Διατροφή: Κρεατίνη Optimum Nutrition

Έχουμε καιρό να γράψουμε για κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, άρα γι’αυτό θα δούμε το συγκεκριμένο που το θεωρούμε πολύ σημαντικό σε όσους κάνουν σκληρές προπονήσεις. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τη προσωπικά αγαπημένη μας επιλογή για αυτό το δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής, τη μικρο-ιονισμένη κρεατίνη της αμερικανικής εταιρίας Optimum Nutrition την οποία χρησιμοποιούμε εδώ και πολλά χρόνια.

Πηγή: ChromeSupplements.co.za

Για όσους δε το γνωρίζουν, η κρεατίνη πήρε το όνομα της από τη κύρια πηγή λήψης της, το κρέας, δηλαδή ότι έχει μυϊκές ίνες. Ενδεικτικά, το μοσχαρίσιο κρέας προσφέρει περίπου 5 γραμμάρια κρεατίνης ανά ένα κιλό κρέας. Όπως θα είναι κατανοητό από αυτό η λήψη μεγάλης ποσότητας κρεατίνης από τη τροφή δεν είναι εύκολη, τουλάχιστον για όσους δε τρώνε ένα κιλό κρέας την ημέρα. Η κρεατίνη απεκκρίνεται από τα νεφρά κυρίως ως φωσφοκρεατίνη και αυτό βοηθάει στη δημιουργία ενός συστατικού που ονομάζεται τριφωσφορική αδενοσίνη (ή για συντομία ATP) και είναι αυτό που δίνει ενέργεια στους μύες για να κάνουν συσπάσεις. Λόγω του ότι ο μεταβολισμός της γίνεται στα νεφρά, δε προτείνεται η λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης σε άτομα που έχουν νεφρικές δυσλειτουργίες καθώς μπορεί να τις επιδεινώσει. Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτό, πάμε να δούμε τι ακριβώς μας προσφέρει η συγκεκριμένη κρεατίνη.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Κάθε δόση της είναι 3.6 γραμμάρια εκ των οποίων τα 3.4 είναι μονοϋδρική κρεατίνη (στις νεώτερες συσκευασίες της ίδιας κρεατίνης έχουμε 5.25 γραμμάρια ανά δόση εκ των οποίων τα 5 γραμμάρια είναι μονοϋδρική κρεατίνη). Αυτή είναι μία μορφή κρεατίνης που είναι ότι πιο κοντινό στην ενδογενή κρεατίνη που παράγει το συκώτι, τα νεφρά και το πάγκρεας. Η συγκεκριμένη κρεατίνη είναι άοσμη, άγευστη και διαλύεται γρήγορα και εύκολα στο νερό.

Πηγή: MrSupplement.com.au

Η διαφορά της μικρο-ιονισμένης από την απλή μονοϋδρική κρεατίνη είναι ότι είναι ότι τα μόρια της έχουν διαχωριστεί αυξάνοντας την επιφάνεια της κατά 20 φορές, και κατ’επέκταση βελτιώνοντας το ρυθμό απορρόφησης και μειώνοντας τις δυσκολίες διάλυσης της. Ασφαλώς είναι λίγο πιο ακριβή από τη μονοϋδρική αλλά προσωπικά έχουμε δει καλύτερη απόδοση με τη συγκεκριμένη. Ενδεικτικά, το κόστος της συγκεκριμένης σήμερα για τη συσκευασία 300 γραμμαρίων που είδατε παραπάνω είναι στα $14. Μία λογική τιμή αναλογικά με τον ανταγωνισμό και όσα προσφέρει κατά την άποψη μας.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s