Σωστή σκόπευση με πιστόλι

Στο παρελθόν έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στα σχετικά άρθρα μας πόσο σημαντικό είναι να έχουμε τη σωστή σκόπευση. Μαζί με το σωστό έλεγχο της σκανδάλης είναι τα δύο καθοριστικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν καλούς σκοπευτές. Σαφώς υπάρχουν αρκετά ακόμα όπως η στάση, αναπνοή, κτλ. Αλλά αυτά τα δύο είναι με τεράστια διαφορά τα πιο σημαντικά στη σωστή σκόπευση. Σας προτείνουμε, να διαβάσετε τα παλαιότερα άρθρα μας προτού προχωρήσετε στο παρόν άρθρο.

Παρότι σε αυτά τα άρθρα είχαμε περιγράψει αναλυτικά πως γίνεται η σωστή σκόπευση πρόσφατα έπεσε στην αντίληψη μας ένα εξαιρετικά καλό «κόλπο» για εκπαίδευση και βελτίωση αυτής της ικανότητας.

swsth_skopeysh_01

Παραπάνω βλέπετε τον πρώην Navy SEAL κύριο Chris Sajnog ο οποίος σήμερα, απόστρατος πλέον, εργάζεται ως εκπαιδευτής στη χρήση όπλων σε ιδιωτικό σχολείο ελεύθερων σκοπευτών στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στα πολλά κατορθώματα του είναι και ένα βιβλίο (θα το περιγράψουμε στο μέλλον) που έχει γράψει στο οποίο διδάσκει πως να γίνεις καλύτερος σκοπευτής με βάση όλα όσα έχει διδαχθεί ο ίδιος αλλά και τις προσωπικές του εμπειρίες.

swsth_skopeysh_02

Σε αυτό τον ιστότοπο (και σίγουρα σε όλα τα σκοπευτήρια που έχετε πάει) έχουμε πει επανειλημμένα ότι η καλή σκόπευση γίνεται με την εστίαση μας στο στόχαστρο και σε τίποτα άλλο. Ούτε στο κλισιοσκόπιο, αλλά ούτε στο στόχο. Αυτή είναι η πιο βασική αρχή της σκοποβολής και εν συνεχεία έρχεται ο έλεγχος της σκανδάλης. Κάποιοι από τους εκπαιδευτές του κυρίου Chris Sajnog στις Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έφτιαξαν ένα πολύ ευφυές σύστημα για να γίνει κατανοητό αυτό σε όλους τους υποψήφιους SEAL και να τους βοηθήσει να γίνουν καλύτεροι σκοπευτές.

swsth_skopeysh_03

Η τεχνική βασίζεται σε μία πολύ γνωστή οφθαλμαπάτη που παίζει παιχνίδια με τον εγκέφαλο μας. Είναι η παρακάτω η οποία, όπως μάλλον ήδη γνωρίζετε, δημιουργεί την εντύπωση ότι όλα τα σχέδια που είναι εκτός από το σημείο που εστιάζουμε κινούνται. Καθώς το μάτι μας προσπαθεί να εστιάσει στα «κινούμενα» σημεία, αυτά σταματούν καθώς η εστίαση μας είναι εκεί και τα γύρω τους φαίνονται να κινούνται. Η προσπάθεια του εγκεφάλου μας να τα «μεταφράσει» όλα οδηγεί σε αυτή τη ψευδαίσθηση της κίνησης, αν εστιάσετε μόνο σε ένα σημείο και αναγκάσετε τον εαυτό σας να μην προσπαθήσει να εστιάσει κάπου αλλού τότε θα δείτε ότι τίποτα δε θα κινείται.

swsth_skopeysh_04

Αν το σκεφτείτε λίγο, αυτό είναι το καλύτερο εργαλείο για την εκπαίδευση στη σωστή σκόπευση. Τοποθετώντας το σκοπευτικό σύστημα από ένα πιστόλι M9 (περισσότερα σχετικά με αυτό το πιστόλι στο άρθρο μας «Beretta 92FS/M9») μπροστά από αυτή την εικόνα κάνουμε μία εξομοίωση της όρασης μας κατά τη σκόπευση που δείχνει αμέσως αν σκοπεύουμε σωστά ή όχι. Εάν στη παρακάτω εικόνα βλέπετε οποιοδήποτε κύκλο να κινείται σημαίνει πως η εστίαση σας δεν είναι συγκεντρωμένη στο στόχαστρο αλλά προσπαθεί να παρατηρήσει και τι συμβαίνει πέρα από αυτό. Αντίθετα, αν όλα φαίνονται ακίνητα και βλέπετε πεντακάθαρα μόνο το στόχαστρο έχετε τη τέλεια σκόπευση.

swsth_skopeysh_05

Άνθρωποι που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στη στόχευση με πιστόλι ίσως δυσκολευτούν στην αρχή αλλά αν συνεχίσετε να προσπαθείτε να εστιάσετε σωστά και εν συνεχεία να μεταφέρετε αυτό το τρόπο στόχευσης στο σκοπευτήριο, θα δείτε αμέσως τη διαφορά στα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, θεωρήσαμε σωστό να μοιραστούμε αυτό το κόλπο που με τόσο απλό τρόπο διδάσκει στον σκοπευτή το πόσο καλά πραγματικά στοχεύει. Κλείνοντας, ένας καλός σκοπευτής με το που δει το στόχαστρο του όπλου αυτομάτως εστιάζει εκεί. Μεταφέροντας αυτό στη παραπάνω εικόνα σημαίνει ότι με το που εμφανιστεί αυτομάτως δεν κινείται τίποτα και το μόνο σημείο με καθαρή εστίαση είναι το στόχαστρο του όπλου.

swsth_skopeysh_06

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...