Άσκηση κίνησης τη νύκτα

Οι πολεμικές επιχειρήσεις εκτελούνται σχεδόν πάντα νύκτα, ωστόσο αρκετοί δεν εκπαιδεύονται επαρκώς εις τη νυχτερινή μάχη. Σε αυτό το άρθρο μας θα παρουσιάσουμε μία κλασική άσκηση εκπαιδεύσεως νυχτερινής μάχης που χρησιμοποιείται από σχεδόν όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ στα τμήματα πεζικού για εξοικείωση με τη μετακίνηση τη νύκτα. Φυσικά, το ίδιο μπορεί να κάνουν και μονάδες εφέδρων ή ακόμα και ομάδες ατόμων που εθελοντικά εκπαιδεύονται σε τακτικά αντικείμενα.

Πηγή: RTE.ie

Η άσκηση ξεκινάει ημέρα με τα άτομα να χωρίζονται σε ομάδες (τουλάχιστον δύο) επιπέδου διμοιρίας (15-30 άτομα). Αυτές οι ομάδες κινούνται σε ερημική περιοχή (δάσος, βουνό, κτλ.) και οι εκπαιδευτές τους αναφέρουν χαρακτηριστικά σημεία (π.χ. κάποιο μεγάλο δέντρο, κάποιο περίεργο βράχο, ένα αντικείμενο, κτλ.) όπως επίσης και βασικές αρχές πλοήγησης. Που είναι τα σημεία του ορίζοντα σε σχέση με τα χαρακτηριστικά σημεία, που αντιστοιχούν επί χάρτου, κτλ.

Πηγή: UFPro.com

Οι δύο ομάδες ακολουθούν διαφορετικές πορείες με προορισμό σημεία που απέχουν μεταξύ τους περί το ένα χιλιόμετρο. Ο λόγος γι’αυτό είναι διότι ένα χιλιόμετρο δεν είναι μεγάλη απόσταση για να τη διανύσει κανείς με τα πόδια, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και τόσο κοντά ώστε να έχει εικόνα της άλλης ομάδας. Επίσης, και για λόγους ασφαλείας, αν χαθεί κανείς είναι σχετικά εύκολο να γίνει έρευνα σε ένα χώρο ενός χιλιομέτρου. Ασφαλώς, όσο η εμπειρία και το επίπεδο αυξάνεται, και η απόσταση αυξάνεται ανάλογα.

Πηγή: SpecWar.info

Όταν φτάσουν εις το προορισμό τους οι ομάδες, έχουν χρόνο ξεκούρασης, φαγητού, ύπνου, κτλ. Αργά το βράδυ, σε μία προκαθορισμένη από τους εκπαιδευτές ώρα, ξεκινάει η άσκηση. Αρχικά, οι εκπαιδευτές τοποθετούν κάποιους από την ομάδα σε σταθερές κεκαλυμμένες θέσεις με ρόλο παρατηρητών.

Πηγή: TopWar.ru

Εν συνεχεία, επιλέγονται τα πρώτα δύο άτομα, ένα από κάθε ομάδα, και στέλνονται με αποστολή να συναντηθούν και να ανταλλάξουν κάποιο χαρτί που τους έχει δοθεί από τους εκπαιδευτάς. Η διαδικασία είναι κάπως έτσι, ο εκπαιδευτής παραδίδει το χαρτί με το μήνυμα εις έναν εκπαιδευόμενο και του λέει το σύνθημα, παρασύνθημα, και το σημείο επαφής. Π.χ. σύνθημα: «κάνεις ένα νιαούρισμα σαν γάτα», παρασύνθημα: «κάνει ένα σφύριγμα σαν πουλί», σημείο επαφής: «δίπλα από τον μεγάλο βράχο που είδαμε στα ανατολικά». Οι εκπαιδευόμενοι φέρουν ασφαλώς και ασυρμάτους για να επικοινωνήσουν σε περίπτωση που θα χαθούν ή υπάρχει έκτακτο περιστατικό, αλλά ιδανικά πρέπει να υπάρχει απόλυτη πειθαρχία θορύβου και φωτός.

Πηγή: Forces.net

Οι παρατηρητές τώρα έχουν μία και μόνο αποστολή, να κάθονται στις κεκαλυμμένες θέσεις και να παρατηρούν πιθανά σφάλματα των εκπαιδευομένων. Για παράδειγμα, έκανε πολύ θόρυβο, άναψε κάποιο φως ή τσιγάρο, μίλησε, είχε αντικείμενα που αντανακλούσαν φως, κτλ. Όταν ολοκληρώσει την εκπαίδευση το πρώτο ζευγάρι, οι εκπαιδευτές συντονίζονται μέσω ασυρμάτου, οι παρατηρητές αλλάζουν, και επαναλαμβάνουν το ίδιο με ένα δεύτερο ζευγάρι. Είναι καλή πρακτική οι συναντήσεις να υπολογίζονται κάπου στη μέση απόσταση από τις δύο ομάδες, έτσι ο κάθε εκπαιδευόμενος θα διανύει μόνο 500 περίπου μέτρα για να πάει και 500 για να γυρίσει. Κάτι που είναι και ασφαλές, αλλά και πολύ πιο γρήγορο. Έτσι επιτρέπει σε περισσότερους να εκπαιδευτούν.

Πηγή: Rediff.com

Έπειτα από κάθε επανάληψη οι εκπαιδευτές καταγράφουν τα σχόλια των παρατηρητών, και όταν αρχίσει να ξημερώνει η άσκηση θεωρείται λήξασα. Έπειτα από επαρκή ξεκούραση, μαζεύονται όλοι σε ένα μέρος και γίνεται η απενημέρωση για όλα τα ζευγάρια. Τι έκαναν σωστά, τι έκαναν λάθος, και τι θα πρέπει να βελτιώσουν ή να αλλάζξουν στο μέλλον για να είναι πιο αποτελεσματικοί στη κίνηση τη νύκτα.

Πηγή: WavellRoom.com

Όσο αναβαίνει το επίπεδο, τόσο πιο πολύπλοκη γίνεται αυτή η άσκηση. Για παράδειγμα, μπορεί να μεγαλώσει η απόσταση, να σχεδιαστεί ώστε να εκτελεστεί όταν θα υπάρχει κακοκαιρία, να συμπεριλαμβάνει διέλευση εμποδίων (ρυάκια, λόφους, πυκνή βλάστηση, κτλ.) Αντιστοίχως, όταν οι εκπαιδευόμενοι έχουν αποκτήσει μία σχετική άνεση στη νυχτερινή κίνηση αναφορικά με τη πειθαρχία θορύβου και φωτός, προσφέρεται η πρώτη διευκόλυνση που είναι διόπτρες νυχτερινής όρασης. Σίγουρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα αλλά δεν αλλάζει τίποτα από τα παραπάνω, ίσα ίσα, κάποια τα κάνει πιο δύσκολα (π.χ. επίγνωση κατάστασης, αίσθηση χώρου, κ.ά.) Πριν αρκετά χρόνια, αυτή η άσκηση ήτο μέρος της βασικής εκπαιδεύσεως πεζικού και εις την Ελλάδα. Δε γνωρίζουμε εάν συνεχίζει, αλλά γνωρίζουμε ότι αποτελεί βασικό μέρος εκπαίδευσης πεζικού σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Άσκηση κίνησης τη νύκτα

  1. Αρκεί ο κοντινός αξιωματικός να γνωρίζει που βρίσκεται πραγματικά η θέση του στον χάρτη κι όχι να πέφτει δύο χιλιόμετρα λάθος ! Σχολή πυροβολικου 1975
    Με την λάθος εφετηρια με έστειλε στο πεδίο βολης των ΛΟΚ, στο μεγάλο πευκο , και ναι πραγματικά εκάναν βολή

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s