Κριτικές Όπλων: Πιστόλι Glock 17 Gen2

Δε χρειάζονται συστάσεις εδώ, μιλάμε για ένα από τα πιο δημοφιλή όπλα στο διαμέτρημα των 9×19mm Parabellum. Καθώς έχουμε μεγάλη συλλογή από Glock αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με το παλαιότερο από αυτά. Ένα κλασικό 17άρι της δεύτερης γενιάς, μία γενιά που κυκλοφόρησε τη περίοδο 1988-1998 και έχει κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: ArmsList.com

Στη σελίδα μας έχουμε κατά καιρούς δημοσιεύσει διάφορα θέματα αναφορικά με τα γνωστά αυστριακά πιστόλια. Ενδεικτικά, μπορείτε να βρείτε μερικά από αυτά τα άρθρα ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους.

Πηγή: ArmsList.com

Το μοντέλο 17 ήταν το πρώτο μοντέλο του κυρίου Γκάστον Γκλοκ που κυκλοφόρησε στην αγορά και αποτελεί τη βάση για όλα τα άλλα μοντέλα της γνωστής αυστριακής εταιρίας Glock. Το εντυπωσιακό είναι ότι διατηρώντας την αρχή του «αν κάτι δουλεύει, δε το αλλάζεις», βλέπουμε τεράστιες ομοιότητες ακόμα και στα πιο καινούργια μοντέλα της εταιρίας. Όπως είναι κατανοητό, η εμπειρία μας με το συγκεκριμένο πιστόλι είναι πολυετής και κάτω από πολλές διαφορετικές συνθήκες. Ακόμα και σήμερα μερικές φορές το επιλέγουμε για εκπαιδευτικούς λόγους καθώς στο μεγαλύτερο μέρος του αφήνει την ίδια αίσθηση ακόμα και με τα πιο μοντέρνα Glock της αγοράς.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Παρακάτω μπορείτε να δείτε στα αριστερά ένα πιστόλι Glock 17 πρώτης γενιάς (Gen1) και στα δεξιά ένα δεύτερης γενιάς (Gen2). Όπως φαίνεται, τα Gen 2 είχαν νέα λαβή και υποφυλακτήρα σκανδάλης που είχαν χαραγές ώστε να μη γλιστράνε τόσο εύκολα όσο στα Gen1. Ωστόσο, πέρα από αυτό δε φαίνονται άλλες εμφανισιακές διαφορές. Μία άλλη διαφορά των Gen2 είναι ότι προστέθηκε μία μικρή μεταλλική πλάκα στο κάτω μέρος του πλαισίου με το σειριακό αριθμό του όπλου, κάτι που δεν υπήρχε στα όπλα Gen1 και ήταν αυστηρή απαίτηση του νέου κανονισμού της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives, Υπηρεσία ελέγχου Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών).

Πηγή: Pinterest.com

Επιπρόσθετα, το 1991 έγινε μία ακόμα αλλαγή και έτσι έχουμε δύο διαφορετικά μοντέλα στη δεύτερη γενιά. Από το 1991 αντικαταστάθηκε το επανατατικό ελατήριο με τον οδηγό του ώστε να χωρίζεται σε δύο εξαρτήματα και όχι σε ένα όπως ήταν ως τότε. Βλέπετε όλα τα επαναστατικά ελατήρια από τα πιστόλια Glock εμφανισιακά ανά γενιά παρακάτω.

Πηγή: AR15.com

Προσωπικά, το Glock 17 Gen 2 είναι από τα αγαπημένα μας Glock γιατί στην επόμενη γενιά (Gen 3) προστέθηκαν στη λαβή καμπύλες για τα δάχτυλα που δε λειτουργούν άψογα για όλους τους ανθρώπους. Προσωπικά, τα έχουμε συνηθίσει και έτσι δε μας δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, αλλά το θεωρούμε σχεδιαστικό μειονέκτημα. Επίσης, η πιο πρόσφατη γενιά (Gen 5) τα αφαίρεσε οπότε αυτή είναι η καλύτερη επιλογή σήμερα από την οικογένεια Glock. Πέρα από αυτή τη μικρή λεπτομέρεια, εάν κάποιος έχει εμπειρία με πιστόλια Glock τότε όποιο και αν πιάσει στα χέρια του είναι σχεδόν το ίδιο.

Πηγή: Pinterest.com

Εάν θα μας ρώταγε κανείς «αξίζει να αγοράσω ένα Glock 17 Gen 2;» όμως, τότε η απάντηση μας θα ήταν ξεκάθαρα «όχι». Τα μοντέλα της δεύτερης γενιάς είναι αρκετά απαρχαιωμένα και συνήθως οι ιδιοκτήτες Glock τα χρησιμοποιούν σκληρά. Ένα ακόμα μειονέκτημα της δεύτερης γενιάς είναι ότι δε διαθέτει ράγα για προσάρτηση εξοπλισμού όπως φακοί, λέιζερ, κτλ. Οπότε για ένα τόσο φτηνό όπλο όπως τα Glock (ενδεικτικά καινούργιο ένα Glock 17 Gen 5 σήμερα κοστίζει περίπου $500) δεν αξίζει να πάρει κανείς ένα μεταχειρισμένο και πιθανότατα ταλαιπωρημένο πιστόλι που δεν έχει βασικά πράγματα.

2 σκέψεις σχετικά με το “Κριτικές Όπλων: Πιστόλι Glock 17 Gen2

    • Το διπλό επανατατικό ελατήριο στη τέταρτη γενιά (Gen4) προστέθηκε τόσο για μειωμένη ανάκρουση όσο και για αυξημένη διάρκεια ζωής.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...