Η διείσδυση της MI6 στην ΕΥΠ το 2011

Το Σεπτέμβριο του 2011 εις το τύπο της Ελλάδος έγινε γνωστή μία υπόθεση κατασκοπείας για την οποία έως και σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα. Αυτό ήτο η διείσδυση της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού, της γνωστής ως SIS (Secret Intelligence Service, Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών) ή MI6, εις την ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) μέσω ενός υψηλόβαθμου στελέχους της τελευταίας.

Πηγή: ToVima.gr

Το στέλεχος της ΕΥΠ εργάζετο εις τη Γ’ Διεύθυνση (Αντικατασκοπεία) και άρα η αρμοδιότητα του ήταν να γνωρίζει και να εκτελεί ανάλογες αντικατασκοπευτικές επιχειρήσεις για κατασκόπους ξένων κρατών που δρούσαν εις την Ελλάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», το διάστημα 2005-2006 το στέλεχος της ΕΥΠ είχε τοποθετηθεί σε θέση προϊστάμενου στο αντικείμενο των παρακολουθήσεων με ηλεκτρονικά μέσα, και κατ’επέκταση, αργότερα ανέλαβε ανάλογη θέση στην ελληνική ομάδα του «OLAF» (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) για διενέργεια παρακολουθήσεων σχετικών με ζητήματα από απάτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: HungaryToday.hu

Σύμφωνα με τις ελάχιστες διαθέσιμες πληροφορίες, φαίνεται ότι στελέχη της SIS γνώριζαν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες είχαν σημαντική δράση εις την Ελλάδα, και θεώρησαν αυτό τον υπάλληλο της ΕΥΠ ως ιδανικό υποψήφιο προς στρατολόγηση καθώς θα είχε άμεση γνώση των δράσεων τους, των ταυτοτήτων τους, και δε θα ήτο περίεργο να διενεργεί μυστικές επιχειρήσεις εναντίον τους. Κάτι που θα ήτο ανεκτίμητο για την SIS στις μυστικές δράσεις της κατά της Ρωσίας. Είναι άγνωστο το πως έγινε η στρατολόγηση του και το τι ελάμβανε ως αντίτιμο για τας υπηρεσίας του, αλλά εν τέλει, το 2011 συνελήφθη με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα, και με εντολή του τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κύριου Χρήστου Παπουτσή, τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Παρακάτω βλέπετε τα κεντρικά της SIS εις τη Μεγάλη Βρετανία.

Πηγή: TheTimes.co.uk

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πηγές, φαίνεται η πρώτη επαφή του με τους μετέπειτα χειριστές του από την SIS να έγινε όταν είχε μεταβεί εις τη Μεγάλη Βρετανία για εκπαίδευση από τις βρετανικές υπηρεσίες σε αντικείμενα μυστικών παρακολουθήσεων με ηλεκτρονικά μέσα, λίγα χρόνια νωρίτερα.

Πηγή: Mobius.international

Εις την εφημερίδα «Το Βήμα» της εποχής διαβάζουμε ότι η υπόθεση κατασκοπείας αποκαλύφθηκε όταν δύο αστυνομικοί της Ελληνικής Αστυνομίας που είχαν αποσπαστεί εις τη Γ’ Διεύθυνση (Αντικατασκοπεία) και εργάζονταν ως υφιστάμενοι του, έκαναν καταγγελία ότι ο προϊστάμενος τους είχε συχνή αλληλογραφία με τις βρετανικές υπηρεσίες. Αυτό πιθανότατα οδήγησε σε μία μυστική έρευνα του προϊστάμενου, και βρέθηκαν επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία για τη ποινική του δίωξη.

Πηγή: Kathimerini.gr

Σε αυτή την έρευνα εντοπίσθηκε ότι πράγματι ο υπάλληλος της ΕΥΠ έστελνε email σε στελέχη των SIS αλλά και MI5 (η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας της Μ. Βρετανίας που έχει και αρμοδιότητα αντικατασκοπείας εντός των συνόρων του κράτους). Σε αυτά τα email βρέθηκαν διαβαθμισμένα έγγραφα της ΕΥΠ σχετικά με, κυρίως Ρώσους, κατασκόπους εις την Ελλάδα, αλλά και αναλύσεις συγκεκριμένων ατόμων-στόχων της SIS που βρίσκονταν σχεδόν πάντα σε πρεσβείες ξένων χωρών εις την Ελλάδα. Και πάλι, με μεγάλη συγκέντρωση εις τη πρεσβεία της Ρωσίας.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Δυστυχώς η υπόθεση αυτή χάθηκε σύντομα από τα ΜΜΕ και έτσι δε γνωρίζουμε ποια ήτο η κατάληξη της, και τι επιπτώσεις είχε εις τας μυστικάς, διπλωματικάς, και πολιτικάς σχέσεις Ελλάδος-Μεγάλης Βρετανίας. Σίγουρα οι διεισδύσεις (όπως ονομάζονται οι στρατολογήσεις εργαζομένων μέσα σε υπηρεσίες πληροφοριών) είναι «μέρος του παιχνιδιού», άρα δε πιστεύουμε να υπήρξαν σοβαρές επιπτώσεις. Ελπίζουμε όμως να μην ήτο κάτι που να αφέθηκε ανεκμετάλλευτο από την ελληνική πλευρά, και ασφαλώς ο εν λόγω πράκτορας της SIS μέσα στην ΕΥΠ να τιμωρήθηκε παραδειγματικά ώστε να μην υπάρξουν και άλλοι που να σκεφτούν να ακολουθήσουν τα βήματα του.

5 σκέψεις σχετικά με το “Η διείσδυση της MI6 στην ΕΥΠ το 2011

  1. Ναί αμέ σαν τον στρατιωτικό Λεβέττα που υπηρετούσε στο κλιμάκιο της ΚΥΠ Βορείου Ελλάδος και παρέδωσε λίστα στους Βουλγάρους το καθίκι με ονόματα 140 πρακτόρων/ συνεργατών της ΚΥΠ τις ιδιότητες τους, τις κωδικές ονομασίες τους και τις διαβαθμίσεις τους και αντί να τον γδάρουν ζωντανό και να τον κρεμάσουν απ’την γλώσσα το ΠΑΣΟΚ τον προήγαγε….

    • Σωστος.
      Το ΠΑΣΟΚ που εκανε τον Νικο Παππα,αρχηγο ΓΕΝ(αυτον που παρεδωσε πολεμικο πλοιο σε αλλη χωρα),τον Τζογανη αργηχο ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ.Αυτον που «πατησε» στα μεσανυχτα,για να δικαιολογηθει και να μην πεταξει για την Κυπρο με τα Νοραθλας.
      Το ΠΑΣΟΚ,που δεν προηγαγε σε αρχηγο ΓΕΝ τον Ελευθεριο Χανδρηνο,αλλα τον εστειλε ως Ναυτικο ακολουθο στην….Αγκυρα.
      Τον Χανδρινο που δεν του εβγαλαν εισιτηριο με την Ολυμπιακη,αλλα επρεπε να παει οδικως στην Τουρκια!

    • Σωστά. Επίσης «Το στέλεχος της ΕΥΠ εργάζοντο» >>> εργάζετο.

      Ο διαχειριστής είναι αξιέπαινος για την προσπάθειά του να γράψει στην καθαρεύουσα (έστω και απλουστευμένη) αλλά οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός καθώς τέτοια λάθη υποβαθμίζουν την ποιότητα του περιεχομένου των αρθρών.

      • Σας ευχαριστούμε για τη διόρθωση, ανενεώσαμε το άρθρο.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...