Παραβίαση Χειροπέδων

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως λειτουργούν και κατ’επέκταση, πως παραβιάζονται οι σύγχρονες χειροπέδες. Προσοχή! Αναφέρουμε τα παρακάτω καθαρά για πληροφοριακούς λόγους. Σε καμία απολύτως περίπτωση για χρήση των τεχνικών ενάντια σε νόμιμη κράτηση από Σώματα Ασφαλείας ή αντίστοιχες κυβερνητικές και ιδιωτικές υπηρεσίες.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σήμερα χωρίζουμε τις χειροπέδες σε δύο γενικές κατηγορίες, στις απλές που έχουν μία κλειδαριά και στις διπλές που όπως λέει το όνομα τους έχουν δύο συστήματα ασφάλισης. Πριν δούμε τις τεχνικές παραβίασης πρέπει να κατανοήσουμε το πως λειτουργούν. Στη πιο συνηθισμένη περίπτωση οι χειροπέδες έχουν μία περιστρεφόμενη πλευρά με δόντια τα οποία κλειδώνουν με έναν απλό μηχανισμό ασφάλισης.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Παρατηρώντας το εσωτερικό βλέπουμε έναν εξαιρετικά απλό μηχανισμό. Ένα μικρό ελατήριο σπρώχνει προς τα επάνω ένα μεταλλικό εξάρτημα με δόντια σε αντίθετη φορά από αυτά που έχουν οι χειροπέδες. Με αυτό το τρόπο οι χειροπέδες μπορούν μόνο να κλείσουν. Αν πάμε να τις τραβήξουμε αντίστροφα τα δόντια τους θα εμποδίσουν τη κίνηση τους. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε με κόκκινο χρώμα τα εσωτερικά δόντια τα οποία πιέζονται με ένα έλασμα και κλειδώνουν με τα δόντια από τις χειροπέδες.

Πηγή: network54.com
Πηγή: network54.com

Όταν τοποθετήσουμε το κλειδί και το περιστρέψουμε το μόνο που κάνει είναι να σπρώχνει προς τα κάτω το μέρος που φαίνεται παραπάνω με κόκκινο χρώμα. Με αυτό το τρόπο οι χειροπέδες μπορούν να απελευθερωθούν καθώς τα δόντια δεν έρχονται πλέον σε επαφή μεταξύ τους. Βλέπετε αυτή τη κατάσταση στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: Omega Red, YouTube.com
Πηγή: Omega Red, YouTube.com

Και εδώ αξίζει να πούμε δύο λόγια για το κλειδί, παρότι δεν υπάρχει κάποιο διεθνές πρότυπο όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ακριβώς το ίδιο κλειδί ώστε να διευκολύνουν το λειτούργημα των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο από τη πλευρά της διαφυγής που μελετάμε εδώ και θα δούμε αμέσως το γιατί.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η πιο απλή μέθοδος παραβίασης είναι ασφαλώς με ένα αντικλείδι. Λόγω του ότι σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ίδιων διαστάσεων κλειδιά μπορούμε να έχουμε κρυμμένο πάντα ένα τέτοιο κλειδί επάνω μας. Μάλιστα, μερικές εταιρείες από το χώρο της επιβίωσης έχουν κυκλοφορήσει και πολύ μικρότερα πλαστικά κλειδιά όπως αυτό που βλέπετε στη συνέχεια.

Πηγή: GearHungry.com
Πηγή: GearHungry.com

Αλλά ακόμα και αν δεν έχουμε κάποιο αντικλείδι υπάρχουν δύο ακόμα τεχνικές παραβίασης τους. Η πρώτη είναι ασφαλώς με οποιοδήποτε εργαλείο μπορεί να σπρώξει το έλασμα προς τα κάτω. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βρούμε ένα κομματάκι σύρμα ή κάτι αντίστοιχο και να το πιέσουμε προς τα κάτω το έλασμα. Βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα στη συνέχεια.

Πηγή: Omega Red, YouTube.com
Πηγή: Omega Red, YouTube.com

Όπως όλες οι τεχνικές παραβίασης θέλει λίγο εξάσκηση αλλά ακόμα και κάποιος παντελώς αρχάριος μπορεί να το κάνει σε λίγα δευτερόλεπτα αν έχει λίγο υπομονή. Τέλος, σε αυτές τις χειροπέδες μπορούμε να κάνουμε και την ίδια ακριβώς παραβίαση που κάνουμε στα απλά λουκέτα (δείτε το άρθρο μας «Παραβίαση Απλού Λουκέτου» για λεπτομέρειες επί αυτού). Δηλαδή, παίρνουμε ένα λεπτό αντικείμενο (πχ. από κουτάκι αναψυκτικού ή κοκαλάκι μαλλιών) και το σφηνώνουμε ανάμεσα από τα επάνω και κάτω δόντια από τις χειροπέδες. Μετά τις σφίγγουμε ελαφρώς ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε επαφή στα δόντια τους και οι χειροπέδες έχουν «ξεκλειδώσει».

Πηγή: BlackScoutSurvival.com
Πηγή: BlackScoutSurvival.com

Αυτή η τεχνική είναι και η πιο γρήγορη και εύκολη καθώς δεν απαιτεί ιδιαίτερες κινήσεις ακριβείας. Αρκεί να βάλουμε κάτι ανάμεσα από τα δόντια και πλέον οι χειροπέδες μπορούν να ανοίξουν. Αυτή η μέθοδος θέλει μόνο λίγο προσοχή διότι πρέπει να σφίξουμε τις χειροπέδες για να μπει ανάμεσα από τα δόντια το εργαλείο που χρησιμοποιούμε.

Πηγή: WikiHow.com
Πηγή: WikiHow.com

Οι παραπάνω είναι όλοι οι γνωστοί τρόποι παραβίασης για απλές χειροπέδες, δηλαδή με μία μόνο κλειδαριά. Καθώς πάρα πολλοί εγκληματίες χρησιμοποιούσαν τη τελευταία τεχνική που παρουσιάσαμε, οι κατασκευαστές χειροπέδων εισήγαγαν μία δεύτερη ασφάλεια. Αν παρατηρήσατε νωρίτερα, το κλειδί στην επάνω πλευρά του έχει ένα μικρό πείρο. Όταν αυτός τοποθετείται στο σημείο που βλέπετε με το κόκκινο βέλος στην επόμενη φωτογραφία ενεργοποιεί το δεύτερο κλείδωμα.

Πηγή: reddit.com
Πηγή: reddit.com

Με αυτό το τρόπο επιτυγχάνει κάτι απλό και πρακτικό για τη καταπολέμηση της απλής παραβίασης που δείξαμε παραπάνω. Ο πείρος σπρώχνει το μεταλλικό εξάρτημα της βάσης. Αν προσέξετε θα δείτε ότι όταν μετακινείται αυτό το εξάρτημα έχει ένα ποδαράκι που μπαίνει ακριβώς εκεί όπου κατεβαίνει το εξάρτημα που έχει τα δόντια στο σώμα από τις χειροπέδες. Έτσι, όταν ενεργοποιηθεί η δεύτερη ασφάλεια τότε οι χειροπέδες δεν μπορούν ούτε να σφίξουν αλλά ούτε να ξεσφίξουν.

Πηγή: reddit.com
Πηγή: reddit.com

Για να απενεργοποιηθεί η δεύτερη ασφάλεια υπό κανονικές συνθήκες στρέφουμε μία φορά το κλειδί αριστερόστροφα ώστε να σπρώξει το κάτω εξάρτημα πίσω στη θέση του και μετά ξεκλειδώνουμε τις χειροπέδες όπως παρουσιάσαμε στην αρχή. Στις επόμενες φωτογραφίες δεν είναι ενεργοποιημένη η δεύτερη ασφάλεια όπως θα είναι μάλλον κατανοητό. Ωστόσο, βλέπετε με τα κόκκινα βέλη τη κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε με το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε τις χειροπέδες στη περίπτωση που και οι δύο ασφάλειες είναι ενεργοποιημένες.

Πηγή: VillainsAttic.com
Πηγή: VillainsAttic.com

Και εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικές τεχνικές, η πρώτη είναι με κάποιο εργαλείο να σπρώξουμε πρώτα το κάτω εξάρτημα στην αρχική του θέση και έπειτα να ξεκλειδώσουμε τις χειροπέδες με οποιοδήποτε από τους τρόπους που παρουσιάσαμε παραπάνω.

Πηγή: WikiHow.com
Πηγή: WikiHow.com

Από την άλλη υπάρχει μια πολύ πιο γρήγορη και απλή τεχνική. Χτυπάμε το σώμα από τις χειροπέδες σε μία σκληρή επιφάνεια απότομα από την αντίθεση πλευρά που βρίσκεται ο πείρος της δεύτερης ασφάλειας. Λόγω του νόμου δράσης-αντίδρασης του Νεύτωνα το εξάρτημα θα μετακινηθεί πίσω στη θέση του. Αυτό ακριβώς δείχνει ο παρακάτω κρατούμενος. Αρχικά χτυπάει στο τοίχο τις χειροπέδες για να απενεργοποιήσει τη δεύτερη ασφάλεια και εν συνεχεία σφηνώνει ένα μικρό πλαστικό ανάμεσα από τα δόντια και τις ξεκλειδώνει. Όμως, καθώς η κίνηση αυτή δεν είναι εύκολη για τις χειροπέδες που έχει στα πόδια του εκεί χρησιμοποιεί τη πρώτη τεχνική όπου απενεργοποιεί τη δεύτερη ασφάλεια με αυτό το μικρό αυτοσχέδιο εργαλείο και παραβιάζει τη βασική κλειδαριά με τον γρήγορο τρόπο.

Μάλιστα, με αυτό το τρόπο ο κρατούμενος βγάζει άχρηστο το κουτί με λουκέτο που πρόσθεσαν οι φύλακες ως επιπρόσθετο μέτρο προστασίας. Το κουτί αυτό ουσιαστικά δεν επιτρέπει πρόσβαση στη κλειδαριά από τις χειροπέδες αλλά όπως είδατε δε χρειάζεται να έχει κανείς τέτοια πρόσβαση για να τις ξεκλειδώσει. Βλέπετε ένα παρόμοιο κουτί πιο καθαρά στην επόμενη φωτογραφία. Στη τρύπα που έχει τοποθετείται λουκέτο.

Πηγή: articulo.mercadolibre.com.ve
Πηγή: articulo.mercadolibre.com.ve

Κάποιες εταιρείες έχουν προτείνει λύσεις που κάνουν τη παραβίαση πολύ πιο δύσκολη αλλά δεν χρησιμοποιούνται πουθενά μέχρι σήμερα. Ένα τέτοιο παράδειγμα βλέπετε και στη συνέχεια. Με κάτι τέτοιο αν δεν είναι δυνατό να αφαιρεθεί τότε θα πρέπει να παραβιαστούν οι χειροπέδες χωρίς χέρια, κάτι που δεν είναι αδύνατο αλλά είναι σίγουρα πολύ πιο χρονοβόρο.

Πηγή: opticsplanet.com
Πηγή: opticsplanet.com

Στις περισσότερες χώρες η κατοχή χειροπέδων από πολίτες είναι νόμιμη οπότε θα πρότειναμε να δοκιμάσετε μόνοι σας να τις παραβιάσετε με διάφορους τρόπους και σε διαφορετικές συνθήκες (σκοτάδι, με τα χέρια εμπρός και πίσω, κτλ.). Σίγουρα θα εκπλαγείτε από το πόσο εύκολο είναι έπειτα από λίγα μόλις λεπτά εξάσκησης. Τέλος, υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοντέλα που ίσως να έχουν μικροδιαφορές αλλά ο βασικός μηχανισμός είναι ίδιος για σχεδόν όλες. Στο μέλλον θα κάνουμε κάποιες παρουσιάσεις για συγκεκριμένα μοντέλα και τι διαφορές έχουν αν και με όσα περιγράψαμε εδώ καλύπτουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των διαθέσιμων χειροπέδων σήμερα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε ότι αναφέραμε και στην εισαγωγή, τέτοιες γνώσεις είναι χρήσιμες αλλά σε καμία περίπτωση για παράνομη χρήση. Φυσικά σε περιπτώσεις παράνομης κράτησης (απαγωγές, ομηρίες, κτλ.) και πάντα έπειτα από σοβαρή προσωπική εκτίμηση της κατάστασης μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...