NSA: Συσκευή LOUDAUTO

Πρόσφατα παρουσιάσαμε μία από τις συσκευές παρακολούθησης που ήταν μέρος του καταλόγου του TAO (Tailored Access Operations, Επιχειρήσεις Προσαρμοσμένης Πρόσβασης) της NSA (National Security Agency, Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας) όπου ο κύριος Έντουαρντ Σνόουντεν είχε διαρρεύσει το Δεκέμβριο του 2013. Είχαμε παρουσιάσει τη συσκευή TAWDRYYARD για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο άρθρο μας «NSA: Συσκευή TAWDRYYARD». Εδώ θα δούμε τη συσκευή LOUDAUTO.

Πηγή: Spiegel Online GmbH
Πηγή: Spiegel Online GmbH

Η βασική λειτουργία της συσκευής LOUDAUTO θυμίζει πολύ αυτή της TAWDRYYARD που ήδη περιγράψαμε στο άρθρο που αναφέραμε παραπάνω. Η βασική της διαφορά είναι ότι είναι μία συσκευή υποκλοπής ήχου. Όμως, αντίστοιχα με το TAWDRYYARD απαιτεί από το δέκτη να χρησιμοποιεί ειδικό ραντάρ χειρός για να λαμβάνει τα σήματα. Η χρήση του LOUDAUTO είναι για περιπτώσεις όπου υποκλοπές με άλλες τεχνολογίες δεν είναι εφικτές καθώς απαιτεί κοντινή απόσταση από το στόχο ώστε να είναι ικανό να προσφέρει καλά αποτελέσματα όπως θα δείτε στη συνέχεια.

Πηγή: Spiegel Online GmbH
Πηγή: Spiegel Online GmbH

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος σύντομης επεξήγησης του τρόπου λειτουργίας της συσκευής LOUDAUTO από το τρόπο που είναι γραμμένη στη σελίδα του καταλόγου που διέρρευσε ο κύριος Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013. Για αυτό το λόγο παραθέτουμε στη συνέχεια μεταφρασμένο στα Ελληνικά το περιεχόμενο της σελίδας που αφορά τη συσκευή LOUDAUTO.


LOUDAUTO
(ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ//ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ) Ηχητικά βασισμένος ανακλαστήρας ραδιοσυχνοτήτων. Παρέχει ήχους δωματίου από στοχευμένο χώρο με χρήση ραντάρ και βασική επεξεργασία σήματος.

Δυνατότητες
(ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ//ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ) Ο υπάρχον σχεδιασμός του LOUDAUTO μεγιστοποιεί την ευαισθησία του μικροφώνου. Αυτό το κάνει εξαιρετικά χρήσιμο για καταγραφή ήχων από δωμάτια. Μπορεί να πιάσει ομιλίες σε συνηθισμένη, ένταση γραφείου πάνω από 6 μέτρα μακριά. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάλυψη της συσκευής ίσως να μειώσει την εμβέλεια). Χρησιμοποιεί ελάχιστη ενέργεια (~15μA στα 3 Βόλτ DC), τόσο λίγο, κυριολεκτικά, όπου η αυτοεκφόρτιση της μπαταρίας είναι πιο σημαντικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια ζωής της συσκευής από την ενέργεια που καταναλώνει. Η απλότητα του σχεδιασμού της επιτρέπει τη προσαρμογή της συσκευής για ειδικές επιχειρησιακές απαιτήσεις. Όλα τα εξαρτήματα της είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό και δεν υποδυκνύουν συσκευή της NSA.

Γενική Ιδέα Λειτουργίας
(ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ//ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ) Ο ήχος του δωματίου καταγράφεται από το μικρόφωνο και μετατρέπεται σε ένα αναλογικό ηλεκτρικό σήμα. Το σήμα χρησιμοποιείται με διαμόρφωση θέσης παλμών (PPM) για τη παραγωγή ενός τετραγωνικής κυματομορφής σήματος που μεταδίδεται σε μία προκαθορισμένη συχνότητα. Αυτό το τετραγωνικής κυματομορφής σήμα χρησιμοποιείται για να ενεργοποιήσει και απενεργοποιήσει ένα FET (τρανζίστορ επίδρασης πεδίου). Όταν τη συσκευή χτυπάει ένα σήμα συνεχούς κυματομορφής από ένα κοντινό ραντάρ χειρός, το λαμβανόμενο σήμα ενισχύεται με διαμόρφωση πλάτους με το τετραγωνικής κυματομορφής σήμα PPM. Αυτό το σήμα αναμεταδίδεται, και λαμβάνεται από το ραντάρ, έπειτα επεξεργάζεται για την ανάκτηση του ήχου του δωματίου. Η επεξεργασία σήμερα εκτελείται με διαθέσιμο στο ευρύ κοινό εξοπλισμό με δυνατότητα αποδιαμόρφωσης FM (φορητοί αναλυτές σήματος Rohde & Schwarz της σειράς FSH, κτλ.). Το LOUDAUTO είναι μέρος της οικογενείας συσκευών ανάκλασης ραντάρ ANGRYNEIGHBOR.

Κόστος μονάδας: $30

Κατάσταση: Τελικό προϊόν ακόμα σε ανάπτυξη.

Αρμόδιος: ████, S32243, ████, ████@nsa.ic.gov


Πηγή: Spiegel Online GmbH
Πηγή: Spiegel Online GmbH

Ασφαλώς, πολλοί ηλεκτρονικοί αμέσως προσπάθησαν να ανακατασκευάσουν τη συσκευή με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μία από τις πιο αξιόλογες μελέτες που παρουσιάστηκαν ήταν από τους ραδιοερασιτέχνες της ομάδας GBPPR όπου ανέλυσαν και ανακατασκεύασαν τη συσκευή με μεγάλη επιτυχία. Ολόκληρο το βίντεο της παρουσίασης, στα Αγγλικά, μπορείτε να το δείτε εδώ.

Αλλά με απλά λόγια, η συσκευή LOUDAUTO έχει πάρα πολλά κοινά με τη συσκευή TAWDRYYARD στο τρόπο λειτουργίας της. Το παρακάτω σχεδιάγραμμα δείχνει πως είναι δομημένη η ηλεκτρονική συσκευή υποκλοπών σημάτων LOUDAUTO που βλέπουμε εδώ και όπως περιγράφηκε σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος στο παραπάνω βίντεο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αρχικά, η συσκευή έχει ένα μικρόφωνο της εταιρίας Knowles και από τη σειρά προϊόντων EK/EY. Για τους αναγνώστες που δε το γνωρίζουν αυτά είναι τα μικρόφωνα με τα μικρότερα επίπεδα θορύβου για το μέγεθος τους. Επίσης, αυτά τα μικρόφωνα είναι τα πιο συνηθισμένα σε μοντέρνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Βλέπετε δύο από αυτά στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: knowles.com
Πηγή: knowles.com

Μετά τη λήψη του σήματος από το μικρόφωνο γίνεται μία συνηθισμένη ενίσχυση και φιλτράρισμα του και το σήμα περνάει στο πιο βασικό κομμάτι της λειτουργίας της συσκευής. Δηλαδή στο σύστημα διαμόρφωσης θέσης παλμών (PPM). Οι ραδιοερασιτέχνες του GBPPR σε αυτό το στάδιο χρησιμοποίησαν έναν αποκωδικοποιητή LM567 της Texas Instruments μαζί με ένα κύκλωμα inverter CD4069 της εταιρίας Fairchild Semiconductor (δείτε το βίντεο για λεπτομέρειες στο τρόπο διασύνδεσης τους). Μετά από αυτό το στάδιο, το σήμα που έχει ήδη υποστεί διαμόρφωση θέσης παλμών (PPM) περνάει στο FET (τρανζίστορ επίδρασης πεδίου). Σύμφωνα με τη μελέτη των GBPPR αυτό μπορεί να είναι είτε ένα Mitsubishi MGF1302, είτε ένα Fujitsu FHX35LG, ή ένα Nec NE33284A. Τώρα η επόμενη εικόνα θα είναι σίγουρα πιο κατανοητή.

Πηγή: Spiegel Online GmbH (επεξεργασμένη)
Πηγή: Spiegel Online GmbH (επεξεργασμένη)

Τέλος, αν ξαναδείτε το αρχικό σχεδιάγραμμα θα δείτε ότι το σήμα μετά το PPM καταλήγει στη πύλη (Gate) του FET. Όταν η κεραία που καταλήγει στην είσοδο D του FET όπως βλέπετε στο σχεδιάγραμμα «χτυπηθεί» από το ραντάρ χειρός θα πάρει το εισερχόμενο σήμα και μαζί με το σήμα που λαμβάνει στη πύλη της από το PPM και θα ανακλάσει από την έξοδο S ένα νέο σήμα με διαμόρφωση πλάτους (AM). Όταν το ραντάρ χειρός λάβει αυτό το σήμα, μπορεί να το αναλύσει-αποκωδικοποιήσει γνωρίζοντας τη συχνότητα λειτουργίας του PPM και έτσι να το ξανα-μετατρέψει σε ήχο. Δηλαδή, αρχικά θα κάνει αποκωδικοποίηση AM και στη συνέχεια αποκωδικοποίηση PPM που προϋποθέτει γνώση της συχνότητας λειτουργίας του PPM. Γνωρίζοντας αυτά τα δύο το αρχικό σήμα μπορεί να αποκωδικοποιηθεί σε ήχο και πάλι.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως θα πρέπει να είναι κατανοητό ως τώρα, το PHOTOANGLO είναι ένα από τα ραντάρ χειρός της NSA, το ίδιο που χρησιμοποιείται και στη συσκευή TAWDRYYARD. Με αυτό το τρόπο όταν το ραντάρ χειρός, σε αυτή τη περίπτωση το PHOTOANGLO, λάβει το σήμα μπορεί να το αποκωδικοποιήσει και να έχει τον ήχο που κατέγραψε το μικρόφωνο. Τέλος, με συσκευές όπως αναλυτές φάσματος, για παράδειγμα το FSH3 της εταιρίας Rohde & Schwarz που βλέπετε εδώ, η διαδικασία αυτή είναι σχετικά απλή.

Πηγή: rohde-schwarz.com
Πηγή: rohde-schwarz.com

Την εποχή των διαδικτυακών και δορυφορικών παρακολουθήσεων (όπως τα έχουμε περιγράψει σε πολλά άρθρα μας) κάτι τέτοιο ίσως φαντάζει πρωτόγονη τεχνική παρακολούθησης. Ωστόσο, υπάρχουν αμέτρητα μέρη όπου δεν υπάρχει δορυφορική κάλυψη, επικοινωνία μέσω διαδικτύου ή κάλυψη από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Το πιο απλό παράδειγμα είναι ένα υπόγειο, ένα κτίριο με αυστηρά μέτρα ασφαλείας ή απλά ένας οποιοσδήποτε κλειστός χώρος χωρίς διαδικτυακή επικοινωνία και πρόσβαση σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται κοριοί όπως το LOUDAUTO που παρουσιάσαμε εν συντομία σε αυτό το άρθρο.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...