Ταινία: Επιχείρηση Ερυθρά Θάλασσα (2018)

Η ταινία «Επιχείρηση Ερυθρά Θάλασσα» ή για την ακρίβεια «红海行动» είναι μία κινεζική ταινία δράσης που κυκλοφόρησε ως εορτασμός των 90 ετών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας. Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ταινία με πρωταγωνιστές μία ομάδα ειδικών επιχειρήσεων του «中国人民解放军特种部队» (Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού). Αυτή τη ταινία θα παρουσιάσουμε στο άρθρο μας.

Πηγή: Wikilistia.com

Δε γνωρίζαμε για την ύπαρξη αυτής της ταινίας μέχρι μία διαμονή μας για για λίγο καιρό στη Κίνα. Εκεί είδαμε αυτή τη ταινία που μας άφησε πολύ θετικές απόψεις καθώς βλέπουμε μία άλλη οπτική γωνία σε μία αμερικανο-κρατούμενη κατηγορία ταινιών. Η ταινία αυτή κόστισε $70 εκατομμύρια και είναι σε σκηνοθεσία του κυρίου Ντάντε Λαμ. Η ταινία κέρδισε πολλά βραβεία και πιστεύουμε ότι ως ταινία σίγουρα τα αξίζει.

Πηγή: AlienBee.net

Η ταινία βασίζεται σε ένα σύμπλεγμα πραγματικών επιχειρήσεων της Τζίλογκ με, ασφαλώς, ανάλογες υπερβολές και προπαγάνδα. Άλλωστε ήταν δώρο για τον εορτασμό των 90 ετών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας. Αυτό όμως δεν αφαιρεί το γεγονός ότι εν ενεργεία στελέχη ομάδων της Τζίλογκ ήταν τεχνικοί σύμβουλοι της ταινίας. Άρα, σίγουρα έχει υπερβολές, αλλά έχει και πολλές υψηλού ρεαλισμού σκηνές.

Πηγή: Peneflix.com

Η υπόθεση όπως είπαμε θυμίζει τη ταινία που είχαμε δει στο άρθρο μας «Ταινία: Act of Valor (2012)». Δηλαδή πήραν μία σειρά από πραγματικές επιχειρήσεις και τις ένωσαν σε ένα σενάριο δημιουργώντας μία ομαλή ροή. Οι επιχειρήσεις που θα δείτε σε αυτή τη ταινία, και που βασίζονται σε πραγματικές επιχειρήσεις της κινεζικής ομάδας ειδικών επιχειρήσεων Τζίλογκ, είναι οι εξής.

  • Διάσωση ομήρων στο Κόλπο του Άντεν από Σομαλούς πειρατές
  • Διάσωση Κινέζων πολιτών από τον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης (το 2015)
  • Αντιτρομοκρατική επιχείρηση από σχέδιο κατασκευής «βρώμικης βόμβας» από ακατέργαστο ουράνιο, το γνωστό «yellowcake»
  • Επέμβαση σε Αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού που πήγαν να εισέλθουν σε Κινεζικά χωρικά ύδατα

Πηγή: Coyotepr.uk

Πρακτικά οι ομάδες της Τζίλογκ είναι το ανάλογο των Ελλήνων ΟΥΚ (Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών) ή των Αμερικανών Navy SEAL. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι μία ταινία διάρκειας λίγο παραπάνω από δύο ώρες γεμάτη εντυπωσιακές σκηνές δράσης. Αρκετές είναι πολύ υπερβολικές, αλλά άλλες είναι απόλυτα ρεαλιστικές. Και οι δύο όμως είναι πάρα, πάρα πολύ καλά γυρισμένες. Άρα από θέμα ψυχαγωγίας αποκλείεται να σας απογοητεύσει.

Πηγή: Pinterest.com

Σε ένα κόσμο που έχει κατακλυστεί με Αμερικανικές ταινίες, είναι σημαντικό να βλέπουμε και αντίστοιχες ταινίες από άλλες κουλτούρες εξίσου μεγάλων δυνάμεων. Η ταινία αυτή πέρα από τη ψυχαγωγία δίνει και μία αίσθηση της Κινεζικής νοοτροπίας, αλλά και κάποιων πολεμικών επιχειρήσεων που δεν είναι ευρέως γνωστές στη Δύση. Κλείνουμε με το επίσημο Αγγλικό τρέιλερ της ταινίας, δυστυχώς δε βρήκαμε το αντίστοιχο Ελληνικό.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s