Κίνα: Η υπόθεση του Ρον Ρόκγουελ Χάνσεν

Αυτή ήταν μία τυπική περίπτωση στρατολόγησης ανθρώπινης πηγής υψηλής αξίας από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών, που έγινε γνωστή δημοσίως το Μάρτιο του 2019 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όταν εκδίκασε αυτή την υπόθεση κατασκοπείας. Ας δούμε τι ακριβώς έγινε καθώς και εδώ υπάρχουν πολλά μαθήματα για κάθε άνθρωπο, και ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες του χώρου.

Πηγή: RaySemko.com

Παραπάνω βλέπετε τον κύριο Ρον Ρόκγουελ Χάνσεν ο οποίος είχε περάσει παραπάνω από 20 χρόνια ως αξιωματικός του Στρατού των ΗΠΑ και μετέπειτα ειδικός συλλογής πληροφοριών από υποκλοπές σημάτων και ανθρώπινες πηγές στη DIA (Defense Intelligence Agency, Υπηρεσία Πληροφοριών Αμύνης) του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ. Ως μέρος της δουλειάς του, ο Ρ. Ρ. Χάνσεν είχε εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στη Ρωσική και Κινεζική (Μανδαρινικά) γλώσσα, έχοντας πρακτική εμπειρία χρήσης και των δύο στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών για παραπάνω από 10 χρόνια. Το 2006 αποστρατεύτηκε αλλά σύντομα επαναπροσλήφθηκε από τη DIA ως Αξιωματικός Υποθέσεων με σύμβαση εργασίας εξωτερικού συνεργάτη.

Πηγή: Justice.gov

Όπως αναφέρει ο ίδιος στην ομολογία του (παραπάνω έγγραφο), οι υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας αντιλήφθηκαν τη κατασκοπευτική δράση του και στις αρχές του 2014 ενόσω εβρίσκετο εις τη Κίνα για συλλογή πληροφοριών για λογαριασμό της DIA και εργαζόμενος υπό κάλυψη, τον πλησίασαν για στρατολόγηση. Η τακτική τους ήταν άμεση και ευθύς χωρίς δημιουργία πολύπλοκων σεναρίων καθώς γνώριζαν ότι ο Ρον Ρόκγουελ Χάνσεν είχε οικονομικές δυσκολίες και επίσης γνώριζαν ότι έχει δύο δεκαετίες εμπειρίας σε αυτό το χώρο, άρα τα γνωστά «κόλπα» δε θα έπιαναν σε αυτόν.

Πηγή: KSL.com

Αξίζει να επισημάνουμε εδώ αυτό που έχουμε αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν. Η στρατολόγηση πηγών εντός των συνόρων μίας χώρας προτιμάται πάντοτε έναντι στρατολόγησης στο εξωτερικό καθώς μειώνεται δραστικά ο κίνδυνος για το προσωπικό στρατολόγησης. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα της ομολογίας του σε ελληνική απόδοση εδώ.


«Στις αρχές του 2014, πράκτορες μίας υπηρεσίας πληροφοριών της Κίνας με στοχοποίησαν για στρατολόγηση, και άρχισα να τους συναντάω συχνά στη Κίνα. Σε αυτές τις συναντήσεις, οι πράκτορες μου περιέγραψαν το τύπο πληροφοριών που ενδιαφέρει τις Κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών. Στο διάστημα της σχέσης μου με την υπηρεσία πληροφοριών της Κίνας, έλαβα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ως αντίτιμο για τις πληροφορίες που παρείχα, συμπεριλαμβανομένων και πληροφοριών που συνέλεξα σε διάφορα συνέδρια του επαγγέλματος. »


Πηγή: Express.co.uk

Σύμφωνα με τις εγκληματολογικές αναλύσεις του τμήματος αντικατασκοπείας του FBI (Federal Bureau of Investigation, Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών) οι πρώτες πληροφορίες που παρείχε στις κινεζικές υπηρεσίες ήταν ένα διαβαθμισμένο λογισμικό για ηλεκτρονικές εγκληματολογικές αναλύσεις, και άλλες πληροφορίες που είχε άμεσα διαθέσιμες. Σύμφωνα με το FBI στο διάστημα 2014-2018 ο Ρον Ρόκγουελ Χάνσεν έλαβε από τους χειριστές του στη Κίνα παραπάνω από $800 χιλιάδες για τις πληροφορίες που παρείχε.

Πηγή: Fox13Now.com

Καθώς η Κίνα αναζητούσε όλο και πιο ευαίσθητες πληροφορίες μέσω του Χάνσεν, ο ίδιος άρχισε να δημιουργεί ένα δίκτυο πρακτόρων μέσα στη DIA. Όπως αναφέρει ο ίδιος, αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε στις 24 Μαΐου του 2016 και συνεχίστηκε έως και τη σύλληψη του στις 2 Ιουνίου του 2018. Αυτό οδήγησε στην αποκάλυψη της κατασκοπευτικής δράσης του διότι ο αξιωματικός που προσπάθησε να στρατολογήσει από τη DIA τον ανέφερε στο τμήμα αντικατασκοπείας του FBI. Διαβάζουμε στην ομολογία του τα ακόλουθα.


«Συμβούλεψα τον αξιωματικό υποθέσεων της DIA πως να καταγράφει και να μεταδίδει διαβαθμισμένες πληροφορίες χωρίς να εντοπίζεται, και του εξήγησα πως να κρύβει και να ξεπλένει τα χρήματα που θα λάμβανε ως πληρωμή για τις διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Τώρα καταλαβαίνω ότι αυτός ο αξιωματικός υποθέσεων της DIA ανέφερε τη παράβαση μου στη DIA και εν συνεχεία ενεργούσε ως εμπιστευτική ανθρώπινη πηγή για το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI)
»


Πηγή: ZeroHedge.com

Για τους αναγνώστες που ίσως να μη το γνωρίζουν, το τμήμα αντικατασκοπείας του FBI διενεργεί τέτοιες επιχειρήσεις για συλλογή πληροφοριών του εχθρού (π.χ. τι πληροφορίες αναζητούν, τροφοδότηση με ψεύτικες πληροφορίες, τις τακτικές τεχνικές και διαδικασίες του εχθρού, κτλ.) μερικές φορές για δεκαετίες προτού προβεί σε συλλήψεις. Κατά κανόνα προβαίνει σε συλλήψεις μόνο όταν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος διαρροής πραγματικά ευαίσθητων πληροφοριών ή αποκάλυψης της μυστικής επιχειρήσεως αντικατασκοπείας. Εδώ συνέβη το πρώτο, κίνδυνος αποκάλυψης ευαίσθητων για την εθνική ασφάλεια πληροφοριών στον εχθρό.

Πηγή: KUTV.com

Στις 2 Ιουνίου του 2018 ο Ρον Ρόκγουελ Χάνσεν συναντήθηκε ακόμη μία φορά με τον συγκεκριμένο αξιωματικό υποθέσεων της DIA που του είχε φέρει κάποια πρωτότυπα έγγραφα. Τα έγγραφα ήταν διαβαθμισμένα ως απόρρητα και μόνο για διαμοιρασμό σε άμεσα σχετιζόμενο προσωπικό. Σύμφωνα με τη κατάθεση τα έγγραφα είχαν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με «την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών σε ζητήματα στρατιωτικής ετοιμότητας σε μία συγκεκριμένη περιοχή που ήταν άκρως στεγανοποιημένα εντός της κυβερνήσεως των Ηνωμένων Πολιτειών». Για να αποφύγει να αποκαλύψει τη πηγή του, ο Χάνσεν κάθισε με τον αξιωματικό υποθέσεως της DIA και έγραψε αναλυτικές σημειώσεις από όσα θεώρησε σημαντικά για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας. Έπειτα έφυγε καθώς το ίδιο απόγευμα θα πετούσε προς το Πεκίνο από την Ουάσινγκτον. Ασφαλώς, στο αεροδρόμιο τον περίμεναν αστυνομικοί του FBI που τον συνέλαβαν μαζί με τα αποδεικτικά στοιχεία της κατασκοπευτικής του δράσης.

Πηγή: MilitaryTimes.com

Ο Ρον Ρόκγουελ Χάνσεν αμέσως ομολόγησε τα πάντα και δήλωσε ένοχος χωρίς να θέλει οποιοδήποτε ελαφρυντικό. Μάλιστα, κατά τη δίκη του στις 15 Μαρτίου του 2019 είπε τα εξής.


«Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω επ’ακριβώς το πόσο βαθιά μετανιώνω για τις αποφάσεις και πράξεις μου… Πραγματικά λυπάμαι. Θα έδινα τα πάντα για να μπορέσω να γυρίσω πίσω και να τα αλλάξω. Τα πάντα…»


Η καταδίκη του ήταν αρχικά 15 χρόνια χωρίς δικαίωμα αναστολής αλλά τελικά μειώθηκε στα 10 χρόνια δίχως δικαίωμα αναστολής λόγω της συνεργασιμότητας του. Ο Εισαγγελέας Θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας, κύριος Τζον Σ. Ντίμερς, έκανε τη παρακάτω δήλωση για το περιστατικό.


«Ένας από τους τρεις πρώην αξιωματικούς πληροφοριών των ΗΠΑ πρόσφατα καταδικάστηκε για δράσεις υπέρ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ο Ρον Ρόκγουελ Χάνσεν έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να προδώσει τη πατρίδα του και τους πρώην συναδέλφους του. Αυτές οι υποθέσεις δείχνουν το εύρος των κατασκοπευτικών δράσεων της κυβέρνησης της Κίνας και την απειλή που προβάλουν στην εθνική μας ασφάλεια. Οι επαγγελματίες των υπηρεσιών πληροφοριών μας δίνουν όρκο να προστατεύουν τα πιο κρυφά μυστικά της χώρας μας και το Εθνικό Κέντρο Ασφαλείας θα συνεχίσει ακούραστο να αναζητά τη δικαιοσύνη ενάντια σε οποιονδήποτε παραβιάζει αυτό τον όρκο»


Πηγή: Stream.org

Σε παρόμοιο τόνο ο Εισαγγελέας της πολιτείας της Γιούτα (όπου εκδικάστηκε η υπόθεση), ο κύριος Τζον Χιούμπερ, δήλωσε τα εξής μετά τη λήξη της δίκης.


«Η κυβέρνηση της Κίνας συνεχίζει να προσπαθεί να εντοπίσει και να στρατολογήσει ενεργά και πρώην στελέχη της κοινότητας πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η τάση είναι πολύ ανησυχητική. Αυτά τα άτομα πρέπει να είναι συνεχή εγρήγορση και να αναφέρουν άμεσα οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα. Η υπόθεση του Χάνσεν είναι ένα παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί σε εκείνους που παραβιάζουν την εμπιστοσύνη του λαού και βάζουν σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια αποκαλύπτοντας διαβαθμισμένες πληροφορίες»


Πηγή: BBC.co.uk

Από τη δική μας πλευρά δεν έχουμε πολλά να πούμε πέραν του ότι κανείς δε θα πρέπει να είναι υπεράνω υποψίας για τα τμήματα αντικατασκοπείας, ακόμα και αν έχουν 20 χρόνια εξαίρετης υπηρεσίας. Θα θέλαμε επίσης να σας θυμίσουμε την «υπόθεση του Τζέρι Τσουν Σινγκ Λι» της CIA από Μάιο του 2019 και να αναλογιστείτε τις ομοιότητες και διαφορές. Ενδιαφέρουσα υπόθεση με αρκετά μαθήματα αλλά προτιμούμε να το αφήσουμε ανοικτό ώστε να βγάλει ο κάθε αναγνώστης τα δικά του συμπεράσματα δίχως επηρεασμό από τις προσωπικές μας θέσεις και απόψεις.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s