Κριτικές Όπλων: Αραβίδα Oberland Arms OA-15 BL C4

Είχαμε πρόσφατα την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μία ημιαυτόματη αραβίδα τύπου AR-15 από τη Γερμανία, την αραβίδα OA-15 από τη γερμανική εταιρία Oberland Arms. Μία αραβίδα που όπως μάθαμε αργότερα είναι αρκετά διαδεδομένη στους πολίτες της Γερμανίας και των γειτονικών χωρών. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: Waffen-tuerk.at

Η αραβίδα που θα δούμε δε κατασκευάζεται πλέον, ήταν ένα μοντέλο του 2012 από τη σειρά BL (Black Label) η οποία ήταν όπλα βασισμένα σε γνωστά τυφέκια και αραβίδες μάχης. Ουσιαστικά, όλα τα όπλα τύπου AR-15 της Oberland Arms ονομάζονται OA-15 αλλά το 2012 κυκλοφόρησε μερικά νέα μοντέλα σε αυτή την ειδική σειρά, τη σειρά «Black Label». Ανάμεσα τους ήταν και μία αραβίδα με κάννη μήκους 10.5″ (26.7 εκατοστά) που ονομάζεται C4. Για αυτό το όπλο γράφουμε στο άρθρο μας.

Πηγή: OberlandArms.com

Η εμπειρία μας αυτή την αραβίδα ήταν κάπως τυχαία. Σε μία εκπαίδευση μας στην Ευρώπη την είδαμε για πρώτη φορά από έναν Γερμανό πολίτη. Του ζητήσαμε να ανταλλάξουμε όπλα και το δέχθηκε και έτσι έχουμε μία εμπειρία περίπου 200 βολών με αυτή τη μικρή αραβίδα σε περιβάλλον εκπαίδευσης σε σύγχρονες τακτικές μάχης. Δυστυχώς, η μόνη φωτογραφία που έχουμε από αυτό το όπλο είναι στον οπλοβαστό του σκοπευτηρίου από ένα διάλειμμα και είναι κακής ποιότητας. Τη βλέπετε παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η εταιρία Oberland Arms κατασκεύαζε το OA-15 BL C4 σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις. Όλες για το διαμέτρημα .223 Remington με μόνες διαφορές τις ακόλουθες. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, η δική μας εμπειρία ήταν με την έκδοση R-223-BL-00010.

  • R-223-BL-00010: Κλασικός χειροφυλακτήρας τύπου M4 με διπλή εσωτερική ψήκτρα
  • R-223-BL-00020: Χειροφυλακτήρας με ράγες MILSTD-1913 «Picatinny»
  • R-223-BL-00030: Ελεύθερης ταλάντωσης χειροφυλακτήρας με ράγες MILSTD-1913 «Picatinny»
  • R-223-BL-00040: Ελεύθερης ταλάντωσης χειροφυλακτήρας με ράγες MILSTD-1913 «Picatinny» χαμηλού προφίλ. Χωρίς στόχαστρο μπροστά

Πηγή: OberlandArms.com

Το βάρος της αραβίδας με γεμάτο γεμιστήρα 20 φυσιγγίων, είναι στα 3.4 κιλά ενώ άδειο το όπλο ζυγίζει μόλις 2.45 κιλά. Η κάννη του είναι από τη γερμανική εταιρία Walther, κατασκευασμένη με σφυρηλάτηση από ανοξείδωτο χάλυβα και με επίστρωση υψηλής αντοχής. Στο τελείωμα της καταλήγει στο φλογοκρύπτη A2 (περισσότερα γι’αυτό στο άρθρο μας «Φλογοκρύπτης Colt Α1 και Α2»). Ο κορμός της αραβίδας είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο 7075-T6 και έχει υποστεί την ίδια επίστρωση υψηλής αντοχής.

Πηγή: AWM.wien

Σήμερα η αραβίδα OA-15 BL C4 κοστίζει γύρω στα €1500. Καθόλου φτηνή, αλλά αξίζει τα λεφτά της; Προσωπικά, με αυτή τη μικρή εμπειρία που είχαμε δεν είδαμε κάτι που να δικαιολογεί μία τόσο υψηλή τιμή. Ήταν ένα αξιόλογο όπλο και καλοφτιαγμένο, αλλά με αυτά τα χρήματα θεωρούμε ότι μπορεί κανείς να βρει κάτι πολύ ανώτερο.

Πηγή: AWM.wien

Θα περίμενε κανείς ότι με τόσα πολλά χρήματα η αραβίδα θα είχε τουλάχιστον μία βελτιωμένη σκανδάλη, αλλά έχει την στρατιωτικών προδιαγραφών ημιαυτόματη σκανδάλη τύπου M4. Μία σκανδάλη με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Το ίδιο μοτίβο παρατηρούμε σε ολόκληρο το όπλο. Μάλιστα, κάποια μοντέλα έρχονταν με ελαττωματικό μοχλό οπλίσεως που ακουμπούσε τον ανώτερο κορμό του όπλου. Βέβαια αυτή η επισκευή είναι πολύ εύκολη και φτηνή αλλά προσωπικά το θεωρούμε απαράδεκτο σε ένα τόσο ακριβό όπλο. Βλέπετε δύο σχετικές φωτογραφίες παρακάτω.

Πηγή: YouTube.com/watch?v=g73-xigc8_0

Είναι βεβαίως μία αξιόπιστη αραβίδα με την οποία δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απρόοπτο ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μπορείτε να δείτε ένα σύντομο βίντεο δοκιμής της με πολλά διαφορετικά πυρομαχικά από το εργοστάσιο της Oberland Arms στη συνέχεια.

Εν κατακλείδι, αξίζει να αγοράσει κανείς μία αραβίδα OA-15 BL C4; Η απάντηση μας είναι μάλλον όχι και για τους εξής λόγους. Πρώτον, οι αραβίδες με τόσο κοντές κάννες (10.5″) είναι για πάρα πολύ εξειδικευμένες χρήσεις και έχουν περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα (μεγαλύτερη ανάκρουση, λάμψη, θόρυβο, κτλ.) Πέρα από αυτό όμως, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ψάχνετε για ένα όπλο τέτοιου τύπου, η αραβίδα OA-15 BL C4 έχει ίδια τιμή με εταιρίες που είναι κορυφή σε αυτή τη κατηγορία εδώ και δεκαετίες. Άρα δε βλέπουμε κάποιο λόγο να επιλέξουμε την Oberland Arms. Στα τεχνικά τώρα, εάν μιλάμε για αυτοάμυνα (κυρίως δηλαδή άμυνα στο σπίτι, αυτοκίνητο, κτλ.) η αραβίδα OA-15 BL C4 είναι πολύ αξιόπιστη και δεν είδαμε κάτι να μας ανησυχήσει. Για τον αγωνιστικό χώρο και πάλι, δε τη θεωρούμε καλή επιλογή καθώς απαιτεί πολύ βελτίωση στη σκανδάλη, σκοπευτικό σύστημα, κτλ. Τέλος, για ψυχαγωγία, εάν σας περισσεύουν αυτά τα χρήματα δε θα σας απογοητεύσει, αλλά και πάλι θα σας επισημαίναμε ότι υπάρχουν αμέτρητες επιλογές σε αυτό το εύρος τιμών.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...