Διαρροές στρατιωτικών πληροφοριών μέσω TikTok

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok λειτουργεί με το διαμοιρασμό βίντεο μικρής διάρκειας ανάμεσα στα μέλη της υπηρεσίας. Από εκεί, όπως μας ενημέρωσε προσφάτως ένας αναγνώστης, γίνεται διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών της Ελλάδος από στρατιώτες, κατά πάσα πιθανότητα εν αγνοία της κρισιμότητας των πράξεων τους εις την εθνική ασφάλεια. Αυτό το ζήτημα θα παρουσιάσουμε εις το παρόν άρθρο.

Πηγή: TikTok.com (επεξεργασμένη)

Η υπόθεση αυτή δημιουργεί ερωτήματα όχι μόνο για την παραβατικότητα των στρατιωτών αυτών αλλά και την έλλειψη επιβολής του νόμου από τη στρατιωτική ηγεσία. Σε όλο το άρθρο μας βλέπετε φωτογραφικό υλικό με στρατιωτικές υποδομές και προσωπικό της Ελλάδος που έχουν διαρρεύσει μέσω βίντεο του δικτύου TikTok και είναι δημοσίως διαθέσιμα. Για ασφάλεια (όσο είναι εφικτό) δε θα κάνουμε γεωεντοπισμό και αναλύσεις τους, αλλά όπως μπορείτε να αντιληφθείτε κάτι τέτοιο είναι σχετικά εύκολη διαδικασία.

Πηγή: TikTok.com

Με μία πρόχειρη αναζήτηση δεν εντοπίσαμε καμία γνωστή περίπτωση ποινικής δίωξης στρατιωτών για κατοχή και χρήση κινητού τηλεφώνου με κάμερα (όπως θα έπρεπε), αλλά ούτε εντοπίσαμε πληροφορίες για διενέργεια διαδικασιών ασφάλειας επιχειρήσεων σε τυχαίες στιγμές στα στρατόπεδα αυτά. Για παράδειγμα, τυχαίοι έλεγχοι σε στρατιώτες και κατάσχεση-καταστροφή παράνομων αντικειμένων (όπως αυτά τα κινητά), χρήση συσκευών jammer που μπλοκάρουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, έλεγχος των συσκευών των στρατιωτών για στρατιωτικές πληροφορίες, κτλ.

Πηγή: TikTok.com (επεξεργασμένη)

Δε γνωρίζουμε τι σχέδιο δράσης έχει αναπτύξει η στρατιωτική ηγεσία για καταπολέμηση αυτής της απειλής, αλλά όπως είδατε από αυτά τα λίγα ενδεικτικά στιγμιότυπα, κάνουν τη δουλειά των ξένων κατασκόπων χωρίς κίνδυνο σύλληψης τους. Να θυμάστε, όπως έχουμε δει σε άρθρα μας όπως «ΜΙΤ: Η κατασκοπεία του Μεχμέτ Μποσταντζή», «MIT: Ολλανδοί πράκτορες στη Ρόδο», «MIT: Ο Γερμανός πράκτορας στη Κω», και άλλα άρθρα μας, οι φωτογραφίσεις στρατοπέδων είναι πολύ σημαντική πηγή πληροφοριών για τον εχθρό γιατί μαθαίνει στοιχεία που δεν είναι δυνατό να μάθει αλλιώς όπως πόσα και ποια άτομα βρίσκονται εκεί, αριθμούς κυκλοφορίας, λεπτομέρειες όπως πως ανοίγουν οι πόρτες, τι είναι το κάθε κτήριο, εξοπλισμοί μονάδος, κτλ. Πιστεύουμε αυτή η νέα απειλή να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν γιατί αποτελεί κατασκοπευτική δράση. Ακούσια μεν (μάλλον), κατασκοπευτική δε.

6 σκέψεις σχετικά με το “Διαρροές στρατιωτικών πληροφοριών μέσω TikTok

  1. Το χούμε πεί πολλές φορές, απαγόρευση κινητών εντός και εκτός στρατοπέδου κατά την διάρκεια υπηρεσίας ή εκπαίδευσηςκαι ασκήσεων….

  2. Δεν υπάρχει κουλτούρα ασφάλειας πληροφοριών. Η οποία αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο ορθής στρατιωτικής νοοτροπίας. Θεωρώ πως για να επιτευχθεί απαιτείται αρχικά βούληση και έλεγχος.

  3. Πράγματι χαθήκατε.
    Ευελπιστώ να είναι κάτι το παροδικό. Εύχομαι ταχεία επιστροφή γιατί κάνατε πραγματικά τη διαφορά

  4. ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΟΝΤΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

  5. Μας λείπετε………..ελπίζω, και εύχομαι γρήγορη επιστροφή στην ¨καθημερινότητα¨.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...