Πατέντα Μάχης: Κορδόνια από Αρτάνη

Πριν από λίγο καιρό είχαμε αναρτήσει το άρθρο «Βραχιόλι Επιβίωσης» όπου κάνουμε μία σύντομη εισαγωγή στα διαφορετικά είδη και χαρακτηριστικά του νήματος αλεξιπτώτου ή όπως είναι ευρέως γνωστό ως, αρτάνη ή paracord στα Αγγλικά. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μία απλή πατέντα που μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ζωές σε κάποιες περιπτώσεις.

Πηγή: InternetBrothers.org
Πηγή: InternetBrothers.org

Αν δεν έχετε διαβάσει το παραπάνω άρθρο σας το προτείνουμε καθώς περιλαμβάνει μία σύντομη εισαγωγή στις αρτάνες και τα χαρακτηριστικά τους. Ουσιαστικά, είναι μία σειρά από πολύ ισχυρά νήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως ένα πολύ ανθεκτικό σχοινί είτε ως μικρότερα νήματα με αντοχές της τάξης των δεκάδων κιλών ανά νήμα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολλαπλάσιο μήκος σχοινιού με τα νήματα ή ένα πολύ ισχυρό σχοινί στην αρχική του μορφή.

Πηγή: AliExpress.com
Πηγή: AliExpress.com

Σήμερα, τα περισσότερα κορδόνια παπουτσιών είναι πολύ απλά υφασμάτινα ή συνθετικά κορδόνια με μικρές αντοχές. Κάνοντας χρήση αρτάνης στη θέση τους προσθέτουμε στον καθημερινό μας εξοπλισμό ένα ακόμα εφόδιο χωρίς επιπρόσθετα αντικείμενα ή βάρος. Σε αυτό το παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε τα άρβυλα που είχαμε περιγράψει στο άρθρο μας «Άρβυλα Ζούγκλας» αλλά καθώς υπάρχουν αρτάνες σε δεκάδες διαφορετικά χρώματα, μπορούμε να το κάνουμε σχεδόν με κάθε παπούτσι μας.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αρχικά, αφαιρούμε τα κορδόνια από τα παπούτσια, ή σε αυτή τη περίπτωση άρβυλα, και κόβουμε ένα ίσου μήκους κομμάτι από αρτάνη του χρώματος που επιθυμούμε. Αν θέλετε, καθαρά για αισθητικούς λόγους μπορείτε να τοποθετήσετε στις άκρες θερμοσυστελόμενα ελαστικά καλωδίων, μονωτική ταινία, ειδικές άκρες κορδονιών ή απλώς μπορείτε να κάψετε με έναν αναπτήρα τις άκρες ώστε να μην ξετυλίγονται τα εσωτερικά νήματα της αρτάνης. Βλέπετε κάποια τέτοια παραδείγματα για τις άκρες των κορδονιών από αρτάνη στη συνέχεια.

 Πηγές: EikiMartinson.com, ITSTactical.com, FrontierBushcraft.com, ModernCombatAndSurvival.com

Πηγές: EikiMartinson.com, ITSTactical.com, FrontierBushcraft.com, ModernCombatAndSurvival.com

Τέλος, τοποθετούμε τα κορδόνια από αρτάνη και έχετε ένα αναβαθμισμένο κορδόνι παπουτσιού που μπορεί να σας σώσει τη ζωή σε καταστάσεις επιβίωσης. Στη παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε αριστερά το άρβυλο με τα κορδόνια από αρτάνη και δεξιά αυτό με τα απλά κορδόνια με τα οποία πωλείται. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, η διαφορά δεν είναι εύκολα ορατή αλλά οι δυνατότητες που προσφέρουν μερικά μέτρα από αρτάνη μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικές σε καταστάσεις επιβίωσης.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s