Βαλλιστικά Γυαλιά 3M Maxim

Ακόμα ένα άρθρο όπου εκφράζω την άποψη μου για κάποια βαλλιστικά προστατευτικά γυαλιά που χρησιμοποιούσα για χρόνια. Το συγκεκριμένο ζευγάρι γυαλιά το είχα αγοράσει μεταχειρισμένο από κατάστημα με στρατιωτικά αποθέματα για περίπου €3. Ομολογώ ότι για χρησιμοποιημένα γυαλιά άντεξαν πολύ περισσότερο απ’ότι περίμενα.

3m_gyalia_01

Όπως σε όλα τα άρθρα που αναφέρω τη προσωπική μου γνώμη για κάποιο εξοπλισμό, έτσι και εδώ πρώτα θα δούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Αρχικά είναι αρκετά ελαφριά, μόλις 28 γραμμάρια με ειδικό σχεδιασμό στο σκελετό αλλά και στους φακούς για να ταιριάζουν άνετα με προστατευτικά ακουστικά και τα περισσότερα προστατευτικά κράνη. Επίσης είναι συμβατά με το στρατιωτικό πρότυπο MIL-STD-662F και το τεχνικό πρότυπο του ΝΑΤΟ, STANAG 2920 (Βαλλιστικές Μέθοδοι Δοκιμής για Προσωπικά Αντικείμενα Θωράκισης και Ένδυσης Μάχης) που ορίζει ότι πρέπει να έχουν αντοχή σε χτυπήματα με ταχύτητες μέχρι και 198 μέτρα/δευτερόλεπτο.

3m_gyalia_02

Οι φακοί τους είναι από πλαστικό ασφαλείας της 3M με επίστρωση DX που προσφέρει αντοχή σε γρατσουνιές και θάμπωμα. Σύμφωνα με τη 3Μ είναι σχεδιασμένα για λειτουργία σε θερμοκρασίες από -5°C μέχρι 55°C και παρότι διάφανα παρέχουν προστασία από υπεριώδη/UV ακτινοβολία. Οι προτεινόμενες από την εταιρία χρήσεις τους είναι οι ακόλουθες.

  • Συνθήκες μάχης
  • Οικοδομές
  • Μηχανολογία
  • Σιδηρουργεία
  • Γενικές συναρμολογήσεις
  • Συντήρηση και επισκευές οχημάτων
  • Γυμναστική
  • Συγκολλήσεις
  • Ξυλοκατασκεύες

Τα πλαϊνά μέρη είναι αποσπώμενα αλλά μη ρυθμιζόμενα και κατασκευασμένα από πλαστικό. Στην επόμενη φωτογραφία μπορείτε να δείτε πως ακριβώς ασφαλίζουν στο σκελετό που συγκρατεί τους φακούς.

3m_gyalia_03

Στο τελείωμα έχουν κάποιου είδους λάστιχο ώστε να μην πιέζουν πολύ το μέρος πίσω από τα αυτιά, ειδικά όταν από επάνω τους είναι τα ακουστικά προστασίας. Στο επάνω μέρος υπάρχει ακόμα ένα προστατευτικό γκρι λάστιχο (αρκετά σκληρότερο). Και τα δύο αυτά τα βλέπετε καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία μέσα στα κόκκινα πλαίσια.

3m_gyalia_04

Οι φακοί είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να καλύπτουν τα μάτια μέχρι το ύψος από τα φρύδια αλλά και στο πλάι παρέχοντας περιφερειακή ορατότητα 180 μοιρών. Η βάση της μύτης είναι από μαλακό ημιδιάφανο λάστιχο αν και λόγω του μικρού τους βάρους αυτό δεν είναι σημαντικό. Στην εξωτερική πλευρά του δεξιού φακού υπάρχουν χαραγμένα τα αρχικά 2C-1,2M 1FT όπως βλέπετε καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία.

3m_gyalia_05

Αν δούμε το τεχνικό δελτίο της εταιρίας 3Μ για αυτό το προϊόν μαθαίνουμε ότι αυτά τα αρχικά μεταφράζονται ως εξής:

  • 2C-1,2
    Προστασία ακτινοβολίας UV με καλή αναγνώριση χρωμάτων. Το προϊόν παρέχει προστασία ακτινοβολίας UV για όλο το προκαθορισμένο από το πρότυπο φάσμα (210nm-365nm) και είναι συμβατό με τα πρότυπα.
  • 1
    Οπτικός φακός.
  • F
    Προστασία-αντοχή σε υψηλής ταχύτητας σωματίδια χαμηλής ενέργειας (45 μέτρα/δευτερόλεπτο).
  • T
    Έχει δοκιμαστεί σε θερμοκρασίες από -5°C μέχρι 55°C.

Ακριβώς από επάνω, στο πλαίσιο υπάρχουν χαραγμένα τα γράμματα 3M EN-166-FT CE. Τα πρώτα δύο είναι το όνομα της εταιρίας και τα επόμενα το μοντέλο του σκελετού, σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο το μοντέλο EN-166-FT CE είναι το 3M Maxim Ballistic. Στο εσωτερικό από το δεξί πλαϊνό υπάρχει κάτι άλλο, όπως βλέπετε παρακάτω γράφει 3M Z87+ MAXIM BALLISTIC 100mm και αναφέρεται στο πρότυπο ANSI Z87 που ορίζει τα μέγιστα επίπεδα φιλτραρίσματος υπεριώδους ακτινοβολίας.

3m_gyalia_06

Όσον αφορά την εμπειρία μου με αυτά τα γυαλιά, τα είχα πάντα (κυριολεκτικά κάθε ημέρα) μαζί μου για πάνω από 3 χρόνια και για την ακρίβεια απλώς πεταμένα μέσα στη τσάντα μου, ποτέ σε κάποια θήκη. Ο λόγος ήταν ότι τα είχα αγοράσει από στρατιωτικά αποθέματα και δεν είχαν κάποια συσκευασία ή θήκη και ποτέ δεν μπήκα στον κόπο να τους αγοράσω μία λόγω της χαμηλής τιμής τους. Η μόνη χρήση για την οποία τα είχα ήταν για πεδία βολής και κλειστά σκοπευτήρια οπότε η εμπειρία μου είναι μάλλον περιορισμένη. Ο λόγος που δε τα χρησιμοποιώ πια είναι ότι παρά την επίστρωση DX οι γρατσουνιές είναι πλέον τόσο αισθητές που δεν είναι εύκολη-ευχάριστη η σκόπευση φορώντας τα. Αυτό δε φαίνεται καλά στις παραπάνω φωτογραφίες αλλά παρακάτω βλέπετε πως φαίνονται οι γρατσουνιές στη σκιά τους όταν τα χτυπάει ο ήλιος πάνω σε έναν άσπρο τοίχο.

3m_gyalia_07

Κάποιες πολύ ζεστές ημέρες παρατήρησα ότι σε κλειστούς χώρους μπορούν να θαμπώσουν και επίσης υπό συγκεκριμένες γωνίες η κλίση των φακών αλλοιώνει τα αντικείμενα που βρίσκονται στις άκρες. Μπορείτε να το δείτε λίγο καλύτερα αυτό από την επόμενη φωτογραφία.

3m_gyalia_08

Η γενική μου άποψη είναι ότι για τα λεφτά τους και με δεδομένο ότι ήταν μεταχειρισμένα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου. Ποτέ δεν έκανα καμία συντήρηση πέρα από κάποιο σκούπισμα μερικές φορές πριν τα φορέσω. Μετά τα έριχνα πάλι στη τσάντα. Παρ’όλα αυτά μόλις τις τελευταίες εβδομάδες άρχισα να παρατηρώ ότι οι γρατσουνιές είναι ενοχλητικές και έτσι είπα να τα «αποσύρω» από τη χρήση. Κάτι που είναι πολύ θετικό είναι ότι τόσο με κράνος όσο και με προστατευτικά ακουστικά είναι πολύ άνετα και δεν πιέζουν καθόλου λόγω του πολύ λεπτού σκελετού τους. Από την άλλη πλευρά, κάτι που αν απλώς τα πετάτε όπως εγώ σε μία τσάντα θα σας συμβαίνει συχνά και είναι ενοχλητικό είναι ότι τα πλαϊνά θα φεύγουν και θα πρέπει να τα ψάχνετε μέσα στη τσάντα για να τα επανατοποθετήσετε στα γυαλιά.

3m_gyalia_09

Τώρα αν θα τα πρότεινα σε κάποιον; Σίγουρα, ειδικά αν πρόκειται για περιστασιακή χρήση και είναι κάποιος που προσέχει λίγο περισσότερο από εμένα τον εξοπλισμό του. Κλείνοντας, παρότι δεν έχω άσχημη εμπειρία μαζί τους θα έλεγα ότι δεν θα άξιζαν με τίποτα πάνω από €10 (καινούργια). Από αυτή τη τιμή και πάνω υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές, πιο ποιοτικές και χωρίς τα μειονεκτήματα που έχουν τα 3M Maxim Ballistic. Η παρακάτω φωτογραφία είναι από τον Ουκρανικό ιστότοπο VIDO όπου βλέπετε καλύτερα πως ακριβώς ταιριάζουν στο πρόσωπο.

3m_gyalia_10

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...