Αναφορά Συρία #12

Σε αυτή την αναφορά μας θα δούμε ένα πολύ ενδιαφέρον όπλο της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τη Συρία. Η είδηση έγινε γνωστή από το ειδησιογραφικό πρακτορείο Αλ-Μασντάρ πριν από λίγες ημέρες αλλά δεν έλαβε μεγάλη προσοχή στα ελληνικά μέσα ειδικού τύπου παρότι αποκαλύπτει κάποια από τα «μυστικά» των αποστολών αυτοκτονίας της γνωστής ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Πηγή: AlMasdarNews.com

Η είδηση αποκαλύπτει κάποιες από τις τακτικές του ΙΚ με τη πιο σημαντική αυτή που βλέπετε παραπάνω. Στο μπροστινό μέρος βλέπετε έναν μοτοσικλετιστή ο οποίος λειτουργεί ως ομάδα αναγνώρισης. Πρακτικά προπορεύεται από το όχημα αυτοκτονίας, όπως δήλωσε και στη συνέντευξη, ώστε να εξασφαλίσει ότι το όχημα θα φτάσει στο στόχο του. Το δεύτερο που παρατηρούμε είναι ότι το Toyota Hilux έχει υποστεί πολλές εξωτερικές μετατροπές αυτοσχέδιας θωράκισης στα ευάλωτα σημεία του με ατσάλινες πλάκες. Η είδηση αυτή μας έμαθε πολλά ακόμη για τις τακτικές του ΙΚ.

Πηγή: AlMasdarNews.com

Από την είδηση αυτή μάθαμε ότι τα SVBIED (Suicide Vehicle Borne Improvised Explosive Device, Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός σε Όχημα Αυτοκτονίας) πυροδοτούνται πάντα από τον οδηγό όταν αυτός το θεωρήσει κατάλληλο, αλλά συχνά μεταφέρουν και κάποιο ενεργό μέσο άμυνας όπως το παραπάνω όχημα στο οποίο η θέση του συνοδηγού είχε τροποποιηθεί ώστε να φιλοξενεί έναν πολυβολητή με ρωσικής κατασκευής πολυβόλο RPK.

Πηγή: AlMasdarNews.com

Από τη παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε επίσης το διπλό μηχανισμό πυροδότησης του SVBIED. Βλέπουμε ότι έχει μία μέθοδο ηλεκτρικής πυροδότησης με ένα κουμπί που βρίσκεται στη κεντρική κονσόλα, αλλά και μία δεύτερη σε περίπτωση αστοχίας της πρώτης. Η δεύτερη φαίνεται πως είναι ο πυροδοτικός μηχανισμός UZRGM από τη ρωσική χειροβομβίδα F1 (περισσότερα στο άρθρο μας «Αμυντική Χειροβομβίδα F1») που έχει κολληθεί επάνω σε κάποιο ακαριαίο εκρηκτικό σχοινί που υποθέτουμε οδηγεί στο κυρίως γέμισμα που είναι στη καρότσα του οχήματος. Όπως περιέγραψε ο τρομοκράτης στη συνέντευξη, ο μηχανισμός είναι σε αυτό το σημείο για να μπορεί να τον πυροδοτήσει και ο συνοδηγός εάν ο οδηγός πεθάνει.

Πηγή: AlMasdarNews.com

Τα SVBIED είναι από τα πιο βασικά όπλα της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΙΚ και γι’αυτό είναι πολύ σπουδαίο να κατανοήσουμε στο μέγιστο βαθμό το τρόπο δράσης τους. Αρκετά ξένα μέσα έχουν ήδη δημοσιεύσει αντίστοιχες αναλύσεις για αυτή την είδηση αλλά δεν εντοπίσαμε κάτι αντίστοιχο στον ελληνικό χώρο και γι’αυτό το κάναμε εμείς.

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s