Βιβλίο: No Easy Day

Το Σεπτέμβριο του 2012, αμέσως μετά την αποστρατεία του ο κύριος Ματ Μπισονέτ με το ψευδώνυμο Μαρκ Όουεν δημοσίευσε το βιβλίο «No Easy Day» (Δύσκολη Μέρα) που είναι η εξιστόρηση της επιχείρησης για την εξουδετέρωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο κύριος Ματ Μπισονέτ ήταν μέλος της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας DEVGRU (Development Group, Ομάδα Ανάπτυξης), που παλαιότερα ονομάζονταν SEAL Team 6, της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ένας από τους άντρες που έλαβαν μέρος στη καταδρομικής επιχείρηση.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Το βιβλίο υπάρχει και μεταφρασμένο στα Ελληνικά όπου ο τίτλος του είναι «Δύσκολη Μέρα: Η Αυτοβιογραφία ενός Navy SEAL» με υπότιτλο «Η μαρτυρία-ντοκουμέντο για την αποστολή εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν». Προσωπικά, αν είστε καλοί με την Αγγλική γλώσσα θα σας προτείναμε να διαβάσετε το πρωτότυπο και όχι την Ελληνική μετάφραση αλλά σε γενικές γραμμές και η μεταφρασμένη έκδοση είναι εξίσου καλή.

Πηγή: MyFilm.gr
Πηγή: MyFilm.gr

Στο βιβλίο έχουν αφαιρεθεί όλα τα πραγματικά ονόματα όπως επίσης και επιχειρησιακές και τακτικές λεπτομέρειες που είναι απόρρητες. Άρα, δε πρόκειται μέσα να βρείτε πληροφορίες για μυστικές αντιτρομοκρατικές τακτικές, ειδικό εξοπλισμό ή προχωρημένες τεχνικές επιχειρησιακού σχεδιασμού. Το βιβλίο είναι μία εξιστόρηση της πορείας του συγγραφέα από την ομάδα 5 των Navy SEAL στην επίλεκτη αντιτρομοκρατική μονάδα DEVGRU και τη συμμετοχή του σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, ανάμεσα τους και τη διάσωση του Καπετάνιου Φίλιπς στη Σομαλία που έγινε και ταινία, και ως αποκορύφωμα, την εξουδετέρωση του Οσάμα Μπιν Λάνταν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν το 2011.

Πηγή: CNN.com
Πηγή: CNN.com

Το βιβλίο σε ελάχιστο χρόνο μετά την έκδοση του έγινε νούμερο ένα σε πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Αμέσως μετά την έκδοση του, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έκανε μήνυση στο συγγραφέα και τον εκδοτικό οίκο για μη εξουσιοδοτημένη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών αλλά τελικά, αθωώθηκαν καθώς όχι μόνο δεν είχε διαρρεύσει τίποτα αλλά είχε λιγότερες πληροφορίες από ότι είχε διαρρεύσει το ίδιο το Πεντάγωνο σχετικά με τεχνικό εξοπλισμό και τακτικές της DEVGRU. Την ίδια περίοδο, ο συγγραφέας αποφάσισε να αποκαλύψει και τη πραγματική του ταυτότητα (που την επιβεβαίωσε η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ). Είναι ο κύριος Ματ Μπισονέτ που τον βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία. Φυσικά, η Αλ-Κάιντα αμέσως τον επικήρυξε ως «δολοφόνο» του Οσάμα Μπιν Λάντεν αν και όσοι έχετε διαβάσει το βιβλίο γνωρίζετε ότι δεν ήταν αυτός που τράβηξε τη σκανδάλη.

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org

Όντας ένα από τα παλαιότερα στελέχη της DEVGRU με μία δεκαετή πορεία και εκατοντάδες αποστολές, ήξερε ότι η επόμενη τοποθέτηση του θα ήταν είτε εκπαιδευτής στη DEVGRU είτε σε κάποια διοικητική θέση. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που τον οδήγησε στην αποστρατεία. Ενδεικτικά, παραθέτουμε ένα σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο που αναφέρει ακριβώς αυτή του την απόφαση. Το σχετικό απόσπασμα είναι το παρακάτω.


«Λίγοι άνθρωποι είναι αρκετά τυχεροί ώστε να παραμείνουν σε επιχειρησιακή θέση για όλη τους τη καριέρα ως SEAL. Από την ημέρα που τελείωσα το σχολείο BUD/S, μετέπειτα τοποθετήθηκα στη SEAL Ομάδα Πέντε και μετά προχώρησα στη DEVGRU. Ποτέ δεν εργάστηκα σε μη επιχειρησιακή θέση. Για πάνω από δέκα έτη ως SEAL, δεν έκανα διάλειμμα, μόνο σταθερός ρυθμός από τοποθετήσεις σε εμπόλεμες ζώνες. Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας μου ως ομαδάρχης νωρίτερα φέτος, είχα την επιλογή να αφήσω την ομάδα μου και να γίνω εκπαιδευτής στη Πράσινη Ομάδα ή να εργαστώ σε μία από τις πολλές μη επιχειρησιακές θέσεις της διοίκησης. Αυτές οι δουλειές ήταν πολύ μακριά από το πεδίο της μάχης και, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, πιθανότατα ήταν το διάλειμμα που χρειαζόμουν. Ήξερα ότι μετά από ένα τέτοιο σύντομο διάλειμμα, θα τρελαινόμουν να βγω πάλι στη μάχη. Όπως σε όλους που υπάγονται στη διοίκηση, η προσωπική μου ζωή βασανίζονταν από τις συνεχείς τοποθετήσεις μου σε πολέμους. Είχε φτάσει η στιγμή να δώσω προτεραιότητα στη ζωή μου. Όσο και αν μισούσα το να φύγω από τη μονάδα, είχε φτάσει η ώρα να προχωρήσω και να κλείσω τη καριέρα μου ως SEAL.

Προτού φύγω, συναντήθηκα με τον διοικητή που μας είχε καλωσορίσει μετά την επιχείρηση εξουδετέρωσης. Ήταν πλέον ο διοικητής της DEVGRU. Γνώριζα ότι ως αξιοσέβαστος διοικητικός αξιωματικός, αντιλαμβάνονταν τις δυσκολίες στις ζωές μας. Συναντηθήκαμε στο γραφείο του λίγες ημέρες πριν τη προγραμματισμένη παραίτηση μου από τη μονάδα.

«Τι μπορούμε να κάνουμε για να σε κρατήσουμε;» είπε ο διοικητής.
Ήταν μεγάλη μου τιμή που ήθελε να παραμείνω. Αλλά τον κοίταξα στα μάτια και ταπεινά κούνησα αρνητικά το κεφάλι μου.
«Έφτασε η ώρα να προχωρήσω.» του απάντησα
»


Πηγή: Reddit.com
Πηγή: Reddit.com

Λίγο παρακάτω, ο συγγραφέας μας περιγράφει πως ένας από τους στόχους που είχε βάλει όταν αποφάσισε να κλείσει τη καριέρα του ως SEAL ήταν να μεταφέρει στον κόσμο όλη την αλήθεια για την επιχείρηση εξουδετέρωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν από κάποιον που βρίσκονταν εκεί. Το σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο είναι το ακόλουθο.


«Ένα από τα πρώτα μου πράγματα μετά την αποστρατεία μου ήταν να γράψω αυτό το βιβλίο. Αυτή η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Κανένας στη διοίκηση δε σκέφτονταν τη κακή φήμη που έρχονταν μετά την επιχείρηση εξουδετέρωσης του Μπιν Λάντεν. Τη βλέπαμε αρχικά ως διασκεδαστική, αλλά σύντομα έγινε τρόμος καθώς όλο και περισσότερες πληροφορίες διέρρεαν. Πάντα φημιζόμασταν ως αθόρυβοι επαγγελματίες, αλλά όσο περισσότερο έβλεπα τις αναφορές για την επιχείρηση, τόσο περισσότερο ήθελα να ξεκαθαρίσω τη κατάσταση.

Μέχρι την ημέρα που βγήκε αυτό το βιβλίο, το πως μεταφέρονταν η αποστολή εξόντωσης του Μπιν Λάντεν ήταν λάθος. Ακόμα και οι αναφορές που έλεγαν ότι προέρχονταν από εσωτερικές πηγές ήταν λάθος. Ένοιωθα ότι κάποιος έπρεπε να πει την αληθινή ιστορία. Προσωπικά, θεωρώ την ιστορία πιο σημαντική από την ίδια την αποστολή και ακόμα περισσότερο για τους άντρες που ηθελημένα επιλέγουν το δύσκολο δρόμο, θυσιάζοντας τα πάντα για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η ιστορία τους είναι μία ιστορία που αξίζει να ειπωθεί, και να ειπωθεί με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται.

Από τη 1η Μαΐου του 2011, όλοι από τον Πρόεδρο Ομπάμα μέχρι τον Ναύαρχο ΜακΡέιβεν δίνουν συνεντεύξεις για την επιχείρηση. Αν οι διοικητές μου είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν, τότε νοιώθω άνετα να μιλήσω και εγώ.

Ασφαλώς, η επιχείρηση τώρα χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς για τα κόμματα που μάχονται για τη θέση στο Λευκό Οίκο. Η επιχείρηση δεν ήταν ποτέ για τους εικοσιτέσσερις άντρες που ήταν στα ελικόπτερα εκείνη τη νύχτα. Η πολιτική είναι για την Ουάσιγκτον, τους πολιτικούς που με ασφάλεια έβλεπαν τη δράση από οθόνες χιλιάδες μίλια μακριά.

Όταν ανεβαίναμε στα ελικόπτερα στο Τζαλαλαμπάντ, η πολιτική δεν μας ενδιέφερε. Μη με παρεξηγήσετε. Δεν είχαμε άγνοια. Ξέραμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Παίζει κάποιο ρόλο ως επακόλουθο; Φυσικά και παίζει, αλλά δε νομίζω ότι έχει οποιαδήποτε σημασία αν τη διαταγή την έδινε Ρεπουμπλικάνος ή Δημοκρατικός. Δε με κάνει να θέλω να ψηφίσω περισσότερο το ένα ή το άλλο.

Να είμαι ξεκάθαρος εδώ: Δε θεωρώ αυτό το βιβλίο την ιστορία μου. Ο στόχος μου από την αρχή ήταν να πω την αληθινή ιστορία της επιχείρησης και να αναδείξω τις θυσίες που κάνουν οι SEAL. Χρησιμοποίησα τη ζωή μου απλώς ως ένα τρόπο να περιγράψω πως είναι να είσαι μέλος μίας τέτοιας ειδικής μονάδας. Δεν είμαι μοναδικός ή ξεχωριστός, και ελπίζω οι εμπειρίες μου να φαίνονται ως κοινή εμπειρία για όλους τους άντρες με τους οποίους υπηρέτησα. Τους άντρες που θαυμάζω, τους άντρες με τους οποίους δούλευα, αυτοί οι άντρες είναι οι καλύτεροι του κόσμου και έχουν κάνει για τη πατρίδα τους περισσότερα από όσα θα μπορέσουν ποτέ οι άνθρωποι να κατανοήσουν.
»


Πηγή: OneSixthWarriors.com
Πηγή: OneSixthWarriors.com

Τώρα, όσον αφορά το τίτλο του βιβλίου, είναι από τη φιλοσοφία του τρόπου ζωής των Navy SEAL. Προέρχεται από μία φράση που λένε συχνά και την δείχνουν με τις πράξεις τους ακόμα συχνότερα, τη φράση «The only easy day was yesterday» (Η μόνη εύκολη μέρα ήταν η χθεσινή). Με αυτή τη φράση ξεκινάνε τη διαδικασία επιλογής στο σχολείο BUD/S και συνεχίζουν σε όλη τους τη πορεία. Τα παραπάνω αποσπάσματα θα έδωσαν μία ιδέα για το τρόπο γραφής του συγγραφέα αλλά και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το βιβλίο. Όπως αναφέρεται και στην εισαγωγή του βιβλίου, δεν είναι ένα βιβλίο για αυτούς που αναζητούν απόρρητες πληροφορίες για τακτικές, εξοπλισμούς και επιχειρήσεις της DEVGRU. Είναι ένα βιβλίο για τη πορεία ενός ανθρώπου από της ομάδες των SEAL στη Tier-1 μονάδα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, τη ζωή σε αυτή την ομάδα, μερικά παραδείγματα επιχειρήσεων και το πιο σημαντικό, μία αναλυτικότατη περιγραφή της επιχείρησης εξουδετέρωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Πηγή: EnglishForum.ch
Πηγή: EnglishForum.ch

Όταν λέμε αναλυτικότατη, η περιγραφή ξεκινάει από τη στιγμή που λαμβάνει μήνυμα ότι πρέπει άμεσα να παρουσιαστεί στη βάση μέχρι και την επιστροφή, τον τύπο και τα ΜΜΕ, και την αποστρατεία του. Όλες οι λεπτομέρειες όπως, σχεδιασμός, πρόβες, επιδείξεις, διαδικασία έγκρισης, μετάβαση στο Αφγανιστάν, βήμα προς βήμα το κάθε λεπτό της επιχείρησης, η έξοδος από το Πακιστάν και μετάβαση στο Αφγανιστάν, κτλ. αναλύονται σε βάθος με λεπτομέρειες που κανένας δε γνώριζε πριν την έκδοση του βιβλίου. Προσοχή όμως, αν ψάχνετε για ένα βιβλίο με «μυστικές» τακτικές μάχης της DEVGRU, τότε αυτό το βιβλίο δεν είναι για εσάς. Δε θα βρείτε κάτι τέτοιο μέσα του. Φανταστείτε ότι ο συγγραφέας απέφυγε να αναφέρει ακόμα και το ότι τα ελικόπτερα δεν ήταν συμβατικά Black Hawk αλλά άκρως απόρρητα Black Hawk με τεχνολογία stealth το όποιο έγινε γνωστό από τη φωτογραφία του ουραίου στροφείου του ελικοπτέρου που κατέστρεψαν και το βλέπετε και εδώ.

Πηγή: Wired.com
Πηγή: Wired.com

Ωστόσο, αναφέρει γιατί δε κατάφεραν να τοποθετήσουν εκρηκτικά στο ουραίο στροφείο. Αυτό δίνει μία ιδέα για το πως αποφεύγει τις διαρροές διατηρώντας πλήρη την ιστορία της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που αξίζει να διαβάσει όποιος ασχολείται με αυτό το χώρο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Βιβλίο: No Easy Day

  1. Καταπληκτικό βιβλίο και πολύ αληθινό. Μην παραλείψετε να δείτε και την ταινία zero dark thirty με όλη την προετημασία της επιχείρησης

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...