Κριτικές Όπλων: Πιστόλι Beretta M9

Τα τελευταία χρόνια οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ άρχισαν να αντικαθιστούν τα πιστόλια M9 με άλλα όπως τα M11 και M17. Το M9 υπηρέτησε τις ΗΠΑ από το 1985 έως και το 2017. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι το M9 πλέον μπορεί να το βρει κανείς σε καταστήματα με στρατιωτικά αποθέματα για τιμές κάτω των $500 σε άψογη κατάσταση. Ασφαλώς και μέχρι σήμερα έχουμε χρησιμοποιήσει δεκάδες διαφορετικά όπλα Beretta 92FS, το μοντέλο στο οποίο βασίστηκε το M9, αλλά χάρη σε αυτή την εξέλιξη έχουμε αποκτήσει αρκετά μεγάλη εμπειρία και με το Beretta M9. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: LoadoutRoom.com

Αρχικά το πιστόλι είχε επιλεχθεί για το Σώμα Πεζοναυτών στις ΗΠΑ αλλά μετέπειτα άρχισε να χρησιμοποιείται και σε άλλες μονάδες. Ήταν ένα όπλο με πολύ υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας, με λεπτομέρειες όπως ειδική αντιδιαβρωτική επίστρωση Bruniton, 100% δυνατότητα αξιόπιστης λειτουργίας με ανταλλαγή εξαρτημάτων από άλλα όπλα ίδιου μοντέλου, πολλαπλά εσωτερικά και εξωτερικά συστήματα ασφαλείας, κτλ.

Πηγή: GunDigest.com

Με απλά λόγια ήταν ένα όπλο φτιαγμένο για το μέσο στρατιώτη που θα το χειριστεί πολύ σκληρά και σε αντίξοες συνθήκες, αλλά δε θα το φροντίζει πάντα όπως πρέπει και δε θα είναι ειδικός στη χρήση του. Το όπλο είναι σχεδιασμένο για το διαμέτρημα 9×19mm Parabellum με γεμιστήρες 15 φυσιγγίων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρώτη παρτίδα (με κωδική ονομασία 92SB-F) δεν άντεξε τη σκληρή χρήση και αρκετά πιστόλια κατέληγαν με σπασμένους πείρους στο πίσω μέρος του ολισθητήρα που οδηγούσε τον ολισθητήρα στο να πετάγεται υπό τη πίεση του ελατηρίου εκτός του όπλου. Η Ιταλική εταιρία Beretta το έλυσε αυτό τοποθετώντας νέους πείρους υψηλής αντοχής στο μοντέλο 92FS, αυτό που ονομάζεται στη κυβέρνηση των ΗΠΑ ως M9.

Πηγή: AmmoLand.com

Πρώτον να αναφέρουμε ότι είναι μεγάλο και βαρύ πιστόλι. Έχει συνολικό μήκος 21.7 εκατοστά και βάρος (άδειο) 950 γραμμάρια. Πέρα από το μήκος, το όπλο είναι γενικότερα ογκώδες και έτσι δε θα το προτείναμε σε κάποιον με μικρά χέρια. Έχει ένα πολύ βασικό σύστημα σκόπευσης με τρεις κουκκίδες και καθότι προορίζονταν για τις Ένοπλες Δυνάμεις, έχει και εξωτερικό μοχλό ασφάλειας & απασφάλισης της σφύρας. Τα παραπάνω τα αναφέρουμε διότι είναι χαρακτηριστικά που δεν είναι πολύ πρακτικά για έμπειρους χειριστές όπλων χειρός.

Πηγή: ArmsList.com

Από τη πλευρά του χειριστή, θα θέλαμε να τονίσουμε δύο πράγματα μόνο. Πρώτον, η γωνία της λαβής του είναι πάρα πολύ διαφορετική από αυτή των περισσότερων σύγχρονων πιστολιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν είστε καλοί με ένα όπλο, ας πούμε Glock, δε σημαίνει ότι θα μπορέσετε να πιάσετε ένα M9 και να έχετε την ίδια στιβαρή λαβή. Σαφώς και οι θεμελιώδεις αρχές χειρισμού είναι οι ίδιες, αλλά θα χρειαστείτε εξοικείωση ώστε να έχετε εξίσου γρήγορη απόκτηση σκοπευτικής εικόνας, σωστή λαβή, αλλαγές γεμιστήρα, και άλλους βασικούς χειρισμούς. Δεύτερον, είναι το σκοπευτικό του σύστημα επίσης χρειάζεται κάποια εξοικείωση, κυρίως λόγω του ύψους του ολισθητήρα.

Πηγή: AR15.com

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα τελευταία χρόνια έχουμε αποκτήσει σχετικά μεγάλη εμπειρία με αυτό το πιστόλι. Να τονίσουμε ότι παρότι πολύ «ταλαιπωρημένο» (μπορείτε να δείτε μία φωτογραφία του παρακάτω) το πιστόλι είναι εξαιρετικά αξιόπιστο. Αλλά από τη πλευρά του χειριστή, είναι σαν μία άλλη «σχολή» συγκριτικά με σύγχρονα πιστόλια όπως τα M&P, Glock, κτλ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ένα αρνητικό είναι ότι η έκδοση M9 δεν έχει και κανένα τρόπο για προσάρτηση εξαρτημάτων όπως φακούς, λέιζερ, κτλ. Η επόμενη έκδοση του, η M9 A1, διαθέτει ράγα Picatinny αλλά εδώ βλέπουμε την έκδοση M9. Από την άλλη πλευρά, λόγω της παλαιότητας αλλά και της χρήσης του από τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα βρείτε σχεδόν οτιδήποτε θήκη επιθυμείτε για αυτό το πιστόλι.

Πηγή: BerettaUSA.com

Όσον αφορά το θέμα της ανάκρουσης, το πιστόλι χρησιμοποιεί ένα μικρό διαμέτρημα (9×19mm Parabellum) και είναι βαρύ. Άρα με μία καλή λαβή δε τίθεται θέμα προβλημάτων διαχείρισης ανάκρουσης. Βέβαια, το πιστόλι έχει σύστημα με εξωτερική σφύρα που μεταφράζεται σε σκανδάλη DA/SA (Double Action/Single Actiom, Διπλής ενέργειας/Μονής ενέργειας), κάτι που απαιτεί και αυτό με τη σειρά του εξοικείωση αλλά ταυτόχρονα μειώνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες ακούσιας εκπυρσοκρότησης του από άτομα που δεν έχουν εμπειρία στο χειρισμό πυροβόλων όπλων.

Πηγή: WorkplaceReport.com

Κλείνοντας, αξίζει να το αγοράσει κανείς; Είναι δύσκολο να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα σκεπτόμενοι τη χρήση του ως όπλο αυτοάμυνας. Αναμφίβολα μιλάμε για ένα εντυπωσιακά αξιόπιστο όπλο που αντέχει τα πάντα. Όμως μιλάμε και για ένα ογκώδες και βαρύ όπλο που κάνει τη καθημερινή μεταφορά του δυσκολότερη. Τέλος, είναι ένα ιδιαίτερο όπλο. Εννοούμε ότι ένας καλός χειριστής M9 (που δεν έχει εμπειρία με άλλα πιστόλια) δε μπορεί να πιάσει ένα Glock από το δρόμο και με τη πρώτη βολή να έχει εξίσου καλά αποτελέσματα. Άρα τείνουμε προς το «όχι» αλλά όχι τόσο για το θέμα του όπλου λειτουργικά, όσο για το ότι είναι ένας παρωχημένος σχεδιασμός (πιστόλι με εξωτερική σφύρα), είναι ογκώδες-δύσχρηστο, και δε θα σας βοηθήσει να γίνεται σφαιρικά πιο αποτελεσματικός χειριστής όπλων χειρός.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...