Ταξίδια & Εμπειρίες: Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Παρότι η πολιτεία της Νέας Υόρκης δεν ήταν ποτέ ένας προορισμός της προτίμησης μας, χρειάζεται να βρισκόμαστε σχετικά συχνά εκεί κατά κανόνα για επαγγελματικούς λόγους. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποια πράγματα για αυτή τη πολιτεία βάσει των εμπειριών μας και πάντα με επίκεντρο τη θεματολογία της σελίδας μας. Προσοχή! Οι χώρες εξελίσσονται και αλλάζουν καθημερινά έτσι κάποια από αυτά που γράφουμε ίσως να μην ισχύουν πλέον. Περιμένουμε στα σχόλια τις δικές σας εμπειρίες και απόψεις εάν έχετε βρεθεί ή ζήσει σε αυτές τις χώρες ή/και πολιτείες.

Πηγή: FreeWorldMaps.net

Στην ακόλουθη λίστα μπορείτε να βρείτε ανάλογα άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για άλλες πολιτείες των ΗΠΑ στις οποίες έχουμε βρεθεί:

Πηγή: Cielo24.com

Το πρώτο που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι αρκετά μεγάλη. Σίγουρα όταν ο μέσος άνθρωπος ακούει Νέα Υόρκη στο μυαλό του έρχεται η πόλη της Νέας Υόρκης, ή για συντομία NYC (New York City). Αλλά όπως δηλώνει και το όνομα της, είναι η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας (και των ΗΠΑ γενικότερα), όχι όμως ολόκληρη η πολιτεία. Άλλες μεγάλες πόλεις της πολιτείας της Νέας Υόρκης είναι το Άμστερνταμ, Όλμπανι (που είναι και η πρωτεύουσα της πολιτείας), Μπάφαλο, Νιαγάρας, Συρακούσες, Τροία, κτλ. Παρακάτω βλέπετε το χάρτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η NYC βρίσκεται στο κάτω/Νότιο μέρος με μωβ χρώμα.

Πηγή: Health.ny.gov

Η Νέα Υόρκη έχει μία ενδιαφέρουσα ιστορία καθώς ήταν Ολλανδική αποικία και γι’αυτό η NYC το 16ο αιώνα ονομάστηκε Νέο Άμστερνταμ και μέχρι και σήμερα έχει συνοικίες με ονόματα μεγάλων Ολλανδικών πόλεων όπως Άμστερνταμ, Χάρλεμ, Μπρούκλιν, κτλ. Ωστόσο, το 17ο αιώνα οι Βρετανοί έκαναν μία ανταλλαγή με τους Ολλανδούς δίδοντας τους μερικά νησιά στη Καραϊβική σε αντάλλαγμα με το Νέο Άμστερνταμ το οποίο μετονόμασαν σε Νέα Υόρκη προς τιμήν του Δούκα της Υόρκης. Έπειτα είχαμε την ανεξαρτησία των Αμερικανών από τους Βρετανούς το 18ο αιώνα και την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και από τότε μέχρι και σήμερα η Νέα Υόρκη, και πιο συγκεκριμένα η NYC, αποτελούν ένα σημαντικό κέντρο δύναμης των ΗΠΑ σε όλο το κόσμο.

Πηγή: BoweryBoysHistory.com

Η πολιτεία έχει εντυπωσιακή φύση με μεγάλα βουνά, λίμνες, και ποτάμια ιδιαίτερα στο βορειότερο μέρος της. Ωστόσο, η NYC είχε ισοπεδωθεί και κτιστεί εξ’ολοκλήρου δίδοντας της μία περίεργη για τη πολιτεία επίπεδη γεωλογία με πολύ σκληρό πετρώδες έδαφος. Βλέπετε μία φωτογραφία από την οροσειρά Αντιρόντακ της πολιτείας της Νέας Υόρκης παρακάτω.

Πηγή: NewYorkByRail.com

Όπως αντιλαμβάνεστε, η ζωή διαφέρει πολύ από τις επαρχιακές περιοχές με τις πόλεις της πολιτείας. Αυτό που όμως παραμένει κοινό στη πλειοψηφία της πολιτείας είναι ότι αποτελεί μία από τις πιο φιλελεύθερες πολιτικά πολιτείες των ΗΠΑ, με αρκετές τάσεις προς τα αριστερά κόμματα. Ως αποτέλεσμα αυτού, η Νέα Υόρκη είναι από τις ελάχιστες πολιτείες των ΗΠΑ με πολύ αυστηρή νομοθεσία περί όπλων. Ενδεικτικά, απαγορεύει την οπλοφορία, υπάρχει αυστηρός έλεγχος για την αγορά όπλων, μόνο δηλωμένοι στις αρχές οπλοκατόχοι επιτρέπεται να πηγαίνουν σε σκοπευτήρια, έχει περιορισμούς σε συγκεκριμένα όπλα και παρελκόμενα, και πολλά ακόμη.

Πηγή: CNN.com

Για τους παραπάνω λόγους, στη πολιτεία της Νέας Υόρκης και ιδιαίτερα στη NYC υπάρχει τεράστιος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων και έχουν κάποιες από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για δημόσιες υπηρεσίες. Έτσι, δεν είναι περίεργο όταν μάθει κανείς ότι το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης έχει τους περισσότερους υπαλλήλους από οποιοδήποτε άλλο αστυνομικό τμήμα των ΗΠΑ, το πυροσβεστικό τμήμα της πόλης της Νέας Υόρκης έχει τους μεγαλύτερους μισθούς από οποιοδήποτε άλλο πυροσβεστικό τμήμα στις ΗΠΑ, κτλ. Αυτό έχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά για τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις της πολιτείας. Στα θετικά είναι ότι τους προσφέρονται τα πάντα τόσο σε εκπαίδευση όσο και σε εξοπλισμό, και υπάρχουν κυριολεκτικά παντού. Στα αρνητικά όμως είναι ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις πολιτικοποιημένων στελεχών, κατάχρηση εξουσίας γιατί απλά δεν έχει αρκετή δουλειά για όλους και έτσι πολλοί το «παρακάνουν» σε σχετικά ασήμαντα περιστατικά, κτλ.

Πηγή: CNBC.com

Παρά τη τρομακτικά μεγάλη παρουσία ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, η εγκληματικότητα καλά κρατεί σε συγκεκριμένες συνοικίες και περιοχές στις μεγάλες πόλεις της πολιτείας. Για έναν επισκέπτη τα επίπεδα κινδύνου είναι χαμηλά πέραν από μικρο-απατεώνες και μη βίαια εγκλήματα (όπως π.χ. κλοπές) διότι οι επικίνδυνες περιοχές δεν είναι κοντά σε τουριστικούς προορισμούς. Ωστόσο, καθώς η πόλη της Νέας Υόρκης αποτελεί σύμβολο των ΗΠΑ και έχει κάποια από τα πιο σημαντικά κέντρα και μνημεία όπως το χρηματιστήριο, το άγαλμα της ελευθερίας, κ.α. πάντα αποτελεί σημαντικό στόχο για τρομοκρατικές επιθέσεις διότι τραβάει αμέσως τη προσοχή των διεθνών ΜΜΕ.

Πηγή: NYTimes.com

Ένας άλλος τομέας που δεν αναφέρεται συχνά στις ενημερώσεις ασφαλείας για τη Νέα Υόρκη, και ειδικά για τη NYC, είναι η απειλή παρακολουθήσεως από κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Καθώς στη Νέα Υόρκη κινούνται πολλοί σημαντικοί άνθρωποι, λαμβάνονται σπουδαίες αποφάσεις, και υπάρχει συνεχής κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων μεγάλης κλίμακας, υπάρχουν κυριολεκτικά περισσότεροι κατάσκοποι και ομάδες παρακολουθήσεως από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη πόλη του κόσμου, τόσο από κρατικές όσο και από ιδιωτικές υπηρεσίες. Αυτό συνεπάγεται με το ότι ακόμα και κατά λάθος, η πιθανότητα να σας παρακολουθεί κάποιος είναι αυξημένη συγκριτικά με άλλες πόλεις. Ίσως κάτι χρήσιμο να το έχετε κατά νου.

Πηγή: AlphaComputerGroup.com

Ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι ο κόσμος διαφέρει έντονα ανάμεσα στις πόλεις και την επαρχία. Στις πόλεις θα συναντήσετε ανθρώπους από κάθε άκρη του πλανήτη καθώς η πολιτεία λόγω πολιτικών συμφερόντων δέχεται πολλούς νόμιμους και παράνομους μετανάστες με συνοπτικές διαδικασίες. Από την άλλη πλευρά, στην επαρχία θα συναντήσετε περισσότερους Αμερικανούς που ζουν εκεί για αρκετές γενιές και συνήθως δε συμπαθούν τη ζωή στις πόλεις. Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος είναι ιδιαίτερα φιλικός και ανοικτός, και ακόμα περισσότερο προς τους Έλληνες που έχουν προσφέρει πολλά σε αυτή τη πολιτεία εδώ και δεκαετίες και πολύ σπάνια εμπλέκονται σε ύποπτες δραστηριότητες σε αντίθεση με άλλες εθνικότητες.

Πηγή: GreekReporter.com

Η Νέα Υόρκη έχει πολλά όμορφα μέρη αλλά, καλώς ή κακώς, οι περισσότεροι σήμερα όταν αναφέρονται στη Νέα Υόρκη εννοούν αυτό το μικροσκοπικό κομματάκι της πολιτείας που ονομάζεται NYC. Προσωπικά, για τους λόγους που προαναφέραμε αναφορικά με τις απειλές αλλά και τις έντονες πολιτικές θέσεις της πολιτείας, προσπαθούμε να την αποφεύγουμε αλλά λόγω της σημαντικής παγκόσμιας επιρροής της αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Βέβαια, για όποιον την έχει επισκεφθεί ποτέ, σίγουρα αξίζει να πάει έστω μία φορά για να έχει μία προσωπική άποψη για όσα αναφέρουμε.

Πηγή: NYTimes.com

Κλείνοντας, παραθέτουμε μία λίστα με δέκα προτάσεις από πράγματα σχετικά με τη θεματολογία μας που έχουμε κάνει και θεωρούμε ότι αξίζει να δείτε ή να κάνετε στη Νέα Υόρκη. Καθώς η συντριπτική πληοψηφία των ανθρώπων που θα επισκεφθεί τη πολιτεία θα πάει στη NYC, επιλέξαμε κυρίως δραστηριότητες και αξιοθέατα από αυτή τη πόλη.

1. Μνημείο δίδυμων πύργων
Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 άλλαξε για πάντα την ανθρώπινη ιστορία και οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε κάθε δευτερόλεπτο από αυτό το τραγικό γεγονός. Όσο και να προσπαθήσουμε να το περιγράψουμε με λόγια, δε θα μπορέσουμε να σας μεταδώσουμε τα συναισθήματα από το να το δείτε με τα μάτια σας. Θα σας προτείναμε να επιλέξετε κάποια ξενάγηση ώστε να σας περιγράφουν τους συμβολισμούς και τι ακριβώς βλέπετε.

Πηγή: Dangerous-Business.com


2. Άγαλμα της Ελευθερίας
Το άγαλμα αυτό βρίσκεται ανάμεσα στη πολιτεία του Νιού Τζέρζι και της Νέας Υόρκης. Είναι σίγουρα το πιο γνωστό σύμβολο της ελευθερίας και των ΗΠΑ άρα θα ήταν παράβλεψη μας να μη το συμπεριλάβουμε σε αυτή τη λίστα μας. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν πλοία, ελικόπτερα, και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε που με πολύ λογικές τιμές σας επιτρέπουν να επισκεφθείτε το άγαλμα της ελευθερίας.

Πηγή: Viator.com


3. Αεροπλανοφόρο Interpid
Ένα ακόμα ενδιαφέρον αξιοθέατο και άμεσα σχετιζόμενο με τη σελίδα μας, είναι το αεροπλανοφόρο Interpid που λειτουργεί ως μουσείο ναυτικού, αεροπορίας και διαστήματος. Εκεί θα δείτε και θα αλληλεπιδράσετε με εκθέματα όπως το άκρως απόρρητο κατασκοπευτικό αεροσκάφος SR-71, το διαστημικό λεωφορείο Enterprise, το έως πρόσφατα άκρως απόρρητο υποβρύχιο πυρηνικών όπλων Growler, και πολλά ακόμη.

Πηγή: Pinterest.com


4. Μουσείο κατασκοπείας της KGB
Όπως δηλώνει και το όνομα του, το μουσείο αυτό είναι γεμάτο με εκθέματα από κατασκοπευτικές δράσεις της γνωστής υπηρεσίας πληροφοριών της Σοβιετικής Ένωσης. Όπως τα περισσότερα σύγχρονα μουσεία, έτσι και αυτό, δε περιορίζεται στις στατικές συλλογές αλλά έχει και πολλά διαδραστικά εκθέματα και δραστηριότητες.

Πηγή: ArtVoice.com


5. Στρατιωτικό και ναυτικό πάρκο της επαρχίας Έρι & Μπάφαλο
Κάτι εκτός της NYC που θεωρούμε αξιόλογο είναι αυτό το πάρκο που βρίσκεται στην επαρχία του Μπάφαλο. Είναι ένα μεγάλο πάρκο με πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα όπως το καταδρομικό Little Rock, το υποβρύχιο Croaker, πολλά άρματα μάχης, εναέρια μέσα, και αμέτρημα άλλα εκθέματα από τη πολεμική ιστορία των ΗΠΑ.

Πηγή: Reddit.com


6. Χώρος μνήμης παρασημοφορημένων με Purple Heart
Στο άρθρο μας «Παράσημο Purple Heart» είχαμε περιγράψει τη σπουδαιότητα αυτού του παρασήμου στις ΗΠΑ. Εάν βρεθείτε όμως στην επαρχία του Νέου Γουίντσορ στη πολιτεία της Νέας Υόρκης, μπορείτε να μάθετε πολύ περισσότερα από το εθνικό μνημείο για όσους έχουν λάβει αυτό το παράσημο.

Πηγή: HVMag.com


7. Καταρράκτες του Νιαγάρα
Αυτό είναι το παλαιότερο πάρκο των ΗΠΑ και βρίσκεται ανάμεσα στη πολιτεία της Νέας Υόρκης και στο Οντάριο του Καναδά. Πέρα από τους εντυπωσιακούς καταρράκτες στο πάρκο θα βρείτε πολλές ακόμα δραστηριότητες, από πεζοπορίες στην άγρια φύση έως πιο ακραία αθλήματα.

Πηγή: NiagaraFallsTourism.com


8. Τα 1000 νησιά
Για τους αναγνώστες μας που είναι λάτρεις της φύσης, θα σας προτείναμε να πάτε βόρεια στη πολιτεία της Νέας Υόρκης γιατί εκεί θα βρείτε τα 1000 νησιά. Ένα αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 1864 νησιά στα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ με κάποιες μοναδικές ιστορικές διαδρομές σε παλαιά κάστρα, πύργους, και ασφαλώς την ιδιαίτερη άγρια φύση της περιοχής.

Πηγή: TripAdvisor.com


9. Στίβος εμποδίων επαρχίας Τσαουτάουκουα
Στην επαρχία Τσαουτάουκουα της Νέας Υόρκης στα δυτικά της πολιτείας υπάρχει ένα κέντρο διασκέδασης μέσα στο δάσος με ένα πολύ καλοφτιαγμένο και ενδιαφέρον στίβο εμποδίων. Εάν βρεθείτε ποτέ σε αυτή την άκρη της πολιτείας, αξίζει να το επισκεφθείτε.

Πηγή: Pinterest.com


10. Φαράγγι Ausable Chasm
Μία ακόμα δραστηριότητα για τους λάτρεις της φύσης είναι το φαράγγι Ausable Chasm στην οροσειρά Αντιρόντακ της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Αρκετοί το αποκαλούν το Μεγάλο Φαράγγι της Ανατολικής Όχθης και δεν είναι τυχαίο. Εκεί μπορείτε να κάνετε αναρρίηχηση, rafting, πεζοπορίες, εξερεύνηση σπηλαίων και διάφορες άλλες δραστηριότητες.

Πηγή: Travel.sygic.com

Περιμένουμε στα σχόλια τις δικές σας προτάσεις για τη Νέα Υόρκη ή επισυμάνσεις εάν θεωρείτε ότι ξεχάσαμε να αναφέρουμε κάτι σημαντικό για αυτή τη πολιτεία των ΗΠΑ.

2 σκέψεις σχετικά με το “Ταξίδια & Εμπειρίες: Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s