Κέντρο της τουρκικής SAT

Με αφορμή το άρθρο μας «GEOINT: Χρήση του Google Maps» θεωρήσαμε σωστό να κάνουμε μία σύντομη πρακτική ανάλυση που μπορεί να παράγει σημαντικές πληροφορίες για τον εχθρό. Σε αυτό το παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα βίντεο που δημοσίευσε το τουρκικό ειδησιογραφικό πρακτορείο «Anadolu Ajansı» (Πρακτορείο Ανατόλια) από μία άσκηση της SAT (Su Altı Taarruz, Υποβρύχιες Επιθέσεις). Έτσι θα συνδυάσουμε τεχνικές OSINT (Open Source Intelligence, Πληροφορίες ανοικτών πηγών) και GEOINT (Geospatial Intelligence, Γεωδιαστημικές πληροφορίες) για να εντοπίσουμε το ακριβές σημείο του κέντρου της τουρκικής μονάδας ειδικών επιχειρήσεων SAT.

Πηγή: AA.com.tr

Η περιγραφή του βίντεο ανέφερε απλά ότι έγινε στη περιοχή Μπεϊκόζ, ένα τμήμα της Κωνσταντινούπολης, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Ωστόσο, αυτό ήταν αρκετό για να μπορέσουμε να επικεντρώσουμε την έρευνα μας σε αυτή τη περιοχή. Αρχικά, ψάξαμε να δούμε που δεν υπάρχουν χάρτες από το Street View, μία κλασική τακτική της τουρκικής κυβέρνησης για την απόκρυψη βάσεων. Έτσι μειώσαμε όπως βλέπετε και μόνοι σας τις περιοχές ενδιαφέροντος, για την ακρίβεια μόνο ένα πολύ μικρό παραθαλάσσιο κομμάτι δεν έχει Street View άρα θα επικεντρώσουμε τις έρευνες μας εκεί.

Πηγή: Google.com

Εν συνεχεία, αρχίσαμε να αναζητούμε χαρακτηριστικά σημεία στο βίντεο της άσκησης και μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά είχαμε εντοπίσει τη βάση στην οποία έγινε η άσκηση της SAT που είναι ειδικά διαμορφωμένη για ειδικές επιχειρήσεις υποβρυχίων καταστροφών. Μπορείτε να τη μελετήσετε και μόνοι σας στις συντεταγμένες 41°11’13.9″N 29°07’07.1″E ή ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο προς την υπηρεσία Google Maps. Ας δούμε τα σημεία ένα προς ένα ξεκινώντας με τον πύργο καταρρίχησης κατασκευασμένο από γκρι κοντέινερ.

Πηγή: AA.com.tr & Google.com (επεξεργασμένη)

Έπειτα έχουμε το στιγμιότυπο όπου οι δημοσιογράφοι καταφθάνουν στη βάση για να καταγράψουν την επίδειξη της SAT, ένα στιγμιότυπο ελάχιστων δευτερολέπτων που όμως μας επιβεβαιώνει τη θέση της βάσης όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας παρακάτω.

Πηγή: AA.com.tr & Google.com (επεξεργασμένη)

Αμέσως μετά βλέπουμε στο βίντεο κάποιες ελεγχόμενες εκρήξεις και βολές στη παραλία της ναυτικής βάσης που μας δίνουν ακόμα περισσότερα στοιχεία συσχέτισης για να επιβεβαιώσουμε τη γεωγραφική τοποθεσία της. Βλέπετε και αυτά τα στοιχεία στη συνέχεια.

Πηγή: AA.com.tr & Google.com (επεξεργασμένη)

Και ένα ακόμα στοιχείο είναι και η τελική σκηνή του βίντεο με τα στελέχη της SAT παρατεταγμένα σε ένα πολύ χαρακτηριστικό σημείο με δύο αποβάθρες, μία λεπτή όπου είναι δεμένο το φουσκωτό τους σκάφος, και μία σε μορφή ράμπας ακριβώς πίσω της. Και τις δύο αυτές τις βλέπουμε ξεκάθαρα στη βάση που εντοπίσαμε με βασικές τεχνικές GEOINT και ανάλυσης πληροφοριών όπως μπορείτε και εσείς να δείτε.

Πηγή: AA.com.tr & Google.com (επεξεργασμένη)

Πέρα από αυτά τα στοιχεία, υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά σημεία σε αυτή την εγκατάσταση που υποδηλώνουν ότι είναι μία στρατιωτική εγκατάσταση. Ενδεικτικά έχουμε σημειώσει κάποια από αυτά στην ακόλουθη επεξηγηματική δορυφορική φωτογραφία.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η βάση είναι σε μία πάρα πολύ απομονωμένη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, για την ακρίβεια το κοντινότερο κατοικημένο σημείο είναι παραπάνω από 4 χιλιόμετρα μακριά. Βλέπετε το πόσο απομονωμένη είναι καλύτερα στη συνέχεια.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Εφόσον είμαστε αρκετά σίγουροι ότι εντοπίσαμε τη βάση, αρχίσαμε να αναζητούμε περισσότερα στοιχεία διασταύρωσης από άλλες ανοικτές πηγές. Σύντομα βρήκαμε ένα αρκετά ισχυρό στοιχείο, μία φωτογραφία στελεχών της SAT έξω από τη διοίκηση τους. Εκεί βλέπουμε ότι τα παράθυρα και η είσοδος φαίνεται ότι είναι το μεγάλο λευκό κτίριο που είδαμε νωρίτερα. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε και μόνοι σας παρακάτω.

Πηγή: uludagsozluk.com & Google.com (επεξεργασμένη)

Για τους αναγνώστες που δε γνωρίζουν τη Τουρκική γλώσσα, η επιγραφή αναγράφει «T.C. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Su Alti Taarruz Eğitim Merkezi Komutanlığı» (Διοίκηση Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού – Διοίκηση Κέντρου Εκπαιδεύσεως Υποβρυχίων Επιθέσεων). Μία ακόμα σχετική φωτογραφία που ανακαλύψαμε ήταν η ακόλουθη όπου βλέπουμε τον Ναύαρχο κύριο Μπουλέντ Μποστάνογλου, αρχηγό του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας το 2017 να βγάζει λόγο στα στελέχη της SAT. Αυτή η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της διοίκησης του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας

Πηγή: dzkk.tsk.tr & Google.com (επεξεργασμένη)

Όπως βλέπετε με πολύ απλές τεχνικές και με ελεύθερα τεχνικά μέσα και πληροφορίες ανοικτών πηγών μπορούμε να αποκαλύψουμε εντός λίγων λεπτών απόρρητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις ακόμα και με κάτι τόσο απλό όσο ένα σύντομο επίσημο βίντεο μίας στρατιωτικής άσκησης. Στο μέλλον θα δούμε και άλλες αντίστοιχες τεχνικές ώστε να εντοπίσουμε στελέχη της υπηρεσίας, άλλες απόρρητες υποδομές, κ.α. χωρίς ποτέ να προβαίνουμε σε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια. Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ανοικτές πηγές όπως κάναμε και εδώ. Κλείνουμε με το βίντεο της άσκησης που οδήγησε στη δημιουργία αυτού του άρθρου μας.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κέντρο της τουρκικής SAT

  1. Μια ακόμα παράμετρος που μπορεί να αναφερθεί είναι οι φωτογραφίες που δημοσιοποιούν διάφοροι ταξιδιώτες. Οι περισσότερες φωτογραφίες έχουν και το σημείο λήψης, οπότε μπορεί να καταλάβουμε και την οπτική γωνία του φωτογράφου. Έτσι για την συγκεκριμένη βάση μπορεί ελεύθερα να βρεθεί στο διαδίκτυο και μια πανοραμική φωτογραφία με αναγραφή « Beykoz, Poyrazköy Sahilleri Kasım Oktay» από τον Σεπτέμβριο του 2013.
    Για να δει κάποιος ανάλογες φωτογραφίες μπορεί απλά να ενεργοποιήσει το κομβίο «φωτογραφίες» από τα «επίπεδα» στο Google Earth Pro ή στον αντίστοιχο σύνδεσμο στο Google Maps.
    https://www.google.com/maps/@41.189425,29.117653,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipNDBP-oL39Hgz4f3Dd8nenYQdFOxCKh-fjy_ryR!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipNDBP-oL39Hgz4f3Dd8nenYQdFOxCKh-fjy_ryR%3Dw203-h152-k-no!7i2048!8i1536

    Τέλος αναλύοντας μια σειρά από δορυφορικές ιστορικές φωτογραφίες πάλι με ελεύθερη πρόσβαση στο Google Earth Pro, ενεργοποιώντας το κομβίο «Εμφάνιση ιστορικών εικόνων» στην άνω οριζόντια μπάρα βλέπουμε σε βάθος χρόνου την βάση.
    Συνδυάζοντας α)τις κατασκευές στην περιοχή με ενδεικτικές συνταγμένες φ=41°11’14.80″Β & λ= 29° 7’20.13″Α με το β)ανάγλυφο της περιοχής και γ) κάποιες άλλες παραμέτρους, εκτιμώ ότι η συγκεκριμένη ειδική περιοχή είναι το πεδίο βολής, ασκήσεων (στίβος μάχης;;) της βάσης, με σταδιακή μετατόπιση ΒΒΑ των κατασκευών και αναχωμάτων και δημιουργία νέων υποδομών.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s