Κριτικές Όπλων: Περίστροφο Zastava R44 King Kraguj LUX

Από το 1853 μέχρι και σήμερα η σέρβικη βιομηχανία όπλων Zastava κατασκευάζει κάποια από τα πιο γνωστά όπλα. Ένα λιγότερο γνωστό είναι το περίστροφο R44 που έχει κωδική ονομασία «King Kraguj» (Βασιλιάς Κραγκούι). Όπως φαίνεται από το μοντέλο του είναι ένα περίστροφο διαμετρήματος .44 Magnum και σε αυτό το άρθρο θα το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Προσοχή! Όσα γράφουμε εδώ είναι η προσωπική μας κριτική βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας με αυτό το περίστροφο, σε καμία περίπτωση δεν είναι μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: MyCity-Military.com

Η προσωπική μας εμπειρία με αυτό το όπλο είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Για την ακρίβεια, η μοναδική μας εμπειρία ήταν σε ένα κλειστό σκοπευτήριο της Σερβίας για συνολικά μόλις 50 βολές από διάφορες αποστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι ίσως να μας διαφεύγουν χαρακτηριστικά που άτομα με μεγαλύτερη εμπειρία στη χρήση του R44 King Kraguj να έχουν. Γι’αυτό, εάν έχετε μεγαλύτερη εμπειρία με αυτό το όπλο και πιστεύετε ότι κάτι μας διέφυγε, σας παρακαλούμε να παραθέσετε τα σχόλια του άρθρου.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, είναι ένα πεντάσφαιρο περίστροφο βάρους 1080 γραμμαρίων, χωρίς ρυθμιζόμενο σκοπευτικό σύστημα, και με μήκος κάννης 5″ (12.7 εκατοστά). Το πλαίσιο του είναι τύπου και διαστάσεων K-frame. Είναι ένα περίστροφο σχεδιασμένο για προστασία από μεγάλα ζώα και όχι για αυτοάμυνα. Ωστόσο, αν δεν έχουμε άλλη επιλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αυτό το σκοπό. Δηλαδή, κατά κανόνα άτομα που κάνουν δραστηριότητες στη φύση μπορούν να το έχουν επάνω τους για προστασία από ζώα όπως αρκούδες.

Πηγή: Njuskalo.hr

Σχετικά με το μοντέλο του, το μοντέλο LUX στη περίπτωση μας, αφορά καθαρά τη διαφορά στη λαβή του όπλου. Η απλή έκδοση του περιστρόφου έχει ξύλινη λαβή ενώ η έκδοση LUX έχει μία εργονομική συνθετική λαβή που προσφέρει πιο σταθερό κράτημα και πιο καλή απόσβεση της ανάκρουσης. Βλέπετε τα δύο μοντέλα στη παρακάτω φωτογραφία καταλόγου της Zastava.

Πηγή: WeaponLand.ru

Σε γενικές γραμμές είναι ένα περίστροφο με πολύ «καθαρή» εμφάνιση. Από την αριστερή πλευρά για παράδειγμα έχει χαραγμένο στο επάνω μέρος της κάννης το διαμέτρημα του, ενώ στη δεξιά έχει κάτω από το μύλο χαραγμένο το «ZASTAVA R44» και επάνω στη κάννη το «KING KRAGUJ». Τίποτα άλλο πέρα από αυτά δεν υπάρχει στο όπλο. Αυτό του δίνει μία πολύ ξεχωριστή εμφάνιση και σε συνδυασμό με το λείο μύλο του το κάνει να φαίνεται ακόμα πιο ογκώδες.

Πηγή: Njuskalo.hr

Ένα ακόμα θετικό είναι ότι ανάμεσα από το στόχαστρο και το κλισιοσκόπιο υπάρχουν χαραγές που χρησιμεύουν στην αποφυγή αντανάκλασης του φωτός. Κάτι αρκετά σημαντικό εάν αποφασίσετε να γυαλίσετε πολύ το περίστροφο. Αυτό μπορείτε να το δείτε καλύτερα και από τη φωτογραφία που ακολουθεί.

Πηγή: Njuskalo.hr

Από τη παραπάνω φωτογραφία μπορείτε να δείτε και το σύστημα ανακατεύθυνσης αερίων που έχει στην άκρη της κάννης του. Για την ακρίβεια, είναι οκτώ οπές από τις οποίες διαφεύγουν τα αέρια προς τα επάνω. Έτσι παρότι η φυσική ανάκρουση οδηγεί το όπλο προς τα επάνω, αυτές οι οπές απελευθερώνουν αέρια προς τα επάνω διατηρώντας το όπλο στο ύψος του καθώς αντισταθμίζουν τις δυνάμεις που το σπρώχνουν προς τα επάνω.

Πηγή: Njuskalo.hr

Καθότι βαρύ και με τα παραπάνω σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, παρά το μεγάλο του διαμέτρημα είναι ένα απόλυτα ελεγχόμενο περίστροφο με εξαιρετική απόσβεση της ανάκρουσης και μεγάλη ακρίβεια στις βολές του. Η τιμή του σήμερα μεταχειρισμένο είναι περίπου $500. Αξίζει όμως τα χρήματα του; Η απάντηση μας είναι πως «ναι», αλλά όχι ως περίστροφο για αυτοάμυνα. Είναι πολύ ογκώδες, βαρύ, και με μικρή χωρητικότητα για να το έχει κανείς επάνω του πάντα και παντού ως όπλο αυτοάμυνας. Ωστόσο, για προστασία από άγρια ζώα στη φύση ή/και για ψυχαγωγία είναι σίγουρα μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση εάν ψάχνετε κάτι σε αυτό το διαμέτρημα.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...