-47S. Κύρια διαφορά του ΑΚ-47 από το ΑΚΜ είναι ότι το δεύτερο χρησιμοποιεί πρεσαριστό κορμό έναντι «τορνευτού» του πρώτου.

    • Ευχαριστούμε πολύ για τις επισημάνεις και διορθώσεις και ζητούμε συγγνώμη για τη λάθος πληροφόρηση.

      • Νομίζω εγώ ευχαριστώ για την όλη προσπάθεια εδώ στο μπλογκ σας

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...