ΜΙΤ: Κατασκοπεία στο «Αζινλίκτσα» της Θράκης

Το Φεβρουάριο του 2017 έγινε γνωστή μία εκ των κατασκοπευτικών δράσεων της ΜΙΤ (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών) χρησιμοποιώντας ως βάση τους το Προξενείο της Τουρκίας εις τη Κομοτηνή υπό τη διεύθυνση του τότε Πρόξενου Αλί Ριζά Ακιντζί. Η υπόθεση αυτή αφορούσε το τουρκοελληνόφωνο περιοδικό «Αζινλίκτσα» τριών Ελλήνων μουσουλμάνων.

Πηγή: Paraskinio.gr

Το περιοδικό αυτό και η ιστοσελίδα γράφει για τα νέα της Θράκης και εκείνο το διάστημα το λειτουργούσαν τρεις Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες. Οι ακόλουθοι:

  • Εβρέν Ντεντέ
  • Αϊντίν Μποσταντζί
  • Φατίχ Ναζίφογλου
Πηγή: Yumpu.com

Το Φεβρουάριο του 2017 διέρρευσε εις το τύπο το παρακάτω απόρρητο έγγραφο από κλιμάκιο της ΜΙΤ εντός του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής με οδηγίες κατά συγκεκριμένων ατόμων και μέσων ενημέρωσης, ανάμεσα τους, και τους προαναφερθείσες τρεις δημοσιογράφους και τη σελίδα τους.

Πηγή: Anixneuseis.gr

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα» πριν από αυτή τη διαρροή ο κύριος Εβρέν Ντεντέ είχε προσπαθήσει να ταξιδέψει για προσωπικούς λόγους εις τη Τουρκία όταν ενημερώθηκε ότι έχει απαγόρευση εισόδου από τη ΜΙΤ. Αργότερα έγινε γνωστό ότι μέσω αυτής της μυστικής δράσεως της ΜΙΤ, είχε απαγορεύσει τη πρόσβαση εις την ιστοσελίδα του περιοδικού «Αζινλίκτσα» σε ολόκληρη τη Τουρκία με το σύστημα λογοκρισίας που διαθέτουν οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου. Έτσι, οι Τούρκοι θα ήτο αδύνατο να διαβάσουν τι γράφεται σε αυτό το περιοδικό.

Πηγή: Al-Monitor.com

Με μεγάλη διαφορά όμως το πιο αξιοσημείωτο γεγονός ήταν οι φράσεις από αυτό το επίσημο νομικό έγγραφο του τουρκικού κράτους. Για παράδειγμα, η αιτία της λογοκρισίας ήταν ότι τα άρθρα των τριών Ελλήνων δημοσιογράφων «δε συμφωνούν με τις υποδείξεις του προξενείου». Και ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι η αναφορά ότι οι δημοσιογράφοι επιχειρούν να θέσουν συγκεκριμένες δραστηριότητες «υπό την ελληνική διοίκηση», κάτι που πρακτικά περιγράφει την Ελλάδα ως μία «διοικητή υπηρεσία» και όχι εθνικά κυρίαρχη δύναμη της Θράκης. Με απλά λόγια, με επίσημο έγγραφο, κατά το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και τη ΜΙΤ η Θράκη δε θεωρείται Ελληνικό έδαφος. Επίσης, το έγγραφο αυτό που ήτο λίγες ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Τουρκία, δείχνει ότι η Τουρκία καταγράφει και παρακολουθεί τις πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές Ελλήνων της Θράκης, όπως μπορείτε να διαβάσετε και μόνοι σας εις τη μεταφρασμένη έκδοση του εγγράφου που διέρρευσε. Παρακάτω είναι η πρώτη σελίδα εις την Ελληνικήν γλώσσαν.

Πηγή: Ethnos.gr

Παρότι το ζήτημα αυτό έφτασε έως και τη Βουλή των Ελλήνων δεν εντοπίσαμε κάποια ουσιαστική αντίδραση από την Ελλάδα. Ασφαλώς, ίσως να υπήρξαν μυστικές δράσεις που δεν έγιναν γνωστές αλλά εμφανώς δε φάνηκε να υπάρχει κάποιο αντίποινο για μία ξεκάθαρη απειλή προς την Ελλάδα και επίσημη αμφισβήτηση της κυριαρχίας της εις τη Θράκη από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s