Κριτική: Υπηρεσία Ke-La

Προσοχή! Το παρόν άρθρο βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις βάσει του πως ήταν η εν λόγω υπηρεσία πληροφοριών τη περίοδο δημοσίευσης του άρθρου. Ως ιδιωτικές επιχειρήσεις που συνεχώς εξελίσσονται και αλλάζουν ίσως να υπάρχουν διαφορές εάν διαβάζετε αυτό το άρθρο καιρό μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του.

Συνεχίζοντας τη περιήγηση μας στον ιδιωτικό τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών με τις οποίες έχουμε προσωπική εμπειρία μεταφερόμαστε στο Ισραήλ για να γνωρίζουμε την υπηρεσία Ke-La. Μία σχετικά νέα υπηρεσία που κλίνει περισσότερο προς το χώρο της κυβερνο-ασφάλειας αλλά θα δούμε σε αυτό το άρθρο μας το τι ακριβώς προσφέρει και τη προσωπική μας άποψη έπειτα από εκτενή χρήση των υπηρεσιών της.

Πηγή: Ke-La.com

Περιγραφή υπηρεσίας
Το 2009 μερικά στελέχη υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ παραιτήθηκαν από τις υπηρεσίες τους για να ξεκινήσουν την ιδιωτική εταιρία Ke-La με έδρα στο Τελ Αβίβ και αποστολή τη «παροχή πληροφοριών για απειλές πελατών χρησιμοποιώντας ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που παρακολουθεί μία προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή πηγών διαδικτύου» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρίας. Με απλά λόγια, η Ke-La έχει πρόσβαση σε διάφορα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας εγκληματικών, και άλλων, ομάδων και παρακολουθεί για γεγονότα σχετικά με τον εκάστοτε πελάτη της. Όταν εντοπίσει κάτι, τότε οι αναλυτές της κάνουν μία σχετική ανάλυση και εφόσον κριθεί κατάλληλο, ενημερώνουν το πελάτη για την απειλή που εντοπίσθηκε. Παρακάτω βλέπετε μία φωτογραφία από τα γραφεία της εταιρίας στο Τελ Αβίβ που είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε πριν από λίγο καιρό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι της προέρχονται από το χώρο των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, με πολλούς εξ’αυτών από υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ.

Πηγή: Facebook.com/KelaIsraeliIntelligence

Κόστος
Το κόστος διαφέρει ανάλογα με το πελάτη και τις απαιτήσεις του, αλλά μία λογική ενδεικτική τιμή θα ήταν από λίγες χιλιάδες δολάρια έως και 10-20 χιλιάδες δολάρια ανά μήνα ανάλογα με τις απαιτήσεις σας. Για να γίνει καλύτερα το τι εννοούμε θα αναφέρουμε στη συνέχεια τόσο τις πηγές της υπηρεσίας, όσο και τα προϊόντα που προσφέρει σήμερα.

Πηγή: Facebook.com/KelaIsraeliIntelligence

Πηγές
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η Ke-La έχει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μέσα στο οποίο καταγράφονται όλες οι πληροφορίες από διάφορες διαδικτυακές πηγές που παρακολουθεί. Αρκετές εξ’αυτών είναι OSINT (Open Source Intelligence, Πληροφορίες από ανοικτές πηγές) αλλά οι ειδικοί της καταφέρνουν να πάρουν πρόσβαση και σε διάφορες κοινότητες εγκληματικών οργανώσεων. Τέλος, είναι σε θέση να εκτελέσουν επιχειρήσεις HUMINT (Human Intelligence, Πληροφορίες από ανθρώπινες πηγές) μέσω ψεύτικων προφίλ και απευθείας επικοινωνίας με τους στόχους. Όλες αυτές οι πληροφορίες λαμβάνονται, αναλύονται, και συντάσσονται αναφορές που παρέχονται στο πελάτη. Ασφαλώς και ο πελάτης μπορεί και να κάνει επιμέρους αιτήματα για συγκεκριμένες υποθέσεις. Αντίστοιχα, κάποια από τα στοιχεία είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας της υπηρεσίας που είναι όπως αυτή που βλέπετε εδώ.

Πηγή: Ke-La.com

Προϊόντα
Σε αντίθεση με άλλες εταιρίες του χώρου, η εταιρία Ke-La έχει απλοποιήσει αρκετά τα προϊόντα της και έτσι μπορούμε να τα χωρίσουμε πρακτικά σε μόλις τρία, που είναι τα ακόλουθα.

  • RADARK
    Στη παραπάνω εικόνα είδατε τη διαδικτυακή πλατφόρμα της υπηρεσίας. Αυτή η πλατφόρμα ονομάζεται RADARK και προσφέρει πολλές δυνατότητες όπως γρήγορη αναζήτηση των απειλών του οργανισμού σας, ανανέωση των χαρακτηριστικών που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό απειλών του οργανισμού σας (π.χ. διευθύνσεις, ονόματα, κτλ.), στατιστικά κυβερνο-επιθέσεων στο τομέα σας, διαρροές εγγράφων που αφορούν τον οργανισμό σας, κτλ.
  • DARKBEAST
    Αυτή είναι μία αντίστοιχη πλατφόρμα που σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε αναζητήσεις σε ολόκληρη τη βάση δεδομένων συλλογής πληροφοριών της υπηρεσίας Ke-La (βλέπετε μία σχετική εικόνα παρακάτω). Μοιάζει με μία μηχανή αναζήτησης αλλά προσφέρει αποτελέσματα από πηγές που δεν είναι διαθέσιμες μέσω των κανονικών μηχανών αναζήτησης.
  • Intelligence SOC
    Η τελευταία υπηρεσία είναι η παροχή υπηρεσιών SOC (Security Operations Center, Κέντρο Επιχειρήσεων Ασφαλείας) για πληροφορίες. Δηλαδή, εάν ο οργανισμός σας δεν έχει το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό μπορείτε να «ενοικιάσετε» αυτή την υπηρεσία μέσω αυτού του προϊόντος της Ke-La που κατά κανόνα γίνεται σε συνδυασμό με τα παραπάνω.

Πηγή: Ke-La.com

Κριτική
Προσωπικά έχουμε μεγάλη εμπειρία με τη συγκεκριμένη υπηρεσία πληροφοριών σε πολλά επίπεδα, πέραν του απλού χρήστη-πελάτη. Θα λέγαμε ότι διαφέρει από τον ανταγωνισμό κυρίως λόγω των εξαιρετικών αναλυτών και στελεχών της με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών. Ενδεικτικά, η ομάδα αναλυτών της μιλάει παραπάνω από 20 γλώσσες και σχεδόν όλοι προέρχονται από το χώρο των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ωστόσο, παρότι σε θέμα προσωπικού είναι εξαιρετική, θεωρούμε ότι έχει ακόμα αρκετό δρόμο για να ανταγωνιστεί τους κολοσσούς του χώρου στο τομέα της τεχνολογίας. Έχει κάνει σημαντικά βήματα αλλά ακόμα υστερεί σε αρκετούς τεχνολογικούς τομείς. Επιπρόσθετα, η υπηρεσία είναι πολύ κυβερνοχώρο-κεντρική, χωρίς να επεκτείνεται ακόμα σε τομείς πέραν του διαδικτύου. Εν κατακλείδι, εάν θέλετε πάρα πολύ καλούς αναλυτές πληροφοριών αλλά ίσως όχι την ύψιστη τεχνολογία για συλλογή πληροφοριών, και σας ενδιαφέρει κυρίως ο χώρος των διαδικτυακών απειλών, τότε η Ke-La ίσως να είναι μία πολύ καλή πρόταση για εσάς.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...