Κριτικές Όπλων: Τυφέκιο FN SCAR-L STD (Mk16)

Από την εποχή της δημοσιεύσεως της κριτικής μας για το τυφέκιο μικρού διαμετρήματος «ISSC MK22» μας ζητάτε να γράψουμε για τα γνωστά όπλα της οικογενείας SCAR της βελγικής βιομηχανίας όπλων Fabrique Nationale Herstal, ή για συντομία FN. Εδώ θα δούμε τη στρατιωτική έκδοση του ελαφρού (Light) τυφεκίου της οικογενείας SCAR, δηλαδή του SCAR-L, στη τυπική του (STD – Standard) έκδοση. Το ίδιο όπλο είναι γνωστό στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ με το αναγνωριστικό Mk16. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: Pinterest.com

Η ιστορία των SCAR (Special operations Combat Assault Rifle, Τυφέκιο Εφόδου Μάχης Ειδικών επιχειρήσεων) ξεκινάει το 2004 με ένα διαγωνισμό της αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, της SOCOM, για ένα νέο τυφέκιο μάχης που θα επέτρεπε εύκολη μετάβαση από βαρύ σε ελαφρύ διαμέτρημα, δυνατότητα εκτενούς ρυθμίσεως, κ.α. Τελικά η FN κέρδισε το διαγωνισμό και από το 2009 ξεκίνησε η υιοθέτηση του στις μονάδες της SOCOM. Αρχικά βγήκε σε δύο εκδόσεις που έχουν 85% κοινά εξαρτήματα μεταξύ τους, την έκδοση SCAR-H (Heavy, βαρύ) στο διαμέτρημα 7.62×51mm NATO και την έκδοση SCAR-L (Light, ελαφρύ) σε διαμέτρημα 5.56×45mm NATO. Η κάθε έκδοση έρχεται με διαφορετικά μήκη κάννης αν και η αλλαγή τους είναι εξαιρετικά εύκολη. Εδώ βλέπουμε τη τυπική έκδοση του SCAR-L, δηλαδή την έκδοση τη STD (Standard), που έχει μήκος κάννης 14″ (36 εκατοστά). Κατά τα στρατιωτικά πρότυπα των ΗΠΑ, η στρατιωτική έκδοση του SCAR-L είναι καταχωρημένη με το αναγνωριστικό Mk16.

Πηγή: NRABlog.com

Σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς, δεν έχουμε πολλά καλά να πούμε για αυτό το τυφέκιο. Το έχουμε χρησιμοποιήσει στη στρατιωτική του διαμόρφωση εκτενώς, και εντοπίσαμε κάποια θέματα. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα θετικά του όπλου. Τα πάντα είναι ρυθμιζόμενα, όλα τα σημεία χειρισμού του είναι μπορούν να μεταφερθούν εύκολα από τη μία πλευρά στην άλλη, έχει σύστημα εμβόλου και έτσι ο μηχανισμός του κλείστρου δε λερώνεται πολύ, μπορεί να βάλλει με συμπτυγμένο κοντάκιο, δέχεται γεμιστήρες από όπλα τύπου AR15, και είναι τρομακτικά εύστοχο. Στο τελευταίο παίζει σημαντικό ρόλο το ότι έχει σφυρήλατη κάννη ελεύθερης ταλάντωσης που είναι εσωτερικά χρωμιωμένη (εάν αυτό δε σας λέει κάτι, διαβάστε το άρθρο μας «Εισαγωγή στις κάννες τυφεκίων»). Πέρα από αυτά θεωρούμε ότι δεν έχει κάτι θετικό.

Πηγή: GunsAmerica.com

Στα αρνητικά τώρα… Αρχικά η τιμή του, μιλάμε για παραπάνω από $3000 για ένα τέτοιο όπλο δίχως ούτε καν γεμιστήρες ή σκοπευτικό μέσο. Με αυτή τη τιμή θα περίμενε κανείς κάποια καλή σκανδάλη ή έστω εργονομική λαβή, αλλά όχι, η λαβή είναι ίδια με του M4 και η σκανδάλη του χειρότερη. Δεύτερον, για ένα νέας τεχνολογίας όπλο θα περίμενε κανείς να έχει μειωμένο βάρος, αλλά το SCAR-L STD είναι 3.5 κιλά άδειο. Με σκοπευτικά, λαβές, κτλ. ανεβαίνει συνήθως στα σχεδόν 5 κιλά! Και τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Καθώς βασίστηκε στο SCAR-H το κέντρο βάρους του είναι πολύ εμπρός που το κάνει κουραστικό στη μεταφορά και σκόπευση. Επίσης, ζεσταίνεται πολύ γρήγορα σε βαθμό που είναι δύσκολο να κρατήσεις το χειροφυλακτήρα ακόμα και έπειτα από μερικές δεκάδες γρήγορες βολές. Για το τέλος όμως αφήσαμε τα δύο χειρότερα μειονεκτήματα του. Πρώτον, είναι τόσο ευπαθές σε εμπλοκές που η ίδια η SOCOM που το υιοθέτησε το 2009, επίσημα ανακοίνωσε ότι το αποσύρει το 2013 κυρίως λόγω του αριθμού εμπλοκών που αντιμετώπιζαν τα στελέχη της. Δεύτερον, και το χειρότερο κατά τη γνώμη μας, σε κάθε βολή ο μοχλός οπλίσεως μετακινείται εμπρός-πίσω άρα εάν βάλεις το χέρι σου σε λάθος σημείο στο χειροφυλακτήρα θα δεχθείς ένα δυνατό χτύπημα από το μοχλό και μάλλον θα προκαλέσεις και εμπλοκή.

Πηγή: Pinterest.com

Βάσει των παραπάνω, πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνεστε ότι η κριτική μας δε πρόκειται να είναι πολύ θετική. Είναι ένα πάρα πολύ ογκώδες όπλο, ανεξήγητα βαρύ, με πολλά προβλήματα αξιοπιστίας, και με τεράστιες απαιτήσεις σε εξοικείωση του χειριστή. Για παράδειγμα, η επίλυση εμπλοκών δεν είναι όπως στα AR15 διότι ο μοχλός οπλίσεως είναι μπροστά και στο πλάι, όχι πίσω. Αντίστοιχα, μία λάθος λαβή στο χειροφυλακτήρα και στην επόμενη βολή θα έχετε ένα δυνατό χτύπημα στο χέρι σας και πιθανότητα εμπλοκής από το κινούμενο μοχλό οπλίσεως. Η κριτική μας βασίζεται στη χρήση της στρατιωτικής έκδοσης του SCAR-L STD της εταιρίας FN για αρκετές βολές σε ένα διάστημα λίγων εβδομάδων. Βλέπετε μία φωτογραφία μας από βολές με το εν λόγω όπλο σε κλειστό σκοπευτήριο στη συνέχεια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Εν τέλει, αξίζει να το αγοράσει κανείς; Εάν σας περισσεύουν τα χρήματα και το θέλετε για συλλεκτικούς λόγους, τότε ναι. Εάν όμως έχετε σκοπό να βασίσετε τη ζωή σας σε αυτό, τότε θα σας λέγαμε καλύτερα να το αποφύγετε. Με τα ίδια χρήματα μπορείτε να πάρετε ένα τυφέκιο τύπου AR15 από τις καλύτερες εταιρίες του χώρου που θα είναι και πιο αξιόπιστο, εύχρηστο, και πρακτικό για σχεδόν οποιαδήποτε εφαρμογή. Άρα, είτε σκεφτόσασταν να αγοράσετε το SCAR-L STD για άμυνα στο σπίτι, είτε για επαγγελματικούς λόγους, θα σας προτείναμε να το σκεφτείτε πάρα πολύ προτού προχωρήσετε. Καλύτερα να νοικιάσετε ένα ή να δανειστείτε για λίγο καιρό και μετά να προχωρήσετε στην αγορά του. Θεωρούμε ότι εάν το χρησιμοποιήσετε θα δείτε σύντομα ότι έχει πολλές αδυναμίες. Στο μέλλον θα κάνουμε και ανάλογο άρθρο για το SCAR-H καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα δύο όπλα. Μέχρι τότε, περιμένουμε στα σχόλια τις απόψεις σας εάν έχετε εμπειρία με το SCAR-L STD και θεωρείτε ότι δεν αναφέραμε κάτι σημαντικό.

4 σκέψεις σχετικά με το “Κριτικές Όπλων: Τυφέκιο FN SCAR-L STD (Mk16)

 1. Μπορείται να συγκεκριμενοποιήσετε τις εμπλοκές στις οποίες αναφέρεστε;

  Στα λοιπά, ογκώδες και βαρύ το λές μόνο σε σύγκριση με άλλα. Αν θυμάμαι καλά το κενό όπλο είναι κάπου 3,3 κιλά που θεωρώ πολύ ανταγωνιστικό. Ως προς το εμπροσθοβαρές, έχοντας χειριστεί και ΗΚ416, αλλά και L-119A2 και Μ-4URG-I, θα έλεγα μόνο το τελευταίο είναι λιγότερα εμπροσθοβαρές ή αισθητά λιγότερο ογκώδες.

  Αλλά, η ένσταση μου αφορά στις εμπλοκές που αναφέρεστε. Παράπονα για τον μοχλό οπλίσεως ξανάκουσα (αν και τώρα η FN προσφέρει λύση), και ακουσα κυρίως για το ευπαθές κοντάκι. Για εμπλοκές όχι.

  • Σχετικά με το βάρος, όπως τονίζουμε στο τέλος του άρθρου μας αυτό αφορά αποκλειστικά το SCAR-L, το SCAR-H είναι πολύ καλύτερα ζυγισμένο και φήμες λένε ότι ο λόγος της κακής ζύγισης του SCAR-L οφείλεται στο ότι σχεδιάστηκε βάσει του SCAR-H.

   Για το θέμα τον εμπλοκών, είχαμε αδυναμίες απόρριψης με διάφορα πυρομαχικά. Υπάρχουν και σχετικές αναφορές και από άλλες πηγές στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικές.

   • Μετάφραση: «Το Mk16 SCAR-L είναι για οποιαδήποτε πρακτική χρήση «νεκρό», εννοώντας ότι δε θα επιβιώσει για πολύ, τα όπλα τύπου SCAR συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα πρωτοτύπων στο πεδίο της μάχης». Πηγή: DefenseReview.com
   • Απόσπασμα συζήτησης σε ελληνική απόδοση: «Η μονάδα μας είχε/έχει πολλά προβλήματα με την έκδοση 5.56 (αυτόματο με κοντή κάννη). Τα περισσότερα παιδιά (που μπορούσαν) επέστρεψαν σε πλατφόρμες AR. Πάρα πολλές εμπλοκές – Νομίζω οι περισσότερες είναι λόγω γεμιστήρων αλλά δεν είμαι ειδικός. Παρατήρησα ότι τα SCAR είναι επίσης λίγο πιο βαριά από τα AR μας». Πηγή: LightFighter.net
   • Απόσπασμα συζήτησης σε ελληνική απόδοση: «Έχω αντιμετωπίσει προβλήματα εμπλοκών προ καιρού με το SCAR-L. Έχω ακούσει ότι είναι όπλα που είτε δουλεύουν είτε δε δουλεύουν, χωρίς πολλές ενδιάμεσες καταστάσεις.». Πηγή: WeaponEvolution.com

   Να επισημάνουμε ασφαλώς ότι επειδή είχαμε αυτή την άσχημη εμπειρία δε σημαίνει ότι είναι και η πραγματικότητα για όλους. Δε κάναμε κάποια επιστημονική δοκιμή ή εκτενή μελέτη. Είναι μία προσωπική εμπειρία και κριτική. Άρα ίσως απλά να ήταν καθαρά η δική μας περίπτωση και όχι ένα γενικό πρόβλημα.

 2. Ευχαριστώ για την απάντηση. Και τα λινκ. Κάποια τα είχα δει.

  Οι πληροφορίες από εδώ είναι ότι δεν έχουν κανένα θέμα αξιοπιστίας, πλήν κάποιων θεμάτων με τις γεμιστήρες.

 3. Εάν τό τυφέκιο scar-L έχει τόσο πολλά μειωνεκτήματα θά είναι τραγικό γιά εμάς τούς ενστόλους νά μάς δώσουν ένα τέτοιο όπλο θέλουμε τό καλύτερο τυφέκιο κατεμέ 7.62 ελαφρύ χωρίς ανάκρουση ακριβείας καί πιστόλι 0.45 acp επίσης ελαφρύ χωρίς ανάκρουση αλλιώς τήν έχουμε άσχημα κατά τή γνώμη μου.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s