Τα πλοία της ναυτικής βάσης Ακσάζ

Εις το άρθρο μας «Τουρκική Ναυτική Βάση Ακσάζ» είχαμε κάνει μία σύντομη ανάλυση της μεγάλης αυτής ναυτικής βάσης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Στο παρόν άρθρο θα δούμε πως με τεχνικές ανάλυσης γεωοδιαστημικών πληροφοριών μπορούμε να μάθουμε περισσότερα μελετώντας τα πλοία που βρίσκονται εκεί σύμφωνα με τις διαθέσιμες δορυφορικές λήψεις από ανοικτές πηγές. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε μία εκτίμηση της ναυτικής ισχύος που προσφέρει αυτή η βάση εις τη Τουρκία.

Πηγή: WikiMapia.org

Αν ενθυμήστε το παρακάτω χάρτη που είχαμε κατασκευάσει στο προηγούμενο άρθρο μας, εδώ θα ξεκινήσουμε από τα αριστερά (καύσιμα) και θα προχωρήσουμε προς τα δεξιά. Η αναλυτική μεθοδολογία μας είναι να εντοπίζουμε θαλάσσια μέσα, να μετράμε τις διαστάσεις τους, να καταγράφουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, και να εντοπίζουμε εάν αυτά ταιριάζουν με κάποιο γνωστό μέσο του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Τα πρώτα τρία πλοία που συναντάμε είναι ίδιου τύπου. Έχουν μήκος περίπου 115 μέτρα και αρκετά χαρακτηριστικά σημεία που επιτρέπουν την αναγνώριση τους. Είναι τρεις φρεγάτες με τη πρώτη από τα αριστερά να έχει μικρές διαφορές από τις άλλες δύο, με τη πιο εμφανή τις γραμμές του ελικοδρόμιου. Με βάση αυτά, έχουμε μία παλαιάς κλάσης «Γιαβούζ» και δύο νεώτερες κλάσεως «Μπαρμπαρός». Πιο κάτω έχουμε ένα μικρό εκπαιδευτικό σκάφος κλάσης Ε επίσης του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

Πηγή: Google.com, DeltaMarine.com.tr, Wikipedia.org, SeaForces.org (επεξεργασμένη)

Στη συνέχεια έχουμε ένα 80 περίπου μέτρων πλωτό μέσο που έχει κάποιου είδους κάλυμμα και έτσι δε ταιριάζει με κάποιο γνωστό μέσο του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, και δεξιά του υπάρχουν τέσσερα υποβρύχια. Όπως είχαμε δει και εις το άρθρο μας «Τουρκικά υποβρύχια κλάσης Gür», όλα τα υποβρύχια που διαθέτει σήμερα η Τουρκία είναι γερμανικής προελεύσεως τύπου 209 και άρα ίδιων διαστάσεων. Έτσι δε μπορούμε να γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι αυτά τα τέσσερα στη βάση Ακσάζ.

Πηγή: Google.com, STM.com.tr (επεξεργασμένη)

Στη συνέχεια έχουμε το κεντρικότερο μέρος της ναυτικής βάσης και κατ’επέκταση το σημείο με το μεγαλύτερο αριθμό θαλάσσιων μέσων. Εδώ παρατηρούμε 8 φουσκωτά σκάφη (ή μικρά ρυμουλκά) μήκους 9-11 μέτρων. Στο κέντρο έχουμε τρεις πυραυλάκατους κλάσεως «Κιλίτς» και μία κορβέτα. Έπειτα έχουμε δύο πλοία υποστηρίξεως (κυρίως για μεταφορά καυσίμων). Το μεγάλο πλοίο στο κέντρο είναι ένα εκ των δύο πλοίων υποστηρίξεως (τάνκερ) κλάσης «Ακάρ» του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, για την ακρίβεια είναι το «Yarbay Kudret Güngör» υπ’αριθμόν A-595, και δίπλα του είναι το μικρότερο κλάσεως «Αλμπάι Χακί Μπουράκ». Το σκάφος που κινείται στο κάτω μέρος είναι ένα άγνωστο σκάφος μήκους περίπου 25 μέτρων.

Πηγή: Google.com, NavalAnalyses.com, SeaForces.org, DailyMotion.com, BlackSeaVisits.ru (επεξεργασμένη)

Έπειτα έχουμε αρκετά μικρότερα πλοία στα ενδότερα της ναυτικής βάσεως. Από αριστερά προς τα δεξιά έχουμε ένα μικρό σκάφος άγνωστου τύπου μήκους περίπου 20 μέτρων, και έπειτα μία σειρά από διαφόρων διαστάσεων αμφίβια/αποβατικά πλοία για μεταφορά προσωπικού και οχημάτων. Ανάμεσα τους και δύο άγνωστης κλάσης με μήκη περί τα 40 και 37 μέτρα αντίστοιχα. Εν συνεχεία, βλέπουμε τρία περιπολικά κλάσεως «Τούζλα» και ένα ακόμη υποβρύχιο δίπλα τους. Ο λόγος που όλα τα αποβατικά/αμφίβια πλοία είναι σε αυτό το σημείο της βάσεως είναι διότι σε αυτό το σημείο υπάρχει ράμπα με κλίση στο λιμένα που επιτρέπει την εύκολη φόρτωση τους.

Πηγή: Google.com, Naval-Technology.com, TRMilitary.org, Flickr.com (επεξεργασμένη)

Το επόμενο μέρος της βάσης είναι δίπλα από το χώρο συντηρήσεως πλοίων και εκεί συναντάμε τρία μεγάλα πλοία. Συγκεκριμένα, εκεί συναντάμε δύο από τις παλαιότερες (αλλά και μεγαλύτερες σε μήκος) φρεγάτες της Τουρκίας. Εκείνες που ονομάζει κλάσης «Γκαμπία», και δίπλα τους ένα πλοίο μήκους περίπου 86 μέτρων το οποίο δε μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε.

Πηγή: Google.com, SeaForces.org (επεξεργασμένη)

Πιο δεξιά έχουμε το χώρο συντηρήσεως ο οποίος στις φωτογραφίες που υπάρχουν σήμερον εις το Google Earth υπάρχει ένα περιπολικό κλάσης «Τούζλα», ένα μικρό (περί τα 13 μέτρα) σκάφος, και ένα ταχύπλοο ανορθόδοξου πολέμου MRTP24 της τουρκικής SAT η οποία έχει έδρα στη ναυτική βάση Ακσάζ.

Πηγή: Google.com, SeaForces.org, SavunmaSanayiST.com (επεξεργασμένη)

Στο ίδιο σημείο αλλά εκτός νερού υπάρχουν και τρία ακόμη σκάφη μήκους 7-8 μέτρων τα οποία, λόγω μήκους και θέσης, εικάζουμε ότι πρέπει να είναι επίσης ταχύπλοα της τουρκικής δύναμης υποβρυχίων καταστροφών, της SAT.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Εις το δεξιότερο σημείο της ναυτικής βάσης, στο δεύτερο σταθμό καυσίμων, έχουμε τέσσερα θαλάσσια μέσα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Δύο εκ των παλαιοτέρων περιπολικών της Τουρκίας από τη κλάση «Καρτάλ», ένα μικρότερο (περί τα 28 μέτρα) σκάφος άγνωστου τύπου, και τέλος το πλοίο A-583 της κλάσεως «Ισίν» το οποίο είναι σχεδιασμένο για αποστολές διάσωσης και ρυμούλκησης πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Πηγή: Google.com, LewsModelBoats.org, MilliSavunma.com (επεξεργασμένη)

Πέραν όλων των παραπάνω θαλάσσιων μέσων, εντοπίσαμε να πλέει πλησίον της βάσης και ένα ακόμη πολεμικό πλοίο. Μία ακόμη φρεγάτα κλάσεως «Γκαμπία». Δε γνωρίζουμε αν αυτό ήταν για λόγους επιτήρησης ή συμπτωματική δορυφορική λήψη από τη διέλευση του.

Πηγή: Google.com, SeaForces.org (επεξεργασμένη)

Εν κατακλείδι, από τις διαθέσιμες ανοικτές πηγές εντοπίσαμε ότι εις τη βάση Ακσάζ του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας υπάρχουν τουλάχιστον τα ακόλουθα θαλάσσια μέσα. Τονίζουμε το «τουλάχιστον» διότι πιθανόν να υπάρχουν και άλλα μέσα σε κεκαλυμμένες θέσεις, μη ορατές με δορυφορικά μέσα. Όπως βλέπετε και μόνοι σας η βάση αυτή φιλοξενεί ένα σημαντικό μέρος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

 • 8 φουσκωτά σκάφη (ή ρυμουλκά)
 • 5 υποβρύχια τύπου 209
 • 4 περιπολικά κλάσης «Τούζλα»
 • 3 πυραυλάκατους κλάσης «Κιλίτς»
 • 3 μικρά (7-8 μέτρα) ταχύπλοα σκάφη
 • 3 φρεγάτες κλάσης «Γκαμπία»
 • 2 φρεγάτες κλάσης «Μπαρμπαρός»
 • 2 περιπολικά κλάσης «Καρτάλ»
 • 2 πλοία αμφίβιας μεταφοράς κλάσης «150»
 • 2 άγνωστα (μάλλον αποβατικά) πλοία μήκους 40 και 37 μέτρων αντίστοιχα
 • 1 φρεγάτα κλάσης «Γιαβούζ»
 • 1 κορβέτα κλάσης «Μπουράκ»
 • 1 διασωστικό πλοίο A-538 κλάσης «Ισίν»
 • 1 πλοίο υποστηρίξεως (το A-595) κλάσης «Ακάρ»
 • 1 πλοίο υποστηρίξεως κλάσεως «Αλμπάι Χακί Μπουράκ»
 • 1 πλοίο αμφίβιας μεταφοράς κλάσης «130»
 • 1 εκπαιδευτικό σκάφος κλάσεως Ε
 • 1 ταχύπλοο ανορθόδοξου πολέμου MRTP24
 • 1 άγνωστο πλωτό μέσο με κάλυμμα μήκους περίπου 80 μέτρων
 • 1 άγνωστο σκάφος μήκους περίπου 13 μέτρων
 • 1 άγνωστο σκάφος μήκους περίπου 20 μέτρων
 • 1 άγνωστο σκάφος μήκους περίπου 25 μέτρων
 • 1 άγνωστο σκάφος μήκους περίπου 28 μέτρων
 • 1 άγνωστο πλοίο μήκους περίπου 86 μέτρων

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τα πλοία της ναυτικής βάσης Ακσάζ

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s