Ταξίδια & Εμπειρίες: Ρουμανία

Η Ρουμανία είναι μία όμορφη χώρα στην οποία έχουμε βρεθεί μερικές φορές, κυρίως για εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς λόγους. Ωστόσο, όχι πολύ πρόσφατα. Βάσει αυτών των εμπειριών θα κάνουμε μία σύντομη παρουσίαση από την οπτική γωνία της σελίδας μας. Προσοχή! Οι χώρες εξελίσσονται και αλλάζουν καθημερινά έτσι κάποια από αυτά που γράφουμε ίσως να μην ισχύουν πλέον. Περιμένουμε στα σχόλια τις δικές σας εμπειρίες και απόψεις εάν έχετε βρεθεί ή ζήσει σε αυτές τις χώρες.

Πηγή: FreeWorldMaps.net

Η Ρουμανία είναι μία χώρα που έως το 1859 ήταν υπό τουρκική κατοχή (Οθωμανική Αυτοκρατορία), αργότερα έγινε σύμμαχος της Ναζιστικής Γερμανίας κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έπειτα κατακτήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση, και έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1980 βρίσκονταν υπό τη δικτατορία του Νικολάε Τσαουσέσκου. Παρά την εκτέλεση του το 1989, το κομμουνιστικό κόμμα συνέχισε να καταδυναστεύει τη χώρα έως και το 1996. Όπως βλέπετε είναι μία χώρα που έχει περάσει πολλά στη σύγχρονη ιστορία της και αυτό έχει διαμορφώσει έντονα τη σημερινή της μορφή.

Πηγή: Emerging-Europe.com

Η χώρα βρίσκεται σε ένα ενδιαφέρον σημείο με σύνορα με Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία, Ουκρανία, και Μολδαβία, ενώ ένα μικρό κομμάτι της χώρα βρέχεται και από τη Μαύρη Θάλασσα (στην οποία έχει και γεωπολιτικές συγκρούσεις με την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια). Είναι μία χώρα με γενικά ήπιο κλίμα με κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, και γεωγραφικά έχει τόσο πεδιάδες όσο και ψηλά βουνά και μεγάλες οροσειρές όπως τα γνωστά Καρπάθια Όρη.

Πηγή: ILoveMaps.co.uk

Στη Ρουμανία οποιοσδήποτε Έλληνας θα νοιώσει αρκετά φιλόξενα. Πέρα από το γεγονός ότι αρκετοί Έλληνες ζουν μόνιμα εκεί και προσφέρουν στη τοπική ανάπτυξη και οικονομία, το 82% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει επισκεφθεί ή ακόμα και εργαστεί στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, η νοοτροπία και καθημερινότητα είναι παρόμοια με αυτή που συναντάει κανείς στις ελληνικές πόλεις και έτσι η συνεργασία και η διαμονή εκεί είναι αρκετά εύκολη.

Πηγή: Pinterest.com

Το 3.1% του πληθυσμού είναι Ρομά που κατά κανόνα ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς γύρω, αλλά και μέσα, στις μεγάλες πόλεις της χώρας όπως το Βουκουρέστι, Κλουζ-Ναπόκα, Μπρασόβ, κτλ. Αρκετοί από αυτούς διαπράττουν μικροεγκλήματα όπως κλοπές, απάτες, κτλ. Σε γενικές γραμμές, το οργανωμένο έγκλημα (εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο λευκής σαρκός, εκβιασμοί, κτλ.) είναι αρκετά ανεπτυγμένο στη Ρουμανία ενώ και οι μικροεγκληματίες υπάρχουν σχεδόν παντού. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η Ρουμανία έχει γίνει και παγκόσμιος κόμβος για το κυβερνο-έγκλημα, μία λογική συνέχεια αν αναλογιστούμε τα παραπάνω. Για αυτούς τους λόγους θα σας προτείναμε να είστε προσεκτικοί στο χώρο όπου θα κινείστε και με τα άτομα με τα οποία θα συναναστρέφεστε κατά τη διαμονή σας εκεί.

Πηγή: Gazeteuzay.com

Όσον αφορά τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, έως το 2006 υπήρχε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία αλλά από τότε οι υπηρεσίες αυτές έγιναν εθελοντικές. Οι υποψήφιοι αρχικά υπογράφουν ένα πενταετές συμβόλαιο που μπορούν στη συνέχεια να το ανανεώνουν με τριετή συμβόλαια, παρόμοια με τη δομή που ακολουθούν και οι ΗΠΑ. Σχετικά με το επίπεδο εξειδίκευσης και την εκπαίδευση είμαστε αρκετά προβληματισμένοι καθώς διαφέρει έντονα από υπηρεσία σε υπηρεσία. Κυριολεκτικά, θα συναντήσετε άτομα με εκτενή πολεμική εμπειρία από Ιράκ και Αφγανιστάν, άτομα που δε ξέρουν πως οπλίζει το όπλο τους, και άτομα που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους καλύτερους πολεμιστές εκεί έξω. Δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος μέσος όρος από τις προσωπικές μας εμπειρίες.

Πηγή: Reddit.com

Περί οπλοκατοχής και οπλοφορίας τώρα, όπως ίσως ήδη γνωρίζετε η Ρουμανία είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που κατασκευάζει πολλά και ποιοτικά φορητά όπλα, και οι περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν και αγαπούν τα όπλα. Υπάρχουν άδειες για αυτοάμυνα, κυνήγι, σκοποβολή, κτλ. και υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί όπως το μήκος του όπλου και πόσα φυσίγγια μπορείς να αγοράσεις. Ωστόσο, σχεδόν οποιοδήποτε ημιαυτόματο όπλο μπορεί να αποκτηθεί σχετικά εύκολα. Ειδικά για σκοπευτικές άδειες, η διαδικασία είναι τόσο απλή που μπορεί κάποιος εντός μίας ημέρας να αποκτήσει ένα AK-47 από ένα τοπικό κατάστημα (ή οποιοδήποτε άλλο όπλο επιθυμεί). Αξίζει να αναφέρουμε ότι καθώς υπάρχουν πολλές ρουμάνικες εταιρίες όπλων, αρκετά στρατιωτικά και αστυνομικά όπλα που αποσύρονται πίσω στις εταιρίες μετατρέπονται σε ημιαυτόματα και έπειτα πωλούνται στη λιανική αγορά. Για άδειες αυτοάμυνας η διαδικασία πάρα πολύ δύσκολη καθώς το άτομο πρέπει να είναι υπό το πρόγραμμα προστασίας της αστυνομίας ή να είναι εξουσιοδοτημένος κρατικός υπάλληλος που το απαιτεί το επάγγελμα του (αστυνομικός, στρατιωτικός, διπλωμάτης, κτλ.) Αρκετοί ωστόσο βγάζουν σκοπευτικές άδειες και χρησιμοποιούν τα όπλα τους και ως όπλα αυτοάμυνας καθώς εάν κάτι συμβεί θα δικαστούν για παράνομη οπλοφορία, αλλά όχι για παράνομη οπλοχρησία εφόσον κινδύνευε η ζωή τους.

Πηγή: TripAdvisor.co.uk

Προχωρώντας, η Ρουμανία έχει αρκετά οικονομικά και γεωπολιτικά προβλήματα, ιδιαίτερα με όχι και τόσο φιλικές γειτονικές χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Ουκρανία. Ωστόσο, για τον επισκέπτη έχει πολλά ενδιαφέροντα και όμορφα αξιοθέατα και δραστηριότητες που μπορεί να κάνει. Είναι μία αρκετά μεγάλη σε έκταση χώρα οπότε να έχετε υπόψιν σας τις αποστάσεις και το τρόπο μετακίνησης σας. Ως κλείσιμο του άρθρου μας παραθέτουμε ενδεικτικά, δέκα ενδιαφέροντα αξιοθέατα ή/και δραστηριότητες που αξίζουν κατά τη προσωπική μας άποψη στη Ρουμανία.

1. Σκοπευτήρια
Ολόκληρη η χώρα είναι γεμάτη με κλειστά και ανοικτά σκοπευτήρια για κάθε είδους χειριστή φορητών όπλων. Από αθλητικές δραστηριότητες όπως IPSC και IDPA, μέχρι για τακτικές εκπαιδεύσεις, ή και απλή ψυχαγωγία. Επίσης, όπως ήδη αναφέραμε η Ρουμανία κατασκευάζει πολλά όπλα (και κυρίως όπλα βασισμένα σε σοβιετικό σχεδιασμό). Οπότε, τι καλύτερο από το να τα δοκιμάσετε στη πατρίδα τους.

Πηγή: Profit.ro

2. Εθνικό Στρατιωτικό Μουσείο
Στο Βουκουρέστι υπάρχει το «Muzeul Militar Naţional» που λειτουργεί από 1923. Είναι ένα μουσείο με πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα τόσο στον υπαίθριο όσο και στο κλειστό του χώρο.

Πηγή: EpochTimes-Romania.com

3. Μουσείο Αεροπορίας
Παραμένοντας στο ίδιο μοτίβο, επίσης στο Βουκουρέστι μπορεί να επισκεφθεί κανείς και το «Muzeul Aviatiei». Ένα μουσείο πλούσιο σε εκθέματα από τη κομμουνιστική περίοδο με αεροσκάφη και εξοπλισμό που δε τα συναντάμε συχνά σε δυτικές χώρες.

Πηγή: PhotoPaulM.com

4. Κάστρα
Κυριολεκτικά ολόκληρη η χώρα είναι γεμάτη με εντυπωσιακά κάστρα με εξίσου ενδιαφέρουσες ιστορίες. Από το το πασίγνωστο Βλαντ Γ’ που έμεινε γνωστός ως Βλαντ Δράκουλα, μέχρι το φρούριο Σιταντέλ, το κάστρο Πέλες και πάρα πολλά ακόμη, κάθε πόλη της Ρουμανίας θα έχει τουλάχιστον ένα τέτοιο κομμάτι ιστορίας. Βλέπετε το κάστρο του Κόρβιν παρακάτω.


Πηγή: Wikipedia.org

5. Πόλη Ίστρος
Στη Ρουμανία μπορεί να ανακαλύψει κανείς και ένα όχι και τόσο γνωστό κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας. Στη Κωνστάντζα της Ρουμανίας υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας Ελληνικής πόλης Ίστρος, ο πρώτος αστικός οικισμός στη γεωγραφική περιοχή που σήμερα ονομάζουμε Ρουμανία.

Πηγή: FollowingHadrianPhotography.com

6. Κομμουνιστική Ρουμανία
Σχεδόν σε κάθε μεγάλη πόλη της Ρουμανίας μπορείτε να βρείτε οργανωμένες εκδρομές στη «κομμουνιστική Ρουμανία». Θα προτείναμε σε όλους να το δοκιμάσουν αυτό καθώς οι ξεναγοί θα σας πάνε σε πολλά άψογα διατηρημένους χώρους και θα σας περιγράψουν σε βάθος πως ήταν η ζωή εκείνη τη περίοδο. Εάν είστε τυχεροί τότε ίσως ο/η ξεναγός σας να είχε ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής του/της εκείνη τη περίοδο.

Πηγή: Economist.com

7. Αυτοκινητόδρομος Τρανσφαγκαρασάν
Παρότι δεν έχει άμεση σχέση με τη θεματολογία μας, εάν βρεθείτε στη Ρουμανία θα ήταν παράλειψη μας να μη σας προτείνουμε μία βόλτα στο θρυλικό αυτοκινητόδρομο Τρανσφαγκαρασάν. Σίγουρα το έχετε δει σε φωτογραφίες, εκεί μπορείτε να το βιώσετε στη πράξη.

Πηγή: Campia-eXpress.ro

8. Πεζοπορία
Η Ρουμανία έχει κάποια πανέμορφα ορεινά μέρη για πεζοπορία και κατασκήνωση. Ένα από τα πιο αξιόλογα είναι κατά τη προσωπική μας άποψη οι λεγόμενες «Άλπεις της Τρανσυλβανία» στα Καρπάθια Όρη. Ένα μοναδικό μέρος για κάθε λάτρη της φύσης.

Πηγή: BookMundi.com

9. Πυρηνικό καταφύγιο του Τσαουσέσκου
Η έπαυλη του Τσαουσέσκου στο Βουκουρέστι είναι πλέον ένα τουριστικό αξιοθέατο. Διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση και ένα από τα πολλά μυστικά της είναι το υπόγειο καταφύγιο για επιβίωση σε πυρηνικό πόλεμο που διαθέτει. Σίγουρα κάτι που δε το συναντάει συχνά κανείς, και ιδιαίτερα ανοικτό στο κοινό και τόσο καλά συντηρημένο.

Πηγή: Reuters.com

10. Σαλίνα Τούρντα
Στη Τρανσυλβανία μπορεί να επισκεφθεί κανείς και το αλατωρυχείο Σαλίνα Τούρντα. Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον υπόγειο αξιοθέατο που δίνει μία ιδέα του ορυκτού πλούτου της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και πως θα μπορούσε να είναι η ζωή 120 μέτρα κάτω από τη γη καθώς πλέον υπάρχουν κάθε λογής δραστηριότητες για τους επισκέπτες εκεί πέρα.

Πηγή: TRVBox.com

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s