Καπνογόνο WP Μ15

Το καπνογόνο WP (WP – White Phosphorus, Λευκός Φώσφορος) Μ15 χρησιμοποιείται στην κάλυψη μικρών μονάδων με βάση τον καπνό αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για επιθετική χρήση. Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Εκστρατείας «Ελαφρά Όπλα Πεζικού» (ΕΕ 7-200) χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

wp_m15_01

Η καπνογόνα βομβίδα λευκού φωσφόρου WP Μ15 περιέχει λευκό φώσφορο (WP – White Phosphorus) που όταν έρχεται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα αναφλέγεται και παράγει έντονο λευκό καπνό. Εμφανισιακά ξεχωρίζει από το χρώμα (γκρι με μία κίτρινη γραμμή) του διαρρηκτικού πυροσωλήνα και τις στρογγυλεμένες γωνίες του. Υπό συνθήκες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για επιθετική ή/και εμπρηστική χρήση.

 
Λειτουργία του WP Μ15
Ο κατασκευασμένος από λαμαρίνα διαρρηκτικός πυροσωλήνας της καπνογόνας βομβίδας λευκού φωσφόρου WP Μ15 περιέχει 425 γραμμάρια λευκού φωσφόρου αν και το συνολικό βάρος της βομβίδας είναι 879 γραμμάρια. Το εσωτερικό της είναι περιγράφεται από το παρακάτω σχέδιο.

wp_m15_03

Ο πυροδοτικός μηχανισμός λειτουργεί ως εναυστήρας για ένα βραδύκαυστο φυτίλι που καίει για 4-5 δευτερόλεπτα μέχρι να φτάσει στο εμπρηστικό γέμισμα που εκκινεί τη διαδικασία καύσης του λευκού φωσφώρου. Μετά την πυροδότηση του ο λευκός φώσφορος καίει για περίπου 60 δευτερόλεπτα σε θερμοκρασία 2760°C παράγωντας πυκνό λευκό καπνό και φλεγόμενα θραύσματα λευκού φωσφόρου σε κοντινές αποστάσεις.

wp_m15_04

 

Κίνδυνοι – Πρώτες Βοήθειες
Η χρήση της καπνογόνας βομβίδας λευκού φωσφόρου WP Μ15 απαιτεί προσοχή καθώς σε ακτίνα 17 μέτρων από το σημείο που θα γίνει η πυροδότηση της τα υπολείμματα φλεγόμενου λευκού φωσφόρου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.

wp_m15_05

Ο λευκός φώσφορος είναι επικίνδυνος μόνο όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούνται κάποια βασικά βήματα πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις εγκαυμάτων από τη συγκεκριμένη καπνογόνα βομβίδα.

  • Ρίχνουμε νερό ή βρεγμένα ρούχα στο σημείο που βρίσκεται ο λευκός φώσφορος πάνω στο θύμα για να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία του.
  • Αφαιρούμε τα υπολείμματα λευκού φωσφόρου όσο είναι βρεγμένα.

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι διάλυμα θειικού χαλκού (γνωστό και ως γαλαζόπετρα, μπλέ βιτριόλι ή ρωμαϊκό βιτριόλι) σταματάει την καύση του λευκού φωσφόρου.

Προσοχή! Αν δεν ακολουθηθούν τα παραπάνω βήματα όταν ο λευκός φώσφορος είναι στεγνός (ή στεγνώσει) και έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα θα αναφλεχθεί σε θερμοκρασία 2760°C όπου θα συνεχίσει να καίει μέχρι να τελειώσει η καύσιμη ύλη του. Για αυτό είναι σημαντικό να αφαιρεθεί από το θύμα άμεσα όταν έχει πέσει η θερμοκρασία του.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...