Άρβυλα 5.11 HRT Advance

Το μοντέλο αυτό κυκλοφορεί εδώ και 10 χρόνια χωρίς σχεδόν καμία αλλαγή στο σχέδιο του και αυτό δείχνει πολλά για τη ποιότητα και αξιοπιστία του. Ακολουθεί τις γραμμές όλης της σειράς ένδυσης της Αμερικανικής εταιρίας 5.11. Δηλαδή, είναι λειτουργικά και απλά εμφανισιακά χωρίς τεράστια λογότυπα και περίεργα σχέδια. Το άρθρο αυτό το δημοσιεύουμε μετά την αγορά του δεύτερου ζευγαριού HRT Advance της 5.11 καθώς το πρώτο είχε αρχίσει να φθείρεται έπειτα από χρόνια απαιτητικής χρήσης. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν υπάρχει καμία διαφήμιση. Ότι βλέπετε σε αυτό το άρθρο είναι υλικά που ο γράφων έχει αγοράσει με προσωπικά του έξοδα και τα χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια επί καθημερινή σχεδόν βάση.

Πηγή: 511Tactical.com
Πηγή: 511Tactical.com

Το άρβυλο αυτό είναι γενικής χρήσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε θερμά όσο και σε πιο κρύα κλίματα. Το μόνο χρώμα στο οποίο βγαίνει είναι το μπεζ της ερήμου, το ύψος τους είναι περίπου 15 εκατοστά και το βάρος περίπου 1.5 κιλό. Δηλαδή, πολύ χαμηλότερο από τα παραδοσιακά άρβυλα. Προτού πάμε στα τεχνικά, να αναφέρουμε και ότι στα περισσότερα καταστήματα στην Ευρώπη η τιμή τους είναι γύρω στα €150 σήμερα.

Πηγή: Blog.RayMears.com
Πηγή: Blog.RayMears.com

Όπως κάνουμε κάθε φορά σε αυτά τα άρθρα, θα ξεκινήσουμε από κάτω προς τα επάνω και θα δούμε όλα τα χαρακτηριστικά του άρβυλου. Οπότε, ξεκινάμε με τη σόλα τους που μπορείτε να την δείτε καθαρά στην επόμενη φωτογραφία. Με τη πρώτη ματιά φαίνεται πως η σόλα είναι κατασκευασμένη για επίπεδες επιφάνειες και σε καμία περίπτωση για πολύ λάσπη ή ασταθή εδάφη όπως αυτά που συναντάμε στις ζούγκλες. Στο εμπρός και στο πίσω μέρος έχουν πιο έντονες χαραγές που τα κάνουν να σταματάνε γρήγορα και σταθερά ακόμα και σε πολύ ολισθηρές επιφάνειες. Στο κέντρο έχουν ήπιες χαραγές που είναι για εδάφη κατοικημένων τόπων ή ερήμου. Οι σόλες αυτές σύμφωνα με την εταιρία κατασκευάζονται από ορειβατικού τύπου ελαστικό Stealth στις ΗΠΑ και είναι αντιολισθητικές για επίπεδες υγρές επιφάνειες (οι δοκιμές γίνονται με μεταλλικές επιφάνειες με λάδι). Το υλικό αυτό είναι σκληρό μόνο στα σημεία που εξέχουν από την επιφάνεια του έτσι το άρβυλο κυριολεκτικά δεν ακούγεται αν περπατάει προσεκτικά κάποιος. Πάρα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό για όσους τα χρησιμοποιούν σε CQB ή αντίστοιχες επιχειρήσεις όπου η πειθαρχεία θορύβου είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν είναι καλά για ασταθή εδάφη όπως λάσπες, περιοχές με έντονη βλάστηση, κτλ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Προχωρώντας λίγο παραπάνω, έχουμε την ενίσχυση του μπροστινού μέρους το οποίο είναι το σημείο που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να χτυπήσει σε εμπόδια, να πέσει σε νερό, κτλ. Έτσι, αντί να είναι και αυτό κατασκευασμένο από ενισχυμένο δέρμα τύπου σουέτ, έχει από κάτω δέρμα και από πάνω μία σκληρή επένδυση από ελαστικό. Βλέπετε το ποιο ακριβώς σημείο λέμε στην επόμενη φωτογραφία μέσα στο κόκκινο πλαίσιο.

Πηγή: Amazon.com (επεξεργασμένη)
Πηγή: Amazon.com (επεξεργασμένη)

Στη πίσω πλευρά δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο αλλά υπάρχει πολύ σταθερή ενίσχυση που προσφέρει άνεση στη φτέρνα χωρίς να τη πιέζει. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι και τα δύο αυτά σημεία (μύτη και φτέρνα) αλλά και άλλα σημεία που δέχονται μεγαλύτερες καταπονήσεις έχουν τριπλή ραφή αντί για τη διπλή ραφή που έχει το υπόλοιπο άρβυλο. Επίσης, στην εξωτερική πλευρά της φτέρνας είναι και ένα από τα σημεία στα οποία υπάρχει πολύ διακριτικά τοποθετημένο το λογότυπο της εταιρίας 5.11.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Προτού πάμε στο ανώτερο μέρος του άρβυλου, πρέπει να αναφέρουμε κάτι για την εσωτερική πλευρά τους. Στη μέση περίπου από την εσωτερική πλευρά τους διαθέτουν ειδικές οπές εξαερισμού παρόμοιες με αυτές που έχουν και τα «Άρβυλα Ζούγκλας». Βλέπετε τις οπές εξαερισμού καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως ίσως να γνωρίζετε από το άρθρο «Άρβυλα Rothco Forced Entry Desert» που είχαμε δημοσιεύσει πριν από 1.5 χρόνο, ο γράφων προτιμάει τα άρβυλα που μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα. Έτσι, ακόμα και σε μία στάση λίγων λεπτών μπορείς να ξεκουράσεις τα πόδια σου και σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορείς να τα βγάλεις ή να τα βάλεις πιο γρήγορα. Έτσι και αυτά τα άρβυλα έχουν ένα πολύ γερό πλαϊνό φερμουάρ με εσωτερική επένδυση ώστε να μην μπορεί να πιαστεί στη κάλτσα. Όσοι τα γνωρίζετε από παλιά θα παρατηρήσατε κάτι ενδιαφέρον. Τα πρώτα μοντέλα της εταιρίας, δηλαδή αυτά μέχρι το 2010 περίπου δεν είχαν στη κορυφή του φερμουάρ ασφάλεια με Velcro. Αυτό προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια όπως ότι το φερμουάρ έκανε θόρυβο, πιάνονταν σε πράγματα και άνοιγε, κτλ. Έτσι, τα τελευταία χρόνια η εταιρία έκανε αυτή τη μικρή βελτίωση όπου το φερμουάρ ασφαλίζει με ένα πολύ καλής ποιότητας Velcro. Στο κλείσιμο του Velcro υπάρχει επίσης το λογότυπο της εταιρίας.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Από τη παραπάνω φωτογραφία μπορεί να παρατηρήσετε ότι το πίσω μέρος είναι ελαφρώς χαμηλότερο, αυτό επιτρέπει άνετη κίνηση χωρίς να πιέζει το πόδι. Επίσης, στο πίσω μέρος έχει θηλιά που χρησιμεύει και ως λαβή για να βάλουμε το παπούτσι καθώς, παρότι ανοίγει στο πλάι, δεν είναι χαλαρό ώστε να μπαίνει χωρίς βοήθεια. Φυσικά αυτό είναι καλό γιατί λειτουργεί ως νάρθηκας για τον αστράγαλο αλλά αυτή η μικρή λεπτομέρεια, η θηλιά στη ράχη του βοηθάει πολύ στη καθημερινότητα. Εξωτερικά τώρα, σχεδόν όλο το άρβυλο είναι από ενισχυμένο δέρμα σουέτ αλλά στην εξωτερική πλευρά έχει μία μικρή λωρίδα από ύφασμα Coolmax®. Αυτό είναι ένα πατενταρισμένο ύφασμα που επιτρέπει την αναπνοή του ποδιού. Έπειτα από ώρες καταπόνησης των ποδιών σε δύσκολες συνθήκες, αυτή η μικρή λωρίδα πραγματικά κάνει διαφορά. Βλέπετε το ακριβές σημείο μέσα στο κόκκινο πλαίσιο στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το τρίτο και τελευταίο σημείο στο οποίο αναγράφεται το λογότυπο της εταιρίας είναι στη γλώσσα του παπουτσιού. Επίσης, αυτό μας δίνει ένα καλό βήμα για να πάμε στο εσωτερικό του άρβυλου. Όπως βλέπετε από τη φωτογραφία το άρβυλο έχει μία μαλακή αλλά παχιά επένδυση που αγκαλιάζει το πόδι. Ολόκληρη αυτή η επένδυση είναι αντιβακτηριδιακή και ειδικά σχεδιασμένη ώστε να μεταφέρει την υγρασία προς τα έξω. Γι’αυτό, δεν είναι απίθανο ακόμα και ώρες μετά από μία πολύ δύσκολη μέρα να δείτε το δέρμα εξωτερικά να φαίνεται βρεγμένο ενώ το άρβυλο είναι στεγνό στο εσωτερικό του. Ο λόγος είναι ότι η υγρασία από το πόδι μεταφέρθηκε μέσα από αυτή την επένδυση προς τα έξω, και εν τέλει, στο δέρμα του παπουτσιού.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Πέρα από την επένδυση αυτή, το εσωτερικό του παπουτσιού, πάνω από αυτή την επένδυση έχει τη πατενταρισμένη φόδρα Drilex®. Το υλικό αυτό κατασκευάζεται από υδροφοβικές ίνες οι οποίες απωθούν την υγρασία μακριά από το πόδι και προς το εσωτερικό της επένδυσης. Μπορείτε να δείτε πως είναι αυτό το υλικό στη δομή του καλύτερα στην επόμενη εικόνα.

Πηγή: Hellenic-Arms.gr
Πηγή: Hellenic-Arms.gr

Στο άρβυλο περιλαμβάνεται και ο επίσης πατενταρισμένος πάτος της εταιρίας Shock Mitigation System®. Το σύστημα αυτό έχει ένα πολύπλοκο συνδυασμό υλικών ώστε να απορροφά τους κραδασμούς, να προστατεύει τις κλειδώσεις και να μειώνει τις καταπονήσεις. Μπορείτε να δείτε πως είναι και από τις δύο πλευρές όταν τους έχουμε αφαιρέσει από τα άρβυλα παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Κάτι επίσης αξιοσημείωτο, είναι ότι τα άρβυλα δεν έχουν κανένα μεταλλικό στοιχείο το οποίο κατά περίπτωση ίσως να ενδιαφέρει κάποιους αναγνώστες. Σε γενικές γραμμές, είναι ένα πολύ αξιόλογο χαμηλό άρβυλο γενικής χρήσης για περιβάλλοντα όπως έρημος, κατοικημένες περιοχές, κτλ. Δεν είναι καθόλου καλά για τροπικά κλίματα ή πολικό ψύχος. Ωστόσο, καλύπτουν τη μεσαία κατηγορία. Είναι πολύ άνετα, ακόμα και μετά από εξαιρετικά σκληρή χρήση σε υψηλές θερμοκρασίες με μεγάλο ποσοστό υγρασίας, δε συγκρατούν τον ιδρώτα και δε μυρίζουν. Μπαίνουν και βγαίνουν σχετικά εύκολα και γρήγορα και η τιμή τους είναι λογική. Όπως τα περισσότερα προϊόντα της 5.11 είναι αρκετά διακριτικά και απλά, δηλαδή δεν είναι εντυπωσιακά σε εμφάνιση και για όσους δε τα γνωρίζουν είναι αδύνατο ακόμα και να εντοπίσουν ότι έχει κάπου το λογότυπο της εταιρίας. Στο θέμα του καθαρισμού έχουν το μειονέκτημα που έχουν όλα τα υλικά δέρματος σουέτ αλλά δεν υπάρχει κάποιο άλλο μειονέκτημα που έχουμε εντοπίσει μέχρι σήμερα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...