ΜΙΤ: Παρακολουθήσεις καταδρομών της 9ης Οκτωβρίου 2010

Στις 9 Οκτωβρίου του 2010 για άγνωστο προς εμάς λόγο, η τουρκική ΜΙΤ (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών) φαίνεται ότι διενεργούσε εκτεταμένες κατασκοπευτικές δράσεις σε μονάδες ειδικών δυνάμεων της Ελλάδος. Εντοπίσαμε τέσσερα περιστατικά και αυτά θα αναφέρουμε εις το παρόν άρθρο.

Πηγή: Al-Monitor.com

Παρακολούθηση δρομολογίων στη Ξάνθη

Η αναφορά αυτή ήτο από δελτίο των ενόπλων δυνάμεων αναφορικά με ένα όχημα μάρκας BMW στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα από τη μουσουλμανική μειονότητα της Ξάνθης που, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ της εποχής, είχαν στρατολογηθεί από τη ΜΙΤ. Το όχημα ήτο γνωστό εις την ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) καθώς άνηκε σε ένα πιθανό πράκτορα της ΜΙΤ, κάτοικο Μύκης στη Ξάνθη, με όνομα Φ.Κ. Εκείνο το βράδυ, τα τρία αυτά άτομα έκαναν δύο παρακολουθήσεις. Από τις 21:45 έως τις 22:15 παρακολουθούσαν το δρομολόγιο ενός φορειοφόρου της Β’ Μοίρας Καταδρομών σε δρομολόγιο Μύκης-Μελίβοια. Στη συνέχεια, από τις 23:00 έως τις 23:45 ακολουθούσαν το όχημα του διοικητού της Β’ Μοίρας Καταδρομών καθώς αυτό κινούνταν στις περιοχές Γλαύκη-Αιμόνιο.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Όπως γνωρίζουμε σήμερα, η ΜΙΤ ήθελε να γνωρίζει που μπορεί να υπάρχουν κεκαλυμμένες στρατιωτικές υποδομές, οπλισμός, και ασφαλώς οι οικίες και προσωπικά στοιχεία όλων των στελεχών ειδικών δυνάμεων της Ελλάδος ώστε να μπορεί να σχεδιάσει μυστικές επιχειρήσεις όπως εκβιασμούς, δολοφονίες, δολιοφθορές, στρατολογήσεις, κτλ. Μάλιστα, κάποιες αναφορές λένε ότι η ΜΙΤ πίστευε ότι το φορειοφόρο εχρησιμοποιούντο για μυστικάς μεταφοράς οπλισμού σε κρύπτες και άλλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.

Πηγή: Greek2M.org

Ερωτήσεις σε σκοπούς στη Ξάνθη

Λίγες ώρες πριν τη προαναφερθείσα παρακολούθηση, είχε συμβεί ένα ακόμη περιστατικό ενδιαφέροντος. Ένα όχημα μάρκας Renault με επιβάτες έναν άντρα και μία γυναίκα από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, πλησίασαν εις τη κεντρική πύλη του στρατοπέδου που φιλοξενούσε τη Β’ Μοίρα Καταδρομών και έκαναν ερωτήσεις στους σκοπούς για το πως να μεταβούν στη Ξάνθη. Αυτό ίσως να μην ήτο ύποπτο, ωστόσο αυτά τα ίδια άτομα έκαναν το ίδιο όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάτι που δείχνει ότι ίσως απλώς να ήθελαν να πλησιάσουν στη πύλη για να φωτογραφίσουν κρυφά ή να αποστηθίσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, άτομα, αριθμούς κυκλοφορίας, ή/και εξοπλισμό. Ίσως να ήτο και η τακτική αναγνώριση για τη παρακολούθηση των οχημάτων που έγινε αργότερα.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Προσπάθεια εισβολής στη 2α ΜΑΛ

Την ίδια ημέρα το πρωί, ένα άλλο περιστατικό έλαβε χώρα εις το Σταθμό Διοικήσεως της 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (2α ΜΑΛ) στη περιοχή Ασπροπύργου Αττικής. Εκεί, 7-8 άντρες ντυμένοι με στρατιωτικές στολές προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτήριο του Σταθμού Διοικήσεως. Ωστόσο, ένα περίπολο τους εντόπισε και με το που έγιναν αντιληπτοί αμέσως τράπηκαν σε φυγή. Δεν εντοπίσαμε καμία άλλη αναφορά σε αυτό το γεγονός.

Παρακολουθήσεις στην Ε’ Μοίρα Καταδρομών

Το τέταρτο και τελευταίο περιστατικό είναι από τη Δράμα, την έδρα της Ε’ Μοίρας Καταδρομών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας καταγράφηκαν από τους σκοπούς δύο αυτοκίνητα στα οποία τους είχαν αφαιρεθεί οι πινακίδες. Τα οχήματα αυτά διέθεταν εξωτερικές κεραίες για ασύρματο επικοινωνίας και κινούνταν περιμετρικά του στρατοπέδου φωτογραφίζοντας και καταγράφοντας στοιχεία.

Πηγή: NewsBomb.gr

Δεν εντοπίσαμε άλλα στοιχεία για αυτά τα γεγονότα αλλά θεωρούμε αξιοσημείωτη τόσο τη γεωγραφική περιοχή δράσεως, όσο και τους στόχους. Το λόγο που τόσες πολλές δράσεις εκτελέσθηκαν την ίδια ημέρα δε το γνωρίζουμε, και επίσης δεν εντοπίσαμε καμία αναφορά για συλλήψεις, διώξεις ή άλλες αντικατασκοπευτικές δράσεις. Βέβαια ίσως αυτές να έλαβαν χώρα αλλά να ήτο μυστικές και άρα να μην έγιναν γνωστές δημοσίως. Σε κάθε περίπτωση, προσθέσαμε και αυτά τα περιστατικά εις τη σελίδα μας «Υποθέσεις κατασκοπείας».

4 σκέψεις σχετικά με το “ΜΙΤ: Παρακολουθήσεις καταδρομών της 9ης Οκτωβρίου 2010

 1. Το ενδιαφέρον είναι πώς αποκτήσατε πρόσβαση σε «δελτίο των ενόπλων δυνάμεων» το οποίο εκτιμώ ήταν το κατ’ ελάχιστο διαβάθμισης «ΑΠΟΡΡΗΤΟ».
  ΥΓ Λίγο τα εμπλέξατε με τα σημεία στο χάρτη…

  • Σας ευχαριστούμε για τις επισημάνσεις, ανανεώσαμε το άρθρο ανάλογα.

   Αναφορικά με το δελτίο, υπάρχει καταγεγραμμένο και εις το δεύτερο βιβλίο του Μ. Ηλιάδη για τη ΜΙΤ, και είχε αναφερθεί στο τοπικό τύπο εκείνη τη περίοδο.

 2. Καλησπέρα,

  Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό blog σας. Απλά να αναφέρω ότι η 2α ΜΑΛ δεν αναφέρεται ποτέ ως Β’ΜΑΛ. Δεν είναι σημαντικό απλά χτυπάει κάπως στο μάτι όσων έχουν σχέση με τις ειδικές δυνάμεις.

  Επίσης πάρα πολλά παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί και στον 1ο Λ/ΒΕΚΕΕΔ στη Νέα Σάντα Ροδόπης. Οι πράκτορες της ΜΙΤ έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να αποσπάσουν πληροφορίες από σκοπούς και διάφορα περίεργα αυτοκίνητα είχαν εμφανιστεί στην περίβολο του στρατοπέδου την περίοδο 2010-2011.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s