Αναφορά Συρία #13

Περισσότερο φως στη τακτική «ινγκιμάσι» της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έφερε ο ειδησιογραφικό σταθμός SANA (Syrian Arab News Agency, Συριακός Αραβικός Ειδησιογραφικό Πρακτορείο). Η είδηση έγινε γνωστή το Μαΐο του 2018 και αφορούσε μία μαύρη αγορά όπλων που αποκάλυψε ο σταθμός.

Πηγή: TheDailyStar.com

Η υπόθεση αφορά μία μαύρη αγορά στο Ιντλίμπ της Συρίας που «διαφήμιζε» τα προϊόντα της μέσω ενός καναλιού στο κρυπτογραφημένο μέσο επικοινωνίας Telegram. Φαίνεται πως τα όπλα στόχευαν σε στελέχη του ΙΚ που θα εκτελούσαν επιθέσεις «ινγκιμάσι». Το «ινγκιμάσι» (μετάφραση: χωρίς επιστροφή) είναι μία τακτική μάχης που ξεκίνησε από την Αλ-Κάιντα το 2011, αργότερα πέρασε στις παλαιότερα υποστηριζόμενες οργανώσεις όπως η Τζαμπάτ αλ-Νούσρα και τα τελευταία χρόνια τη βλέπουμε όλο και συχνότερα από το ΙΚ. Η τακτική είναι η εκτέλεση μίας επίθεσης με φορητά όπλα και όταν ο τρομοκράτης δεν είναι σε θέση να συνεχίσει, τη πυροδότηση εκρηκτικού γιλέκου που φέρει ώστε να έχει το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Κάτι που έχουμε δει σε αρκετές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια. Βλέπετε π.χ. στη συνέχεια στελέχη του ΙΚ που πέρα από τον οπλισμό τους φοράνε και εκρηκτικά γιλέκα ή/και ζώνες με διακόπτες ενεργοποίησης μέσα στα κόκκινα πλαίσια

Πηγή: LongWarJournal.org (επεξεργασμένη)

Τα αντικείμενα που ανέφερε το πρακτορείο ήταν δύο. Το πρώτο ήταν 4 ρωσικής προέλευσης οβίδες 82 χιλιοστών μαζί με τους πυροδοτικούς μηχανισμούς τους. Τέτοιες οβίδες χρησιμοποιούνται συχνά στη κατασκευή ΑΕΜ (Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός). Ενδιαφέρον ήταν επίσης το ότι η αξία τους έχει πέσει πολύ μετά τα χτυπήματα των συμμάχων στο ΙΚ. Για την ακρίβεια, αυτές οι 4 οβίδες με τους πυροδοτικούς μηχανισμούς πωλούνταν για $25, πολύ φτηνότερα απ’ότι παρατηρούσαμε τους προηγούμενους μήνες στις ίδιες αγορές. Βλέπετε τις εν λόγω οβίδες προς πώληση παρακάτω.

Πηγή: Reddit.com

Αντίστοιχα, το δεύτερο όπλο προς πώληση ήταν μία έτοιμη προς χρήση εκρηκτική ζώνη στη τιμή των $70. Και πάλι, φτηνότερη από τις παλαιότερες τιμές. Η ζώνη θυμίζει έντονα αυτές που είδατε στη φωτογραφία νωρίτερα όπου μεταλλικά σφαιρίδια έχουν συμπιεστεί μέσα σε 2.5 κιλά εκρηκτικής ύλης ρωσικής προέλευσης RDX (περισσότερα για το RDX στο άρθρο μας «RDX (Κυκλονίτης)»), και έχουν ασφαλιστεί σε διάφανη πλαστική μεμβράνη μέσα σε μία ειδικά σχεδιασμένη ζώνη. Βλέπετε τη σχετική φωτογραφία παρακάτω.

Πηγή: Reddit.com

Βλέπετε ακόμα μία φωτογραφία από την εκρηκτική ζώνη στη συνέχεια όπου φαίνεται και ο πυροδοτικός μηχανισμός της που δεν είναι τίποτα άλλο απ’ότι μας έχει συνηθίσει το ΙΚ. Ο πυροδοτικός μηχανισμός από μία ρωσική χειροβομβίδα F1 (περισσότερα στο άρθρο μας «Αμυντική Χειροβομβίδα F1») κολλημένος επάνω σε ακαριαίο εκρηκτικό σχοινί που οδηγεί στο κυρίως γέμισμα. Όπως συνηθίζει το ΙΚ, στο πυροδοτικό μηχανισμό έχει τοποθετηθεί ένα ροζ λαστιχάκι για την αποφυγή ακούσιας πυροδότησης ακόμα και αν αφαιρεθεί η περόνη.

Πηγή: Reddit.com

Σίγουρα μία πολύ ενδιαφέρουσα είδηση που δείχνει και από μία άλλη οπτική γωνία το πως τα συμμαχικά χτυπήματα φέρνουν αποτελέσματα. Μείωση στη ζήτηση τέτοιων υλικών σημαίνει ότι το ΙΚ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, μία πολύ θετική εξέλιξη για κάθε δυτικό κράτος.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s