Ταξίδια & Εμπειρίες: Βατικανό

Και όμως το άρθρο μας δεν είναι κάτι αστείο, θεωρούμε ότι αξίζει να κάνουμε μία αναφορά για το κράτος του Βατικανού που παρότι βρίσκεται γεωγραφικά μέσα στο κέντρο της Ρώμης της Ιταλίας, όπως ίσως ήδη γνωρίζετε είναι επίσημα αναγνωρισμένο ανεξάρτητο κράτος με ότι αυτό περιλαμβάνει (σύνταγμα, σημαία, εθνικό ύμνο, πολιτική ηγεσία, κρατικές υπηρεσίες, κτλ.). Προσοχή! Οι χώρες εξελίσσονται και αλλάζουν καθημερινά έτσι κάποια από αυτά που γράφουμε ίσως να μην ισχύουν πλέον. Περιμένουμε στα σχόλια τις δικές σας εμπειρίες και απόψεις εάν έχετε βρεθεί ή ζήσει σε αυτές τις χώρες.

Πηγή: FreeWorldMaps.net

Μέχρι σήμερα έχουμε βρεθεί μερικές φορές στη Ρώμη και σχεδόν κάθε φορά επισκεπτόμαστε και το χώρο του Βατικανού. Πέρα από αυτά έχουμε μελετήσει αρκετά αυτό το μικροσκοπικό ανεξάρτητο κράτος που βρίσκεται μέσα στην Ιταλία και βάσει αυτών γράφουμε αυτό το άρθρο. Η ιδιαίτερη ιστορία του Βατικανού πηγαίνει αιώνες πίσω αλλά δεν ήταν ανεξάρτητο κράτος μέχρι το 1929. Στις 11 Φεβρουαρίου του 1929 τρεις συνθήκες υπογράφηκαν με τη κυβέρνηση της Ιταλίας που αναγνωρίζουν το Βατικανό ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος υπό την ηγεσία του Πάπα αν και ανεπίσημα λειτουργούσε έτσι από το 754 μ.Χ.

Πηγή: NewsInfo.Inquirer.net

Ας ξεκινήσουμε από τα περίεργα, το Βατικανό έχει περίπου 1000 πολίτες και η ιθαγένεια δε μπορεί να παρθεί ούτε με συγγένεια, ούτε καν με πρώτου βαθμού συγγένεια (δηλαδή και οι δύο γονείς να είναι Βατικανοί πολίτες). Ο μοναδικός τρόπος είναι μέσω έγκρισης από τη κυβέρνηση του κράτους. Όπως ίσως γνωρίζετε, το Βατικανό λειτουργεί με απόλυτη μοναρχία και αυτό φαίνεται παντού. Επίσης, το κράτος είναι γεμάτο περίεργους νόμους όπως για παράδειγμα ότι κανένας καρδινάλιος δε μπορεί να δηλώσει υποψηφιότητα για πάπας εάν δεν έχει συμπληρώσει το 80o έτος της ζωής του. Αντίστοιχα ενδιαφέρον είναι το εισόδημα του κράτους που είναι σχεδόν αποκλειστικά από δωρεές καθολικών εκκλησιών και ιδιώτες επενδυτές. Αλλά ας πάμε στα ζητήματα της θεματολογίας μας.

Πηγή: Pinterest.com

Καταρχάς, η άμυνα του Βατικανού μέσω συνθήκης των δύο κρατών αναλαμβάνεται εξ’ολοκλήρου από τις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας με μία μόνο διαφορά. Τη «Corpo della Guardia Svizzera Pontificia» (Σώμα Παπικής Ελβετικής Φρουράς) που αποτελείται από εθελοντές Ελβετούς πολιτές ηλικίας από 19 έως 30 ετών και έχουν κυρίως καθήκοντα επιδείξεων και φρουρών ασφαλείας.

Πηγή: Ohrana.ru

Όσον αφορά την οπλοφορία και οπλοκατοχή, όπως θα περίμενε κανείς, είναι στην ευχέρεια του μονάρχη. Έτσι, ασχέτως με τους ιταλικούς νόμους στο Βατικανό ο πάπας μπορεί να έχει όσους ιδιώτες ένοπλους θέλει, κάτι πολύ συνηθισμένο καθώς ένα τεράστιο μέρος της προσωπικής φρουράς της ηγεσίας του Βατικανού είναι ιδιώτες με κάθε είδους όπλα. Βλέπετε στη συνέχεια ένα πιστόλι Glock με χαραγμένο το εθνόσημο του Βατικανού.

Πηγή: Guns.com

Τώρα όσον αφορά τα αξιοθέατα, ολόκληρο το κράτος του Βατικανού μπορεί κανείς να το περπατήσει σε λίγες ώρες. Αναφορικά με αξιοθέατα σχετικά με τη θεματολογία μας, δεν υπάρχουν πολλά. Υπάρχουν όμως κάποια. Συγκεκριμένα τα ακόλουθα.

Πόρτα Περτούσα
Μία πύλη από το 14ο αιώνα για τη προστασία του Βατικανού. Είναι κάτι αρκετά ενδιαφέρον και εντυπωσιακό για να το δει κανείς από κοντά.

Πηγή: Archive.li

Αποστολικό Παλάτι
Με άλλα λόγια, η επίσημη κατοικία του Πάπα. Τμήματα του παλατιού είναι ανοικτά για το κοινό και έχουν αρκετό ενδιαφέρον για κάθε επισκέπτη.

Πηγή: TripAdvisor.com

Μουσεία του Βατικανού
Είναι κάποια εντυπωσιακά ιστορικά εκθέματα μέσα σε πολύ επιβλητικούς χώρους. Μέσα εκεί θα δείτε κομμάτια της ιστορίας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αλλά και πολύ ξεχωριστά έργα τέχνης.

Πηγή: Headout.com

Το Βατικανό είναι ένα μικροσκοπικό κράτος με μεγάλη όμως πολιτική ισχύ. Σίγουρα είναι ένας ενδιαφέρον προορισμός αν και όσον αφορά τη θεματολογία μας, δεν έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...