MIT: Εξουδετέρωση του Ισμαήλ Οζντέν

Με αφορμή το άρθρο μας «MIT: Προϋπολογισμός 2019» θα δημοσιεύσουμε εδώ μία υπόθεση εξουδετέρωσης στόχου υψηλής αξίας που δείχνει πως η MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών) βγαίνει πολλές φορές εκτός των πλαισίων της συμβατικής υπηρεσίας πληροφοριών. Παρακάτω βλέπετε τον Κούρδο Ισμαήλ Οζντέν, ηγετικό στέλεχος του PKK (Partiya Karkerên Kurdistanê, Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) που κατά τη κυβέρνηση της Τουρκίας είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: SadeceHaber.com

Η ιστορία ξεκινάει τη Τρίτη 31 Ιουλίου του 2018 όταν μέλη του PKK πυροδότησαν έναν ασύρματο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχαν τοποθετήσει στο αυτοκίνητο ενός Τούρκου ανθυπολοχαγού. Όταν τον πυροδότησαν στο αυτοκίνητο επέβαινε η σύζυγος του με το 11 μηνών παιδί τους που επέστρεφε από το στρατόπεδο στο οποίο υπηρετούσε ο σύζυγος της. Η έκρηξη οδήγησε στο θάνατο και της γυναίκας και του παιδιού. Το περιστατικό έγινε στο Γιουκσέκοβα, στην επαρχία Χακάρι της Τουρκίας.

Πηγή: Imgcop.com

Σύντομα, η τουρκική MIT ανανέωσε τη γνωστή «κόκκινη λίστα» καταζητούμενων με ένα ακόμα στέλεχος του PKK, τον Ισμαήλ Οζντέν, γεννημένος το 1952 στην επαρχία Μπατμάν της Τουρκίας. Ο Ι. Οζντέν είχε το ψευδώνυμο «Mam Zeki Sengali» στην οργάνωση και ήταν διοικητής του εκτελεστικού συμβουλίου για την επαρχία Σινζάρ στο Βόρειο Ιράκ. Επίσης, κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ήταν και επικεφαλής του δικτύου λαθρεμπορίας όπλων και ναρκωτικών του PKK αλλά δεν είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε αυτό.

Πηγή: Milliyet.com.tr

Πέρα από αυτή την εμφανή αποτρεπτική κίνηση με τη «κόκκινη λίστα» και αμοιβή 4 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια) για τον εντοπισμό του, η MIT ξεκίνησε και μία αποστολή με κωδικό όνομα «Μπεντιρχάν Μουστάφα Καρακάγια». Αυτό ήταν το όνομα του 11-χρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του στη βομβιστική επίθεση. Η αποστολή είχε στόχο να εντοπίσει και να εξουδετερώσει όποιον βρίσκεται πίσω από την επίθεση του Ιουλίου του 2018. Αλλά προτού δούμε την επιχείρηση της MIT, ας δούμε ποιος ήταν ο Ισμαήλ Οζντέν.

Πηγή: Mynet.com

Από μικρός ο Ισμαήλ Οζντέν είχε μπει στο PKK. Σε ηλικία 40 ετών (δηλαδή το 1992) έκανε εμπορία όπλων και ναρκωτικών προς όφελος του PKK στη Γερμανία. Ωστόσο, το 1996 συνελήφθη στη Γερμανία ως μέλος παράνομης παραστρατιωτικής οργάνωσης και δύο χρόνια αργότερα, το 1998, αφέθηκε ελεύθερος. Επιστρέφοντας στο Ιράκ, πήρε τη θέση του διοικητή του εκτελεστικού συμβουλίου για την επαρχία Σινζάρ έπειτα από το θάνατο των προκατόχων του, Βαχιγιετίν Καράι και Αγκίτ Κελάρ.

Πηγή: MiddleEastEye.net

Μετά την έξοδο της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος) από το Βόρειο Ιράκ, ο Ισμαήλ Οζντέν με τον πυρήνα του κατέλαβαν την επαρχία Σινζάρ με περίπου 2500 μαχητές και πλέον τη θεωρούσαν μέρος του Κουρδιστάν. Μετά από αυτή την επιτυχία, από τις 11 Ιουλίου του 2011 ο Ισμαήλ Οζντέν έμενα μόνιμα στην επαρχία Σινζάρ.

Πηγή: ANFEnglishMobile.com

Και πάμε τώρα πίσω στην επιχείρηση εξουδετέρωσης του από τη MIT. Ο Ισμαήλ Οζντέν ήταν αρκετά προσεκτικός ώστε να μη χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα για την επικοινωνία του, αλλά ένα δορυφορικό τηλέφωνο. Ωστόσο, κάποιος πληροφοριοδότης της MIT κατάφερε να αποκτήσει τον αριθμό του τηλεφώνου του και από τη Κυριακή 12 Αυγούστου 2018 η MIT ήταν σε θέση να παρακολουθεί τις κινήσεις του από το σήμα του δορυφορικού του τηλεφώνου.

Πηγή: ANFEnglishMobile.com

Η MIT έστειλε μία μονάδα εξουδετέρωσης στόχων υψηλής αξίας στο μέρος όπου θα βρίσκονταν ο Ισμαήλ Οζντέν τη Τετάρτη 15 Αυγούστου του 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία των υποκλοπών της. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2014 μέλη του ΙΚ είχαν εισβάλει στο χωριό Κότσο και είχαν σφάξει κατοίκους που ήταν Γιαζίντι. Στις 15 Αυγούστου του 2018 θα έκαναν τελετή στη μνήμη των θυμάτων και ο Ισμαήλ Οζντέν θα ήταν εκεί. Όντως, ο Ισμαήλ Οζντέν έφτασε στις 12:00 στο χωριό και η ομάδα της MIT άρχισε στενή παρακολούθηση.

Πηγή: Reuters.com

Έμεινε εκεί για περίπου 3 ώρες αλλά λόγω του μεγάλου πλήθους δεν έγινε κάποια ενέργεια όσο βρίσκονταν εκεί. Την ίδια στιγμή, η MIT (μέσω της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας) πήρε άδεια από τη κυβέρνηση του Ιράκ για την εισχώρηση στον εναέριο χώρο για την εκτέλεση μίας επιχείρησης εξουδετέρωσης στόχου υψηλής αξίας. Η άδεια δόθηκε και επάνω από τον Ισμαήλ Οζντέν σύντομα πετούσαν ένα μαχητικό αεροσκάφος General Dynamics F-16 Fighting Falcon και ένα μη επανδρωμένο αερόχημα Bayraktar TB2 που είχε «κλειδώσει» στο όχημα του Ισμαήλ Οζντέν. Βλέπετε σχετικό απόσπασμα από το μη επανδρωμένο αερόχημα εδώ.

Πηγή: SputnikNews.com

Στις 15:30 τοπική ώρα αναχώρησε από το χωρίο μέσα στο θωρακισμένο αυτοκίνητο του μαζί με τρία ακόμα αυτοκίνητα, κάποια με στελέχη του PKK και άλλα με τη προσωπική φρουρά του. Έπειτα από περίπου 20 λεπτά παρακολούθησης με το Bayraktar TB2 και εφόσον βρίσκονταν σε ένα πολύ απομακρυσμένο σημείο, δόθηκε η εντολή εξουδετέρωσης του. Το F-16 εξαπέλυσε ένα πύραυλο καθοδηγούμενο από λέιζερ αλλά παρότι πέτυχε το στόχο του δε κατάφερε να εξουδετερώσει τον Ι. Οζντέν. Έτσι το μη επανδρωμένο αερόχημα Bayraktar TB2 της MIT εξαπέλυσε ένα κατευθυνόμενο πύραυλο στο αυτοκίνητο στο οποίο μπήκε ο Οζντέν και ολοκλήρωσε την εξουδετέρωση. Συνολικά, 11 άτομα πέθαναν, όλα στελέχη του PKK και ανάμεσα τους και ο ίδιος ο Ισμαήλ Οζντέν. Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο από το Bayraktar TB2 και το F-16 που δόθηκε στη δημοσιότητα παρακάτω.

Μέχρι και σήμερα η υπόθεση εξουδετέρωσης του Ισμαήλ Οζντέν δείχνει ένα όχι και τόσο γνωστό πρόσωπο της MIT στο ευρύ κοινό. Ο Ισμαήλ Οζντέν ήταν ο πρώτος καταζητούμενος της «κόκκινης λίστας» που εξουδετερώθηκε από τη Τουρκική κυβέρνηση μέσω της MIT. Σήμερα, εάν μπείτε στην επίσημη σελίδα θα δείτε ότι πλέον ο Ισμαήλ Οζντέν έχει την ένδειξη «neutralized» (εξουδετερωμένος) και η λίστα έχει μεγαλώσει.

Πηγή: Terorarananlar.pol.tr

Όπως βλέπετε και μόνοι σας, η MIT διαφέρει αρκετά από μία συμβατική υπηρεσία πληροφοριών και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Υπάρχουν πολλές ακόμα δράσεις της εντός και εκτός της Τουρκίας που τη κάνουν να ξεπερνάει τα όρια των περισσότερων δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s