NSA: Συσκευή TAWDRYYARD

Το Δεκέμβριο του 2014 ο πρώην υπάλληλος της NSA, ο κύριος Έντουαρντ Σνόουντεν έκανε μία διαρροή από την ομάδα TAO (Tailored Access Operations, Επιχειρήσεις Προσαρμοσμένης Πρόσβασης) της NSA που είχε ένα κατάλογο με συσκευές παρακολούθησης κατασκευασμένες από το TAO για ειδικές επιχειρήσεις. Μία από αυτές τις συσκευές ήταν το TAWDRYYARD που θα δούμε σε μεγαλύτερο βάθος σε αυτό το άρθρο.

nsa_tawdryyard_01

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος περιγραφής της συσκευής από τη σύντομη περιγραφή του καταλόγου συσκευών παρακολούθησης της ομάδας TAO της NSA. Γι’αυτό το λόγο παραθέτουμε μεταφρασμένη στα Ελληνικά τη περιγραφή όπως τη διαβάσαμε στον κατάλογο.

nsa_tawdryyard_02


TAWDRYYARD

(ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ//ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ) Εκπομπή ραδιοσυχνοτήτων ανάκλασης. Παρέχει επιστροφή σήματος όταν δεχθεί σήματα από ραντάρ για να δώσει ένα πρόχειρο προσδιορισμό σημείου.

Δυνατότητες
(ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ//ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ) Το TAWDRYYARD χρησιμοποιείται ως πομπός, συνήθως για τον εντοπισμό και αναγνώριση τοποθετημένων συσκευών RAGEMASTER. Ο σημερινός σχεδιασμός του επιτρέπει αναγνώριση και εντοπισμό αρκετά εύκολα σε ακτίνα 50 ποδών από το ραντάρ που του στέλνει σήματα. Το TAWDRYYARD έχει κατανάλωση 8μΑ στα 2.5V (20μW) επιτρέποντας του λειτουργία για μήνες ή χρόνια με μία απλή μπαταρία λιθίου τύπου κέρματος. Η απλότητα του σχεδίου του επιτρέπει τη μετατροπή του για ιδιαίτερες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Μελλοντικές δυνατότητες που μελετούνται είναι επιστροφή συντεταγμένων GPS και μοναδικά αναγνωριστικά στόχων και αυτόματη επεξεργασία για σάρωση της περιοχής-στόχου για την ύπαρξη συσκευών TAWDRYYARD. Όλα τα εξαρτήματα του είναι διαθέσιμα οπουδήποτε και δεν έχουν στοιχεία που τα συσχετίζουν με την NSA.

Γενική Ιδέα Λειτουργίας
(ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ//ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ//ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ) Το κύκλωμα παράγει ένα τετράγωνο παλμό που λειτουργεί σε προρυθμισμένη συχνότητα. Αυτός ο τετράγωνος παλμός χρησιμοποιείται για να ανοίγει και να κλείνει ένα FET (τρανζίστορ επίδρασης πεδίου). Όταν η μονάδα δεχθεί σήματα από ένα ραντάρ συνεχούς σήματος (CW), το σήμα που λαμβάνεται περνάει από διαμόρφωση πλάτους (AM) με τον τετράγωνο παλμό. Το σήμα αναμεταδίδεται, και λαμβάνεται από το ραντάρ, έπειτα επεξεργάζεται για τον υπολογισμό του σήματος χρονισμού. Τυπικά, η αρχή χρησιμοποιείται για να δείξει την ύπαρξη της συσκευής, και απλώς εμφανίζεται σε έναν αναλυτή φάσματος χαμηλών συχνοτήτων. Το TAWDRYYARD είναι μέρος της οικογενείας ANGRYNEIGHBOR από τους ανακλαστήρες εκπομπών ραντάρ.

Κόστος μονάδας: $30

Κατάσταση: Τελικό προϊόν ακόμα σε ανάπτυξη.

Αρμόδιος: ████, S32243, ████, ████@nsa.ic.gov


nsa_tawdryyard_03

Η συσκευή αυτή έχει ημερομηνία επίσημης καταχώρησης 7 Απριλίου 2009 και ημερομηνία αποχαρακτηρισμού του εγγράφου 8 Ιανουαρίου 2032. Και τώρα που θα πρέπει να έχετε μία καλύτερη ιδέα του τι είναι το TAWDRYYARD, πως λειτουργεί, αλλά και πόσο μικρό είναι (δείτε τη παραπάνω εικόνα με το χάρακα σε ίντσες). Ένας ραδιοερασιτέχνης ερευνητής του «Green Bay Professional Packet Radio» μπόρεσε από τις παραπάνω πληροφορίες να ανακατασκευάσει το TAWDRYYARD που έχει το ακόλουθο σχέδιο.

nsa_tawdryyard_04

Τα Mitsubishi MGF1302, Fujitsu FHX35LG και Nec NE33284A είναι κάποια FET (τρανζίστορ επίδρασης πεδίου) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη κατασκευή του. Ουσιαστικά, η συσκευή αυτή τοποθετείται κρυφά σε ένα αντικείμενο που θέλουν να μπορούν να εντοπίσουν. Εν συνεχεία, ένας πράκτορας με ένα μικρό ραντάρ χειρός μπορεί να σαρώσει το χώρο και όταν το σήμα από το ραντάρ χτυπήσει στη κεραία του TAWDRYYARD αυτό θα ανακλάσει το σήμα αφού πρώτα του κάνει διαμόρφωση πλάτους (ΑΜ), κάτι που δεν το κάνουν φυσιολογικά οι ηλεκτρονικές συσκευές. Έτσι το ραντάρ θα αναγνωρίσει ότι σε εκείνο ακριβώς το σημείο βρίσκεται η συσκευή εντοπισμού TAWDRYYARD και κατ’επέκταση το αντικείμενο στο οποίο έχει τοποθετηθεί. Τέτοια ραντάρ χειρός της NSA είναι το CTX4000 αλλά και το PHOTOANGLO για τα οποία θα γράψουμε σε άλλο άρθρο. Αν βάλουμε και το ραντάρ στο σχέδιο τότε το αποτέλεσμα θα είναι το ακόλουθο.

nsa_tawdryyard_05

Μελετώντας τις δυνατότητες του TAWDRYYARD ο ραδιοερασιτέχνης που το ανακατασκεύασε βρήκε κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά που εξηγούν καλύτερα όλα όσα γράφει εν συντομία στο κατάλογο η ομάδα TAO της NSA. Οι ανακαλύψεις του ήταν οι ακόλουθες:

  • Στα 120kHz όταν το ραντάρ βρίσκεται απέναντι από το TAWDRYYARD παράγει ένα σταθερό αναγνωρίσιμο τόνο.
  • Με μόνο έναν ενισχυτή ακουστικού σήματος και ένα ζευγάρι ακουστικά με τόνους από 1kHz μέχρι 5kHz κάθε ένα δευτερόλεπτο ο χειριστής μπορεί να λαμβάνει πολύ εύκολα αναγνωρίσιμους ήχους για το αν πλησιάζει ή απομακρύνεται από τη συσκευή.
  • Για τον εντοπισμό συσκευών TAWDRYYARD μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα δικό μας ραντάρ συνεχούς κύματος και να δούμε αν λαμβάνει κάποια περίεργη ανταπόκριση.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ανάλυση του ραδιοερασιτέχνη ερευνητή στο ακόλουθο βίντεο που είναι όμως στα Αγγλικά.


Καθώς είναι τόσο μικρή μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή χωρίς να επηρεάσει τη λειτουργία της ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και μέσα σε καλώδια. Χάρη σε αυτό μπορεί να τοποθετηθεί για παράδειγμα σε ένα όχημα ή σε ένα μικρότερο αντικείμενο και πράκτορες με ραντάρ χειρός μπορούν από απόσταση δεκάδων μέτρων να παρακολουθούν τη κίνηση του. Αυτό προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς συσκευές παρακολούθησης GPS δε λειτουργούν σε χώρους όπου δεν έχουν δορυφορικό σήμα όπως αντίστοιχα και συσκευές παρακολούθησης που χρησιμοποιούν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι άχρηστες σε σημεία που δεν υπάρχει κάλυψη.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...