MIT: Ο Γερμανός πράκτορας στη Κω

Πριν από λίγο καιρό είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο μας «MIT: Ο Γερμανός πράκτορας στη Χίο» που παρουσίαζε μία υπόθεση κατασκοπείας της τουρκικής MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών) στη Χίο το 2013. Εδώ θα δούμε μία παρόμοια πιο πρόσφατη περίπτωση, ένα περιστατικό από τον Οκτώβριο του 2014 στη Κω.

Πηγή: Greek2M.org

Τον Οκτώβριο του 2014 ένας 65 ετών Γερμανός συνταξιούχος εντοπίστηκε να φωτογραφίζει φυλάκιο στο χωριό Αντιμάχεια στη νησί Κω. Η ιστορία του θυμίζει σχεδόν κατά γράμμα την υπόθεση που είχαμε δει από τη Χίο το 2013. Αλλά ας δούμε τι ακριβώς έγινε σε αυτή τη περίπτωση. Η ιστορία μας ξεκινάει το 1990 με τον Γερμανό να εργάζεται στο στρατό της Ανατολικής Γερμανίας. Παρέμεινε στο στρατό για 11 χρόνια, έως το 2001. Όταν αποστρατεύτηκε άρχισε να εργάζεται ως ερασιτέχνης επιπλοποιός στη Γερμανία. Για άγνωστο λόγο, το 2009 αποφάσισε να μεταναστεύει στα τουρκικά παράλια, σύμφωνα με τον ίδιο για να περάσει εκεί τα τελευταία του χρόνια.

Πηγή: NewsBomb.gr

Όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Γερμανός, το διάστημα 2009-2012 στρατολογήθηκε από τη τουρκική MIT και εκπαιδεύτηκε σε τεχνικές κατασκοπείας όσο διέμενε στη Τουρκία. Προσποιούμενος λόγους συνταξιοδότησης (ότι ζούσε εκτός ΕΕ), το 2012 μετανάστευσε μόνιμα στη Κω στο χωριό Πελεζίκι, μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Τουρκία.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Η αποστολή του Γερμανού πράκτορα της MIT ήταν η συλλογή πληροφοριών για κρίσιμες υποδομές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κινήσεις στο νησί. Τον Οκτώβριο του 2014 λάμβανε χώρα η εθνική διακλαδική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» οπότε υπήρχε αυξημένη στρατιωτική δράση. Τότε ήταν που ένας στρατιώτης εντόπισε τον συνταξιούχο να φωτογραφίζει φυλάκιο στο χωριό Αντιμάχεια και το ανέφερε στις αρχές. Η αστυνομία τον συνέλαβε στο χωριό Πυλί και μέσα σε λίγες μόλις ώρες ο Γερμανός είχε ομολογήσει τη δράση του τόσο στις αστυνομικές αρχές όσο και στο τοπικό κλιμάκιο της ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών). Αρχικά ο Γερμανός προσπάθησε να καλύψει τις πράξεις του ως λάτρης της στρατιωτικής ιστορίας αλλά σύντομα κατέθεσε με λεπτομέρειες όλη τη δράση του.

Πηγή: amina-politiki.blogspot.com

Όπως κατέθεσε, εισέπραττε ποσά της τάξης των €2000 από τη MIT για φωτογραφίες, συντεταγμένες, και πληροφορίες αναφορικά με στρατιωτικές εγκαταστάσεις, φυλάκια, αποθήκες καυσίμων, δίκτυα ηλεκτροδότησης, σταθμούς τηλεπικοινωνιών, και άλλες αντίστοιχες κρίσιμες υποδομές. Τα λεφτά μεταφέρονταν σε λογαριασμό που ο δράστης είχε στη Γερμανία μέσω της τράπεζας Deutsche Bank.

Πηγή: Medium.com

Το τμήμα Ασφάλειας μαζί δικαστικό λειτουργό και το κλιμάκιο της ΕΥΠ έκαναν έρευνα στο αυτοκίνητο και την οικεία του Γερμανού και εντόπισαν εξοπλισμό παρακολούθησης. Για την ακρίβεια, τα ακόλουθα κατασχέθηκαν σύμφωνα με τις διαθέσιμες πηγές.

 • Ένα ζευγάρι κιάλια
 • Διόπτρα παρατήρησης
 • Τρεις κάρτες μνήμης φωτογραφικής μηχανής
 • Δύο ατζέντες
 • Διάφορα έγγραφα με χειρόγραφες σημειώσεις
 • Χάρτης της πόλης της Κω με χειρόγραφες σημειώσεις
 • Εξωτερικός σκληρός δίσκος
 • Δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές
 • Ένα τάμπλετ
 • Πέντε USB Sticks
 • Δύο κασέτες βιντεοκάμερας
 • Ένα κινητό τηλέφωνο

Οι σημειώσεις περιελάμβαναν πολλές συντεταγμένες κρίσιμων και στρατιωτικών υποδομών, ενώ υπήρχαν και ενοχοποιητικά στοιχεία που συνέδεαν άμεσα τον ύποπτο με τη τουρκική MIT. Ο Γερμανός είχε επαφή με δύο Τούρκους πους τους έστελνε ηλεκτρονικά τις πληροφορίες που συνέλεγε. Ωστόσο, δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία για τη ταυτότητα τους. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΥΠ ο Γερμανός χρησιμοποιήσουμε κρυμμένα κρυπτογραφημένα μηνύματα μέσα σε αρχεία PDF που έστελνε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους χειριστές του στη MIT. Για την ακρίβεια, στο τύπο βλέπουμε αυτή τη δήλωση Έλληνα αξιωματούχου, πιθανότατα στελέχους της ΕΥΠ.


«Κάθε ηλεκτρονικό αρχείο PDF που έστελνε στους Τούρκους “συνδέσμους” του ανακαλύψαμε ότι περιείχε ένα κρυμμένο κρυπτογραφημένο αρχείο κειμένου. Δεν είναι το πιο σύνηθες ένας ηλικιωμένος να έχει τόσο προχωρημένες γνώσεις τεχνολογίας εκτός και εάν έχει λάβει εκπαίδευση»Πηγή: ElliniLatris.blogspot.com

Κατά την απολογία του ο Γερμανός πράκτορας προσπάθησε να ελαφρύνει τη θέση του με δηλώσεις όπως «δε παραβίασα κλειστές πόρτες» εννοώντας ότι όλοι είχαν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, και ότι είχε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Τελικά, το Δεκέμβριο του 2016 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών δίχως ελαφρυντικά για κατασκοπεία. Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι προτίθεται ζητήσει να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής στο σπίτι του με «βραχιολάκι» παρακολούθησης.

Πηγή: ProtoThema.gr

Εάν μελετήσουμε αυτή την ιστορία μαζί με τη αυτή του άρθρου μας «MIT: Ο Γερμανός πράκτορας στη Χίο» παρατηρούμε εντυπωσιακές ομοιότητες. Για παράδειγμα, βλέπετε μερικές από αυτές στη συνέχεια.

 • Στρατολογήθηκαν στη Τουρκία όταν είχαν πάει για να ζήσουν μόνιμα
 • Δήλωσαν ότι έπρεπε να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα λόγω νομικών θεμάτων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ
 • Είχαν επαφή με 2 χειριστές της MIT
 • Έστελναν τις πληροφορίες μέσω email
 • Είχαν παρόμοια ποσά πληρωμής για τις πληροφορίες
 • Παρακολουθούσαν την ίδια κατηγορία στόχων
 • Ήταν και οι δύο συνταξιούχοι
 • Ήταν και οι δύο Γερμανοί

Πηγή: Ereunitiko.blogspot.com

Δε θα θέλαμε να γράψουμε κάποιο δικό μας συμπέρασμα καθώς είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Θα αφήσουμε το κάθε αναγνώστη μας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για αυτή τη κατασκοπευτική δράση της MIT στα συγκεκριμένα νησιά και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδος.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s