Οι διπλοί πράκτορες της γαλλικής DGSE

Η γαλλική DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure, Γενική Διοίκηση Εξωτερικής Ασφάλειας) είναι μία εκ των ισχυροτέρων υπηρεσιών πληροφοριών του κόσμου, ενώ καταφέρνει να κρατά εντυπωσιακά χαμηλό προφίλ. Ένα από τα βασικά της προβλήματα τα τελευταία έτη είναι η πρόσληψη νέων στελεχών αλλά προσφάτως δέχθηκε και ένα πολύ ισχυρότερο χτύπημα στη δημόσια εικόνα της αλλά και ως υπηρεσία. Ανακαλύφθηκε ότι η Κίνα είχε επιτύχει διείσδυση εις τη DGSE μέσω δύο υπαλλήλων της εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Αυτό ακριβώς θα μελετήσουμε και εμείς στο παρόν άρθρο.

Πηγή: Twitter.com/AvenirPictures

Οι παραπάνω και παρακάτω φωτογραφίες είναι από τις 6 Ιουλίου του 2020 και βλέπετε τους συλληφθέντες κατασκόπους της DGSE να οδηγούνται στα δικαστήρια με τη κατηγορία της παροχής πληροφοριών σε ξένο έθνος. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Οι δύο Γάλλοι που βλέπετε είναι οι Πιέρ-Μαρί Χ. και Ανρί Μ., και οι δύο πρώην αξιωματικοί πληροφοριών της DGSE με ειδίκευση στο HUMINT (Human Intelligence, Πληροφορίες από ανθρώπινες πηγές). Με απλά λόγια, κατάσκοποι της Γαλλίας που στρατολογούσαν πράκτορες για δημιουργία δικτύων πληροφοριών προς όφελος των εθνικών συμφερόντων της Γαλλίας στο εξωτερικό.

Πηγή: Twitter.com/AvenirPictures

Μεταφερόμαστε στο 1997 και ο 50 ετών ετών Ανρί Μ., ένας πολύ έμπειρος κατάσκοπος, και εκπαιδευμένος εις τη κινεζική γλώσσα και κουλτούρα, τοποθετείται ως αρχηγός του σταθμού της DGSE στο Πεκίνο με διπλωματική κάλυψη ως ο δεύτερος γραμματέας της γαλλικής πρεσβείας εις τη Κίνα. Ο Ανρί Μ. διενήργησε και επέβλεψε μερικές κατασκοπευτικές δράσεις υπέρ της Γαλλίας ως σταθμάρχης της DGSE εκεί, αλλά σε σχετικά σύντομο διάστημα, τις αρχές του 1998 συγκεκριμένα, εκλήθη επειγόντως πίσω στο Παρίσι για παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας της υπηρεσίας και ετιμωρήθη γι’αυτό.

Πηγή: LesEchos.fr

Το παράπτωμα του Γάλλου κατασκόπου ήτο ότι είχε συνάψει ερωτικάς σχέσεις με την επίσημη διερμηνέα του Γάλλου πρέσβη της Κίνας, του Πρέσβη Πιέρ Μορέλ, μία Κινέζα πολίτη. Βάσει των γνωστών στοιχείων δε φαίνεται η διερμηνέας να δρούσε σε μία επιχείρηση στρατολόγησης από τη κινεζική κυβέρνηση με τη τεχνική που είχαμε μελετήσει εις το άρθρο μας «HUMINT: Παγίδα από «μέλι»», αλλά είναι γνωστό πλέον ότι η Κινέζα διερμηνέας ήτο πράκτορας της κινεζικής «中华人民共和国国家安全部» (Υπουργείο Κρατικής Ασφαλείας), γνωστή στη δύση ως MSS ή Γκουοάν-μπου, και όταν έμαθε για τη μυστική θέση του Ανρί Μ., ενημέρωσε άμεσα τους χειριστάς της από το MSS για το ποια ήτο η μυστική του ιδιότητα εις τη γαλλική πρεσβεία. Δηλαδή, ότι ήτο ένας Γάλλος κατάσκοπος της DGSE με διπλωματική κάλυψη.

Πηγή: ChinaNews.com

Εν τέλει, λόγω όλων των παραπάνω ο Ανρί Μ. μέσω της Κινέζας ερωμένης του εστρατολογήθη από το κινεζικό MSS ως διπλός πράκτορας και παρείχε πληροφορίες για επιχειρήσεις και προσωπικό της DGSE και άλλων συμμάχων στη Κίνα. Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν ήτο γνωστό εις τας γαλλικάς αρχάς, και ο ίδιος έφυγε εθελοντικά από την υπηρεσία το 2003 σε ηλικία 56 ετών ώστε να μεταναστεύσει μόνιμα εις τη νήσο Χαϊνάν της Κίνας και να παντρευτεί τη Κινέζα διερμηνέα, όπως και έκανε. Μάλιστα ζούσαν μαζί εκεί μέχρι τη σύλληψη του το 2017. Η ερωτική του περιπέτεια είχε γίνει μέχρι και βιβλίο το 2010 στη Γαλλία, ήταν το βιβλίο που βλέπετε παρακάτω.

Πηγή: Amazon.com

Τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ενώ ήδη ο Ανρί Μ. έβλεπε ότι δεν είχε πολύ μέλλον στη DGSE μια μέρα συναντά εις τα κεντρικά της DGSE στο Παρίσι ένα προβληματισμένο δέκα χρόνια νεώτερο αξιωματικό πληροφοριών, τον Πιέρ-Μαρί Χ. Ο Πιέρ-Μαρί Χ. ήτο βαθιά θρησκευόμενος στη Καθολική Χριστιανική θρησκεία, με εμμονή με τον ελευθεροτεκτονισμό, και προβλήματα λόγω των ακροδεξιών τάσεων του. Έτσι, η ηγεσία του DGSE αποφάσισε ότι δε τον θέλει «στο δρόμο» να διενεργεί επιχειρήσεις, και τον έβαλε σε μία θέση γραφείου στα κεντρικά του DGSE. Αυτό τον είχε κάνει να μισήσει την υπηρεσία και αυτομάτως τον έκανε ιδανικό για στρατολόγηση ως διπλό πράκτορα, και αυτό ακριβώς έκανε ο Ανρί Μ. κυριολεκτικά ευρισκόμενος μέσα στα κεντρικά της γαλλικής υπηρεσίας, και πιο συγκεκριμένα στο χώρο του εστιατορίου όπου έγινε η πρώτη τους επαφή.

Πηγή: Web24.news

Έως το 2016 ο Ανρί Μ., που είχε πλέον συνταξιοδοτηθεί, λειτουργούσε ως χειριστής του Πιέρ-Μαρί Χ. για να παρέχει πληροφορίας εις τας υπηρεσίας της Κίνας, στο MSS. Οι πληρωμές του Πιέρ-Μαρί Χ. γίνονταν πάντα με μετρητά από τον Ανρί Μ. σε χώρες της Ασίας, φίλιες προς κινεζική κυβέρνηση, καθώς και αρκετές φορές εις τη νήσο Μαυρίκιος του Ινδικού Ωκεανού.

Πηγή: TimesFamous.com

Ο Πιέρ-Μαρί Χ. τράβηξε τη προσοχή της γαλλικής αντικατασκοπείας, της DGSI (Direction générale de la sécurité intérieure, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφαλείας), το 2016 όταν έφυγε από την υπηρεσία με την ίδια αρνητική διάθεση που είχε για σχεδόν όλη του καριέρα εκεί, και άρχισε να ξοδεύει περιέργως πολλά χρήματα. Αυτό οδήγησε σε μία επιχείρηση στενής παρακολούθησης του και έτσι αποκαλύφθηκε αυτό το δίκτυο κατασκοπείας της Κίνας με διείσδυση εντός της DGSE.

Πηγή: NewsToday.fr

Μάλιστα, ο Πιέρ-Μαρί Χ. είχε βάλει στο δίκτυο και τη σύζυγο του, Λορέν Χ., για μεταφορά και απόκρυψη των υποκλαπέντων πληροφοριών. Κάπως έτσι, την άνοιξη του 2017 καθώς ο Πιέρ-Μαρί Χ. έφτανε στο αεροδρόμιο του Παρισίου από τη Ζυρίχη όπου ήτο η ενδιάμεση στάση από τη χώρα αναχώρησης του, το Μαυρίκιο, συνελήφθη με ενοχοποιητικά στοιχεία της κατασκοπευτικής του δράσεως και μεγάλο όγκο μετρητών στη κατοχή του. Αντιστοίχως, εντός του 2017 συνελήφθησαν και η σύζυγος του, όπως επίσης και ο Ανρί Μ. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Ιούλιο του 2020.

Πηγή: Dawn.com

Για την Λορέν Χ. η κατηγορία ήτο «απόκρυψη υλικού κατασκοπευτικής δράσεως προς όφελος ξένης δύναμης, που ήταν πιθανό να βλάψει θεμελιωδώς το γαλλικό έθνος» και εν τέλει αφέθηκε ελεύθερη. Ενώ για τους δύο άντρες, οι κατηγορίες ήταν τρεις. Πρώτον η «παροχή πληροφοριών σε ξένη δύναμη», δεύτερον «επίθεση στα συμφέροντα του γαλλικού έθνους», και τρίτον «κατασκοπευτική δράση προς όφελος ξένης δύναμης». Στις 10 Ιουλίου του 2020 ολοκληρώθηκε η δίκη τους με καταδίκη 12 ετών φυλάκισης δίχως δικαίωμα αναστολής για τον σήμερα 69 ετών Πιέρ-Μαρί Χ., και 8 έτη φυλάκισης δίχως δικαίωμα αναστολής στον 73 ετών σήμερα Ανρί Μ.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...