Τυφέκιο AKM

Παρότι έχουμε δημοσιεύσει ένα άρθρο που εξηγεί την ιστορία και τη λειτουργία του θρυλικού AK-47, δεν έχουμε κάνει το ίδιο για το νεώτερο AKM. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το τυφέκιο AKM, τις διαφορές του από το AK-47 και τι το κάνει να είναι το πιο δημοφιλές τυφέκιο τύπου Καλάσνικοφ μέχρι σήμερα.

Πηγή: BoManufacture.com
Πηγή: BoManufacture.com

Σε αυτό το άρθρο θεωρούμε ήδη γνωστά όσα έχουμε αναφέρει στο άρθρο μας «Τυφέκιο ΑΚ-47» άρα εάν δε γνωρίζετε ήδη το τυφέκιο AK-47 αρκετά καλά σας προτείνουμε πρώτα να μελετήσετε εκείνο το άρθρο μας. Τώρα που ξεκαθαρίσαμε αυτό, μπορούμε να δούμε τυφέκιο AKM σε μεγαλύτερο βάθος. Το τυφέκιο αυτό το σχεδίασε και πάλι ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ για λογαριασμό της Σοβιετικής Ένωσης και το όνομα του είναι από τα αρχικά των λέξεων «Автомат Калашникова Модернизированный» (Μοντέρνο Αυτόματο Καλάσνικοφ). Δύο εταιρίες τα κατασκεύαζαν αρχικά, η βιομηχανία όπλων Tula και η Izhmash που πλέον ανήκει στον Όμιλο Καλάσνικοφ.

Πηγή: ZIB-Militaria.de
Πηγή: ZIB-Militaria.de

Όπως μπορείτε να δείτε από τις παραπάνω φωτογραφίες σε έναν άπειρο παρατηρητή το AKM δε διαφέρει σε τίποτα από το προγενέστερο AK-47 αλλά όπως θα δούμε εδώ έχει αρκετές διαφορές. Το AKM ξεκίνησε να υιοθετείτε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης το 1959 ενώ μέχρι σήμερα παραμένει το πρώτο σε εξαγωγές τυφέκιο τύπου Καλάσνικοφ. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 10 εκατομμύρια AKM πολλά εκ των οποίων είναι στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία.

Πηγή: ElysianTrooper.deviantart.com
Πηγή: ElysianTrooper.deviantart.com

Ένα μεγάλο πρόβλημα με τα AK-47 ήταν οι δυσκολίες στη μαζική παραγωγή τους. Ο κορμός του τυφεκίου AK-47 κατασκευάζονταν από ατσάλι επεξεργασμένο σε φρέζα, μία χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία που αφήνει πολλές πιθανότητες για λάθη. Ο Μ. Καλάσνικοφ έλυσε αυτό το πρόβλημα κάνοντας το κορμό του ΑΚΜ από ατσάλι πάχους 1 χιλιοστού που πρεσάρετε σε σχήμα U και μετά ενισχύεται με συγκολλήσεις στα πλευρά του. Έτσι το όπλο είναι κατά ένα κιλό ελαφρύτερο αλλά και πολύ πιο αξιόπιστο καθώς υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια κατασκευαστικού λάθους στα εργοστάσια. Βλέπετε εμφανισιακά τη διαφορά παρακάτω.

Πηγή: AKOperatorsUnionLocal4774.wordpress.com
Πηγή: AKOperatorsUnionLocal4774.wordpress.com

Όπως βλέπετε και παραπάνω ο μοχλός οπλίσεως είναι επίσης λεπτότερος. Πέρα από ελάχιστες όμως τέτοιες μικρές μετατροπές ο μηχανισμός του κλείστρου παρέμεινε ίδιος. Μάλιστα, είναι ίδιος σε τέτοιο βαθμό που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό του AK-47 στο AKM χωρίς κανένα πρόβλημα αξιοπιστίας ή απόδοσης. Ωστόσο, το επανατατικό ελατήριο επανασχεδιάστηκε για ευκολότερη αφαίρεση και αντοχή. Αντί για μία μακριά ίσια μεταλλική ράβδο ως οδηγό έχει δύο αλληλοσυνδεόμενες ράβδους σχήματος U. Βλέπετε το πως ακριβώς είναι παρακάτω.

Πηγή: GunsUA.net
Πηγή: GunsUA.net

Προχωρώντας στο μπροστινό μέρος του τυφεκίου, βλέπουμε και εκεί κάποιες σημαντικές διαφορές. Αρχικά, έχει μία νέα βάση ξιφολόγχης με διπλή χρήση. Πρώτον, συγκρατεί τη ξιφολόγχη, και δεύτερον ως θηλιά για τη ράβδο καθαρισμού του όπλου.

Πηγή: LegionUSA.com

Όσον αφορά το στόχαστρο, το AKM διαθέτει ρυθμιζόμενο στόχαστρο που είναι λίγο πιο λεπτό από αυτό του AK-47. Αυτό φαίνεται και στο κόκκινο πλαίσιο στην επόμενη φωτογραφία. Από την ίδια φωτογραφία μπορείτε να δείτε και κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Για την ακρίβεια ότι οι οπές αερίων στο AKM είναι περιμετρικά του θαλάμου αερίων επάνω από τη κάννη για καλύτερη εκτόνωση τους, ενώ στο AK-47 ήταν σε σειρά. Επίσης, βλέπετε ότι ο χειροφυλακτήρας δεν είναι πλέον ένα απλό κομμάτι ξύλο αλλά έχει εσοχές για καλύτερη λαβή. Τέλος, βλέπετε ότι η λαβή του είναι αρκετά διαφορετική και πιο λεπτή.

Πηγή: Reddit.com

Όσον αφορά τους γεμιστήρες. Αρχικά ήταν οι ίδιοι ατσάλινοι γεμιστήρες 30 φυσιγγίων βάρους 430 γραμμαρίων. Αργότερα, το ΑΚΜ κυκλοφόρησε με αλουμινένιους βάρους 190 γραμμαρίων που όμως δεν ήταν πολύ ανθεκτικοί. Οι πιο δημοφιλείς, ήταν οι πλαστικοί (από υλικό AG-S4) που έχουν ένα χαρακτηριστικό καφέ χρώμα και ζυγίζουν 240 γραμμάρια. Η δεύτερη γενιά τους ήταν από πλαστικό ABS με βάρος 250 γραμμάρια και πιο σκούρο καφέ προς μωβ χρώμα. Η τρίτη και πιο πρόσφατη γενιά είναι από ατσάλι βάρους 250 γραμμαρίων σε σκούρο ματ χρώμα.

Πηγή: SADefenseJournal.com

Μία άλλη σημαντική βελτίωση ήταν ο μηχανισμός της σκανδάλης όπου βελτιώθηκε ώστε να μη μπορεί να πυροβολήσει αυτόματα παρά μόνο εάν ο διακόπτης είναι στην αυτόματη βολή. Αυτό ήταν κάτι που μπορούσε να συμβεί στα AK-47. Επίσης, χάρη σε αυτό το μηχανισμό ασφαλείας η επαναφορά της σκανδάλης είναι πιο ήπια από τα παλαιότερα AK-47.

Πηγή: CGTrader.com

Υπάρχουν και άλλες μικρές, λιγότερο σημαντικές βελτιώσεις αλλά τα παραπάνω θα πρέπει να σας δίνουν μία καλή ιδέα του γιατί το AKM παραμένει ένα από τα πιο διαδεδομένα όπλα της οικογενείας Καλάσνικοφ. Τέλος, θα δούμε κάποια από τα διαφορετικά μοντέλα που γνωρίζουμε από το AKM. Το πρώτο είναι το AKMS όπου το S είναι από τη ρωσική λέξη «складной» (αναδιπλούμενο) και αναφέρεται προφανώς στο κοντάκιο του όπλου. Πρακτικά ολόκληρος ο σχεδιασμός και ασφάλεια του κοντακίου έχει γίνει από την αρχή σε σχέση με το AKS-47.

Πηγή: Rambo.Wikia.com

Η έκδοση AKMP ήταν σχεδιασμένη για χαμηλό φωτισμό με φωσφορίζον στόχαστρο. Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε το AKML που είχε ειδική βάση στο πλάι του κορμού για προσάρτηση διόπτρας νυχτερινής σκόπευσης. Το AKML επίσης διαθέτει φλογοκρύπτη για να μη επηρεάζεται πολύ η απόδοση της διόπτρας. Βλέπετε ένα τυφέκιο AKML με διόπτρα νυχτερινής σκόπευσης NSP-3 στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: AR15.com

Παρόμοια χρήση είχαν και τα τυφέκια AKMN, AKMN-1, και AKMN2. Η μόνη τους ουσιαστική διαφορά από το AKML είναι ότι η πλαϊνή βάση τους είχε σχεδιαστεί ώστε πολλές διαφορετικές διόπτρες να μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στο τυφέκιο. Γι’αυτό το λόγο συχνά θα ακούσετε ειδικούς να αναφέρονται σε όλα αυτά τα τυφέκια ως AKML παρότι μπορεί να είναι AKMN.

Πηγή: GunRF.ru

Το AKMLP (όπως φαίνεται και από το P στο όνομα του), είναι ένα AKML με σκοπευτικά τριτίου ώστε να είναι αποτελεσματικό σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το ίδιο συμβαίνει και με το AKMSP που είναι ένα AKMS με σκοπευτικά τριτίου για χαμηλό φωτισμό. Το AKMSN που το βλέπετε παρακάτω, πέρα από τα βασικά χαρακτηριστικά του AKMS, έχει ράγες προσάρτησης εξοπλισμού, φλογοκρύπτη, και δίποδο. Έχει και κάποιες μικρές αλλαγές σε κάποια μέρη του για να υλοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες αλλά είναι άνευ σημασίας. Και πάλι, υπάρχει και ως AKMSNP όταν έχει και σκοπευτικά χαμηλού φωτισμού από τρίτιο.

Πηγή: Avtomats-in-Action.com

Τέλος, υπάρχει ένα αρκετά σπάνιο AKM που κατασκευάζονταν στη Πολωνία το 1974 με όνομα «karabinek-granatnik wz. 1974». Έχει αρκετές μικρές διαφορές αλλά οι πιο αξιοσημείωτες είναι το διαφορετικό αναδιπλούμενο κοντάκι του, και ο τελείως διαφορετικός χειροφυλακτήρας που είχε σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί ο εκτοξευτής βομβίδων 40 χιλιοστών «wz. 1974 Pallad» των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων. Βλέπετε αυτό το τυφέκιο παρακάτω.

Πηγή: Wikipedia.org

Τα τυφέκια της οικογενείας Καλάσνικοφ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς είναι με διαφορά τα πιο διαδεδομένα τυφέκια με συνεχή χρήση σε όλο το κόσμο από το 1947 μέχρι και σήμερα. Το Καλάσνικοφ είναι το μοναδικό τυφέκιο που έχει βρεθεί σε όλους τους πολέμους που έχουν γίνει από το 1947 μέχρι σήμερα και έτσι αξίζει να το μελετήσει κανείς. Στο μέλλον θα δούμε και άλλα τυφέκια αυτής της οικογενείας. Θα κλείσουμε με μία φωτογραφία από ένα τυφέκιο WS1-63 της ρουμάνικης βιομηχανίας όπλων Cugir που κάποτε εξόπλιζε τις ρουμάνικες ένοπλες δυνάμεις. Το WS1-63 ήταν με απλά λόγια η ρουμάνικη έκδοση του AKM. Τα τυφέκια αυτά της εταιρίας Cugir είναι πολύ δημοφιλή στους πολίτες της Ρουμανίας και τα βλέπει κανείς σε όλα τα σκοπευτήρια καθώς έχουν χαμηλό κόστος, είναι αξιόπιστα, και υπάρχουν πολλά αξεσουάρ στη τοπική αγορά.

Πηγή: TheFirearmBlog.com

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...