Κύκλος OODA και μάχη

Ο κύκλος OODA είναι ένα στρατιωτικό μοντέλο που περιγράφει τη διαδικασία της μάχης. Ωστόσο, λόγω της απλότητας και εύρους κάλυψης που έχει σήμερα το συναντάμε σε πολλά μέρη, από τον εμπορικό κόσμο, μέχρι την επιβίωση, το σχεδιασμό εκπαιδεύσεων κάθε είδους, κτλ. Αυτό το κύκλο καθώς και τη σπουδαιότητα του στη μάχη θα παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο μας.

Πηγή: AutomatedBuildings.com (επεξεργασμένη)

Η ιστορία μας ξεκινάει με το Σμήναρχο Τζων Μπόιντ, πιλότο μαχητικών αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και πατέρα του κύκλου OODA, αλλά και των μαχητικών αεροσκαφών General Dynamics F-16 Fighting Falcon και McDonnell Douglas F/A-18 Hornet. Το 1953 ο Σμήναρχος Τ. Μπόιντ εκτελούσε καθήκοντα εκπαιδευτή τακτικών μάχης για μαχητικά αεροσκάφη στη Κορέα. Θέλοντας να απλοποιήσει σε ένα μοντέλο ολόκληρη τη διαδικασία της μάχης εφηύρε το κύκλο OODA (Observe, Orient, Decide, Act – Παρατήρησε, Συγκεντρώσου, Αποφάσισε, Ενέργησε). Ένα κύκλο στον οποίο βρίσκεται συνεχώς κάθε άνθρωπος.

Πηγή: TheAmericanConservative.com

Observation (Παρατήρηση)
Αυτό είναι το στάδιο κατά το οποίο παρατηρούμε το τι συμβαίνει γύρω μας. Λαμβάνουμε πληροφορίες από το περιβάλλον και όσο πιο αποτελεσματικοί είμαστε σε αυτό το στάδιο, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να μεταβούμε στο επόμενο.

Orient (Συγκέντρωση)
Βάσει του προηγούμενου σταδίου και παραγόντων όπως εμπειρίες, εκπαίδευση, κτλ. λαμβάνουμε την απόφαση να συγκεντρωθούμε σε ένα συγκεκριμένο τομέα όπου, για τη περίπτωση της μάχης, είναι αυτό που θα μας δώσει τις περισσότερες πιθανότητες νίκης. Π.χ. εχθρός που βάλλει προς τα εμάς, όχημα που προσπαθεί να διαφύγει ή οτιδήποτε άλλο.

Decide (Απόφαση)
Έχοντας συγκεντρωθεί στο τομέα που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα για την επιτυχία της μάχης, προχωράμε σε αυτό το στάδιο όπου γίνεται η τελική απόφαση. Και πάλι, βάσει των εμπειριών, εκπαίδευσης και υποθέσεων που επεξεργαζόμαστε ταχύτατα λαμβάνεται η απόφαση του τι ενέργεια θα ακολουθήσουμε. Π.χ. εμπλοκή με τον εχθρό, κάλυψη, ή οτιδήποτε άλλο.

Act (Ενέργεια)
Το τελευταίο στάδιο είναι η εκτέλεση της ενέργειας που αποφασίσαμε στο προηγούμενο στάδιο του κύκλου OODA. Η εκτέλεση πρέπει να γίνει σωστά και με ακρίβεια και εδώ παίζει και πάλι μεγάλο ρόλο η εμπειρία και η εκπαίδευση.

Πηγή: Level5CombatSystems.com (επεξεργασμένη)

Είναι σπουδαίο να αναφέρουμε ότι ο κύκλος αυτός είναι συνεχόμενος, δηλαδή μετά την «ενέργεια» επιστρέφουμε στη «παρατήρηση». Αντίστοιχα, εάν καταφέρουμε να αιφνιδιάσουμε τον εχθρό, τότε μπορούμε να του αλλάξουμε τη ροή του κύκλου OODA για να κερδίσουμε χρόνο. Π.χ. εάν ο εχθρός ήταν στο στάδιο της «απόφασης» αλλά εμείς από το στάδιο της «ενέργειας» κάναμε κάτι που δεν ισχύει για την απόφαση που είχε πάρει, τότε τον επαναφέρουμε στο στάδιο της «παρατήρησης» και έτσι κερδίζουμε τακτικά χρόνο. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι ο εχθρός έχει αποφασίσει όταν θα σηκώσετε το κεφάλι να πυροβολήσει προς το μέρος σας, αλλά εσείς ήδη αλλάζετε θέση μάχης μακριά από αυτό το σημείο. Αυτό σημαίνει ότι ο εχθρός δε μπορεί να εκτελέσει την ενέργεια που είχε αποφασίσει και πρέπει να επιστρέψει στο στάδιο της παρατήρησης. Παρακάτω βλέπετε πως ακριβώς αναλύεται ο κύκλος OODA από το Σμήναρχο κύριο Τζων Μπόιντ σε ελληνική απόδοση.

Πηγή: Wikipedia.org (επεξεργασμένη)

Για το κλείσιμο, αφήσαμε ένα σύντομο βίντεο που εξηγεί τη σπουδαιότητα του κύκλου OODA στην ένοπλη αυτοάμυνα και το πόσο μικρό ρόλο παίζει ο άψογος χειρισμός των όπλων. Κάτι που θα πρέπει να αντιλαμβάνεστε καθώς ο χειρισμός αφορά μόνο στο στάδιο της «ενέργειας». Δηλαδή, μόλις το 1/4 της διαδικασίας. Το βίντεο είναι από τον πολύ έμπειρο βετεράνο πολέμου, εν αποστρατεία Ranger των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, και εκπαιδευτή νυχτερινής μάχης σχεδόν σε κάθε αμερικανική υπηρεσία, κύριο Τζων Λόβελ. Ακριβώς κάτω από το βίντεο μπορείτε να βρείτε σε ελληνική απόδοση όσα αναφέρει σε αυτό το βίντεο ο κύριος Τζων Λόβελ.


«Όταν διδάσκω τακτικές μάχης σε πολίτες… Ο πρώτος κανόνας, το πρώτο πράγμα που διδάσκω σε πολίτες είναι… Είστε έτοιμοι; Είναι πολύ εύκολο να σας σκοτώσει όλους κάποιος.

Το γνωρίζετε; Και το ίδιο ισχύει και για εμένα. Είναι πολύ εύκολο να μας σκοτώσει κάποιος.

Πόσες φορές θα μπορούσατε όλοι σας όταν ετοιμαζόμασταν για την εκπαίδευση σήμερα να είχατε σκοτώσει οποιονδήποτε είναι μέσα σε αυτή την αίθουσα. Δε θα μπορούσατε να είχατε σκοτώσει όποιον θέλατε με ένα ελάχιστο σχεδιασμό; Φυσικά! ; Ήμασταν μαζί, θα μπορούσε ένας να πάει πίσω μας και…

Είναι πολύ εύκολο να σκοτώσεις οποιονδήποτε. Το σημαντικό είναι να γνωρίζεις το πως. Πως μπορεί να το κάνει κάποιος αυτό και τι χρόνο απαιτεί. Οπότε ναι, όλοι είναι εύκολο να σκοτωθούν. Σε πολλούς δεν αρέσει αυτό, και εμένα δε μου αρέσει. Θέλω να πιστεύω ότι είναι δύσκολο και κάνω σενάρια σαν του Τζων Γουίκ στο μυαλό μου που είμαι ο ήρωας και δε πεθαίνω ποτέ, αλλά η αλήθεια είναι ότι εάν ο εχθρός σου στήσει ενέδρα μπορεί να μη δεις καν από που σου ήρθε.

Ο κύκλος OODA παρουσιάζει ένα ψυχολογικό περιορισμό, που δυστυχώς αρκετές φορές δεν αναλύεται επαρκώς. Όταν περπατάς προς μία ενέδρα είσαι ήδη πίσω στο κύκλο και δεν έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα ρίχνεις.

Στα σκοπευτήρια σας λένε ότι τα πάντα έχουν να κάνουν με γρήγορες και εύστοχες βολές. Ρίξε γρήγορα και εύστοχα. Τέλεια! Ωραία! Ας γίνουμε πολύ γρήγοροι και εύστοχοι σκοπευτές, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την ένοπλη μάχη! Δεν είναι μάχη αυτό. Πάρα πολύ σπάνια, ίσως μία μάχη να κριθεί από αυτό, αλλά κάθε μα κάθε φορά η μάχη κρίνεται από τη γρήγορη παρατήρηση και αντίδραση. Και στο τέλος, υπάρχει ένα μικρό κομματάκι που έχει να κάνει με τις γρήγορες βολές, τις γρήγορες και εύστοχες βολές.

Γενικά, το πιο σημαντικό είναι να δεις την απειλή νωρίς, και να πάρεις την απόφαση του τι πρέπει να κάνεις. Αυτό καταναλώνει το περισσότερο χρόνο. Να θυμάστε, κατά μέσο όρο μία ένοπλη συμπλοκή γίνεται στα τρία μέτρα, διαρκεί 3 δευτερόλεπτα, και ρίχνονται 3 βολές. Αυτό είναι κατά μέσο όρο μία ένοπλη συμπλοκή. Άρα εάν επιζήσεις από όλο αυτό, μιλάμε για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αλλά υπάρχει ένα τεράστιο χρονικό περιθώριο που θα μπορούσες να παρατηρήσεις την απειλή, να συγκεντρωθείς στην απειλή, κτλ.

Το σημαντικό είναι η γρήγορη παρατήρηση και σκέψη, και στο τέλος, ένα ελάχιστο κομμάτι είναι οι γρήγορες και εύστοχες βολές. Γρήγορη παρατήρηση και σκέψη. Ειδικά στην εκκαθάριση κλειστών χώρων, πρέπει να δούμε την απειλή το νωρίτερο δυνατόν και να σκεφτούμε την αντίδραση μας. Γρήγορη παρατήρηση και σκέψη, αυτό είναι η φύση της εκκαθάρισης κλειστών χώρων. Είναι ένα υψηλής ταχύτητας σκάκι θανάτου.
»


Πηγή: SpotterUp.com

Ο κύκλος OODA σήμερα αποτελεί ένα σπουδαίο αντικείμενο που ισχύει σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Από μία απόφαση για μία αγορά, έως μία απόφαση αυτοάμυνας, η διαδικασία παραμένει ίδια. Εάν σκεφτόμαστε γρήγορα και χρησιμοποιήσουμε το OODA προς το συμφέρον μας μπορούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο/εχθρό και αυτή είναι και η ουσία του μοντέλου OODA.

Πηγή: Officer.com

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s