TSA: Ανάλυση επιθέσεων με οχήματα

Το τελευταίο καιρό βλέπουμε πως οι ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις καταφεύγουν όλο και συχνότερα στις επιθέσεις με οχήματα. Η αμερικανική TSA (Transportation Security Administration, Διεύθυνση Ασφαλείας Μεταφορών) δημοσίευσε το Μάιο του 2017 μία πολύ καλή ανάλυση για αυτή την απειλή. Η ανάλυση περιλαμβάνει τον ορισμό της απειλής, τις ενδείξεις της απειλής, και τα μέτρα αποτροπής. Αυτά θα δούμε και εμείς σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: FirstLook.org

Σε αυτό το άρθρο δε θα είχε νόημα να προσπαθήσουμε να κάνουμε μία δική μας περίληψη της μελέτης καθώς είναι ήδη αρκετά σύντομη, καλογραμμένη και περιεκτική. Κατ’επέκταση, τη παραθέτουμε αυτούσια, μαζί με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, σε ελληνική απόδοση στη συνέχεια.ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ//ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ

ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΟΧΗΜΑΤΑ
Ο εμβολισμός με οχήματα είναι ένα είδος επίθεσης στο οποίο ο δράστης επίτηδες στρέφει ένα μηχανοκίνητο όχημα σε ένα στόχο με σκοπό τη πρόκληση θανατηφόρων τραυματισμών ή σημαντικών καταστροφών ιδιοκτησίας χτυπώντας με κινητική ενέργεια.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΕΙΛΗΣ
Τρομοκρατικές οργανώσεις στο εξωτερικό έχουν υιοθετήσει τις επιθέσεις εμβολισμού με οχήματα χρησιμοποιώντας τροποποιημένα ή εργοστασιακά οχήματα εναντίον πλήθους κόσμου, κτιρίων, και άλλων οχημάτων. Τέτοιες επιθέσεις μπορούν να στοχεύουν περιοχές όπου μεγάλος αριθμός ανθρώπων συγκεντρώνεται, συμπεριλαμβανομένων παρελάσεων και άλλων εορταστικών εκδηλώσεων, αθλητικά γεγονότα, χώροι διασκέδασης, ή εμπορικά κέντρα.

Οι επιθέσεις εμβολισμού με οχήματα θεωρούνται απλές, με βάση το ότι ο δράστης μπορεί να εκτελέσει μία τέτοια επίθεση με ελάχιστο σχεδιασμό και εκπαίδευση. Είναι πιθανό ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τους επιτιθέμενους να χρησιμοποιούν απλές τακτικές όπως ο εμβολισμός με οχήματα, καθώς αυτού του τύπου οι επιθέσεις ελαχιστοποιούν τη πιθανότητα πρόωρου εντοπισμού και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες εάν πετύχουν. Επιπρόσθετα, γεγονότα που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου, και έτσι είναι ελκυστικοί στόχοι για επιθέσεις εμβολισμού με οχήματα, συνήθως οργανώνονται και ανακοινώνονται πολύ καιρό πριν, το οποίο εξυπηρετεί πολύ το σχεδιασμό επιθέσεων και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Από το 2014 μέχρι το 2017 τρομοκράτες έχουν εκτελέσει επιθέσεις εμβολισμού με οχήματα σε όλο το κόσμο, με αποτέλεσμα 173 νεκρούς και 667 τραυματίες.

Πίνακας 1: Πρόσφατες Τρομοκρατικές Επιθέσεις Εμπνευσμένες από Εμβολισμό με Οχήματα, 2014-2017

Λεπτομέρειες Επίθεσης Απώλειες
4/2017, Στοκχόλμη, Σουηδία (φορτηγό εμβολίζει κατάστημα στο κέντρο της πόλης) 4 νεκροί, 15 τραυματίες
3/2017 Λονδίνο, Αγγλία (αυτοκίνητο εμβολίζει πεζούς στη γέφυρα Ουέστμινστερ) 6 νεκροί (μαζί με το δράστη), 50 τραυματίες
1/2017, Ιερουσαλήμ, Ισραήλ (φορτηγό εμβολίζει στρατιώτες κοντά σε πολυσύχναστο πεζόδρομο) 5 νεκροί (μαζί με το δράστη), 15 τραυματίες
12/2016, Βερολίνο, Γερμανία (φορτηγό εμβολίζει πεζούς σε υπαίθρια Χριστουγεννιάτικη αγορά) 12 νεκροί, 56 τραυματίες
11/2016, Κολόμπους, Οχάιο (αυτοκίνητο εμβολίζει πεζούς στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο) 1 νεκρός (δράστης), 11 τραυματίες
10/2016, Βιέννη, Αυστρία (αυτοκίνητο εμβολίζει πεζούς σε πολυσύχναστο δρόμο) Καμία
7/2016, Νίκαια, Γαλλία (φορτηγό εμβολίζει πεζούς σε παρέλαση) 87 νεκροί (μαζί με το δράστη), 434 τραυματίες
1/2016, Βαλένς, Γαλλία (αυτοκίνητο εμβολίζει στρατιώτες που έκαναν περιπολία σε ένα τέμενος) 1 τραυματίας
6/2015, Λυών, Γαλλία (βαν εμβολίζει αγωγούς αερίου σε εργοστάσιο φυσικού αερίου) 2 τραυματίες
6/2015, Γκρατς, Αυστρία (αυτοκίνητο εμβολίζει πεζούς στο κέντρο της πόλης) 3 νεκροί, 36 τραυματίες
12/2014, Ναντ, Γαλλία (βαν εμβολίζει πεζούς σε Χριστουγεννιάτικη αγορά) 1 νεκρός, 10 τραυματίες (μαζί με το δράστη)
12/2014, Ντιζόν, Γαλλία (αυτοκίνητο εμβολίζει πεζούς μέσα στη πόλη) 11 τραυματίες
11/2014, Ιερουσαλήμ, Ισραήλ (βαν εμβολίζει πεζούς σε σταθμό τραίνου) 4 νεκροί (μαζί με το δράστη), 13 τραυματίες
10/2014, Ιερουσαλήμ, Ισραήλ (αυτοκίνητο εμβολίζει πεζούς σε σταθμό τραίνου) 2 νεκροί (μαζί με το δράστη), 7 τραυματίες
10/2014, Κεμπέκ, Καναδάς (αυτοκίνητο εμβολίζει στρατιώτες σε χώρο στάθμευσης εμπορικού κέντρου) 2 νεκροί (μαζί με το δράστη), 1 τραυματίας
8/2014, Ιερουσαλήμ, Ισραήλ (φορτηγό εμβολίζει πεζούς και ένα λεωφορείο) 2 νεκροί (μαζί με το δράστη), 5 τραυματίες
5/2014, Σινγιάνγκ, Κίνα (δύο οχήματα SUV εμβολίζουν πεζούς σε ανοικτή αγορά, επίσης πέταξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς από τα οχήματα) 43 νεκροί (μαζί με τους 4 δράστες), 90+ τραυματίες

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΟΧΗΜΑΤΑ
Τα επαγγελματικά οχήματα χαρακτηρίζονται από το μεγάλο τους μέγεθος, βάρος και δυνατότητα μεταφοράς εμπορευμάτων. Αυτά τα κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικούς μηχανισμούς για οχήματα επιθέσεων εμβολισμού διότι με ευκολία μπορούν να περάσουν από τα εμπόδια ασφαλείας και να επιφέρουν μεγάλης κλίμακας καταστροφές σε ανθρώπους και υποδομές. Επιπρόσθετα, τα εμπορικά φορτηγά και λεωφορεία είναι διαδεδομένα και συνηθισμένα και δεν εγείρουν υποψίες λόγω της ξεχωριστής πρόσβασης που έχουν σε υποδομές και κέντρα.

Τα επαγγελματικά οχήματα μπορούν να αποκτηθούν για τρομοκρατικές ενέργειες με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων:

 • Εσωτερική απειλή – νόμιμος επαγγελματίας οδηγός οχήματος εκτελεί ή διευκολύνει την επίθεση
 • Αρπαγή – ο επιτιθέμενος παίρνει τον έλεγχο ενός επαγγελματικού οχήματος δια της βίας
 • Κλοπή – ο επιτιθέμενος κλέβει ένα επαγγελματικό όχημα
 • Ενοικίαση – ο επιτιθέμενος νοικιάζει ένα επαγγελματικό όχημα
 • Αγορά – ο επιτιθέμενος αγοράζει ένα επαγγελματικό όχημα

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που ίσως προειδοποιούν για τρομοκράτες που σχεδιάζουν μία επίθεση εμβολισμού με επαγγελματικό όχημα. Παρότι μεμονωμένες ενδείξεις ίσως να μην εγείρουν υποψίες, μία ή περισσότερες ενδείξεις ίσως να δείχνουν μία επικείμενη επίθεση, βάση συγκεκριμένων γεγονότων ή περιστάσεων. Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι μία επίθεση εμβολισμού με επαγγελματικό όχημα μπορεί να συμβεί με ελάχιστη ή και καθόλου προειδοποίηση.

Η βιομηχανία επαγγελματικών οχημάτων πρέπει να είναι ενημερωμένη για τις παρακάτω πιθανές ενδείξεις πιθανής επίθεσης εμβολισμού με όχημα:

 1. Ασυνήθιστες ή ανεξήγητες τροποποιήσεις σε επαγγελματικά οχήματα, όπως προσπάθειες ενίσχυσης του προφυλακτήρα με μεταλλικές πλάκες.
 2. Αγορά, ενοικίαση, ή αίτηση προσωρινής χρήσης επαγγελματικών οχημάτων, εάν συνοδεύεται από τις τυπικές ενδείξεις όπως εκνευρισμός κατά την αγορά, πληρωμή με μετρητά, ή έλλειψη οικειότητας με το χειρισμό του οχήματος.
 3. Προσπάθειες οδηγού επαγγελματικού οχήματος χωρίς λόγο ή παράνομα να περάσει σε περιοχές με μεγάλα πλήθη.
 4. Επαγγελματικά οχήματα που κατά την οδήγηση κάνουν ελιγμούς, σε περίεργες στιγμές, ή περίεργες τοποθεσίες, ειδικά σε περιοχές με πολλούς πεζούς.
 5. Χορήγηση αλλαγμένης ή αμφισβητήσιμης άδειας οδήγησης, ασφάλειας, πιστωτικών καρτών, ή άλλων απαιτούμενων εγγράφων κατά την αγορά ή ενοικίαση οχημάτων.
 6. Ύποπτη συμπεριφορά από εκπαιδευόμενους οδηγούς, όπως έλλειψη ενδιαφέροντος για το τι είδους χρήση έχει, τι διαδρομή θα πρέπει να κάνει, ή πόσο θα πληρωθεί.

ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ
Οι υποψήφιοι τρομοκράτες μπορούν να σταματήσουν με κάποιες από τις λιγότερο επεμβατικές και χαμηλού κόστους λύσεις που υπάρχουν διαθέσιμες. Ουσιαστικά με επίγνωση ασφαλείας. Οδηγοί και προσωπικό πρέπει να είναι σε εγρήγορση για πιθανές απειλές και να αναφέρουν ύποπτες ενέργειες στις αρμόδιες αρχές. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος εντοπισμού τρομοκρατικών ενεργειών με επαγγελματικά οχήματα.

Η TSA ανέπτυξε τα παρακάτω αντίμετρα σε συνεργασία με τμήματα ασφαλείας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μεταφορών με στόχο τη βοήθεια στη πρόληψη, προστασία, και αποφυγή της χρήσης επαγγελματικών οχημάτων σε τρομοκρατικές επιθέσεις στη πατρίδα μας.ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η TSA προτρέπει σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για πρόληψη χρήσης εμπορικών οχημάτων σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Ιδιοκτήτες και χειριστές εμπορικών οχημάτων πρέπει να προειδοποιούν το προσωπικό τους για κλοπές ή αρπαγές οχημάτων από υποψήφιους επιτιθέμενους και τη σπουδαιότητα της αναφοράς ύποπτων δραστηριοτήτων στις αρμόδιες αρχές.

Ιδιοκτήτες και χειριστές εμπορικών οχημάτων μπορούν επίσης να βοηθήσουν τη τοπική εμπορική κοινότητα και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου συνεργαζόμενοι σε συζητήσεις για την απειλή επιθέσεων εμβολισμού με οχήματα και ενημερώσεις ασφαλείας, σχεδιασμού, και αντιμέτρων για αντιμετώπιση της απειλής.

Καμία κοινότητα, μεγάλη ή μικρή, επαρχιακή ή κεντρική, δεν είναι ασφαλής από επιθέσεις αυτού του είδους από οργανωμένες ομάδες τρομοκρατών ή τρομοκράτες «μοναχικούς λύκους». Καλή ασφάλεια σημαίνει καλή επιχείρηση. Η TSA προτείνει να πάρετε έναν ενεργό ρόλο στη προστασία της επιχείρησης σας και της κοινότητας σας από αυτή τη πιθανή απειλή.


Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s