Ελληνική Παραλλαγή

Όλοι μπορούμε γρήγορα να αναγνωρίσουμε το μοτίβο της Ελληνικής παραλλαγής, λίγοι όμως γνωρίζουμε με ακρίβεια την ιστορία της και την εξέλιξη της. Στο παρόν άρθρο θα δούμε πως δημιουργήθηκε και πως έχει εξελιχθεί μέχρι και σήμερα. Επίσης, θα αναφέρουμε και ξένες παραλλαγές που χρησιμοποιούνται κατά περιπτώσεις από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

ellhnikh_parallagh_01
Η παραπάνω φωτογραφία είναι από τη θερινή στρατιωτική εκπαίδευση των σπουδαστών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) που έλαβε χώρα κατά το διάστημα 28 Ιουνίου με 25 Ιουλίου 2014 και διεξήχθη πεδίο ασκήσεων Λιτοχώρου Πιερίας.

Κατά το τέλος της δεκαετίας του 1970 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις Ένοπλες Δυνάμεις η παραλλαγή «σαύρα» που γνωρίζουμε σήμερα. Ήταν μία ξεχωριστή παραλλαγή βασισμένη στη Γαλλική «tenue leopard» αλλά και τη Πορτογαλική M1963 ώστε να ταιριάζει με το περιβάλλον της Ελλάδας. Πήρε αρκετά χρόνια μέχρι να υιοθετηθεί από όλες τις μονάδες και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν μικρές μεταβολές που είχαν όμως κυρίως να κάνουν με τις αποχρώσεις των βασικών χρωμάτων αλλά όχι με το σχέδιο της καθαυτό. Ακόμα και σήμερα αρκετές φορές συναντάμε Ελληνικές παραλλαγές με πιο έντονο πράσινο ή χακί χρώμα σε κάποιες περιπτώσεις.

ellhnikh_parallagh_02
Εδώ βλέπετε μία φωτογραφία με Έλληνες στρατιώτες με τη παραλλαγή που μόλις περιγράψαμε εμπρός από ένα Ρωσικής κατασκευής δίδυμο αντιαεροπορικό (A/A) πυροβόλο 23 χιλιοστών ZU-23 για το οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα στη παλαιότερη δημοσίευση μας «Α/Α ZU-23».

Αυτά στο μεγαλύτερο αριθμό των Ελλήνων είναι γενικά γνωστά. Ωστόσο, τη δεκεατία του 1980 δύο νέα σχέδια παρουσιάστηκαν που όμως δεν είχαν μεγάλη επιτυχία. Ήταν δύο διαφορετικές παραλλαγές για τις Δυνάμεις Πεζοναυτών και τους άντρες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) που της βλέπετε αριστερά και δεξιά αντίστοιχα εδώ.

ellhnikh_parallagh_03

Όπως θα δούμε στη συνέχεια λόγω της επιθετικής φύσης των ειδικών επιχειρήσεων αργότερα και οι δύο αυτές δυνάμεις ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν άλλες, πιο εξειδικευμένες παραλλαγές. Ταυτόχρονα, μέχρι τότε στη Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιούνταν μονόχρωμες μπλε στολές. Ήταν μόλις στις αρχές του 1990 που ξεκίνησε η υιοθέτηση του ίδιου σχέδιου της Ελληνικής παραλλαγής αλλά στα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Δηλαδή σε μπλε, χακί και γκρι που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

ellhnikh_parallagh_04

Λίγο αργότερα, η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού άρχισε να χρησιμοποιεί την Αμερικάνικη M81 (woodland, δηλαδή δάσους) παραλλαγή. Όπως βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία από τη Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2011 όπου ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κύριος Γεώργιος Στ. Γεωργίου παραβρέθηκε σε άσκηση της ΔΥΚ στη νησίδα Φλέβες Αργοσαρωνικού. Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κύριο Γεώργιο Στ. Γεωργίου αριστερά να κάνει χειραψία με τον Πλωτάρχη Πολεμικού Ναυτικού, κύριο Σ.Χ. που φοράει την Αμερικανική παραλλαγή M81 (woodland) που μόλις περιγράψαμε.

ellhnikh_parallagh_05

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ειρηνευτικές αποστολές στη Μέση Ανατολή η ανάγκη για μία παραλλαγή ερήμου έγινε έντονη. Το αποτέλεσμα ήταν η χρήση του σχεδίου της αρχικής Ελληνικής παραλλαγής αλλά στα χρώματα της ερήμου. Παράδειγμα από αυτό βλέπετε παρακάτω όπου ένας Έλληνας στρατιώτης από το Όπλο του Μηχανικού εκπαιδεύει άντρες του νέου στρατού του Αφγανιστάν στη Καμπούλ στα σύγχρονα τυφέκια μάχης.

ellhnikh_parallagh_06

Περίπου κατά την ίδια χρονική περίοδο είδαμε τους άντρες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού και τους άντρες της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας-Διάσωσης (ΜΕΕΔ) της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) να χρησιμοποιούν τη DCU (Desert Camouflage Uniform – Φόρμα Παραλλαγής Ερήμου) Tri-Color των ΗΠΑ μαζί με το Αμερικάνικο 8-point (8 γωνίες) καπέλο.

ellhnikh_parallagh_07

Ωστόσο, η 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας-Διάσωσης (ΜΕΕΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας πολύ σύντομα υιοθέτησε ως βασική παραλλαγή της τη DPM (Disruptive Pattern Material, δηλαδή, Υλικό Διεσπαρμένων Μοτίβων) των Βρετανικών δυνάμεων που χρησιμοποιούνταν τη δεκεατία του 1960. Παρακάτω βλέπετε μερικούς άντρες της 31 ΜΕΕΔ σε εκπαίδευση βολών ταχείας αντίδρασης φορώντας την παραλλαγή DPM που τους κάνει να ξεχωρίζουν άμεσως από τις υπόλοιπες Ελληνικές μονάδες.

ellhnikh_parallagh_08

Τα τελευταία χρόνια διακρίνουμε όλο και περισσότερες χρήσεις ξένων σχεδίων από πολλές Ελληνικές δυνάμεις. Οι Δυνάμεις Καταδρομών στη Κύπρο χρησιμοποιούν την Αμερικάνικη ψηφιακή παραλλαγή ACUPAT (Army Combat Uniform Pattern – Μοτίβο Στρατιωτικής Στολής Μάχης) γνωστή και ως UCP (Universal Camouflage Pattern – Γενικής Χρήσης Παραλλαγή) όπως βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία με τον καταδρομέα που φέρει ένα FN P90 για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο άρθρο μας «FN P90».

ellhnikh_parallagh_09

Αντίστοιχα, σε περιορισμένη χρήση έχουμε δει την παραλλαγή MARPAT (Marine Pattern – Παραλλαγή Πεζοναυτών) των Αμερικανών Πεζοναυτών να χρησιμοποιείται από άντρες των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και του Στρατού Ξηράς.

ellhnikh_parallagh_10

Όπως φαίνεται και στην επόμενη φωτογραφία από τη τελετή απονομής πράσινου μπερέ της 2013Β’ ΕΣΣΟ στο Στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη», στο Σταυροβούνι Κύπρου στη 35 Μοίρα Καταδρομών (35ΜΚ).

ellhnikh_parallagh_11

Αλλά και πιο σπάνια άλλες παραλλαγές όπως η παραλλαγή MultiCam που φοράνε, σε διαφορετικά σχέδια, οι δύο άντρες της ΔΥΚ αριστερά στη παρακάτω φωτογραφία που είναι από τη Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 όταν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ), Αντιναύαρχος κύριος Ε. Αποστολάκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΔΥΚ για ενημέρωση.

ellhnikh_parallagh_12

Το 2012 επίσης, ήταν η πρώτη χρονιά που είδαμε τη ψηφιακή έκδοση της Ελληνικής παραλλαγής και πάλι κυρίως από μονάδες Ειδικών Δυνάμεων. Παρ’όλα αυτά δεν έχει υιοθετηθεί ευρέως ακόμα. Τη παραλλαγή αυτή μπορείτε να τη δειτε και στην επόμενη φωτογραφία από τον Ιούλιο του 2013 κατά την επίδειξη Ειδικών Δυνάμεων προς τιμήν του Γενικού Γραμματέα του Ιρακινού Υπουργείου Άμυνας, Στρατηγού Mohan Hafith Fahad Al-Frage που βρίσκονταν στην Ελλάδα συνοδευόμενος από την τότε Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κυρία Φώφη Γεννηματά και τον τότε Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ), Αντιστράτηγο κύριο Αθανάσιο Τσέλιο στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ).

ellhnikh_parallagh_13

Τέλος, έχουμε μία διαφορετική έκδοση της Ελληνικής ψηφιακής παραλλαγής που την είδαμε πρώτη φορά στους άντρες της 31 ΜΕΕΔ κατά τη Διεθνή Εβδομάδα Αλμάτων (International Jump Week – IJW) που διεξήχθη από την Κυριακή 4 έως και την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014 στη Ζώνη Ρίψεως (ΖΡ) Alzey της Ο.Δ. Γερμανίας και διοργανώθηκε από την ομάδα 435th CRG (Contingency Response Group) των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

ellhnikh_parallagh_14

Η στολή παραλλαγής είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο ειδικά για τα επιθετικά τμήματα (κυρίως Ειδικές Δυνάμεις) που βασίζουν σε αυτή μέρος των τακτικών απόκρυψης τους σε εχθρικές περιοχές. Στο μέλλον θα κάνουμε πιο ολοκληρωμένες αναλύσεις για τις επιμέρους παραλλαγές, τη χρήση και το σχεδιασμό τους.

3 σκέψεις σχετικά με το “Ελληνική Παραλλαγή

  1. Ένα ενδιαφέρον βίντεο για την «ελληνική σαύρα» και το ποσό όμορφα εναρμονίζεται με τέτοιου είδους περιβάλλοντα:

  2. ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ. Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1969. ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ (ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΒΑΣΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΠΕΖ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΑΛΟ ΧΑΚΙ, ΤΟ ΚΑΦΕ ΑΠΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΕΦΤΑΝΕ ΣΕ ΣΚΟΥΡΟ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ ΣΕ ΣΚΟΥΡΟ ΛΑΔΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΩΣΤΕ) ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΚΦΥΛΙΣΤΗΚΕ (ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΕΝΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΟΥ «ΜΠΟΥΚΩΝΟΥΝ»). Η ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ (ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ) ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΙΑΣ (ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ Η GREEK LIZARD ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ)

  3. Ήταν πραγματικά κρίμα (κι άστοχο κατά την ταπεινή μου γνώμη) που καταργήθηκε η ειδική παραλλαγή των πεζοναυτών. Ταίριαζε απολυτα με το περιβάλλον «παραλίας» που καλούνται να επιχειρήσουν, -άμμος, φύκια, πέτρα κτλ-, σε αντίθεση με την «γενική» green-brown lizard στολή, που, ενώ δουλεύει πολυ καλά inland, κοντά σε θάλασσα υστερεί κατά την γνώμη μου.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...