Οι αερομαχίες προπαγάνδας της Τουρκίας

Το Σάββατο 28 Αυγούστου του 2020 η τουρκική μηχανή ψυχολογικών επιχειρήσεων μας έδωσε ένα ακόμη κακής ποιότητας προϊόν προπαγάνδας. Την υποτιθέμενη αναχαίτιση έξι ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το υλικό θα δούμε εν συντομία στο παρόν άρθρο μας, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα λευκών ψυχολογικών επιχειρήσεων (περισσότερα επ’αυτού εις το άρθρο μας «Λευκές, γκρι, και μαύρες ψυχολογικές επιχειρήσεις»).

Πηγή: AA.com.tr

Παραπάνω βλέπουμε το τουρκικό κρατικό ειδησιογραφικό πρακτορείο «Anadolu Agency» να προωθεί αυτή τη ψεύτικη, κατασκευασμένη είδηση. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το τι βλέπετε στο βίντεο, υποτίθεται ότι είναι η καταγραφή από το πιλοτήριο ενός τουρκικού F-16 που μάχεται κατά ελληνικών F-16. Προτού προχωρήσουμε εις την ανάλυση του βίντεο, θα θέλαμε να τονίσουμε κάποια βασικά στοιχεία της οθόνης των F-16 που βλέπουμε καθώς θα μας βοηθήσουν ιδιαιτέρως εις την ανάλυση μας.

Πηγή: AA.com.tr (επεξεργασμένη)

Ήδη αυτό μας δημιουργεί δύο ερωτήματα. Πρώτον, σε όλη τη διάρκεια της «αναχαίτισης» ο οπλισμός του αεροσκάφους είναι στη κατάσταση SIM (Simulation, Εξομοίωση). Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Είτε η εμπλοκή ήτο μέρος μίας άσκησης καθώς σε ασκήσεις τα αεροσκάφη βάσει κανονισμού πετούν πάντα με τον οπλισμό στη θέση SIM, είτε ότι ήτο πραγματική εμπλοκή αλλά δεν υπήρχε καμία προδιάθεση ή έγκριση για χρήση οπλισμού. Το δεύτερο ερώτημα μας έχει να κάνει με το πολύ εκτεταμένο μοντάζ του βίντεο. Σας παρακαλούμε να δείτε παρακάτω το βίντεο που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Αμύνης αυτούσιο προσέχοντας μόνο το δείκτη υψομέτρου και τη ταχύτητα. Θα δείτε το βίντεο να «κόβεται» και να «ράβεται» συνολικά επτά φορές σε διάρκεια 2 λεπτών. Ωστόσο, το περίεργο είναι ότι ο ήχος παραμένει ίδιος σε όλο το βίντεο. Άρα σίγουρα έχει υποστεί πολύ μεγάλη επεξεργασία.



Γι’αυτό θα τα δούμε τμηματικά. Στο πρώτο μέρος, έχουμε ένα βίντεο 7 δευτερολέπτων με ένα αεροσκάφος που οριακά φαίνεται ως μία σκιά να περνάει κάτω από το τουρκικό και για περίπου 2-3 δευτερόλεπτα να βρίσκεται στο στόχαστρο του καθώς το τουρκικό προσπαθεί να στρίψει από επάνω του. Όλο αυτό γίνεται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο (31-32 χιλιάδες πόδια) και με σχετικά αργή ταχύτητα (κάτω των 300 κόμβων).

Πηγή: AA.com.tr (επεξεργασμένη)

Εάν το κάναμε σχηματικά, σε αυτά τα επτά δευτερόλεπτα από βίντεο βλέπουμε να συμβαίνει αυτό που ζωγραφίσαμε στη συνέχεια. Κάτι που δε θα ήτο παράλογο να συμβεί σε μία από τις εκατοντάδες αερομαχίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά το βίντεο αφήνει τεράστια ερωτήματα όπως: Πως έφτασε το τουρκικό να πετά σε τόσο μεγάλο υψόμετρο, που είναι τα ζευγάρια τους, τι έγινε μετά ή πριν από αυτά τα 2-3 δευτερόλεπτα, εφόσον το άλλο αεροσκάφος ήταν κατά μέτωπο εάν ένοιωθε απειλή γιατί δεν έκανε κάποιο ελιγμό διαφυγής όπως ορίζουν οι κανονισμοί εναέριας μάχης, και πολλά ακόμη αντίστοιχα ερωτήματα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Μετά έχουμε το δεύτερο βίντεο που έχει διάρκεια 6 δευτερόλεπτα, επίσης σε μεγάλο υψόμετρο (28 χιλιάδες πόδια) όπου το τουρκικό αεροσκάφος κάνει έναν ελιγμό που φτάνει τα 3.9G και φαντάζει ως συνέχεια από το προηγούμενο βίντεο αλλά εάν δείτε το κόψιμο που προαναφέραμε, όπως επίσης και την απόσταση των δύο αεροσκαφών, θα δείτε ότι είναι διαφορετικά. Επίσης, και πάλι δε βλέπουμε το εχθρικό αεροσκάφος να κάνει τη παραμικρή προσπάθεια αποφυγής, ενώ στο στιγμιότυπο που βλέπετε στη συνέχεια βλέπουμε ένα «εχθρικό» F-16 που δε θυμίζει την εμφάνιση των ελληνικών αεροσκαφών αναφορικά με τα χρώματα του.

Πηγή: AA.com.tr & ThePressRoom.gr (επεξεργασμένη)

Στο τρίτο μέρος έχουμε ένα βίντεο διάρκειας 19 δευτερολέπτων σε υψόμετρο της τάξης των 11 χιλιάδων ποδών, με παρόμοια κατάσταση. Χωρίς κανένα προηγούμενο στοιχείο, το βίντεο ξεκινά με το τουρκικό αεροσκάφος να βρίσκεται σχεδόν ακριβώς από επάνω από το εχθρικό κάνοντας ένα συνεχή ελιγμό ώστε να το ακολουθεί καθώς αυτό κινείται. Εδώ βλέπουμε ένα άλλο πολύ χαρακτηριστικό του ότι δε βλέπουμε μία πραγματική αερομαχία. Πέρα του ότι δεν υπάρχουν οπλισμένα όπλα (το SIM που προαναφέραμε το οποίο ισχύει σε όλα τα βίντεο), βλέπουμε ότι το εχθρικό αεροσκάφος διαθέτει δύο εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων. Σε πραγματικές συνθήκες (όχι άσκηση) εμπλοκών, οι κανόνες εναέριας μάχης των F-16 λένε ότι εάν σε έχει «κλειδώσει» ο εχθρός «πετάς» τις δεξαμενές (για μείωση βάρους) και στρίβεις για μέγιστη επιτάχυνση. Δε βλέπουμε τίποτα από αυτά να συμβαίνει.

Πηγή: AA.com.tr (επεξεργασμένη)

Το τέταρτο βίντεο είναι διάρκειας 35 δευτερολέπτων και πάλι έχουμε ένα παρόμοιο με τους παραπάνω ελιγμούς αλλά σε πολύ χαμηλότερο υψόμετρο 6-10 χιλιάδες πόδια. Εδώ βλέπουμε το εχθρικό αεροσκάφος να μη φαίνεται να προσπαθεί πραγματικά να διαφύγει (π.χ. χρήση αντίμετρων, απόρριψη δεξαμενών, ελιγμοί διαφυγής, κτλ.) Απλώς να πετάει σε μία σταθερή πορεία με μία ήπια στροφή.

Πηγή: AA.com.tr

Το πέμπτο βίντεο έχει διάρκεια 6 δευτερόλεπτα και είναι περίπου στα έξι χιλιάδες πόδια. Βλέπουμε κυριολεκτικά από το πουθενά να περνάει κάτω από το τουρκικό ένα άλλο F-16 και να μπαίνει εμπρός του, λες και θα ήθελε να γίνει στόχος του.

Πηγή: AA.com.tr

Το έκτο βίντεο είναι το πρώτο βίντεο όπου βλέπουμε το τουρκικό αεροσκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα (άνω των 400 κόμβων ενώ όλα τα προηγούμενα είναι 200-300 κόμβοι) σε μεγάλο υψόμετρο (περίπου 27 χιλιάδες πόδια). Κάτι που υποδεικνύει ότι είχε χρόνο να πετάει σε σταθερή πορεία αρκετό διάστημα για να αναπτύξει αυτή τη ταχύτητα, και άρα δεν έχει κάποια σχέση με τα άλλα βίντεο. Είναι ένα βίντεο 17 δευτερολέπτων όπου φαίνεται το εχθρικό F-16 να απομακρύνεται και να χάνεται από την οθόνη και το στόχαστρο του τουρκικού. Ίσως να ήταν από την αρχή ή το τέλος κάποιας αερομαχίας, όταν γίνονταν η αρχική επαφή ή η απεμπλοκή στο τέλος της.

Πηγή: AA.com.tr

Και προχωράμε στο έβδομο βίντεο διάρκειας 28 δευτερολέπτων όπου το τουρκικό F-16 βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 27 χιλιάδων ποδών με ταχύτητα της τάξης των 300 κόμβων και καταδιώκει ένα F-16 το οποίο, όπως και σε όλα τα βίντεο, απλώς κάνει μία δεξιά στροφή χωρίς τη παραμικρή ένδειξη ελιγμών διαφυγής.

Πηγή: AA.com.tr

Γιατί λοιπόν μιλάμε σχεδόν σίγουρα για ένα υλικό προπαγάνδας; Γράψαμε εν συντομία τους λόγους παρακάτω, και στη συνέχεια παραθέτουμε και τη προσωπική μας άποψη για το τι μας δείχνει αυτό το μοντάζ από βιντεάκια που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Αμύνης.

  • Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν είδαμε αεροσκάφος να είναι οπλισμένο.
  • Ο ήχος δε συνάδει με τα βίντεο (ακούμε τον πιλότο του να ανασαίνει βαριά όταν δε βλέπουμε καμία σχεδόν επιτάχυνση (1.4G) αλλά να αναπνέει κανονικά στα 4G, στην αρχή αναφέρει ότι έχει στο στόχαστρο του το εχθρικό αεροσκάφος στα 6 μίλια όταν το ραντάρ γράφει 1.4 μίλια, κτλ.))
  • Τα εχθρικά F-16 που φαίνονται στα βίντεο διαφέρουν σε χρωματισμούς από το ένα βίντεο στο άλλο που σημαίνει ότι μάλλον προέρχονται από διαφορετικές χώρες
  • Ποτέ δεν είδαμε κάποιο από τα εχθρικά F-16 να ακολουθεί τους κανόνες εναέριας μάχης για διαφυγή (όπως χρήση αντίμετρων, ρίψη δεξαμενών, απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, κτλ.)
  • Δε φάνηκε πουθενά το τι σχηματισμοί αεροσκαφών πετούσαν και πως. Όλο το περιεχόμενο φάνταζε ως μεμονωμένες αερομαχίες ένας προς ένα
  • Σε κανένα στιγμιότυπο δε φαίνονται τα διακριτικά της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στα εχθρικά αεροσκάφη
  • Σε όλο το βίντεο ακούγεται το ραντάρ του αντιαεροπορικού πυραύλου AIM-9 Sidewinder να βουίζει, αλλά σε καμία στιγμή τα τουρκικά αεροσκάφη δεν ενεργοποίησαν το να κλειδώσει το ραντάρ στα εχθρικά αεροσκάφη ώστε εάν χρειαστεί να κάνουν μία εικονική απελευθέρωση του (εικονική καθώς ήταν σε SIM και αυτό δεν επιτρέπει εκτόξευση όπλων ακόμη και εάν πατήσει ο χειριστής το διακόπτη)

    Για να κλείσουμε αυτό το άρθρο μας, η εκτίμηση μας είναι η εξής. Το βίντεο ίσως να περιέχει και αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη (ίσως και όχι) αλλά φαίνεται να περιέχει και άλλες, και τίποτα δεν επιβεβαιώνει το χρόνο ή το τόπο που αυτές έγιναν. Σε ολόκληρο το βίντεο δε βλέπουμε καμία εκ των δύο πλευρών πραγματικά να θέλει να εμπλακεί σε αερομαχία, αν και τα τουρκικά φαίνονται να κάνουν φαινομενικά επιθετικές κινήσεις. Φαντάζει είτε ως βίντεο ασκήσεων, είτε ως «πειράγματα» χωρίς τη παραμικρή πρόθεση για πραγματική αερομαχία τόσο από τους επιτιθέμενους όσο και από τους αμυνόμενους. Τέλος, εάν υποθέσουμε ότι τα βίντεο ήτο από προκλήσεις τουρκικών αεροσκαφών κατά ελληνικών αεροσκαφών ώστε να αναγκάσουν τους Έλληνες πιλότους σε μία πιθανή εμπλοκή, τότε βλέπουμε ότι οι Έλληνες αντέδρασαν άψογα ακολουθώντας τις πορείες τους με σχεδόν καμία προσπάθεια αποφυγής ή διαφυγής. Το οποίο πέρα του ότι δε δίνει στους Τούρκους αυτό που θα ήθελαν (ένα θερμό επεισόδιο), δεν αποκαλύπτει και τις τακτικές μάχης των Ελλήνων πιλότων. Όπως βλέπετε και μόνοι σας, είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένα υλικό ψυχολογικών επιχειρήσεων, με μέθοδο διάδοσης λευκής προπαγάνδας. Εάν θεωρείτε ότι μας διέφυγαν και άλλα σημαντικά στοιχεία, παρακαλούμε γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...