Μαχαίρι Okapi

Πρόσφατα εντοπίσαμε αυτό το πολύ ξεχωριστό αφρικανικό μαχαίρι που έχει μία μεγάλη ιστορία. Παρότι δε το βρίσκουμε πολύ πρακτικό για καθημερινή χρήση, έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και έναν ακόμα πιο ενδιαφέρον σχεδιασμό. Αυτό θα παρουσιάσουμε και σε αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: BotswanaUnplugged.com

Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, το όνομα του (Okapi) το πήρε από το το αντίστοιχο ζώο της κεντρικής Αφρικής. Το ζώο αυτό είναι χαραγμένο σε όλα τα αυθεντικά μαχαίρια Okapi. Βλέπετε πως είναι το okapi παρακάτω. Αυτό ήδη δίνει μία ιδέα για τα σχέδια που έχει επάνω του αυτό το περίεργο μαχαίρι.

Πηγή: DisneyParks.disney.go.com

Το πρώτο Okapi μαχαίρι κατασκευάστηκε το 1902 στη Γερμανία για εξαγωγή στις Γερμανικές αποικίες της Αφρικής. Ωστόσο, από το 1988 μέχρι και σήμερα όλα κατασκευάζονται στη Νότια Αφρική από όπου και εξάγονται σε όλο το κόσμο. Από το πρώτο μαχαίρι το 1902 μέχρι και σήμερα, 115 χρόνια αργότερα η αποστολή του δεν άλλαξε. Είχε σχεδιαστεί ως ένα φτηνό αλλά όμορφο μαχαίρι γενικής χρήσης. Σχεδιαστικά, το μυστικό του βρίσκεται στο έλασμα που βλέπετε στη ράχη του, το έλασμα αυτό κλειδώνει τη λεπίδα με τις εγκοπές που έχει στη βάση της η λεπίδα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Για να το απασφαλίσει κανείς μπορεί να τραβήξει ελαφρώς το κρίκο που έχει επάνω του το έλασμα και να μετακινήσει τη λεπίδα. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η λεπίδα είναι από ανθρακούχο ατσάλι 1055. Αυτό σημαίνει ότι έχει εντυπωσιακά καλή κόψη αλλά δεν είναι πολύ ανθεκτικό στη διάβρωση. Η λαβή του είναι παραδοσιακά φτιαγμένη με ξύλο κερασιάς, και στη μία του πλευρά έχει κολλημένο ένα μεταλλικό σχέδιο για αισθητικούς λόγους.

Πηγή: Foto-basa.com

Το μαχαίρι αυτό με τη μεγάλη ιστορία αποτελείται από μόλις έξι εξαρτήματα. Τη λεπίδα, το έλασμα, τη λαβή, το κρίκο, και δύο πριτσίνια που συγκρατούν το έλασμα και τη λεπίδα αντίστοιχα. Όλα τα μαχαίρια Okapi κατασκευάζονται χειροποίητα και αυτό είναι εμφανές με λίγη προσεκτική παρατήρηση. Δείτε για παράδειγμα παρακάτω τα σημάδια από το χτύπημα στο πριτσίνι της λεπίδας. Μικρές ατέλειες που το κάνουν μοναδικό.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Δυστυχώς, δεν είναι όλα όμορφα στην ιστορία του Okapi. Λόγω του πολύ ιδιαίτερου σχεδιασμού του για ένα διάστημα έγινε χαρακτηριστικό όπλων συμμοριών στη Νότια Αφρική και αργότερα και στη Τζαμάικα σε μικρότερο βαθμό. Παρ’όλα αυτά, στη Νότια Αφρική παραμένουν πολύ δημοφιλή σε όλους τους ανθρώπους λόγω της πολύ χαμηλής τιμής τους σε συνδυασμό με τη ποιότητα και εμφάνιση τους.

Πηγή: Pinterest.com

Παρακάτω βλέπετε ένα βίντεο για το πως το χρησιμοποιούν κάποιοι νέοι στη Νότια Αφρική σήμερα. Στο βίντεο βλέπετε επίσης και μερικούς διαφορετικούς τρόπους ανοίγματος και διαφόρων κόλπων με το κρίκο και το περίεργο μηχανισμό του.

Παρακάτω βλέπετε ένα βίντεο που δείχνει έναν από τους τρόπους γρήγορου ανοίγματος λίγο καλύτερα.

Τέλος, για ακόμα πιο εντυπωσιακά κόλπα δείτε το ακόλουθο βίντεο. Σε κάθε περίπτωση το Okapi είναι ένα πολύ ξεχωριστό μαχαίρι με μεγάλη ιστορία και πολύ ιδιαίτερο σχεδιασμό. Ένα σύνολο που το κάνει χωρίς καμία αμφιβολία το κάνει ένα μαχαίρι άξιο αναφοράς.

3 σκέψεις σχετικά με το “Μαχαίρι Okapi

  1. Ενδιαφέρον
    Παρόμοιο μαχαίρι περιγράφει σαν Αραγωνέζικη «Ναβάχα»
    ο Τερζάκης στην » Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ»

    Π2

  2. Ως Αιγύπτιος οφείλω να πω ότι αυτό το μαχαίρι είναι πολύ περισσότερα από ότι οποιαδήποτε θα μπορούσε να περιγράψει είναι το αγαπημένο όπλο τον νότιο Αφρικανών και των τζαμαικανών.Αλλα είναι το «κατοικίδιο», το «παιδί» , ο «κολλητός» του Άραβα, με τον «πρωταθλητή» στην χρήση τις, δεξιότητες και την εφαρμογή αυτού του σουγιά την Αίγυπτο, όπως δείχνει και στο τελευταίο βίντεο αυτός που κάνει τα κόλπα είναι Αίγυπτιος και από ότι βλέπετε έχει τις πιο πολλές δεξιότητες. Αυτό το πανέμορφο αλλά και εφιαλτικό εαν το αντιμετωπίσεις μαχαίρι θα μπορούσες να το ανοίξεις με τα πόδια, μέχρι και να το κλείσεις με το κεφάλι, ακόμα και να το ανοίξεις με τα δόντια εάν είναι βέβαια τόσο «γερά»(δεν προτείνω σε κανέναν να το κάνει) με την γενικότερη αραβική ονομασία ‘matwa’ που πάει να πει σουγιάς στα αραβικά ιδίως στην αιγυπτιακή διάλεκτο και την ιδιαίτερη ονομασία ‘arn el ghazzal’ που πάει να πει το «κέρατο του ελαφιού». Πλησίασε έναν Αιγύπτιο ή Σύριο για παράδειγμα ή γενικότερα οποιονδήποτε και δειξε του αυτό το μαχαίρι και θα δεις περισσότερο ενθουσιασμό και έκπληξη στα μάτια του από ότι εάν του χάριζες χρήματα η ένα καινούριο κινητό. Και τέλος για να καταλάβετε ο σουγιάς είναι τόσο αξιόπιστος που τον χρησιμοποιεί μέχρι και η ρωσική μαφία.
    Υ.Γ. Δεν υποστηρίζω την βία αλλά αυτοί οι σουγιάδες είναι ένας τόμος που σε περιμένει να τον ανοίξεις.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...