MIT: Φυλλάδια προπαγάνδας του 2017

Εις το άρθρο μας «Λευκές, γκρι, και μαύρες ψυχολογικές επιχειρήσεις» είχαμε κάνει μία επιγραμματική αναφορά σε αυτή τη ψυχολογική επιχείρηση της τουρκικής MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών) εις τη Κομοτηνή το Δεκέμβριο του 2017 πριν από προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αυτή την επιχείρηση λίγο καλύτερα.

Πηγή: iΕfimerida.gr

Όπως διαβάσαμε τότε, «άγνωστοι» πετούσαν αυτά τα φυλλάδια το βράδυ της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου του 2017 ενώ την επομένη ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε προγραμματισμένη επίσκεψη εις τη Θράκη. Εις ελληνικήν απόδοσιν το ανωτέρω φυλλάδιο αναγράφει «Ξανασκέψου το! Ο Ερντογάν θα φύγει. Εσύ θα είσαι εδώ και αύριο» προσπαθώντας να προκαλέσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Κομοτηνής σε ακραίες ενέργειες κατά την επίσκεψη του.

Πηγή: ToVima.gr

Πέρα από αυτό, τα ίδια «άγνωστα» άτομα εκείνο το βράδυ ζωγράφιζαν με σπρέι μαύρου χρώματος σταυρούς έξω από σπίτια και γραφεία μουσουλμάνων που ζουν εις τη Κομοτηνή. Σχετική φωτογραφία βλέπετε παρακάτω. Ασφαλώς, και αυτό ήτο μέρος της ίδιας ψυχολογικής επιχειρήσεως με στόχο τη δημιουργία εντάσεων και διχασμού στο τοπική πληθυσμό ώστε να επωφεληθούν οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας.

Πηγή: iΕfimerida.gr

Όπως πιστεύουμε οι περισσότεροι θα ενθυμείστε από το άρθρο μας «Το σχέδιο Kafes της Τουρκίας» εδώ έχουμε μία υλοποίηση σχεδόν κατά γράμμα των τακτικών που μάθαμε τότε. Για παράδειγμα, τα ακόλουθα:

 • Επηρεασμό μειονοτήτων για επίτευξη στρατηγικών στόχων
 • Εκδήλωση ενεργειών (π.χ. βανδαλισμών) που θα προκαλούσαν αίσθημα θυμού
 • Διαμοιρασμός φυλλαδίων προπαγάνδας
Πηγή: Shaber3.com

Όπως βλέπουμε οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας χρησιμοποιούν ήδη γνωστές τακτικές ψυχολογικών επιχειρήσεων, παρότι αυτές έχουν διαρρεύσει δημοσίως. Από τη πλευρά μας, πρέπει να τις γνωρίζουμε, να τις διαδίδουμε ώστε να τις μαθαίνουν όσο περισσότεροι γίνεται και όταν τις αναγνωρίζουμε να τις κάνουμε άμεσα γνωστές στο ευρύ κοινό. Κατ’επέκταση, αν γνωρίζετε και γι’άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις ενημερώστε μας.

4 σκέψεις σχετικά με το “MIT: Φυλλάδια προπαγάνδας του 2017

 1. «τουρκική μειονότητα της Κομοτηνής»;;; Για εξηγήστε κ. αρθρογράφε λίγο παραπάνω τι εννοείτε; Τα υποχείρια της MIT στην Ελλάδα και γενικότερα στον ελληνόγλωσσο Τύπο και διαδυκτιο (TRT, κτλ) αναφέρονται στην μειονότητα ως τουρκική. Εσάς αυτή η θέση πώς προκύπτει;

  • Ζητούμε συγγνώμη αν δεν είναι κατανοητό όπως αναγράφεται. Εννούμε ένα πολύ μικρό αριθμό ατόμων τουρκικής καταγωγής που ομιλούν τη Τουρκική γλώσσα, και άρα είναι πιο εύκολοι στόχοι ψυχολογικών επιχειρήσεων από το τουρκικό κράτος.

   Αν θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιος καταλληλότερος όρος, με χαρά να ανανεώσουμε το άρθρο.

   • Με βάση το κείμενο της Συνθήκης της Λωζάνης η πάγια διπλωματική ελληνική θέση είναι ο προσδιορισμός της μειονότητας να αφορά αυστηρά και μόνο το θρησκευτικό χαρακτηριστικό. Ενώ λοιπόν ο όρος μουσουλμανική μειονότητα είναι ο τυπικά σωστός, είναι και ο πλέον ακριβής, καθώς η λεγόμενη τουρκική μειονότητα ως όρος δεν είναι μόνο είναι αντίθετος στη Διεθνή Συνθήκη που την προστατεύει και στα ελληνικά συμφέροντα, αλλά κι ανακριβής εφόσον χαρακτηρίζει ως Τούρκους και τους Πομάκους και τους Ρομά που δεν μιλάνε τουρκικά και δεν αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι. Ο όρος τουρκική μειονότητα χρησιμοποιείται μόνο από την τουρκική προπαγάνδα στο γνωστό πνεύμα αμφισβήτησης κι αναθεώρησης της παγιωμένης κατάστασης που απορρέει από Διεθνείς Συνθήκες που δεν εξυπηρετούν τα εθνικά της συμφέροντα.

   • Σας ευχαριστούμε για την λεπτομερή επεξήγηση. Το άρθρο αναφέρονταν αποκλειστικά στα άτομα τουρκικής καταγωγής που ομιλούν τη Τουρκική γλώσσα αλλά για αποφυγή τέτοιων παρεξηγήσεων, ανανεώσαμε το άρθρο ως «μουσουλμανική μειονότητα».

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s